Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Kielichowca kwitnącego podziwiam i pozytywnie zazdroszczę z nadzieją, że za rok, dwa ujrzę kwiaty na swoim 8-)
Też kupowałem z tej serii narcyzy w ub. roku. I śmiało mogę je rekomendować za zgodność odmianową, zdrowotność, o cenie nie wspominając (ale ja kupowałem w październiku, gdy już były mocno przecenione, chyba po 3zł paczka). Dziś właśnie wyjmowałem i czyściłem te cebule przed sadzeniem. Prawie każda miała przychówek ;:333
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tu.ja pisze:Eluś u nas targi w tym samym terminie :shock:
Iza , no nie wiem jak to będzie bo ...W necie piszą 7-8 a M codziennie jeździ do pracy i żadnych ruchów wskazujących na jakąkolwiek imprezę nie widać :roll: normalnie już tydzień wcześniej zaczynają działać , szykować ustawiać , tym razem nawet plakatów nie ma a już wtorek :shock: znalazłam taki wpis ...31 sierpnia ? 01 września 2013 - Wystawa Rolnicza W-MODR w Olsztynie IMPREZA ODWOŁANA ! ... a o tym nic nie słyszałam :roll: kolejne targi dla ogrodników i działkowców 21-22 września ale to już w innym miejscu i one mnie zupełnie nie interesują , nadal czekam ,czy się doczekam napiszę .

Dopisek :wit
Dzisiaj 4 wrzesień , zaczynają przygotowania do targów :heja
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wrześniowo i chyba już jesiennie...Chociaż ostatnie dni znów ładne i słoneczne. Za to w poniedziałek była istna pompa. Zmrok zapada tak szybko, że niewiele mogę zdziałać na działce po pracy. Ledwie pójdę, zrobię obchód i już robi się ciemno :evil:
Jutro jeszcze praca, ale w niedzielę wybieram się do Starego Pola na targi. Sama nie wiem co chciałabym kupić. Wciąż na balkonie stoi kilka nabytków w doniczkach i czeka na przeprowadzkę. Na rabatkach coraz mniej miejsca...Mimo wszystko z pustą torbą pewnie nie wrócę ;:224
Agness u mnie również niektóre odmiany róż to gołe badyle. A krokusy kupuję co roku, bo są tak małe i cudne, że można ich mieć całe mnóstwo - mogą rosnąć praktycznie wszędzie.
Grażynko o profilaktycznym obrywaniu liści nie słyszałam. Obrywam jak już widać zmiany, albo same opadają. Tylko 2 róże z plamistością?! Dobra jesteś :!: Masz zupełną rację z tym nie przejmowaniem się. Ogród nie powinien stresować. Ma być przyjemnością. Życzę darmowego podlewania, ale z umiarem :wink:
Krysiu mam nadzieję, że byłaś w B. i kupiłaś ciekawe cebulki. Niestety moja Pink Peace jest duża i żywotna, ale zdrowa raczej nie. Co roku ma plamistość i gołe badyle :wink: Wygląda jakby jej to nie przeszkadzało, bo wkrótce mnie przerośnie.
Ave obrywanie liści to już u mnie standard. Najgorsze jest jednak dokładne wyzbieranie tych uschniętych :evil: Ja niestety nie mam jakoś szczęścia do róż w kolorze żółtym :(
Jacku nie pamiętam od kiedy masz kielichowca, ale pewnie kwiaty zobaczysz już w przyszłym roku. Mój niestety ma zbyt krótko słońce i nie kwitnie zbyt obficie. Kwiatów jednak jest już tyle, że nie ma potrzeby ich wąchać - woń jabłkową czuć w pobliżu krzewu dość intensywnie. I to mnie cieszy :tan Te zestawy cebul z serii premium kosztują 3,99 zł i warte są tych pieniędzy. Kupiłam je po raz 3 i jestem ze wszystkich zadowolona. W zeszłym roku nabyłam irysy żyłkowane i pełne odmiany narcyzów - wszystkie pięknie kwitły.
Elu mam nadzieję, że kupisz swoje "wymarzeńce" na tych targach. Pogodę zapowiadają cudną na weekend. Liczę, że cały wrzesień będzie ładny.

Na dowód, że u mnie plamistość to nie tylko kilka liści w kropki :roll:
Obrazek Obrazek
Na skalniaku:
Obrazek

Zaczynają marcinki - choć liliowce jeszcze nie skończyły
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

No to masz super z tym kielichowcem 8-) Uwielbiam jego zapach!
U mnie najważniejsze że się pozbierał kielichowiec, bo marny był. On i guzikowiec, które wciąż mylę, bo kupione jednocześnie i rosną obok siebie.
Zdaje się, że u mnie też rośnie ten ostatni liliowiec i nie znam jego nazwy.
Jutro pójdą rośliny do Ciebie (już ukopane)
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Jak dobrze dedukuję to Izunia poniedziałeczek ma wolny :lol: teraz pogódka pewnie działasz na działce ale wieczorkiem mam nadzieję , że odwiedzisz swój wąteczek i pochwalisz się łupami z targów , Ty zawsze coś ciekawego wynajdziesz ;:196 Czekam :wit
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Widzę, że powojnik JP II jeszcze pięknie ci kwitnie. U mnie chyba przez tę suszę przestaL....
Też jestem ciekawa zakupów ze Starego Pola.
/Iza zerknij do mojego wątku czy to dalia Akita/
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Basiu z Pink Peace będziesz zadowolona. Potrzebuje kilku lat, ale pachnie i robi wrażenie.
Jacku kielichowca dość mocno przycięłam, bo rozszalał się i przygłuszył sporo bylin na swej rabacie. Guzikowca wciąż mam w planach. Liliowce z mojego poprzedniego postu to miniatury. Mam kilka różnych odmian i przyznam, że coraz bardziej mi się podobają. Przesyłki nie mogę się już doczekać ;:65 Targowe nabytki w zasadzie już posadzone.
Elu dobrze kombinujesz :wink: Dzisiaj miałam wolne i dziwny power ogrodowy. Ostro zabrałam się za sadzenie. Całe popołudnie "ryłam" - ciekawe jak jutro wstanę. Największym wyzwaniem okazało się usunięcie trzmieliny z różanki.
Elżbieto u mnie też sucho, że aż strach. Powojniki starałam się podlewać w miarę możliwości. Pierwsze kwitnienie JP II było raczej symboliczne i chyba teraz nadrabia :wink: U Ciebie byłam i podziwiałam. Co do Akity nie mam pewności, bo nigdy jej w realu nie widziałam. Oczarowały mnie jej zdjęcia.

Na targach byłam i wróciłam zadowolona. Pogoda dopisała, tłumów nie było, wystawców za to wielu i towaru mnóstwo. Zakupy zrobiłam nie duże 6 doniczek, kilka cebulek i róża z gołym korzeniem.
Obrazek Obrazek
Oprócz tego kupiłam niską odmianę dzielżanu i ciekawą odmianę złocienia o rurkowych płatkach:
Obrazek Obrazek
Po raz drugi kupiłam powojnik Purpurea Plena Elegans i primula capitata oraz cebulki narcyza botanicznego bulbocodium ;:224 . Jak zwykle na targach można było zobaczyć sporo różnych ciekawostek. Najbardziej podobała mi się oferta pewnej firmy robiącej ogrodzenia z betonu i kamieni:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Moją uwagę przykuło również stoisko z ozdobami:
Obrazek Obrazek
Na innym była ciekawa ceramika - Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Bulbocodium kupuję każdego roku i nigdy go wiosną nie ma.Ostatnio okryłem i też nic to nie dało ale teraz też już posadziłem.Szukam dla niego dobrego miejsca.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iza widzę, że impreza była bardzo ciekawa :D zakupy świetne , piękne i niespotykane roślinki :D
Wianki i dzbany super..... no i te ogrodzenia niesamowite...... to kamienne ;:oj
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Taka ceramika świetnie zdobiłaby ogród.
Taki wianek to chyba całe życie trzeba by robić..... ;:306
No bo najpierw trzeba by wypić tyle butelek wina..... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zazdroszczę wyjazdu na zakupy :D Ciekawa jestem, czy pierwiosnek przezimuje, może trzeba będzie go okryć.
Płakałam wiosną, że Purpurea Plena Elegans przepadł po zimie-niekoniecznie. Jeden pęd się pojawił i ciągle żyje :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Wypad na wystawę pełen wrażeń... pozytywnie zazdraszczam.
I fajne zakupy ;:63
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

Jak zwykle u Ciebie ciekawe zakupy.Gdzie Ty znajdujesz takie cudeńka
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

ciekawa jestem tego czyśćca, Mam takiego i wysokiego ale w kolorze fioletowym. Twój wygląda na różowy ale może to kwestia fotki ;:3
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Wpadłam nadrobić zaległości i odbyłam sobie spacerek po Twoim ogródku. Oczywiście przystanęłam na dłużej przy liliach i liliowcach. Ta biała lilia ze zwieszonymi to nie jest przypadkiem Speciosum Album?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”