30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

Pięknie to wygląda! ;:oj Pierwsze dwie fotki znowu wprowadzają w klimat, który lubię. Jeszcze tylko brakuje koszyka z lawendą i lato w Prowansji jak nic.
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asia, ale Ty ranny ptaszek jesteś! Lawenda pasowałaby tak jak wiele innych śródziemnomorskich... ale muszę się opierać na cieniolubnych niestety... bo nic by nie rosło.

Goździk alpejski, zawciąg nadmorski i canny z przodu domu (własnie tam gdzie jest słońce :wink: i tam mam również lawendę)
Obrazek Obrazek Obrazek
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożenko śliczne te lampk ;:138 i.To olejowe czy na świece?
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
bozunia
1000p
1000p

Post »

Aniu, lampki są na świeczki takie jak w podgrzewaczach. Przeszły już wieczorny test i muszę powiedzieć, że się spisały ;:333 Dają sporo światła jak na takie malutkie świeczki. Ja mam trzy lampki i już wiem, że dokupię jeszcze może 2-3 np. na parapet okienny. Lampki są ikeowskie, więc stosunkowo tanie w porównaniu do tych ładnych z porządnych sklepów :wink:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ale dobralas sobie latarenki ;:215 to jest taka kropka nad i ;:108
Hortensja zaczyna juz kwitnac :shock: Taka pnaca jest wczesniejsza niz normalne?
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hortensja kwitnie ;:oj Niesamowite, ale znaczy dobrze jej u Ciebie. Co robisz, że zawciąg ma takie zielone kepy? Mój pieknie kwitnie, ale kępa na dole jest mała i lekko żółknie. Oczywiście rośnie w pełnym słoncu. Piękny ten Twój zawciąg.

Poza tym pięknie, klimat biało-zielony, dopracowany, dopieszczony - to jest to, tylko ile to pracy :roll:
A latarenki widziałam niemal identyczne w Duka, byłam pewna, że stamtąd. Super, bo ceny tamże sa bez sensu :D
Kosz dla drugiej hortensji raczej trzeba będzie zmienić na większy :D
Pozdrawiam,
bozunia
1000p
1000p

Post »

Jule jakoś tak mi podpasowały te latarenki :wink: Hortensję kupiłam już z pąkami, specjalnie taką wybrałam, żeby nie czekać kilka lat na kwiaty... Pnące hortensje "książkowo" zaczynają kwitnąć w czerwcu, więc chyba na nią pora :wink: Ogrodowe także w czerwcu, natomiast bukietowe najpóźniej.

Debra ja kompletnie nic z zawciągiem nie robię, nawet nie podlewam, tylko deszcz musi mu starczyć :wink: Chyba, że jest żar bardzo długo, to się zlituję... Jedyny zabieg to dzielenie go już od trzech lat, mam zamiar zrobić zawciągowy trawnik :wink: Trzy lata temu kupiłam 3 sztuki, teraz mam chyba 20 albo więcej :wink: To jest zupełnie niewymagająca roślina, nawet sypanie solą w zimie toleruje (rośnie przy samym chodniku). Jaką masz glebę tam gdzie zawciąg? Może ma za mokro... Podsyp mu piasku, on kocha piaszczystą glebę. Ja w tamtym roku trochę zapiaszczyłam ziemię i widzę, że ładniej rośnie. W Duce nie byłam ostatnio, ale z ciekawości pójdę porównać :wink: Moje lampki za 12,99 ;:333 Jeśli chodzi o kosz, to taki staroć, zamalowałam go przy okazji kratki... Dzisiaj znalazłam w domu idealną do niego donicę, ale już nie będę przesadzać hortensji, zrobię to po kwitnieniu. Natomiast do kosza pójdzie dalia z towarzystwem właśnie w tej pasującej do niego donicy.

Ktoś mnie straszył, że mi hortensja ogrodowa w tym roku nie zakwitnie... Dzisiaj patrze a tu niespodzianka :tan

Obrazek

Jeszcze Wam pokażę jedną roślinkę, którą wiosną wykopałam, bo robiłam przemeblowanie i wylądowała z braku miejsca w donicy. To jedna z tych roślin, które otwierają się do słońca i zamykają kwiaty jak jest ciemno. Miecznica wąskolistna - właśnie zaczyna kwitnąć.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Juz sie lekko zdziwilam, ta hortensja. Jakos tak mnie sie wydawalo, ze to czerwiec dla pierwszych rosnacych w ogrodzie ale jak juz taka kupilas, to bedziesz cieszyc sie kwiatami wczesniej.
A co do bukietowek, to fakt kwitna dosc pozno ale dlugo az do mrozow. Ale ja mam drzewkowe Anabelle i one w drugiej polowie czerwca tez juz zakwitaja a jak jeszcze scielam je po przekwitnieciu w zeszlym roku, to powtarzaly. Moze nie tak obficie ale jednak.
bozunia
1000p
1000p

Post »

Jule edytowałam jeszcze swój post i dodałam pączka ogrodowej hortensji :D
Moja nowa 'Limelight' ma dopiero malutkie listki, pewnie w tym roku szału nie będzie...
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widać masz rękę do hortensji :)
Zawiciągowi podsypię piachu, widać gleba zbyt żyzna. No ale kwitnie cudnie, tylko ta czuprynka u dołu marna.

A w Duce są takie sliczne białe dzbanko-konewki, białe płotki.... lepiej tam nie chodź teraz :lol:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

bozunia pisze:Kasiu, koniecznie się pochwal. To ta lawenda z grubymi kwiatami? Gdzie ją masz posadzoną? Ja miałam 3 lata temu w donicy, na zimę zdołowałam i nie przetrwała.
Bozuniu, lawenda posadzona w ubiegłym roku, ma już piękne przyrosty i wygląda na to, że wkrótce zakwitnie.. ;:173 nie okrywałam jej i dała radę. W sumie nie wiem jaka to dokładnie odmiana, kupiona w Niemczech jako prowansalska :roll:
Bardzo ładne latarenki i piękne pąki na hortensji ;:138 Moje nowe nabytki - Everbloom Blue Heaven i You & Me Romance też opączkowana, ale pnąca tylko liściata... ;:224 ponoć na kwiaty trzeba długo czekać, moja ma 3 latka, a Twoja?
Rabatki urocze - jak zwykle u Ciebie!Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
bozunia
1000p
1000p

Post »

Kasiu, piękne hortensje ogrodowe masz! Jak mi się podoba You & Me Romance ;:167 Popatrzę sobie u Ciebie jak będą kwitnąć :)
Hortensję pnącą kupiłam niedawno, jakiś miesiąc temu, ale nie wiem ile ma lat... Może mieć jakieś 3 lata na moje oko :wink:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogrodowe sa ladne ale ja sie na nie nawet nie patrze. Przy moim metrazu stawiam na bukietowe i drzewkowe pewniaki ... nie chce cieszyc sie liscmi, bo jej sie przemarzlo :wink:
Wiem ze zdarzyc sie nie musi ale moze :wink:
Na jednej Anabellce, tez dojrzalam dzisiaj kwiat ... tylko moje w tym roku kiepskie beda :roll: Sliwke pod ktora rosnal zaatakowala tak mszyca, ze w ciagu 2 dni spadlo tyle spadzi, ze wszystkie chabazie pod nia zaplepilo i nie za dobrze wygladaja.
bozunia
1000p
1000p

Post »

Jule ja kupiłam ogrodową w tamtym roku zupełnie nieświadoma tego, że są z nimi takie problemy... Zdołowałam ją w donicy na zimę i jakoś na przekór mojej niewiedzy - przeżyła i ma się dobrze. Tylko czy w tym roku tak samo się uda - to jest już loteria...

Szkoda tych roślinek pod śliwą... Można spadź usuwać wodą np. z płynem do naczyń ( spryskiwać), potem to zmyć... ale jest to niestety trochę pracochłonne...
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak będę musiala zrobic, kupilam juz mydlo ogrodnicze ale dzisiaj zrobilam powtorke oprysku i czekam az wszystkie trupy pospadaja ... no i będę myc, to co sie da wymyc. Przede wszystkim hosty i Rh, bo wygladaja tragicznie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”