Ibrakadabra i zielone pokoje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ibrakadabra i zielone pokoje

Post »

ale masz te dzwońce ładniutkie,,,i takie duże już kępy ;:215 Kotki fajne,a ta fotka z kotkiem w kocimiętce jest świetna :wink:
No i ta róza piękna Abraham Darby ;:195 . :D Zapisałam sobie jej nazwę,,,taka przydałaby mi sie,,,może uda mi sie gdzię ją kupić ;:218
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich Czytelników, a szczególnie ciepło tych "speszonych", którzy boją się odezwać.
Jak widzicie - nie krzyczę, belfrem tez jestem byłym, czerwony długopis służy mi tylko do poprawiania moich błędów w zamówieniach roślin ;:306.

Pati. Plany sadzenia różności masz przebogate. Ale dzwonki posadź. Szczególnie Poszarskiego ( szybko się rozrasta i bardzo długo kwitnie ) i brzoskwiniolistne ( sieją się i mnożą jak króliki, kwitną 2 x w sezonie ). Oba są całkowicie bezproblemowe.
Po raz drugi mówię, Pati, przekoro jedna ;:302. Bo Ci zacytuję Pietrzaka ;:209. Przecież właśnie gaduły kocham ;:167.

No i co ja mam zrobić, Basiu, skoro tylko przez żabę umiem wysyłać zdjęcia ;:219? A pozdrawiam Cię i buziaki Ci wysyłam wszędzie, gdzie się spotykamy ;:306.

Anabuko, myślę, że z zakupem róży Abraham Darby nie powinnaś mieć problemów. Chyba każda wysyłkowa szkółka ją oferuje. Moją kupiłam w sklepie ogrodniczym w doniczce.

Avanti, poppolo ;:304 - Jagoda
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Byłam :wit
Dzwonek w czasie ferii :shock:
Cudne, chyba się wybiorę na żebry :wink: (przy okazji malinówek z Pruszcza).
Wiesz, że nie mam brzoskwiniolistnych :shock: Za to mam fajny C. latiloba 'Alba'.
Machniom?
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę początków czerwca w zielonych pokojach.

Kocioł z odzysku w gościnnym.

Obrazek

Rabata z dereniem pagodowym też w gościnnym.

Obrazek

Rabata studzienna w salonie.

Obrazek

Kamienista rabata w salonie.

Obrazek

Ścianka działowa między jadalnią a salonem.

Obrazek

Klon Brillantissimum na rabacie kuchennej, tj. widocznej z okna kuchennego.

Obrazek

Widok z jadalni na salon.

Obrazek

I odwrotnie: z salonu na jadalnię.

Obrazek

Prawie wszędzie plączą się jakieś dzwonki.
To by było na razie tyle obrazków.

Justynko, witaj, nareszcie wolna, jak ptak :heja. To dzwonek na fajrant ;:306.
Oczywiście, machniom, co tylko zechcesz, ale wcześniej, bo malinówki, to koniec października ;:219

:wit - Jagoda
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

A ja taki drobny biały widzę po raz pierwszy ;:oj
I myślę , czy znajdziesz coś u mnie na wymianę ?
Czerwiec to chyba najpiękniejszy okres w ogrodzie.
To zresztą widać na tych zdjęciach. ;:138
:wit
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jaguś kilka Twoich zdjęć chciała bym sobie skopiować na mój komputer, co Ty na to? Oczywiście w ramach... inspiracji ;:79
Masz wyraźne zdjęcia i to mi się bardzo podoba ;:180
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krystynko, ja za niebieskie w ogrodzie dałabym się posiekać. A w czerwcu tego koloru jest w ogrodzie najwięcej, czyli - najpiękniej. Wymiana wskazana :uszy. Dla ciebie białe drobne ( Campanula cochlearifolia ) ;:224

Obrazek

Basiu, tak Cię kocham ;:167, że ... bierz, co chcesz, nawet jeśli w niecnych celach ;:306.
Nawet te dalijki.

Obrazek

;:304 - Jaga
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Na fajrant ;:108 , to insza inszość...
Październik-zdecydowanie za późno...
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Obejrzałam wszyściutko i przeczytałam. Pięknie. Ogród jest taki dorodny i "dojrzały".
Ciągle się zastanawiam, dlaczego poprzedni właściciele mojej nieruchomości nie mieli ani jednego kwiatka i ani jednego krzaczuszka?
Sąsiedzi mówią, że poprzednik tolerował wyłącznie to, co przynosi jakikolwiek dochód... ;:174
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale masz tych dzwonków. Pełen ogród.
Czy to one rosły wcześniej na podjeździe? Widziałam jakies niebieskie kwiatki.
Potem aranżacja chyba się zmieniła i zostały zastąpione żurawkami.
Czy to są 2 różne miejsca?
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Witaj Jagódko :wink: Dzięki Twoim pięknym zdjęciom dowiedziałem się , że mój dzwonek to karpacki niebieski ;:oj A jeśli masz problem ze ślimakami to znam 2 sposoby:
1) wlej piwa do pojemnika np po maśle, zakop go żeby brzeg był na poziomie gleby - ślimaki szybko tam wlezą i się utopią
2) jak zobaczysz ślimaka bezskorupowego posyp go solą - rozpuści się choć wygląda to obrzydliwie, ja wolę pierwszy sposób
Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oj , nie wiem , czy na to piwko nie wpadną ślimaki od sąsiadów. :;230
Swoje zbieram najczęściej wieczorem do worka i już nie wypuszczam.
Brzydko robię, wiem, ale jak wojna to wojna. ;:131
:wit
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Jesteś niesamowita i ...uwielbiam Cię czytać ...Twoje ważenia słów są ...jakby to ująć ...stosowne i adekwatne do rozmówcy /bywalca Twojego ogrodu - który , co tu dużo mówić .../ cały czas mam na myśli ogród - nie bywalców /...czyściutki , wypielony ( nie cierpię tego określenia , bo my mówimy- na południu- wyplewiony ;:306 ).
Gąszcz przenikających się roślin , o różnych fakturach i kolorach ...mnie upaja ...cho...muszę w swoim pomyśleć nad przejrzystością swoich rabat ;:108 .
Jeszcze jedno ...u mnie ślimaków niet - co mnie niezmiernie cieszy ...kiedyś były ...ale lata temu świetlne ...kubeczki po jogurcie zakopywałam do ziemi i wlewałam piwko ...a one zwabione tym zapachem ...piły , piły , aż się potopiły ...ale nie były to aż takie ilości , by z nich zupę zrobić ....Tym bardziej ,że co niektóre miały małe okrągłe domki na grzbiecie ( nie były to jednak winniczki ) ...nagich też było mało ... Od tamtej pory ...koniec ze ślimakami ...
Tego białego dzwonka też Jagodo poproszę - a w zamian rzucę brzoskwinio listnym białym ...albo pokrzywo listnym niebiesko fioletowym .

Pozdrawiam serdecznie ;:196 ...gaduła nie z tej Ziemi /Planety ...Jagódka vel Iga ...tak często mylona z Tobą - przez Kocimiętkę ;:306 .
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szuwarek i Ibrakababra to odnogi od piekieł :evil:. Kiedyś im nóżki powyrywam, jej bohu! Amba dostanie rudy kołnierz, a kociczkę wypcham i na kredens w charakterze bibelota ;:223.

Justi, korzystaj z fajrantu, bo szybko zleci. Jeśli chcesz cieszyć się kwitnącymi dzwonkami w tym roku, barter musi nastąpić na wiosnę. A malinówki jesienią i tym sposobem mamy powód do co najmniej dwóch spotkań :tan.

Heleno, czym Ty się, dziecino, turbujesz! Ludziska różne są ;:224. Gdybym kupiła działkę mojego Filozofa, miałabym to samo. Któregoś dnia oświadczył, że wysieje żyto na poplon. Kiedy spytałam, czemu tak długo nie wschodzi - odrzekł, że ekonomia zwyciężyła i poszło w balon ;:oj i już pracuje. Ale za to zimę ma chłopina zabezpieczoną ;:136. To jest twarda chłopska filozofia. Dla nich kwiatki i krzaczki to fanaberie głupawych bab.
Heleno, tęsknie za chwilą, kiedy odzyskasz humor ;:196.

Margo, Ty masz oko! Najpierw był niebiański szlak lobelii i żeniszków, ale ponieważ są jednoroczne, zostały zastąpione żurawkami. To ten sam korytarz.

Michałku, dzięki, ale sprawdza się mój sposób - codzienne zbiory, szczególnie po deszczu. Piwko żłopię sama ( lub w towarzystwie ).

Krysiu, no właśnie, z ust mi to, aśćka, wyjęłaś ;:306. Wojna ;:134.

Jagódko, pomyślałam sobie, że wobec zalewu niechlujstwa językowego, panującego prawie wszędzie, dbałość o poprawną polszczyznę uczynię swoim osobistym rodzajem patriotyzmu, mało tego, będę to propagować. Nie ukrywam, że i na Was liczę.
Jesteś niezwykle łaskawa w swojej opinii o moim ogrodzie i pracy w nim wykonanej. Bardzo mi miło. Jeśli Cię coś inspiruje - prostuję się z dumy ;:108.
Ilość ślimaków można zredukować częstym grzebaniem w ziemi, szczególnie wiosną wykopuję mnóstwo ich jaj złożonych w glebie ( takie zlepki białych kuleczek ). Pomogła też zeszłoroczna zima - jaja wymarzły.
Widzę, Jagódko, że wzorem innych muszę założyć kajet:"Co, komu i kiedy", bo się pogubię ;:218.
Szkoda, że tak daleko od siebie mieszkamy, bo po bezpośrednim spotkaniu Sławek w życiu by nas w Kocimiętce nie pomylił ;:306.

Dzięki wszystkim za udział w rozmowie. Teraz insulinka Deklowi.

Na razie - Jagi
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dekiel dzielnie zniósł zastrzyk, więc na dobranoc jeszcze kilka niebieskości.
Od jutra - zmiana koloru :uszy.

Przez dzwoneczki widok na jezioro.

Obrazek

Jeszcze brzoskwiniolistne, rozlazły się jak wszy po kożuchu ;:306 .

Obrazek

Widok na "kucyki" w lobeliach.

Obrazek

I na koniec len, ten to dopiero jest niebieski, tylko czemu tak mało ma zdjęć ;:219.

Obrazek

Dobrej nocy - Jagoda ( przez FO nocna mara ;:209 )
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”