30 - metrowe maleństwo
Re: 30 - metrowe maleństwo
Pięknie to wygląda!
Pierwsze dwie fotki znowu wprowadzają w klimat, który lubię. Jeszcze tylko brakuje koszyka z lawendą i lato w Prowansji jak nic.

Bożenko śliczne te lampk
i.To olejowe czy na świece?

Aniu, lampki są na świeczki takie jak w podgrzewaczach. Przeszły już wieczorny test i muszę powiedzieć, że się spisały
Dają sporo światła jak na takie malutkie świeczki. Ja mam trzy lampki i już wiem, że dokupię jeszcze może 2-3 np. na parapet okienny. Lampki są ikeowskie, więc stosunkowo tanie w porównaniu do tych ładnych z porządnych sklepów 

- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale dobralas sobie latarenki
to jest taka kropka nad i
Hortensja zaczyna juz kwitnac
Taka pnaca jest wczesniejsza niz normalne?

Hortensja zaczyna juz kwitnac

Hortensja kwitnie
Niesamowite, ale znaczy dobrze jej u Ciebie. Co robisz, że zawciąg ma takie zielone kepy? Mój pieknie kwitnie, ale kępa na dole jest mała i lekko żółknie. Oczywiście rośnie w pełnym słoncu. Piękny ten Twój zawciąg.
Poza tym pięknie, klimat biało-zielony, dopracowany, dopieszczony - to jest to, tylko ile to pracy
A latarenki widziałam niemal identyczne w Duka, byłam pewna, że stamtąd. Super, bo ceny tamże sa bez sensu
Kosz dla drugiej hortensji raczej trzeba będzie zmienić na większy
Pozdrawiam,

Poza tym pięknie, klimat biało-zielony, dopracowany, dopieszczony - to jest to, tylko ile to pracy

A latarenki widziałam niemal identyczne w Duka, byłam pewna, że stamtąd. Super, bo ceny tamże sa bez sensu

Kosz dla drugiej hortensji raczej trzeba będzie zmienić na większy

Pozdrawiam,
Jule jakoś tak mi podpasowały te latarenki
Hortensję kupiłam już z pąkami, specjalnie taką wybrałam, żeby nie czekać kilka lat na kwiaty... Pnące hortensje "książkowo" zaczynają kwitnąć w czerwcu, więc chyba na nią pora
Ogrodowe także w czerwcu, natomiast bukietowe najpóźniej.
Debra ja kompletnie nic z zawciągiem nie robię, nawet nie podlewam, tylko deszcz musi mu starczyć
Chyba, że jest żar bardzo długo, to się zlituję... Jedyny zabieg to dzielenie go już od trzech lat, mam zamiar zrobić zawciągowy trawnik
Trzy lata temu kupiłam 3 sztuki, teraz mam chyba 20 albo więcej
To jest zupełnie niewymagająca roślina, nawet sypanie solą w zimie toleruje (rośnie przy samym chodniku). Jaką masz glebę tam gdzie zawciąg? Może ma za mokro... Podsyp mu piasku, on kocha piaszczystą glebę. Ja w tamtym roku trochę zapiaszczyłam ziemię i widzę, że ładniej rośnie. W Duce nie byłam ostatnio, ale z ciekawości pójdę porównać
Moje lampki za 12,99
Jeśli chodzi o kosz, to taki staroć, zamalowałam go przy okazji kratki... Dzisiaj znalazłam w domu idealną do niego donicę, ale już nie będę przesadzać hortensji, zrobię to po kwitnieniu. Natomiast do kosza pójdzie dalia z towarzystwem właśnie w tej pasującej do niego donicy.
Ktoś mnie straszył, że mi hortensja ogrodowa w tym roku nie zakwitnie... Dzisiaj patrze a tu niespodzianka

Jeszcze Wam pokażę jedną roślinkę, którą wiosną wykopałam, bo robiłam przemeblowanie i wylądowała z braku miejsca w donicy. To jedna z tych roślin, które otwierają się do słońca i zamykają kwiaty jak jest ciemno. Miecznica wąskolistna - właśnie zaczyna kwitnąć.

Debra ja kompletnie nic z zawciągiem nie robię, nawet nie podlewam, tylko deszcz musi mu starczyć

Ktoś mnie straszył, że mi hortensja ogrodowa w tym roku nie zakwitnie... Dzisiaj patrze a tu niespodzianka

Jeszcze Wam pokażę jedną roślinkę, którą wiosną wykopałam, bo robiłam przemeblowanie i wylądowała z braku miejsca w donicy. To jedna z tych roślin, które otwierają się do słońca i zamykają kwiaty jak jest ciemno. Miecznica wąskolistna - właśnie zaczyna kwitnąć.

- Jule
Juz sie lekko zdziwilam, ta hortensja. Jakos tak mnie sie wydawalo, ze to czerwiec dla pierwszych rosnacych w ogrodzie ale jak juz taka kupilas, to bedziesz cieszyc sie kwiatami wczesniej.
A co do bukietowek, to fakt kwitna dosc pozno ale dlugo az do mrozow. Ale ja mam drzewkowe Anabelle i one w drugiej polowie czerwca tez juz zakwitaja a jak jeszcze scielam je po przekwitnieciu w zeszlym roku, to powtarzaly. Moze nie tak obficie ale jednak.
A co do bukietowek, to fakt kwitna dosc pozno ale dlugo az do mrozow. Ale ja mam drzewkowe Anabelle i one w drugiej polowie czerwca tez juz zakwitaja a jak jeszcze scielam je po przekwitnieciu w zeszlym roku, to powtarzaly. Moze nie tak obficie ale jednak.
Jule edytowałam jeszcze swój post i dodałam pączka ogrodowej hortensji
Moja nowa 'Limelight' ma dopiero malutkie listki, pewnie w tym roku szału nie będzie...

Moja nowa 'Limelight' ma dopiero malutkie listki, pewnie w tym roku szału nie będzie...
Widać masz rękę do hortensji
Zawiciągowi podsypię piachu, widać gleba zbyt żyzna. No ale kwitnie cudnie, tylko ta czuprynka u dołu marna.
A w Duce są takie sliczne białe dzbanko-konewki, białe płotki.... lepiej tam nie chodź teraz

Zawiciągowi podsypię piachu, widać gleba zbyt żyzna. No ale kwitnie cudnie, tylko ta czuprynka u dołu marna.
A w Duce są takie sliczne białe dzbanko-konewki, białe płotki.... lepiej tam nie chodź teraz

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Bozuniu, lawenda posadzona w ubiegłym roku, ma już piękne przyrosty i wygląda na to, że wkrótce zakwitnie..bozunia pisze:Kasiu, koniecznie się pochwal. To ta lawenda z grubymi kwiatami? Gdzie ją masz posadzoną? Ja miałam 3 lata temu w donicy, na zimę zdołowałam i nie przetrwała.

Bardzo ładne latarenki i piękne pąki na hortensji

Rabatki urocze - jak zwykle u Ciebie!Pozdrowionka

Kasiu, piękne hortensje ogrodowe masz! Jak mi się podoba You & Me Romance
Popatrzę sobie u Ciebie jak będą kwitnąć
Hortensję pnącą kupiłam niedawno, jakiś miesiąc temu, ale nie wiem ile ma lat... Może mieć jakieś 3 lata na moje oko

Hortensję pnącą kupiłam niedawno, jakiś miesiąc temu, ale nie wiem ile ma lat... Może mieć jakieś 3 lata na moje oko

- Jule
Ogrodowe sa ladne ale ja sie na nie nawet nie patrze. Przy moim metrazu stawiam na bukietowe i drzewkowe pewniaki ... nie chce cieszyc sie liscmi, bo jej sie przemarzlo
Wiem ze zdarzyc sie nie musi ale moze
Na jednej Anabellce, tez dojrzalam dzisiaj kwiat ... tylko moje w tym roku kiepskie beda
Sliwke pod ktora rosnal zaatakowala tak mszyca, ze w ciagu 2 dni spadlo tyle spadzi, ze wszystkie chabazie pod nia zaplepilo i nie za dobrze wygladaja.

Wiem ze zdarzyc sie nie musi ale moze

Na jednej Anabellce, tez dojrzalam dzisiaj kwiat ... tylko moje w tym roku kiepskie beda

Jule ja kupiłam ogrodową w tamtym roku zupełnie nieświadoma tego, że są z nimi takie problemy... Zdołowałam ją w donicy na zimę i jakoś na przekór mojej niewiedzy - przeżyła i ma się dobrze. Tylko czy w tym roku tak samo się uda - to jest już loteria...
Szkoda tych roślinek pod śliwą... Można spadź usuwać wodą np. z płynem do naczyń ( spryskiwać), potem to zmyć... ale jest to niestety trochę pracochłonne...
Szkoda tych roślinek pod śliwą... Można spadź usuwać wodą np. z płynem do naczyń ( spryskiwać), potem to zmyć... ale jest to niestety trochę pracochłonne...
- Jule
Tak będę musiala zrobic, kupilam juz mydlo ogrodnicze ale dzisiaj zrobilam powtorke oprysku i czekam az wszystkie trupy pospadaja ... no i będę myc, to co sie da wymyc. Przede wszystkim hosty i Rh, bo wygladaja tragicznie.