Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

Piękny ten twój busz...wszystko ładnie się porozrastało.
A sadzisz te.ż jakieś jednoroczne,tak dla wypełnienia?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Kasiu, z jednorocznych mam tylko cynie, ale one znacznie lepiej wyrosły na wsi a tu będzie tylko kilka sztuk. Jak się floksy, dzielżan i eupatorium rozrosną za 2-3 tygodnie, to i one będą miały ciężki żywot.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Dziś wracając z pracy zaobserwowałam panie z naręczami kwiatów a i pakiecikami z ozdobnymi wstążkami w torbach dumnie wleczonych za uszy. Oto koniec roku: grupki podpitych nastolatków używających słów na k i na ch w autobusach i tramwajach, pokasowane połączenia autobusowe, metro jeździ na pól gwizdka, jakby wszyscy z miasta emigrowali na te dwa miesiące.
Po powrocie postanowiłam przyjrzeć się temu, co dzieje się w ogrodzie. W szarościach bezsłonecznego popołudnia było tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia marne, bo baterie padły w aparacie, więc telefonicznie robię. Teraz różyczki, nieco zmemłane przez pogodę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensje różnej maści, w tym Anabelle, Anabelle pink, omszona i taka jedna, co do milina przyczepiona przyjechała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tzw. inne kwiatki. Na pierwszym zdjęciu kwiat astilboides na pierwszym planie

Obrazek

Obrazek

Tu za hostą widać roślinkę z dłoniastymi liśćmi- to kirengeszoma

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz opuncja, przyrosty daje bardzo ładne, werbena ze skrzynki, lawenda biała i owoce wawrzynka wilczełyko

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy floks ukazuje pąki

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Zuzka ;:196 kochana jak miło pospacerować po Twoim ogrodzie, po tak pracowitym dniu.Pięknie u Ciebie :lol:
A ten kwiatek, który rośnie koło kirengeszomy i hosty to nie jest czasem krwawnica? Baaardzo mi się podoba! :lol:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ala masz ładnie w ogrodzie. Ta różowa róża wpadła mi w oko!a i ta hosta z białymi kwiatkami, czy wiesz jak się nazywa?
Parę nazw muszę wygooglać bo obco mi brzmią :oops:
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Trudno się z tobą nie zgodzić...po ciężkim dniu to tylko do ogrodu na relaks ;:215
A jeszcze jak się ma taki piękny ;:180
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Aniu anym tak to krwawnica, wyrosła sobie ot tak i ładnie góruje nad pozostałymi :)
Marysiu jeśli chodzi o róże to ja nie znam żadnej z nazwy :( Kupowane były jako róża róża :) Ta majtkowa to tegoroczna zapchajdziura po padniętej New Dawn. I całkiem udana :) Spróbuję ja rozmnożyć przez odkład. Hosta to chyba Lakeside Cupcake a kwiaty ma delikatnie lawendowe, aparat przekłamał nieco kolory.
Kasiu jest to lek na zło, może nie na całe, ale jednak bardzo pomaga :)

Dziś rano 2 godziny z burkiem po lesie, o dziwo komarów zauważalnie mniej a i muchy nie opadają człowieka jak z przeproszeniem, padlinę. Potem pranie na zmianę z ogródkowaniem. Spróbowałam nieco odchwaścić skalniak, tj. to co go udaje oraz przystrzygłam trawę, ostrożnie, bo mam całą kolonię małych żabek. Bez robienia zdjęć się nie obeszło, rzecz jasna :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka zbliżeń jeszcze, trudno się powstrzymać :) Najpierw pierwsze liliowce. Przeczytałam, że jest to roślina jadalna: korzenie i młode pędy po ugotowaniu a kwiaty na surowo. Okazuje się, ze marnuję mnóstwo artykułów spożywczych :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze różyczki: jedna biała okrywowa a druga to już była, ale dokumentuję postęp w rozwoju kwiatu dla Judyty :)

Obrazek

Obrazek

I teraz jak zwykle różne kwiatki: mikołajek

Obrazek

Obrazek

hortensje znooowu:

Obrazek

Obrazek

wielosił

Obrazek

Jarzmianka

Obrazek

I wciąż kwitnące bratki i fiołki rogate.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilia w wersji makro, pelargonia i kompozycja tawułek z dzwonkiem kropkowanym

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Śliczne ujęcia ogólne na 3 pierwszych zdjęciach. Takie klimatyczne! i liliowce Ci już kwitną, ale nie zjadaj je , bo nie wiadomo czy dobre, a pocieszą jeszcze oczy :roll: A na zdjęciu z mikołajkiem żółte kwiatki to co to? :lol: zamęczę Cię ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Zuziu czyli część roślinek z miejskiego ogrodu wędruje do wiejskiego sioła .Masz i tu wielgachny teren do obsadzenia .Kurcze ,gdybym ja tyle miejsca miała to mogłabym poszaleć ;:224 .Pomysłowy płotek i ten tulipanowiec wąchałam takiego na wycieczce co za zapach miał ;:167 i ten piękny kwiat .Jesteś pomysłowym Dobromirem ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Co to za piękne, żółte kwity na pierwszej fotce ? :D
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu męcz mnie, dręcz mnie ręcznie, jak to śpiewała Pani I. Kwiatkowska :D w Starszych Panach. To nasz poczciwy dziurawiec :)
Jadziu niektóre rośliny wybujały na tyle, żeby emigrować na większy teren. Pojechała już wajgela i szykujemy jaśminowca oraz kalinę i świerka do wyjazdu. W ten sposób zdobywamy także trochę terenu pod nasadzenia i cywilizujemy otoczenie :) W tym miejscu w miastowym ogrodzie będzie kilka nowych róż, na które się odważyłam :)
Kriss1515 żółtych wypatrzyłam trzy :) Od lewej jakiś rozchodnik, potem na górze eremurus czyli pustynnik i jako ostatni liliowiec:)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Masz rację jedne bardzo pasują do wiejskiego klimatu a teren na nowe nasadzenia jak najbardziej sie przyda .Też niektóre rośliny wysadziłam po za teren ogródka za siatkę .Tam mogą się rozrastać i cieszyć moje oko zamiast blokować miejsce bardziej dostojnym roślinom
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Zuza :wit pustynnika zazdroszczę, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. U mnie na glinie niestety nie przetrwał pierwszej zimy :cry:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziurawiec? też mam ale jeszcze nie kwitł :D
Hostę wygooglałam i w opisie ma kwiaty fioletowe a ja chciałabym z białymi :?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Jadziu też miałam taki pasek ziemi za siatką, ale po remoncie nawierzchni ulicy wybrukowali go kostką :( Za to na wsi mam dość szeroki pas i mam ochotę obsadzić go pięciornikami :) Ale na 45m bieżących to chyba cała szkółkę musiałabym obrabować :)

Aniu pustynnik bardzo potrzebuje dobrze zdrenowanego podłoża. U mnie rośnie na piachu z dodatkiem kompostu ale na wsi też sobie radzi na nieco innej ale dobrze przepuszczalnej glebie.

Marysiu ta odmiana ma chyba najbardziej jasny kwiat ze wszystkich host jakie mam. Poniżej znajdziesz go w zbliżeniu i tym razem aparat nie przekłamał. W necie wygugliłam białokwitnącą Hosta Plantaginea Grandiflora - Funkia Babkolistna

Dziś już ma się na deszcz, zdążyłam z W. rozsypać nawóz na trawnikach i zebrać pranko. Ledwo na oczy patrzę, ponieważ jakiś barbarzyńca urządził imprezę plenerową z nagłośnieniem jak dla Rolling Stones i ryk trwał nieprzerwanie do 6.00 rano. Niestety mieszkanie w sąsiedztwie uczelni wyższej (wyższej z nazwy, z obyczajów poniżej studziennego dna) to udręka w postaci wrzasków studentów po nocy, walających się wszędzie butelek i puszek i trawniki rozjeżdżone przez samochody. I jak tu nie chcieć emigracji na wieś?

Przybył mi jeszcze jeden bodziszek, na razie liściem zachwyca :)

Obrazek

tego kwitnienie przegapiłam !

Obrazek

Kareksy zwane przeze mnie takimi trawkami i hakonechloa, która sukcesywnie powiększa swój rozmiar :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

konwalnik powolutku zbiera się do kwitnienia.

Obrazek

teraz trochę hostozy ;-)

Obrazek

Obrazek

To poniżej Marysiu,kolor leciutko lawendowy.

Obrazek

Obrazek

i clematitis wysokozaraźliwy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze takie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I widoczki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”