Miejsce na ziemi Ave- cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miejsce na ziemi Ave- cz. 6

Post »

Basiu-Bobi - moja jedna rabata z hostami - własciwie cały czas na słońcu - dlatego podosadzałam te wszystkie krzaczki, tawułki, pecherznice, hortensje, drzewa (na razie małe, więc cienia niewiele) żeby hostkom polepszyć byt... bez tych niewielkich "zacieniaczy" niektóre hosty mi sie przypalały - np. Leckside Kalejdoskope.
Abiqua Moonbeam, Hadspen Blue, Zounds, Glitter - radzą sobie nieźle zważając na to, że słońce mają od samego rana do późnego południa - ale dostają też więcej wody... (ostatnia fotka)
troszke wiecej cienia padającego od rosnącej obok jabłoni ma Cristmas Tree- o to będzie spora hosta - Patriot i Vanilla Cream, (to 1 fotka, którą pokazałaś) - mam je od 2009 r.
Po południu (od str zachodniej) słonko zagląda do Great Expectations, Dream Queen, Striptease, Whirwiwind, Bright Lights - też sobie dobrze radzą. Młode sadzonki tych "kolorowych" host na poczatku troche cieniowałam, ale teraz radzą sobie bez pomocy.
Całkiem w cieniu mam Pacyfik Blue Edger oraz Blue Cadet i to im służy.

Moje hosty mają na ogół 3-4 lata i mogę powiedzieć, że dopiero po tym czasie pokazują "na co je stać". I chociaż w zasadzie mają więcej słońca niż cienia - gliniasta kwaśna ziemia pozwala im dawać sobie radę z tą "niedogodnością".
Zasilam wiosną - nawozem wieloskłanikowym, czasami dorzuce troszke azofoski albo dostaną rozcieńczonej gnojówki pokrzywowej. Podsypuje im też garść kwaśnego torfu, czasami uzupełniam przekompostowaną korą...a w sezonie jak podlewam inne roślinki Florovitem, to hostkom tez coś skapnie...
Obrazek

Tu: w półcieniu - Green Gold, za nim Summer Music i w głębi Fragrant Bouquet

Jacku z Opola - dziękuję bardzo za życzliwość, ale gdzie mi tam do hostowisk naszych sław Forumowych... cieszą mnie te zielonolistne kępy i chyba dobrze im w mojej kwaśnej ziemi.

Obrazek

Obrazek

Izulku-Chatte - oczywiście, że powojniki ci się odwdzięczą, za tyle starań... nie może być inaczej ;:215
No, perspektywy trochę więcej, bo ja też lubię u innych takie fotki :D
Tentel jest kolorystycznie taki... pomieszany :lol: Ta pierwsza fotka robiona w słońcu... druga bez... kolor blizszy tej drugiej fotce. Tylko nie daj sie zwieźć fotkom makro :lol: kwiatki ma raczej małe.

Obrazek

No własnie Aniesiu-100krociu - kamulce w rabatkach do tego są, żeby stanąć wśród kwiecia i podziwiać z wysokości ;:172 albo nie pomoczyc nóżek w czasie podlewania...\
Pełnik mnie w tym roku zaskoczył - wyrósł wielki, ma z 1,20 m i tak długo kwitnie... chyba mu się spodobało podsywanie kompostu i większa wilgoć...

Obrazek

Elu-Elsi - plany co do TYCH róż sie nie zmieniły - będę teraz przekopywać ten kawałek ziemi pod lalki i posieję jakiś nawóz zielony... do jesieni muszę trocę ziemię wzbogacić...
Ciurkadło ma sie... dobrze :D zaczynają go obrastać - od tułu bluszcz, z boku hosty, orliki i kokorycz paprociolistna

Obrazek

Tawuła ekspansywna nie jest w ogóle, ba, nawet wolałabym, żeby lepiej przyrastała, ale jak nie chce, to nie... ;:224
Mniej mnie Elu, na forum, bo z grzebułki ziemnej dostałam awans na robotnika budowlanego i teraz za....lam jako pomocnik majstra, a wiesz, że to jest niewdzięczna fucha i padam po tym na twarz jak nieżywa, więc energia do siedzenia przed kompem - zero, a nawet minus 1 :;230

Obrazek

lilie jeszcze kwitną... ale za chwilę zaczną liliowce... będzie sie działo. ;:138
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krajanko, zaglądam do Ciebie i widzę śliczności. piękny, zadbany ogród, kamienne ścieżki, a do tego ciurkadełko ;:180 , muszę częściej Cię odwiedzać :heja
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marzenko-Sosenko :wit
Zapraszam, zapraszam, ugoszczę czym chata bogata :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Sliczne masz te rabaty Ewo. Nie tylko hościane chociaż te najbardziej mnie ujmują za serce.
Twoje powojniki to mistrzostwo świata ni ciurkadełko jest ekstra.
Lobelia jest trudna ponoć do wyhodowania,trzeba bardzo wcześnie ją wysiewać,ponoć zima nawet a to juz nie dla mnie. Ja podobnie kupuje na gotowe sadzonki i dosadzam na rabaty bo jej kolor jest najbardziej miły z niebieskiego.
Grójecznik ma takie kolorowe liście? :shock:
Mój jest zielony tylko zielony,zazdroszczę Ci jego kolorków :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewa, piękne zakątki, brakowało na Forum tego widoku! Graham Thomas kwitnie cudnie, bardzo się cieszę ze go teraz mam, tez od Ewy/Gloriadei ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu-KaRo - dziękuję za tyle miłych słów :D
mój grujecznik przy kupnie tez był "jednobarwny" - ale tam miał chyba mniej słonka - w słońcu zaczął sie wybarwiać.
Podobnie jak trzmielina oskrzydlona - kupiłam całkiem zieloną, a na słońcu zaczęła "czerwienieć".

Robaczku Poznański - tak, Ewcia zrobiła nam fantastyczny prezent tym zdrowym , cudnym Grahamkiem.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

To może i moje kiedyś się przebarwią :tan
Trzmielinę mam malutką to pewnie trochę potrwa zanim się przebarwi
ale grujecznik to już weteran w moim ogródku i mógłby już,już,już pokolorować ogród a rośnie w pełnym słońcu.
Pewnie i gleba w jakiej rośnie wpływa na tę kolorystykę liści.
Bo u mnie z wierzchu to coś fajnego co spreparowałam, ale nieco głębiej, to kwaśna glina.

Oszczędzaj się Ewo,takie upały i praca fizyczna mogą być niebezpieczne dla zdrowia
pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuniu Twój ogródek taki dopieszczony i zadbany. Ja w te okropne upały nie robię dosłownie nic....zielsko zadowolone rośnie, bo nic mu nie grozi ;:202 Trawa nie skoszona, bo też boję się, ze ją spali.....i tak luz bluz w ogródku. Deszczu wypatruję wielka niecierpliwością, bo boję się, ze za chwilę mój gród zmieni się w pustynię....
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Ewciu :wit
wpadłam na chwilkę popodziwiać i zachwycić się widoczkami u ciebie ;:215
tak wypielęgnowane roslinki muszą wspaniale rosnąć ;:136
buziaczki dla Ciebie i Grahamka ;:196
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Takie hostki mieć ;:oj , służy im Twój ogród Evuś ;:215
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Ewo, podziwiam jak bardzo zmienił się ogród od czasu jak byliśmy z wizytą, a to tylko dwa lata minęły. ;:138
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewulku, te kwiaty nie są takie małe. Przecież widzę jakie są na tle liści :D To raczej średni rozmiar, jak dla ,mnie - wystarczający. A kolor jest cudny! I te uwodzicielsko powywijane płatki ...
Pięknie zestawiłaś hosty z żurawkami ;:63 A jaką masz ścieżkę! Moje marzenie, które chyba się nie spełni.
Oszczędzaj się trochę, nie pozwól się zanadto wykorzystywać, bo jak Ci sił zabraknie, to kto zadba o ten piękny ogród?
;:196
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izulku-Chatte - no, dzieci w spadku dostaną :;230 już im zapowiedziałam, że jak zapuszczą i nie będą dbać, to ich będę po nocach straszyła... ;:202 :;230 :;230

a scieżki robię z takiej plastikowej formy (wlewa sie do niej beton) i przecinam ten wylew na połowe, bo sciezki mam wąskie, a forma ma 70x70 cm..., więc wiesz, Izulku... da sie zrobic... ;:109

Obrazek

Krysiu-Karo - ale u mnie też glina... i iły...

Połówek ostatnio kopał dół... na odpadki organiczne, które się nie nadają na kompost - lądują tam liście z orzecha, jakieś porażone przez choróbska zielsko, spady z drzew owocowych itp których nie daje się spalić...
i po odsłonięciu ziemi, na głębokości ok 80-90 cm okazało się, że ... w tym miejscu możemy otwierać kopalnię piasku +żwirownię - przydało sie jakby z nieba spadło, bo 30 taczek tego dobrodziejstwa poszło w taras (a kaska zaoszczedzona), uwierzyć nie mogłam... ;:oj
ale mam tez miejsca, gdzie łopatą da się wykopac tylko dołek 50 cm... bo niżej niebieska glina... taki teren z "niespodziankami".

Obrazek

Basiu-Barabello - ogródki zmieniaja sie niepostrzezenie... sama sie przekonasz... zresztą Iga23 która u mnie była ;:196 sama to przyznaje ...
Są palety... będzie kompostownik ;:138

Obrazek Obrazek

Ewciu-Gloriadei - Grahamek rosnie pięknie... własnie wypuścił nowe przyrosty... uwielbiam go. Postaram sie , żeby miał u mnie dobrze i przetrwał zimę, tak jak udało sie to Aloha (Kordesa)

Obrazek

Agniesiu-Agness - może to tylko tak na fotkach wygląda... ale chwaściska rosną u mnie... całą dobę, bez przerwy... jak skończę pielić rabatkę, odwracam sie, żeby podziwiać moje dzieło i... mogę zaczynać od początku... to badziewo chyba mnie śledzi i idzie "krok w krok" :;230

Obrazek

Aneczko DS - fakt, hostkom u mnie tak dobrze... jak różyczkom u Ciebie ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Byłam z wizytą i nacieszyłam oczęta widokami.
A czemu nie ma ostatnich zdjęć ?
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Przyszłam oczy nacieszyć, a tu nie widzę fotek z ostatniego postu :(
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...