AGNESS - krokusy uwielbiam i tylko dlatego tak dużo ich kupuję. Jednak nie zawsze mam takie "łączki". W zeszłym roku połowa cebulek mi zniknęła. Nie mam pojęcia dlaczego. Jesienią posadziłem tylko pojedyncze sztuki. Zrobiłem nową mini rabatkę w pobliżu różanecznika Nova Zembla i teraz czekam na zdjęcia od kuzyna. Może się doczekam... Gdybym nie jechał do Holandii to na pewno na weekend pojawiłbym się na wsi ;) A oto co powinno tam teraz kwitnąć:
-
Krokus drobny - 5 szt
-
Zestaw krokusów 'Crocus Dance' (Krokus tommasiniego 'Barr's Purple' - 10 szt oraz Krokus złocisty 'Fuscotincus' - 10 szt)
-
Zestaw cebul 'Beauty of Spring' (Irys Danforda - 20 szt, Cebulica syberyjska - 20 szt, Puszkinia cebulicowata - 20 szt)

--

--

Na całe szczęście są to rośliny, które następują po sobie więc i kwitnienie jest dłuższe.
Altika - kiedyś tylko rodzice zajmowali się ogrodem. Teraz im "przeszło" więc to ja przejąłem "zarządzanie" nad ogrodem. Napisałem to w cudzysłowie bo na dobrą sprawę ogród sam sobą zarządza. Kiedyś miałem manię kupowania tylko cebulek, póżniej przyszedł czas na byliny, a teraz nie mogę ominąć kolorowych drzewek. Stąd też w ogrodzie tamaryszek, magnolia, wierzba mandżurska, orszelina, klon palmowy i kielichowiec. Pytałaś o to co robię z krokusami. Otóż w mają kosząc trawnik omijam miejsca gdzie pozostają zielone liście krokusów. A później czyli od końca maja koszę cały trawnik. Czasami podsypuje tez nawozem.

--
Zapowiada się całkiem miły i słoneczny dzień:
http://www.accuweather.com/pl/pl/chotyz ... er/1412073