Kawałek nieba wiewióreczki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałek nieba wiewióreczki

Post »

Zgadzam się z Tereską...na dzień dzisiejszy pozostają zdjęcia ze słonecznymi widokami...
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Nie ma co płakac ,deszcze też się niedługo skończą i będziemy marudzić ,że za sucho .Koty potrafią wywołać w człowieku pokłady czułości i te cudze i te nasze .Kocham koty i Twojego też :lol:
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piękne słońce dokładnie takie jak u mnie od kilku dni
a kociak mnie powalił ;:oj jest przesłodka
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

wiewioreczka pisze:tak się prezentuje mięsny torcik, przed upieczeniem, po nie zdążyłam cyknąć
a dlaczego? - czy tak pachniało, że .... widelec był pierwszy od aparatu? :D
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Anetko Twój kotek jest częśtym gosciem na mojej działce :heja , zwłaszcza w czasie grilowania ;:306
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Torcik nam pokazała, a przepisu nie dała ;:145 ..........ciekawe jak smakował :roll:
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Bogumilka pisze:Torcik nam pokazała, a przepisu nie dała ;:145 ..........ciekawe jak smakował :roll:
Bogusiu smakował krótko.... ;:215
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Witajcie Kochani ;:304

Wczoraj przeszło u mnie potężne gradobicie... ;:145 Grad leciał tak wielki, że takiego nie widziałam. Trawnik przed blokiem i balkon miałam cały w lodowych kulkach ;:219 Siła była tak duża, że sąsiedzi maja autka w kropki. Ja się cieszyłam że mi okien w domu nie wybiło. Na działkę jeszcze nie dotarłam, jutro jak skończę o normalnej godzinie to podejdę zobaczyć... tylko czy jest co... Idąc od wątku Ewy w nie mam za dużych oczekiwań... Borówki amerykańskie mają /miały tyle owoców, porzeczka tegoroczna zrobiła mi niespodziankę i też ma/miała itd itd.... Musze jakoś przerwać ten czas w niepewności ;:136 Myślę także o dachu na mojej altanie/domku.... bo on nie jest z jakiegoś super materiału... ;:218

Jednak w prognozie jutro stoi że ma być ;:3 więc się tego kurczowo trzymam :lol:

Pada od wczoraj z małą przerwą ;:185

A tak ku pamięci! Przepis na TORCIK MIĘSNY , który natrafiłam tu na FO!

Ciasto:

15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.

Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.

Masa mięsna:

1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dkg mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.

Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

Smacznego!!!
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Życzę jak najmniejszych szkód.
Ja miałam gradobicie 01.06. 2009 i 05.05.2012 roku .
Sporo roślin uległo uszkodzeniu w tym moje ukochane hosty.
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Biorę się w garść...

Duszyczko Aniu bardzo mi miło, że podoba Ci się to co staram się moimi skromnymi możliwościami działać, ale całym ;:167 Zapraszam częściej. U Ciebie mi się podoba bardzo ta ścieżka,z kamyczków i kamieni na folii co kładłaś... zapisałam sobie ku inspiracji ;:333

Madziu co do tych owoców, to nie wiem czy będą po tym wczorajszym gradzie, jutro się przekonam. A Zuzia już ma nowe miejsce do leżakowania ...pod tujami... wiadomo kobieta zmienną jest... A przepisik na tort mięsny wkleiłam wyżej. Po raz pierwszy robiłam i bardzo dobry wyszedł, tylko lekko zmodyfikowałam, dając przyprawy do mięska różniaste i serek w plasterkach na ciasto przed zwinięciem w trąbkę. Wyszło bardzo dobre, od razu poszło. Tak się rzuciliśmy, że za późno o fotce pomyślałam hihi. No słoneczko u nas w deficycie bardzo... Bardzo jestem światłolubna i ta pogoda to taka ... ;:223

Tesiu Jacku no właśnie słoneczko tylko na zdjęciach, co się wyprawia z tą pogodą ;:130

Ewo moje piaski każdą ilość wody przyjmą, widzę jak służą rośliną te deszcze. Bo u mnie nie ma opcji gniacia tylko chyba wręczcie mają szanse mieć tyle ile potrzebują. W słoneczny czas to ja ciągle z wężem ganiam i konewkami gdzie wąż nie sięga (kupiłam kiedyś za krótki ;:223 ) Tylko ja mam już dość tej wody z nieba.... ileż można ;:131 A ten grad wczoraj .... to już mnie w ogóle ;:222

Koniec smęcenia...

Amara witam serdecznie u mnie ;:168 Zuzia jest przekochana i myśle że jutro razem z nią dam radę na działeczce ;:167

Any widelce były szybsze niż aparat... ale nic straconego następnym razem może się uda :;230

Madziu Zuzia to się umie ustawić ;:215 A jak u Ciebie na ogródku??

Bogusiu Aniu przepraszam że taka slerotyczka jestem, już przepisik wisi wyżej ;:304

Przed gradowe fotki

Po tych deszczach coraz więcej grzybków, ale dalej nie takich... ;:224
Obrazek

Biedactwo moknie na piwonii
Obrazek

Pierwsza lilia
Obrazek Obrazek

Jaśminowiec pełny ma dużo pączków i tyle jeden otworzył i pachnie
Obrazek Obrazek

Ognik kupiłam 3 lata temu z owocami na jesieni, zimą pierwsza wymarzł całkowicie a teraz ma po raz pierwszy kwiaty ;:138
Obrazek Obrazek

Malinojeżyna zawiązała 21 owocków, a ile jeszcze kwitło (stan przed gradobiciem)
Obrazek

Pozdrawiam ciepło ;:304 :wit

EDIT:

Olu współczuje Ci bardzo ;:168 Też mam/miałam kilka host.... U mnie pierwszy raz ma miejsce gradobicie... aż tak poważne. W 2011 w maju poszatkowało mi tylko tulipany ale reszta bez uszczerpku... Ale tamten to był wielkościowo pikuś z tym tegorocznym ;:219

Pozdrawiam Cię ;:168
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

ANETKO :wit
Zaglądnąłem,i oprócz ciekawych kwiatów i grzybków /psich :?: /wypatrzyłem przepis na torcik :!:
Nie napisałaś jak smakuje,bo wygląda fajnie ;:108
Muszę H. namówić na wypróbowanie,można :wink:
Pozdrawiam,
Sławek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj :wit Trzymam kciuki żeby jutro widok na działce był zadowalający. Mam nadzieję że nie będziesz miała żadnych strat! Ciekawe jak to wszystko będzie. Grzybów masz oooohooho. Masę! Biedroneczka biedna w tych deszczach.
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Piękne roślinki ;:138 faktycznie szkoda,że grzybki nie takie jak trzeba :wink:
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

W tym roku, to chyba urodzaj na grzybki tylko będzie ;:oj
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

No, to możemy założyć klub łaknących cienia :;230 . Moje róże pnące to czasami mam ochotę kopnąć w d... :evil: , mogłyby się w końcu ruszyć w górę chociażby, skoro kwitnąc im się nie chce... Azalie tak właśnie zawsze kojarzyłam, jako roślinki piękne wymagające i luciące cień :roll: . Chociaż mam jedną białą na balkonie południowym, totalna patelnia, a ona dziarsko sobie rośnie i pięknie kwitnie :D . Chyba się za nimi rozejrzę jednak ;:306 . Moje borówki to w pełnym słonku są, od rana do wieczora się prażą :wink: . Na trawki już się oblizuję i z góry dziękuję :lol: . Żywopłot z wierzby powoli rusza z kopyta, ale nie wiem czy zdążę go zaplatać...Plany życiowe... :wink:
Niech deszcze Cię w końcu odstąpią i moc ;:3 będzie z Tobą :D ! Ps. ognik mnie kusi, ale muszą najpierw wyśledzić do jakich rozmiarów dorasta i czy ma zwarty pokrój, czy raczej luzak z niego :wink: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”