Minibotanik Jacka cz.7
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.7
Jacek Twój ogród teraz jesienią kiedy kwitną marcinki ,musi być bardzo pięknie
.

O matko i córko , ile odmian astrów! Nie miałam zielonego pojęcia , że tyle ich jest! Dzięki nim, również jesienią ,ogród pięknie wygląda!
W moim też zagościły w tym roku , dzięki uprzejmości wielu forumków.
Chryzantemy od Ciebie mają się dobrze i kwitną obficie , jak na pierwszy sezon. Od wiosny zacznę robić sadzonki , by jeszcze bardziej ukwiecić ogród na jesień. Straty w chryzantemach są po tamtej zimie tak wielkie ,że znowu jest sporo miejsca. Teraz to wyraźnie widać , bo tam , gdzie w tamtym roku miałam " ścianę " chryzantem , mam jakieś niedobitki i gołe place...Mam nadzieję ,że tegoroczna zima będzie łaskawsza dla nich.
Jacku. jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za sadzonki chryzantem , które teraz cieszą moje oczy

W moim też zagościły w tym roku , dzięki uprzejmości wielu forumków.

Chryzantemy od Ciebie mają się dobrze i kwitną obficie , jak na pierwszy sezon. Od wiosny zacznę robić sadzonki , by jeszcze bardziej ukwiecić ogród na jesień. Straty w chryzantemach są po tamtej zimie tak wielkie ,że znowu jest sporo miejsca. Teraz to wyraźnie widać , bo tam , gdzie w tamtym roku miałam " ścianę " chryzantem , mam jakieś niedobitki i gołe place...Mam nadzieję ,że tegoroczna zima będzie łaskawsza dla nich.
Jacku. jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za sadzonki chryzantem , które teraz cieszą moje oczy

Pozdrawiam,Małgorzata
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Aniu, cieszę się, że mnie rozumiesz
Może to moje zamiłowanie astrami będzie przejściowe ale jak na razie to wszystkie wydają mi piękne i warte posiadania
Tak, puszyste nasienniki astrów też są ozdobne a czasem zaskakują nas nowymi siewkami w różnych miejscach
Janko, astrów będzie jeszcze przybywać
Grażynko, jeszcze trochę. Oby tylko aster tatarski zdążył przed przymrozkiem. Już ma pąki nabrzmiałe i wiem, że będzie różowy
Izo, dziękuję Ci
Pierwszy trafił do mnie kot i tak już zostanie
Stał się członkiem mojej jednoosobowej rodziny
Kwiaty same w sobie są tak piękne, że nawet bez obmyślania kompozycji, utworzą jakiś kalejdoskop kolorów i kształtów (do tego jeszcze zapachy), który może zachwycać
A intuicja, poczucie piękna i doświadczenie pomagają bezwiednie czynić ogród jeśli nie pięknym, to przynajmniej sensownym, mądrym.
Beato, astry o drobnych listkach rzeczywiście mają swój urok. Obok grupy ericoides także piękne koronkowe listki i mnóstwo drobnych kwiatów mają a. sedifolius, a. speciosus czy a. lateriflorus. Wszystkie tworzą chmury kwiatów!
Jestem zaskoczony astrem 'Esther', jaki pokazałaś
Mój ma pojedynczą obwódkę płatków, a Twój jest półpełny
Aż sprawdzę w necie, czy nie pomyliłem z odmianami 'Pink Star' i 'Pink Sprite'.
Geniu, jest teraz bardzo kolorowo w ogrodzie dzięki astrom, chryzantemom, daliom i jeszcze kilka innych gatunków kwitnie
Basow@, ja też Ci dziękuję za wiosenną wymianę chryzantem. Właśnie zaczęły kwitnąć od Ciebie różowe pojedyncze, a późne mają pąki więc też z niecierpliwością wyczekuję i mam nadzieję, że zdążą zakwitnąć.
A na dobranoc astry i ich skrzydlaci miłośnicy. Na białym krzaku głośno jak w ulu

Uploaded with ImageShack.us

Tak, puszyste nasienniki astrów też są ozdobne a czasem zaskakują nas nowymi siewkami w różnych miejscach

Janko, astrów będzie jeszcze przybywać

Grażynko, jeszcze trochę. Oby tylko aster tatarski zdążył przed przymrozkiem. Już ma pąki nabrzmiałe i wiem, że będzie różowy

Izo, dziękuję Ci

Kwiaty same w sobie są tak piękne, że nawet bez obmyślania kompozycji, utworzą jakiś kalejdoskop kolorów i kształtów (do tego jeszcze zapachy), który może zachwycać

Beato, astry o drobnych listkach rzeczywiście mają swój urok. Obok grupy ericoides także piękne koronkowe listki i mnóstwo drobnych kwiatów mają a. sedifolius, a. speciosus czy a. lateriflorus. Wszystkie tworzą chmury kwiatów!
Jestem zaskoczony astrem 'Esther', jaki pokazałaś

Geniu, jest teraz bardzo kolorowo w ogrodzie dzięki astrom, chryzantemom, daliom i jeszcze kilka innych gatunków kwitnie

Basow@, ja też Ci dziękuję za wiosenną wymianę chryzantem. Właśnie zaczęły kwitnąć od Ciebie różowe pojedyncze, a późne mają pąki więc też z niecierpliwością wyczekuję i mam nadzieję, że zdążą zakwitnąć.
A na dobranoc astry i ich skrzydlaci miłośnicy. Na białym krzaku głośno jak w ulu

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I dziś na moich była ostra konkurencja - parenaście pszczół i 3 motyle, w tym jedna ćma
Nie mam nic przeciwko puszystym nasiennikom, a i siewki by mi nie przeszkadzały. Zawsze można je wyplewić, albo mieć więcej i więcej
Choćby dla innych...

Nie mam nic przeciwko puszystym nasiennikom, a i siewki by mi nie przeszkadzały. Zawsze można je wyplewić, albo mieć więcej i więcej

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U mnie też sporo owadów jeszcze. Najwięcej na kosmosach, ale inne kwiaty też były oblegane
- JacekP
Aniu, ja też bardzo lubię puszyste nasienniki. Np. trojeści, sadźca, anafalisa czy liatry nie zetnę aż do wiosny. I oczywiście trawy - zdobią całą zimę. I nie przeszkadza mi, że coś się rozsiewa. Przynajmniej mam co robić
Niektóre siewki są bardzo porządane (np. trojeść bulwiasta).
Małgosiu, jesień mamy piękną, dużo słonecznych dni więc i owadów na roślinach miododajnych mnóstwo. A astry do takich należą i to kolejna ich zaleta

Małgosiu, jesień mamy piękną, dużo słonecznych dni więc i owadów na roślinach miododajnych mnóstwo. A astry do takich należą i to kolejna ich zaleta

- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Jacku, a może ja coś pomyliłam z astrem 'Esther' pewnie to może być "Pink Star" ?
Te astry o białym kolorze cudne, muszę wyprosić je u Ciebie!

Te astry o białym kolorze cudne, muszę wyprosić je u Ciebie!

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- JacekP
Beato, jutro zaznaczę astra n-b białego dla Ciebie. Tysiące kwiatów na jednym krzaku tworzą białą chmurę i wygląda to teraz zjawiskowo.
Sprawdzę u mnie a. ericoides 'Pink Star' ale coś mi się wydaje, że ma pojedyncze płatki. Ten Twój śliczny więc poproszę o kawałeczek, jeśli przezimuje i będzie się czym dzielić. Przed chwilą przeglądałem ofertę astrów ze szkółki 'Stauden-Stade' i aż głowa boli od różnorodności (i tych wszystkich, których jeszcze nie mam). Np. a. ericoides 'Golden Spray' czy astry z grupy frikartii. Cudowne!
Sprawdzę u mnie a. ericoides 'Pink Star' ale coś mi się wydaje, że ma pojedyncze płatki. Ten Twój śliczny więc poproszę o kawałeczek, jeśli przezimuje i będzie się czym dzielić. Przed chwilą przeglądałem ofertę astrów ze szkółki 'Stauden-Stade' i aż głowa boli od różnorodności (i tych wszystkich, których jeszcze nie mam). Np. a. ericoides 'Golden Spray' czy astry z grupy frikartii. Cudowne!
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Ten biały od zanny mimo kilkakrotnego dzielenia u mnie też jest ogromny i wygląda cudnie. Owady mają u Ciebie super stołówkę. Masz tyle różnych gatunków w ogrodzie, że mają w czym wybierać od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Mamy podobne podejście - dla mnie również ważne jest w tej przygodzie ogrodniczej by jak najwięcej stworzeń przyciągnąć na swój kawałeczek raju. Życzę powodzenia w zdobywaniu kolejnych astrów. Są tego warte.
Mamy podobne podejście - dla mnie również ważne jest w tej przygodzie ogrodniczej by jak najwięcej stworzeń przyciągnąć na swój kawałeczek raju. Życzę powodzenia w zdobywaniu kolejnych astrów. Są tego warte.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Chyba też rozejrzę się za tym białym astrem.
Mam niebieskie i czerwone a ten będzie pasował do całości kolorystycznie.
Mam niebieskie i czerwone a ten będzie pasował do całości kolorystycznie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Nie dziwie się, że owady tak chętnie u ciebie goszczą.
Kolorowe łany kwiecia o tej porze, to widok
Białe cudne.
Kolorowe łany kwiecia o tej porze, to widok

Białe cudne.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- JacekP
Iza, ja też dzieliłem lub poskramiałem tego astra ale radość moja i owadów jest wielka, jak kwitnie. Owady i inne stworzonka to dopełnienie ogrodu, to dzielenie się nim z innymi istotami, współistnienie, ekoświadomość. Nornice, mszyce, mrówki, ślimaki - tak! Choć często pomstuję na te mniej proszone ale i one mają swoje miejsce w ekosystemie, którego ogród ma być częścią. Byleby była równowaga!
Grażynko, będziesz go miała po prostu ode mnie
Klaryso, dziękuję
Jest bardzo kolorowo, bo jesień w tym roku łaskawa. Jeszcze nie było przymrozków
Kontynuuję pokaz astrów. Pozostały do prezentacji niskie, czyli z grupy dumosus. Tu mam problem z nazwami, bo wszystkie dostałem bez nich więc wszystkie NN.

ten wcale nie jest biały; lekko przydymiony lila

ten też zbyt jasny, bo tak naprawdę to jest jaskrawo fioletowy ale niestety - jak robię zdjęcia nie zawsze jest odpowiednie słońce

Grażynko, będziesz go miała po prostu ode mnie

Klaryso, dziękuję

Kontynuuję pokaz astrów. Pozostały do prezentacji niskie, czyli z grupy dumosus. Tu mam problem z nazwami, bo wszystkie dostałem bez nich więc wszystkie NN.

ten wcale nie jest biały; lekko przydymiony lila

ten też zbyt jasny, bo tak naprawdę to jest jaskrawo fioletowy ale niestety - jak robię zdjęcia nie zawsze jest odpowiednie słońce

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku Twoje marcinki nadal piękne , moje już nie bardzo .
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Niesamowite masz astry, u nikogo nie widziałam tyle rodzajów
Mówisz ,że na tym białym najwięcej pszczół ?
U nas na białym wrzosolistnym.
Chciałam się pożalić u Ciebie, że sarny mi obżarły astra nowoangielskiego od forumki i nie widziałam koloru kwiatów.
Niesamowite masz astry, u nikogo nie widziałam tyle rodzajów

Mówisz ,że na tym białym najwięcej pszczół ?
U nas na białym wrzosolistnym.

Chciałam się pożalić u Ciebie, że sarny mi obżarły astra nowoangielskiego od forumki i nie widziałam koloru kwiatów.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Jacku, astry to takie kochane rośliny, im więcej ich podzielimy dla przyjaciół, tym piękniej kwitną potem w naszym ogrodzie.