Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Jacek Twój ogród teraz jesienią kiedy kwitną marcinki ,musi być bardzo pięknie ;:63 .
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

O matko i córko , ile odmian astrów! Nie miałam zielonego pojęcia , że tyle ich jest! Dzięki nim, również jesienią ,ogród pięknie wygląda! ;:138
W moim też zagościły w tym roku , dzięki uprzejmości wielu forumków. :D
Chryzantemy od Ciebie mają się dobrze i kwitną obficie , jak na pierwszy sezon. Od wiosny zacznę robić sadzonki , by jeszcze bardziej ukwiecić ogród na jesień. Straty w chryzantemach są po tamtej zimie tak wielkie ,że znowu jest sporo miejsca. Teraz to wyraźnie widać , bo tam , gdzie w tamtym roku miałam " ścianę " chryzantem , mam jakieś niedobitki i gołe place...Mam nadzieję ,że tegoroczna zima będzie łaskawsza dla nich.
Jacku. jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za sadzonki chryzantem , które teraz cieszą moje oczy ;:196
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aniu, cieszę się, że mnie rozumiesz 8-) Może to moje zamiłowanie astrami będzie przejściowe ale jak na razie to wszystkie wydają mi piękne i warte posiadania ;:108
Tak, puszyste nasienniki astrów też są ozdobne a czasem zaskakują nas nowymi siewkami w różnych miejscach :)

Janko, astrów będzie jeszcze przybywać 8-)

Grażynko, jeszcze trochę. Oby tylko aster tatarski zdążył przed przymrozkiem. Już ma pąki nabrzmiałe i wiem, że będzie różowy ;:65

Izo, dziękuję Ci 8-) Pierwszy trafił do mnie kot i tak już zostanie :) Stał się członkiem mojej jednoosobowej rodziny :wink:
Kwiaty same w sobie są tak piękne, że nawet bez obmyślania kompozycji, utworzą jakiś kalejdoskop kolorów i kształtów (do tego jeszcze zapachy), który może zachwycać 8-) A intuicja, poczucie piękna i doświadczenie pomagają bezwiednie czynić ogród jeśli nie pięknym, to przynajmniej sensownym, mądrym.

Beato, astry o drobnych listkach rzeczywiście mają swój urok. Obok grupy ericoides także piękne koronkowe listki i mnóstwo drobnych kwiatów mają a. sedifolius, a. speciosus czy a. lateriflorus. Wszystkie tworzą chmury kwiatów!
Jestem zaskoczony astrem 'Esther', jaki pokazałaś :shock: Mój ma pojedynczą obwódkę płatków, a Twój jest półpełny :!: Aż sprawdzę w necie, czy nie pomyliłem z odmianami 'Pink Star' i 'Pink Sprite'.

Geniu, jest teraz bardzo kolorowo w ogrodzie dzięki astrom, chryzantemom, daliom i jeszcze kilka innych gatunków kwitnie 8-)

Basow@, ja też Ci dziękuję za wiosenną wymianę chryzantem. Właśnie zaczęły kwitnąć od Ciebie różowe pojedyncze, a późne mają pąki więc też z niecierpliwością wyczekuję i mam nadzieję, że zdążą zakwitnąć.

A na dobranoc astry i ich skrzydlaci miłośnicy. Na białym krzaku głośno jak w ulu 8-)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I dziś na moich była ostra konkurencja - parenaście pszczół i 3 motyle, w tym jedna ćma ;:oj
Nie mam nic przeciwko puszystym nasiennikom, a i siewki by mi nie przeszkadzały. Zawsze można je wyplewić, albo mieć więcej i więcej :;230 Choćby dla innych...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie też sporo owadów jeszcze. Najwięcej na kosmosach, ale inne kwiaty też były oblegane
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja też bardzo lubię puszyste nasienniki. Np. trojeści, sadźca, anafalisa czy liatry nie zetnę aż do wiosny. I oczywiście trawy - zdobią całą zimę. I nie przeszkadza mi, że coś się rozsiewa. Przynajmniej mam co robić :lol: Niektóre siewki są bardzo porządane (np. trojeść bulwiasta).

Małgosiu, jesień mamy piękną, dużo słonecznych dni więc i owadów na roślinach miododajnych mnóstwo. A astry do takich należą i to kolejna ich zaleta 8-)
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Jacku, a może ja coś pomyliłam z astrem 'Esther' pewnie to może być "Pink Star" ?
Te astry o białym kolorze cudne, muszę wyprosić je u Ciebie!

Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato, jutro zaznaczę astra n-b białego dla Ciebie. Tysiące kwiatów na jednym krzaku tworzą białą chmurę i wygląda to teraz zjawiskowo.
Sprawdzę u mnie a. ericoides 'Pink Star' ale coś mi się wydaje, że ma pojedyncze płatki. Ten Twój śliczny więc poproszę o kawałeczek, jeśli przezimuje i będzie się czym dzielić. Przed chwilą przeglądałem ofertę astrów ze szkółki 'Stauden-Stade' i aż głowa boli od różnorodności (i tych wszystkich, których jeszcze nie mam). Np. a. ericoides 'Golden Spray' czy astry z grupy frikartii. Cudowne!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ten biały od zanny mimo kilkakrotnego dzielenia u mnie też jest ogromny i wygląda cudnie. Owady mają u Ciebie super stołówkę. Masz tyle różnych gatunków w ogrodzie, że mają w czym wybierać od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Mamy podobne podejście - dla mnie również ważne jest w tej przygodzie ogrodniczej by jak najwięcej stworzeń przyciągnąć na swój kawałeczek raju. Życzę powodzenia w zdobywaniu kolejnych astrów. Są tego warte.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Chyba też rozejrzę się za tym białym astrem.
Mam niebieskie i czerwone a ten będzie pasował do całości kolorystycznie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Nie dziwie się, że owady tak chętnie u ciebie goszczą.
Kolorowe łany kwiecia o tej porze, to widok ;:224
Białe cudne.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, ja też dzieliłem lub poskramiałem tego astra ale radość moja i owadów jest wielka, jak kwitnie. Owady i inne stworzonka to dopełnienie ogrodu, to dzielenie się nim z innymi istotami, współistnienie, ekoświadomość. Nornice, mszyce, mrówki, ślimaki - tak! Choć często pomstuję na te mniej proszone ale i one mają swoje miejsce w ekosystemie, którego ogród ma być częścią. Byleby była równowaga!

Grażynko, będziesz go miała po prostu ode mnie 8-)

Klaryso, dziękuję :) Jest bardzo kolorowo, bo jesień w tym roku łaskawa. Jeszcze nie było przymrozków :tan

Kontynuuję pokaz astrów. Pozostały do prezentacji niskie, czyli z grupy dumosus. Tu mam problem z nazwami, bo wszystkie dostałem bez nich więc wszystkie NN.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ten wcale nie jest biały; lekko przydymiony lila
Obrazek

ten też zbyt jasny, bo tak naprawdę to jest jaskrawo fioletowy ale niestety - jak robię zdjęcia nie zawsze jest odpowiednie słońce
Obrazek

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku Twoje marcinki nadal piękne , moje już nie bardzo .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Niesamowite masz astry, u nikogo nie widziałam tyle rodzajów :!:
Mówisz ,że na tym białym najwięcej pszczół ?
U nas na białym wrzosolistnym. ;:108
Chciałam się pożalić u Ciebie, że sarny mi obżarły astra nowoangielskiego od forumki i nie widziałam koloru kwiatów.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jacku, astry to takie kochane rośliny, im więcej ich podzielimy dla przyjaciół, tym piękniej kwitną potem w naszym ogrodzie. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”