Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Oj dziewczyny, dlaczego pierniczki pieczemy tylko przed świętami . Mają takie wzięcie, że trzeba cały rok je od czasu do czasu upiec. Zdaje się, że teraz jednak działa jakaś magia świąt i smakują najbardziej :D
A Twoje pierniczkowe dzieła sztuki Dorotko, zachęcają do dalszej pracy. Tylko czasu jakoś mało.
Moja czekolada jest już w domu. Zobaczę jak się będzie topiła. Oczywiście kąpiel wodna, czyli w miseczce zanurzonej w garnku z podgrzewaną wodą. Jest niby do fontany czekoladowej ... Ta z tabliczek raz mi się ładnie stopiła a drugim razem wyglądałana na przypaloną. Zrobiły się grudy. W sumie mam trzy gatunki ( i 3 kg :D ) czekolady. Nie liczę już ile z niej ubyło, bo przecież musiałam zrobić ocenę organoleptyczną . I to kilka razy ;:224 Zatem mam czekoladę mleczną 30-32% kakao, deserową 74% kakao i takie małe coś do wypieków. Będą domowe mufinki z czekoladą :D Czekolada podobno belgijska. Dobra, ale ja i tak nie jestem wybredna :D
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

_oleander_, dziękuję Ci i bardzo się cieszę, że Ci się podobają ;:196
Co do czekolady, to chyba się zmówiłyśmy :lol: :lol: :lol: Też zamówiłam belgijską do fontann na all..., tylko 2x mleczną i 1x białą, dziś ma dotrzeć.
Jak topiłam na Konrada tort białą i mleczną, to się rewelacyjnie roztopiły, a z tej samej firmy gorzka - porażka - tez mi się zbryliła i zrobiła taka wstrętna gruzełkowata jak spalona :(
Kropelki do wypieków są świetne, robiłam z nimi muffinki i ciasteczka niby-pieguski :D
No i też nie rozumiem, dlaczego pierniczki tylko raz w roku... :;230
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to moje kolejne wyzwanie:)nadzienie będzie jednak inne:)

Obrazek
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Asiu a jakie nadzienie byłoby najlepsze? Bo wygląda wprost cudnie. ;:oj
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, to mamy podobną czekoladę. Tylko mąż mnie zrugał, że nie wiem co tam jest, bo zapakowana w strunowy woreczek. I czy ona była z Belgii czy z jakiejś dziwnej wytwórni ... Mam nadzieję, że będzie dobrze smakowała, ale następnym razem lepiej się przyjrzę sprzedawcy (o ile to możliwe przez internet). Czekoladek trochę zrobiłam, ale te z mielonym kardamonem i cynamonem ... takie sobie. Lepsze takie zwykłe :D

Asiu, a z jakim Ty zrobisz farszem ? Ja robiłam z rybnym, bo to była potrawa wigilijna :wink:

Bożenko, moja propozycja na str 2 tego wątku, a Asia może dorzuci swoją wersję :D

Dzisiaj dzień latania po sklepach i pichcenia. Właśnie zrobiłam sobie małą przerwę na kawę i zaraz dalej do kuchni. Na razie zrobiłam PASZTET Z PIECZARKAMI , papryką , cebulą, czosnkiem i jajkami przepiórczymi.
Obrazek Obrazek

A także spód do Sernika z czekoladą. Płatki owsiane podprażone z rozdrobnionymi orzechami laskowymi i włoskimi, mgdałami i rodzynkami.Wszystko połączone miodem i ubite w tortownicy. Teraz się scala i jutro dorobię resztę.
Obrazek

Cóż , przerwę czas zakończyć i do roboty ... :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ale smakowicie wygląda. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

_oleander_, pasztecik wygląda pysznie ;:152 Spód z płatków muszę wypróbować koniecznie, smakowicie się zapowiada :D
Czekoladę też miałam w strunowych ale w takich sztywnych (białą w złotym a mleczna w srebrnym). Nie znam się, nie jestem w stanie rozpoznać czy to belgijska czy nie... Ale spróbowałam i w smaku pyszna.
Walczę teraz z tymi czekoladkami i powoli mnie szlag zaczyna trafiać. Zanim dojdę do wprawy, żeby to jakoś wszystko wyglądało, to chyba całe te 3 kg czekolady wypaćkam :;230 :;230 :;230
Zrobiłam na razie ganache jako nadzienie i kombinuję jakie dodatki można do niego zrobić, żeby zróżnicować smaki :roll:
Ajerkoniak będzie w części dla dorosłych :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo, dwie Dorotki mimo takiego zapracowania do mnie wpadły :wit
Zapomniałam dodać, że do spodu sernikowego sypnęłam też czekoladę :D
Narobiłam teraz pierożków z pieczarkami, kapustką kiszoną , cebulką i czosnkiem. Do ciasta dodałam kurkumy żeby były ładnie żółciutkie.
Byłam rano w sklepie po mleko w proszku. Oczywiście kartki -ściągi nie wzięłam. Została na stole i kupowałam z głowy, czyli z ni.... ;:14 Zapomniałam o mleku i zaraz muszę wyruszyć znowu na polowanie.Muszę je dodać do nadzienia orzeszkowego. Jak zrobię, wrzucę fotkę. Teraz jeszcze raz do sklepu ;:145
Moje czekoladki też takie jakieś nie wizytowe. Trzeba potrenować na spokonie. Ta druga foremka z większymi pojemnościowo czekoladkami nadaje się na takie pralinki nadziewane, ale z tym to kupa roboty. Dorotko a próbowałać robić dwukolorowe ? Pytałam u Ciebie coto to ganache. Teraz tak kombinuję, że to może być właśnie warstwa zewnętrzna czekoladki ... Popraw mnie lub oświeć, bo nie daje mi to spokoju ;:223
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piekne dzieła:)
"rybkę"-tak nazwałam to danie w swoim menu mysle nadziać łososiem przesmazonym z cebulką ,pieprzem cytr,,sola i koperkiem.Na zimno dodam sos czosnkowy lub sam majonez-zeby był soczysty...wymieszam z makakronem sojowym:)
zastanawiam sie czy mogłabym ciasto drożdzowe zastapic francuskim-kupiłam ciast bez konkretnego zamiaru-nie wiem tylko czy zachowa po upieczeniu taki ładny wzór?nie piekłam jeszcze ciasta francuskiego,ale wydaje mi sie,że ono sie lubi"nadymać":)
jeżeli zrobie drożdżowe to taie bardzo proste-jak na pizzę-drożdże ,maka i woda,olej lub rozpuszczona margaryna.
Po upieczeniu poleje masełkiem koperkowo-czosnk.-będzie aromatyczna:))
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się Asiu, że ciasto francuskie nada się znakomicie. To prawda, że trochę puchnie, ale jest pewniakiem. Trochę zachodu jest przy wykrawaniu łusek, ale efekt wspaniały. W zeszłym roku zrobiłam właśnie ciasto drożdżowe, jakieś niezbyt dobre mi wyszło. W tym roku rybkę sobie odpuszczam na rzecz tartiny i rolady zielonej.
Qurczę, czy to starość już mnie dopada. Taka jestem zmęczona tym bieganiem po sklepach. Miałam iść tylko po mleko a wydałam 250zł ;:14 Ale mleko jest. Ostatnie zadanie na dzisiaj, to te nieszczęsne orzeszki. Niech mnie ktoś zwali z krzesła, bo ciężko się podnieść ...
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Obrazek

Przygotować pół miarki radości,
szczyptę pogody ducha, kwartę serdeczności,
dwanaście centymetrów uśmiechu, kilogram życzliwości,
pięć gramów dobrego humoru, miłości ze dwie garści,
odrobinę szaleństwa, 3 łyki szczęścia,
dwie łyżki wolnego czasu, garstkę otwartości
oraz cały zapas Wiary, Nadziei i Miłości.
Całość wymieszać energicznym ruchem,
2 razy zakręcić przy tym brzuchem,
długo podgrzewać w cieple domowego ogniska,
i patrzeć jak radość wśród bliskich rozbłyska.
W ten wigilijny dzień zaśnieżony, kiedy w Kościele uderzają dzwony, przyjmijcie życzenia pełne radości, a w Nowym Roku 2013 szczęścia i pomyślności.

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, dziękuję za piękne "kulinarne" życzenia ;:168 Ja jeszcze tutaj mam nadzieję zaglądać do samej Wigilii i wrzucać bardziej czy mniej udane potrawy.
Wreszcie skończyłam na dzisiaj. Mogę się odrobinę pobyczyć.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny,

Wszystkiego nan, naj na te nadchodzące Święta oraz Nowy Rok. Aby minęły w radosnej , domowej atmosferze. Pełnej miłości i wiary. Całuję Was mocno w oba policzki i ściskam gorąco.

Upss. Kartka nie włazi :wink: Potem ją dorzucę :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Święta, święta i ..... po świętach :wink:
Tak sobie podliczyłam, że więcej czasu spędziłam na przygotowaniach niż na świętowaniu. Cóż, chyba taka reguła. Uszka jeszcze kleiłam do drugiej w nocy przed wigilią. U mnie zawsze muszą być na świeżo, bo grzyby są mrożone i drugi raz nie można by było ich zamrozić. A gdyby tak porobić uszka jesienią, zaraz po grzybobraniu :roll: Muszę to przemyśleć. A tak wszystko niemalże w przeddzień wieczerzy wigilijnej.. ciężko potem spokojnie odpoczywać w święta.
Winna jestem karteczkę świąteczną :
Obrazek

A teraz reszta tortu-sernika marmurkowego. Muszę przyznać, że dodanie większej ilości miodu do jego spodu, też nie było najlepszym pomysłem . Trzeba wypośrodkować. Ten był za słodki , ale już go nie ma . Jednak smakował :D
Obrazek

Natomiast rolada zielona intrygowała biesiadników i już na stałe wchodzi do świątecznego menu :
Obrazek

Zrobiłam jeszcze wiele dań, ale jakoś głupio było je fotografować na stole przy gościach. Kart smażony w panierce z pistacji, płatków owsianych i natki pietruszki, był numerem jeden. Wszystkim smakował i był szeroko komentowany czym zostałam mile połechtana. Przepis wzięłam od Okrasy z tego programu : http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria ... 12/9445547
Mam nadzieję, że otworzy się stronka. Zachęcam , bo warto :D

Dzisiaj odpoczynek od pichcenia i zbieram siły na KOLACJĘ SYLWESTROWĄ
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyciągnełam jeszcze z lodówki usmażonego karpia do zdjecia. Jeszcze dzisiaj wygląda tak po dwóch dniach leżakowania w lodówce. W samą wigilię był przystojniejszy.
Obrazek

Dzisiaj robiłam poświąteczne zakupy mojej mamie koło jej domu w osiedlowej Biedronce. I sama też nie wyszłam z pustymi rękami. A mianowicie nowe wzory foremek silikonowych na pralinki. Cena : jakieś niecałe 6zł/szt. Już mam więcej powodów aby przyłożyć się do wykonania własnych czekoladek :D Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”