Kawałek nieba wiewióreczki
- jacekopole71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawałek nieba wiewióreczki
Zgadzam się z Tereską...na dzień dzisiejszy pozostają zdjęcia ze słonecznymi widokami...
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Nie ma co płakac ,deszcze też się niedługo skończą i będziemy marudzić ,że za sucho .Koty potrafią wywołać w człowieku pokłady czułości i te cudze i te nasze .Kocham koty i Twojego też 

- Amara
- 1000p
- Od: 13 maja 2013, o 19:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
piękne słońce dokładnie takie jak u mnie od kilku dni
a kociak mnie powalił
jest przesłodka
a kociak mnie powalił

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
a dlaczego? - czy tak pachniało, że .... widelec był pierwszy od aparatu?wiewioreczka pisze:tak się prezentuje mięsny torcik, przed upieczeniem, po nie zdążyłam cyknąć

-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Anetko Twój kotek jest częśtym gosciem na mojej działce
, zwłaszcza w czasie grilowania 

Torcik nam pokazała, a przepisu nie dała
..........ciekawe jak smakował 

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Bogusiu smakował krótko....Bogumilka pisze:Torcik nam pokazała, a przepisu nie dała..........ciekawe jak smakował

- wiewioreczka
- 500p
- Od: 11 maja 2012, o 23:03
Witajcie Kochani
Wczoraj przeszło u mnie potężne gradobicie...
Grad leciał tak wielki, że takiego nie widziałam. Trawnik przed blokiem i balkon miałam cały w lodowych kulkach
Siła była tak duża, że sąsiedzi maja autka w kropki. Ja się cieszyłam że mi okien w domu nie wybiło. Na działkę jeszcze nie dotarłam, jutro jak skończę o normalnej godzinie to podejdę zobaczyć... tylko czy jest co... Idąc od wątku Ewy w nie mam za dużych oczekiwań... Borówki amerykańskie mają /miały tyle owoców, porzeczka tegoroczna zrobiła mi niespodziankę i też ma/miała itd itd.... Musze jakoś przerwać ten czas w niepewności
Myślę także o dachu na mojej altanie/domku.... bo on nie jest z jakiegoś super materiału...
Jednak w prognozie jutro stoi że ma być
więc się tego kurczowo trzymam
Pada od wczoraj z małą przerwą
A tak ku pamięci! Przepis na TORCIK MIĘSNY , który natrafiłam tu na FO!
Ciasto:
15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g
Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.
Masa mięsna:
1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dkg mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.
Smacznego!!!

Wczoraj przeszło u mnie potężne gradobicie...

Jednak w prognozie jutro stoi że ma być

Pada od wczoraj z małą przerwą

A tak ku pamięci! Przepis na TORCIK MIĘSNY , który natrafiłam tu na FO!
Ciasto:
15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g
Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.
Masa mięsna:
1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dkg mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.
Smacznego!!!
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Życzę jak najmniejszych szkód.
Ja miałam gradobicie 01.06. 2009 i 05.05.2012 roku .
Sporo roślin uległo uszkodzeniu w tym moje ukochane hosty.
Ja miałam gradobicie 01.06. 2009 i 05.05.2012 roku .
Sporo roślin uległo uszkodzeniu w tym moje ukochane hosty.
- wiewioreczka
- 500p
- Od: 11 maja 2012, o 23:03
Biorę się w garść...
Duszyczko Aniu bardzo mi miło, że podoba Ci się to co staram się moimi skromnymi możliwościami działać, ale całym
Zapraszam częściej. U Ciebie mi się podoba bardzo ta ścieżka,z kamyczków i kamieni na folii co kładłaś... zapisałam sobie ku inspiracji
Madziu co do tych owoców, to nie wiem czy będą po tym wczorajszym gradzie, jutro się przekonam. A Zuzia już ma nowe miejsce do leżakowania ...pod tujami... wiadomo kobieta zmienną jest... A przepisik na tort mięsny wkleiłam wyżej. Po raz pierwszy robiłam i bardzo dobry wyszedł, tylko lekko zmodyfikowałam, dając przyprawy do mięska różniaste i serek w plasterkach na ciasto przed zwinięciem w trąbkę. Wyszło bardzo dobre, od razu poszło. Tak się rzuciliśmy, że za późno o fotce pomyślałam hihi. No słoneczko u nas w deficycie bardzo... Bardzo jestem światłolubna i ta pogoda to taka ...
Tesiu Jacku no właśnie słoneczko tylko na zdjęciach, co się wyprawia z tą pogodą
Ewo moje piaski każdą ilość wody przyjmą, widzę jak służą rośliną te deszcze. Bo u mnie nie ma opcji gniacia tylko chyba wręczcie mają szanse mieć tyle ile potrzebują. W słoneczny czas to ja ciągle z wężem ganiam i konewkami gdzie wąż nie sięga (kupiłam kiedyś za krótki
) Tylko ja mam już dość tej wody z nieba.... ileż można
A ten grad wczoraj .... to już mnie w ogóle
Koniec smęcenia...
Amara witam serdecznie u mnie
Zuzia jest przekochana i myśle że jutro razem z nią dam radę na działeczce
Any widelce były szybsze niż aparat... ale nic straconego następnym razem może się uda
Madziu Zuzia to się umie ustawić
A jak u Ciebie na ogródku??
Bogusiu Aniu przepraszam że taka slerotyczka jestem, już przepisik wisi wyżej
Przed gradowe fotki
Po tych deszczach coraz więcej grzybków, ale dalej nie takich...

Biedactwo moknie na piwonii

Pierwsza lilia

Jaśminowiec pełny ma dużo pączków i tyle jeden otworzył i pachnie

Ognik kupiłam 3 lata temu z owocami na jesieni, zimą pierwsza wymarzł całkowicie a teraz ma po raz pierwszy kwiaty

Malinojeżyna zawiązała 21 owocków, a ile jeszcze kwitło (stan przed gradobiciem)

Pozdrawiam ciepło

EDIT:
Olu współczuje Ci bardzo
Też mam/miałam kilka host.... U mnie pierwszy raz ma miejsce gradobicie... aż tak poważne. W 2011 w maju poszatkowało mi tylko tulipany ale reszta bez uszczerpku... Ale tamten to był wielkościowo pikuś z tym tegorocznym
Pozdrawiam Cię
Duszyczko Aniu bardzo mi miło, że podoba Ci się to co staram się moimi skromnymi możliwościami działać, ale całym

Madziu co do tych owoców, to nie wiem czy będą po tym wczorajszym gradzie, jutro się przekonam. A Zuzia już ma nowe miejsce do leżakowania ...pod tujami... wiadomo kobieta zmienną jest... A przepisik na tort mięsny wkleiłam wyżej. Po raz pierwszy robiłam i bardzo dobry wyszedł, tylko lekko zmodyfikowałam, dając przyprawy do mięska różniaste i serek w plasterkach na ciasto przed zwinięciem w trąbkę. Wyszło bardzo dobre, od razu poszło. Tak się rzuciliśmy, że za późno o fotce pomyślałam hihi. No słoneczko u nas w deficycie bardzo... Bardzo jestem światłolubna i ta pogoda to taka ...

Tesiu Jacku no właśnie słoneczko tylko na zdjęciach, co się wyprawia z tą pogodą

Ewo moje piaski każdą ilość wody przyjmą, widzę jak służą rośliną te deszcze. Bo u mnie nie ma opcji gniacia tylko chyba wręczcie mają szanse mieć tyle ile potrzebują. W słoneczny czas to ja ciągle z wężem ganiam i konewkami gdzie wąż nie sięga (kupiłam kiedyś za krótki

Koniec smęcenia...
Amara witam serdecznie u mnie

Any widelce były szybsze niż aparat... ale nic straconego następnym razem może się uda

Madziu Zuzia to się umie ustawić

Bogusiu Aniu przepraszam że taka slerotyczka jestem, już przepisik wisi wyżej

Przed gradowe fotki
Po tych deszczach coraz więcej grzybków, ale dalej nie takich...

Biedactwo moknie na piwonii

Pierwsza lilia

Jaśminowiec pełny ma dużo pączków i tyle jeden otworzył i pachnie

Ognik kupiłam 3 lata temu z owocami na jesieni, zimą pierwsza wymarzł całkowicie a teraz ma po raz pierwszy kwiaty

Malinojeżyna zawiązała 21 owocków, a ile jeszcze kwitło (stan przed gradobiciem)

Pozdrawiam ciepło

EDIT:
Olu współczuje Ci bardzo

Pozdrawiam Cię

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
ANETKO
Zaglądnąłem,i oprócz ciekawych kwiatów i grzybków /psich
/wypatrzyłem przepis na torcik
Nie napisałaś jak smakuje,bo wygląda fajnie
Muszę H. namówić na wypróbowanie,można
Pozdrawiam,
Sławek

Zaglądnąłem,i oprócz ciekawych kwiatów i grzybków /psich

Nie napisałaś jak smakuje,bo wygląda fajnie

Muszę H. namówić na wypróbowanie,można

Pozdrawiam,
Sławek
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Witaj
Trzymam kciuki żeby jutro widok na działce był zadowalający. Mam nadzieję że nie będziesz miała żadnych strat! Ciekawe jak to wszystko będzie. Grzybów masz oooohooho. Masę! Biedroneczka biedna w tych deszczach.

- Amara
- 1000p
- Od: 13 maja 2013, o 19:07
Piękne roślinki
faktycznie szkoda,że grzybki nie takie jak trzeba 

-
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 16:34
No, to możemy założyć klub łaknących cienia
. Moje róże pnące to czasami mam ochotę kopnąć w d...
, mogłyby się w końcu ruszyć w górę chociażby, skoro kwitnąc im się nie chce... Azalie tak właśnie zawsze kojarzyłam, jako roślinki piękne wymagające i luciące cień
. Chociaż mam jedną białą na balkonie południowym, totalna patelnia, a ona dziarsko sobie rośnie i pięknie kwitnie
. Chyba się za nimi rozejrzę jednak
. Moje borówki to w pełnym słonku są, od rana do wieczora się prażą
. Na trawki już się oblizuję i z góry dziękuję
. Żywopłot z wierzby powoli rusza z kopyta, ale nie wiem czy zdążę go zaplatać...Plany życiowe...
Niech deszcze Cię w końcu odstąpią i moc
będzie z Tobą
! Ps. ognik mnie kusi, ale muszą najpierw wyśledzić do jakich rozmiarów dorasta i czy ma zwarty pokrój, czy raczej luzak z niego
.

Niech deszcze Cię w końcu odstąpią i moc