Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Post »

Aksamitek posadzonych w świeżej ziemi chyba nie ma sensu nawozić, co innego gdy ziemia jest jałowa.
Jak znajdą się w docelowych miejscach to oby odwdzięczyły się wieloma kwiatkami :)
Ciekawe kiedy ja doczekam się pierwszego pączka :roll: No ale latem to mam nadzieję w tym wątku będą setki zdjęć jak Wam kwitną nasze piękne śmierdziuszki :)
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Lobe
50p
50p
Od: 9 mar 2013, o 22:18

Post »

Byłam wczoraj w Castoramie - oczywiście na dziale ogrodniczym :wink: ................. i wyszłam z lekka pocieszona hihi

Wyobraźcie sobie, że mieli aksamitki wręcz fioletowo-purpurowe w połowie, ale tylko te co stały pod gołym niebem. Reszta pod zadaszeniem była zieloniutka.

Ale nie tylko ta purpura dopadła aksamitki. Szłam na skróty do auta po trawniku i widziałam, że liście mleczy czy innych chwastów też miały te przebarwienia :?:

Ot ciekawostka 8-)
Szczecinek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2013, o 12:58

Post »

Aksamitka, dla mnie to tak wdzięczna roślina, nie wymagająca żadnych szczególnych warunków.
Ja w tym roku mam z 6 rodzajów, teraz na rynku pojawiły się nowe odmiany u W.LEGUTKO
Z nawozem to bym się jeszcze wstrzymał, przy takiej pogodzie. Po prostu wypłucze go deszcz.
przemek-g
100p
100p
Od: 6 paź 2009, o 16:53

Post »

Wracam do tematu czerwonych aksamitek z tego opakowania:
Obrazek

U mnie na działce wyrosły między innymi takie egzemplarze:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Ten z 1 zdjęcia jeszcze jako tako można uznać za czerwony ale pozostałe są mniej lub bardziej brązowo-pomarańczowe.

Żaden nie jest taki jak na opakowaniu.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku ja też się dałam nabrać już w zeszłym roku,tej samej firmy. Kolor był brązowy najzwyklejszy i nie miały tych czuprynek. Specjalnie wysiałam do kuwety bo nasionek było niewiele, ale gdy zakwitły bardzo się rozczarowałam :cry:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
agusiowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lut 2012, o 14:15

Post »

ja posialam swoje aksamitki 10 kwietnia. kiedy moge spodziewac sie kwitnienia? niska żółta cupido rosnie wolniej niż aksamitka rozpierzchła. czyli rozpierzchła kwitnie szybciej? sorki, ale jestem poczatkujaca.
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

U mnie kilka z aksamitek zaczęło kwitnąć, reszta ma jeszcze pączki (odm. Bolero), drugie zaś (odm. Orange Flamme) nawet o kwitnieniu nie myślą :wink: (obydwie odmiany zostały wysiane w domu 17 marca, później przepikowane, a jakieś 2 miesiące od wysiewu wysadzone do gruntu). Czyli z moich obliczeń wynika, że od czasu wysiewu do kwitnienia potrzeba minimum 2,5 miesiąca.

Co do odm. Cupido - rzeczywiście rośnie wolniej, odnoszę wrażenie jakby w ogóle nie rosła :wink:, podobnie jest zresztą z odm. Giant Bicolour, możliwe, że to wina pogody, niska temp. robi swoje...
Pozdrawiam - Waldemar
Awatar użytkownika
Krys71
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2013, o 23:56

Post »

agusiowa Aksamitki kwitną od początku czerwca do końca jesieni(cupido od lipca do końca jesieni). Ale zależy to od tego kiedy je wysiejesz. Pierwsze kwiaty powinny pojawiać się po 12 tygodniach.
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

Tak więc nasiona Roltico trafiają na czarną listę ;:222 "Opakowanie służy jako dowód do reklamacji" ale jak reklamować takie nasionka?
Ja w opakowaniu białokremowych W.Legutko znalazłem... jedno nasionko cynii :wink:

Moje 2 pokojowe aksamitki rozpierzchłe z mixu Vilmorinu (ciekawe jakie okażą się odmiany i kolory kwiatów) coś nie lubią słoneczka ;:3 :shock: Otworzyłem dziś okno aby nieco skorzystały z bezpośredniego słońca w południe i... listki zwiędły po kilku minutach ;:202 Wróciły więc za szybę i odżyły...
Te przeniesione na balkon po kilku dniach od wykiełkowania siewek mają mocniejsze listki które są bardziej sztywne, grubsze oraz ciemniejsze.

Tymczasem 30 maja dostrzegłem tworzące się pączki u odmiany Beata :heja

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

Pawrzes pisze:Moje 2 pokojowe aksamitki rozpierzchłe z mixu Vilmorinu (ciekawe jakie okażą się odmiany i kolory kwiatów) coś nie lubią słoneczka ;:3 :shock: Otworzyłem dziś okno aby nieco skorzystały z bezpośredniego słońca w południe i... listki zwiędły po kilku minutach ;:202 Wróciły więc za szybę i odżyły...
Oj mam wrażenie, że to nie wina słoneczka :wink:
One po prostu nie są zahartowane i tak reagują na zmianę temperatury, jeżeli zamierzasz je kiedyś wysadzić do gruntu lub skrzynki balkonowej, to proponuje (najlepiej codziennie) powoli je hartować - wystawiać (początkowo na pół godziny, później na godzinę, dwie, trzy itd.) na zewnątrz.
Pozdrawiam - Waldemar
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

Rozumiem. Na razie będą sobie jednak na parapecie bo chcę je obserwować cały czas w moim pokoju tym bardziej gdy zobaczyłem po miesiącu od wykiełkowania jakiś mikroskopijny pączek :)

Postępy na balkonie:

wzniesiona - cupido
Obrazek

rozpierzchła - tajemnicza mieszanka
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Rozkręca się;

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Krolaku
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 15:03

Post »

Bardzo ładna,
co to za odmiana ?
Urszula
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Rozpierzchła karłowa Calando.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

Miło widzieć kolejne kwiatuszki, tym razem żółte :)

A ja mam problem z pomarańczowymi na działce wysiane w półcieniu, tylko kilka z jednej strony rządku urosło normatywnej wielkości i mają pączki, natomiast większość jest mała a część bardzo mała i zatrzymała się w rozwoju. Czy to może być spowodowane jałową, piaszczystą ziemią więc bez nawożenia w tym miejscu nie mają siły rosnąć :?:
Na innych też jak lobe znalazłem ślady i larwy miniarek tak więc trzy listki musiałem zutylizować...

W domu dwie pokojowe przesadziłem do innej skrzynki i na środek mają nową przepikowaną koleżankę a żeby ten drobnolistny wybujalec nie został sam to też otrzymał nową sąsiadkę :wink:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”