Priam - odległy cebulkowy świat.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Priam - odległy cebulkowy świat.

Post »

:wit Przemku
Widziałam właśnie wyniki konkursu na FB, szkoda że nie udało Ci się znaleźć w pierwszej trójce, ale gratuluję nagrody w postaci cebulek ;:138
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Dziękuję za informacje. Właśnie przeczytałem e-maila. To miłe, że dostane cebulki krokusów ;) W tym sklepie robiłem zakupy kilkukrotnie więc wiem, że jest godny polecenia ;) A Ty startowałaś?

A dla chętnych link, w którym macie 6% zniżki na zakupy w tym sklepie za moje polecenie Was ;)
http://polec.to/coupon/e5a401b284daf28c54e5064ce259ec9d

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Przemku cudne są te Twoje krokusowe łączki, u mnie po zeszłorocznej zimie krokusy zostały zdziesiątkowane..... zostało mi ich naprawdę niewiele. Jesienią szykuje się spore zamówienie :lol: Bardzo mi teraz brak tych kolorowych plam :D U Ciebie cudnie a panda z roku na rok piękniejsza ;:oj
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Witaj Przemku, przejrzałam Twój wątek i rzeczywiście masz gdzie poszaleć. :D . Bardzo mi się podoba, że masz taka gamę kolorów. Kiedy projektowałam swój ogród właśnie to brałam pod uwagę. Nie chciałam tylko iglaków, ale krzewów czy drzew które kwitną lub się przebarwiają. Dzięki temu zawsze jest kolorowo. Krokusy które masz wysadzone w trawniku kosisz kosiarką czy omijasz to miejsce?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

AGNESS - krokusy uwielbiam i tylko dlatego tak dużo ich kupuję. Jednak nie zawsze mam takie "łączki". W zeszłym roku połowa cebulek mi zniknęła. Nie mam pojęcia dlaczego. Jesienią posadziłem tylko pojedyncze sztuki. Zrobiłem nową mini rabatkę w pobliżu różanecznika Nova Zembla i teraz czekam na zdjęcia od kuzyna. Może się doczekam... Gdybym nie jechał do Holandii to na pewno na weekend pojawiłbym się na wsi ;) A oto co powinno tam teraz kwitnąć:
- Krokus drobny - 5 szt
- Zestaw krokusów 'Crocus Dance' (Krokus tommasiniego 'Barr's Purple' - 10 szt oraz Krokus złocisty 'Fuscotincus' - 10 szt)
- Zestaw cebul 'Beauty of Spring' (Irys Danforda - 20 szt, Cebulica syberyjska - 20 szt, Puszkinia cebulicowata - 20 szt)

Obrazek -- Obrazek -- Obrazek
Na całe szczęście są to rośliny, które następują po sobie więc i kwitnienie jest dłuższe.

Altika - kiedyś tylko rodzice zajmowali się ogrodem. Teraz im "przeszło" więc to ja przejąłem "zarządzanie" nad ogrodem. Napisałem to w cudzysłowie bo na dobrą sprawę ogród sam sobą zarządza. Kiedyś miałem manię kupowania tylko cebulek, póżniej przyszedł czas na byliny, a teraz nie mogę ominąć kolorowych drzewek. Stąd też w ogrodzie tamaryszek, magnolia, wierzba mandżurska, orszelina, klon palmowy i kielichowiec. Pytałaś o to co robię z krokusami. Otóż w mają kosząc trawnik omijam miejsca gdzie pozostają zielone liście krokusów. A później czyli od końca maja koszę cały trawnik. Czasami podsypuje tez nawozem.
Obrazek -- Obrazek

Zapowiada się całkiem miły i słoneczny dzień:
http://www.accuweather.com/pl/pl/chotyz ... er/1412073
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Przemku ja zeszłej zimy straciłam większość swoich krokusów, pozostały niedobitki..... przyczyną jest to ciepło jakie było w styczniu, krokusy zaczęły rosnąć a później bardzo duże mrozy przy całkowitym braku śniegu je wykończyły :roll: Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło. Teraz jesienią będę musiała sporo dosadzić, bo brakuje mi bardzo tych maluszków....
Ten krokus na pierwszej fotce jest nieprawdopodobny..... ależ piękny ;:oj pierwszy raz taki widzę.....
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mnie też bardzo zauroczył ten krokus. Nawet cena mnie nie odstraszyła (15 zł) http://www.swiatcebul.pl/product-pol-17 ... 5-szt.html Dwa lata temu przed płotem na wsi nawet przystawali ludzie żeby zobaczyć moją pandę. Tak wiec krokusy są magiczne!
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Przemku :wit zaskakująco piękne krokuski ;:138 a ten z pierwszego zdjęcia niesamowity ;:180
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Doczekałem się! Kuzyn zrobił mi zdjęcia i wczoraj je otrzymałem. Oto one:
Obrazek -- Obrazek
Nasadzenie wstępne. Nie ma jeszcze kształtu. Powiedzmy, że to był rodzaj testu, które rośliny (te ze zdjęć z poprzedniego postu) zdały ;) szczególnie cieszy mnie, ze drogi krokus drobny zakwitł. A irysy Danforda mam po raz pierwszy w ogrodzie. W dodatku zakwitły dwie śnieżyczki!

Szachownice i czosnek ozdoby też już ruszyły.
Obrazek

Ciemiernik jak co roku niezawodnie kwitnie ;)
Obrazek

Natomiast żurawki i krokusy "Fuscocintus" pokazały, że zima nie była im straszna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit wpadłam do Ciebie i ile masz krokusów. Strasznie mi sie podobają i mam zamiar jesienią zakupić dużą ilość:)

-- 21 kwi 2013, o 20:18 --

Idę dalej zwiedzać :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Powiedz mi jak ma sie Twój Klon palmowy? Śliczna roślinka ale czy Ci nie przemarza?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Sylwio,
dziękuję za czas, który poświęciłaś na zwiedzanie mojego wątku. Klon palmowy "Atropurpureum" czerwonolistny zakupiony był jako 35-50cm sadzonka (w doniczce). Myślę, że ma maksymalnie 5 lat. U mnie jest od zeszłej wiosny. W marcu nie było widać negatywnych zmian wyrządzonych przez mróz więc mam nadzieję na to że przetrwał.

ps. od jutra zacznę wrzucać tutaj zdjęcia z Holandii (Keukenhof i Amsterdam).
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Ciekawe jakie są Twoje wrażenia. Nie ograniczaj się tylko do zdjęć. Napisz coś szerzej.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fotorelacja z Keukenhof

Wczoraj wróciłem z krótkiej wycieczki do Keukenhof-u i Amsterdamu. Uważam, że warto poświęcić trochę czasu i pieniędzy, żeby zobaczyć to wszystko. Sama podróż autokarem trwała 12 godzin z kilkoma przerwami na postój. My dotarliśmy do Keukenhofu koło godziny 8 rano. Bilet kosztował 15 euro. Wszystkim zwiedzającym doradzam wydrukowanie sobie mapki/planu ogrodu, który dostępny jest na oficjalnej stronie http://www.keukenhof.nl/nl/ Bez niego w niektórych momentach można pominąc niektóre pawilony.

Main Entrance - zaraz przed wejściem głównym znajduję się punkt sprzedaży cebulek i bulw. Nieco dalej jest informacja i toalety. Po przejściu bramek biletowych zaczyna się kolorowa przygoda ;)
Obrazek -- Obrazek --
Obrazek -- Obrazek --
Obrazek -- Obrazek
Muszę przyznać, że poranne godziny są dobre ze względu na względnie mały ruch ludzi. Jednak pod względem temperatury nie było za ciekawie (kilka stopni na plusie). Minusem wczesnej pory jest także fakt, że wiele roślin dopiero budzi się i nie widzimy ich w pełnym rozkwicie.

Nasze zwiedzanie rozpoczęliśmy od lewej strony, czyli w kierunku Oranje Nassau i dalej przeciwnie do wskazówek zegara :tan
Obrazek -- Obrazek --
Obrazek -- Obrazek
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Kolory obłędne, miałeś co oglądać. Zazdroszczę, bo u mnie zawsze chyba najpóźniej wszystko rozkwita. Co przywiozłeś z wycieczki ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”