Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Post »

Jadziulku, przyjadę wąchać Lincolna, na bank! Najlepiej w czerwcu, albo w lipcu ... Jak dasz znać, że juz pachnie :lol:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Trzymam Cię za słowo :heja ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie słowo droższe pieniędzy! - jak mawiał Kaźmierz Pawlak :D
;:196
x_Adasko

Post »

Hejka :wit Przegorzan jest rewelacyjny :D Trudny jest w utrzymaniu? Może i ja sobie takiego sprawię :wink: Queen Elizabeth śliczna ale i tak róża na pierwszym zdjęciu bije wszystkie, dodaje niezwykłego uroku w ogrodzie - co to za odmiana? Moje różyczki niestety mizerne, za dużo deszczy. Jednak mam nadzieję że w następnym roku pokażą na co je tak na prawdę stać, tymczasem trzeba je przygotować do zimy bo są na wysokim szczepie :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza - a może ty pokażesz Magiczne astry ?
Do ciebie mam za daleko więc będą bezpieczne :wink:

P.S.
Widziałam przegorzan na zdjęciu ale byłam pewna że to jakiś opóźniony w rozwoju czosnek ;:224
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Adasiu :D
Na pierwszym zdjęciu jest piękny Chopin, tylko trochę chory. Gdyby był zdrów, to dopiero pokazałby, co potrafi! :D
Masz róże na pniu? Po ostatniej zimie bardzo wielu skarżyło się, że pienne róże pomarzły, więc musisz je bardzo solidnie zabezpieczyć ;:108
Przegorzan nie jest trudną w uprawie rosliną. Posadziłam go w mojej piaszczystej ziemi, dałam trochę obornika pod korzenie i w czasie suszy z rzadka podlewałam. I ma się świetnie :D

Chacha! Opóźniony w rozwoju czosnek! :;230
Mariolko, pokazywałam niedawno te astry, ale dla Ciebie pokażę raz jeszcze :D
W końcu są tego warte ;)

Obrazek

Jak patrze na to zdjęcie, to widzę, że one jeszcze wypiękniały! Muszą je jutro jeszcze raz pstryknąć :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Są naprawdę piękne nie ma to tamto . Moje niskie na razie nie kwitna chociaż od słonecznej strony czyli podwórka już rozkwitły . Czyli tak jak u mnie droższe od złota
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Prawda, że urocze? Żadne nie są tak delikatne jak te :D
U mnie astry już wszystkie kwitną, nawet te w cieniu. A w cieniu niebieskie mają bardziej zdecydowany kolor :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izulku mam na zbyciu czosnki .....chcesz ? ;:109
Grażyna.
kogro-linki
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ się ten przegorzan zamaskował.... Ja też go wzięłam za cudny czosnek :;230
Piękne asterki o ślicznych imionach ;:138
Ogród pełen czarów i taki cieplutki. Proszę więc nie straszyć przymrozkami...

Błękitne maleństwo, które nie lubi się fotografować, o które pytała Grażynka, to może być ceratostigma ołownikowata :D

I ogród i zdjęcia są tak czarowne, że zapierają dech ;:180
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

chatte pisze:Elutka, co ja z Tobą mam! :lol: Wiesz ile ja już takich paczek wysłałam? -mam wprawę w pakowaniu, przejażdżka na pocztę to samo zdrowie (jadę rowerem) a opłata za jedną roslinę to parę złotych. Ale jak to Cie nie uspokaja, to obiecuję, że wyszukam coś w Twoim ogrodzie. Nie mogę tylko obiecać, że w tym roku, bo się zaharuję na śmierć! Ani jednej rosliny więcej, dopóki poletko zapasowe nie opustoszeje co najmniej do połowy, a rosliny z donic nie znajdą swojego stałego miejsca w ogródku. Poza tym zaglądałam do Twojego ogrodu, ale zdjęcia z pierwszego wątku są niedostępne, w drugim większość też :( Pozostaje tylko aktualny. Teraz jestem bardzo zajęta w ogrodzie i niewiele czasu spędzam na forum, ale z nastaniem zimy będę miała trochę więcej czasu, to będę śledzić Twój wątek na bieżąco. Obiecuję, że coś wybiorę :D

Co do gipsówki, to mnie nie chodziło o zapewnienie jej dość miejsca, zeby mogła się rozkładać :lol:
Chodzi o to, że u mnie ma za plecami zywopłot, od którego się odchyla. Gdyby żywopłot był dalej, powiedzmy w odległości 3m, to pewnie rosłaby prosto :D
Witaj Izuś :wit

Roboty mam huk w ogrodzie i nie tylko....podobnie jak Ty.....na forum wpadam tylko z doskoku, powstawiam kilka fotek do mojego wątku, żeby całkiem nie umarł i zmykam do pracy....po odpisywać nie ma kiedy :lol:

Izuś nie mam sumienia tak Cię wykorzystywać.....wolę się wymienić...jeśli nie w tym, to w przyszłym roku ;:108

Izulko z zamkniętymi moimi wątkami już nic się nie da zrobić.....z fotosikiem wzięłam 'rozwód' za co on zabrał moje fotki, które najpierw pozwalał wstawiać bez żadnych ograniczeń za darmo, a później chciał na tym zarabiać :evil:
Jedyne, co teraz mogę zrobić, to od czasu do czasu wstawić w nowym wątku zdjęcia z minionych sezonów, te jednak muszę najpierw odszukać na DVD i wrzucić na inny serwis, a to jest czasochłonne.....może zimową porą znajdę czas na wspominki z minionych lat.
Nie spieszy Ci się, więc nie ma zmartwienia....trzymam Cię za słowo, że jednak coś wybierzesz :wink:
Ja też mam w doniczkach jeszcze całą masę roślin do posadzenia w następnym sezonie/nach, jak już przygotuję miejsce dla nich.

U mnie gipsówka będzie miała żywopłot od zachodu....odsunę ją od niego, no może nie na 3 m bo to niemożliwe, ale na jakąś rozsądną odległość 1,7 m, to przecież sporo...wydaje mi się :roll:

Zmykam, bo jeszcze mam sporo do przesadzenia, a pogoda ładna, tyle, że szybko się już ściemnia :?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, pisałam, że własnie czosnki coś u mnie nie bardzo rosną :roll: Nie cierpię, jak mi rosliny umierają :roll:
A jakie masz te czosnki? :oops:

Izulku, ogród cieplutki, póki jest cieplutko. Jak się ochłodzi, to jest zimniejszy niż inne ogrody :?
Ten kwiatek to na pewno nie jest ceratostigma. C.to półkrzew, a to jest roslina zielna. Poza tym ma biały środek, a kwiatek stanowi jakby jedną całość, nie ma wyraźnie zaznaczonych płatków.
Spróbuję jeszcze zrobic mu lepsze zdjęcie.
Dziekuje za miłe słowa, ale ogródek jest juz nieźle rozkopany :;230 Czeka na przesadzanie róż. Tymczasem od dwóch dni dołuję doniczki z roslinami, a dziś zdecydowałam sie posadzić hortensję ... pod leszczyną :?
Wykopałam wielki dół szer. ok 80 cm i podobnej głębokości, wynosząc za ogród - częściowo z pomocą M -kilka wielkich wiader żółtego piachu. Wsadziłam do tego dołu blachy od strony leszczyny, żeby nie podżerała hortensji i wsypałam na dno warstwę gliny, którą zlałam wodą. Mam nadzieję, że ta glina pomoże trochę zatrzymywać wodę. Nasypałam też kilka warstw ziemi z gliną (pół na pół) i nie do końca przerobionego kompostu liściowego. Nie skończyłam, bo mnie wieczór zastał przy tej pracy. Jutro mam nadzieję skończyc :D

Elutka, już Ci tłumaczyłam, że to nie jest żadne wykorzystywanie, tylko zrobienie uprzejmości! Jeszcze nie spotkałam osoby z takimi skrupułami :lol: Skoro jednak tak się upierasz, to przeciez obiecałam, że coś wybiorę. Ale zimą :D
Co do zdjęć, to domyślałam się, dlaczego ich nie ma. Trudno. Możesz jednak wybrać kilka takich, które najlepiej pokazują, jak wygląda Twój ogród i wstawić je do aktualnego wątku, jak będziesz miała trochę czasu :D
1,7 m od żywopłotu dla gipsówki to zupełnie wystarczająco! Moja rosnie jakies 1/2 m od tui :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, astry rewelacyjne u Ciebie :!: Wielkie, powalające bukiety :!: A czy wiesz, że ten ode mnie malinowy ma zapach? Może niespecjalnie ładny ale wąchałem inne i tylko ten pachnie. Ładnie rośnie u Ciebie.
Natomiast wpadły mi w oko astry, których nie mam - jasnolawendowy wysoki i drugi "magiczny' - cudo :!:
Jak będę u Ciebie w przyszłym roku, to może znajdzie się kawałeczek :?: 8-)
Ale jestem zakręcony - pomyliłem przymiotno z astrem ;:223 Ten od Ciebie miał problemy z przyjęciem się i na razie jest w stanie bezlistnym :( Nie wiem, co tam pod ziemią ale mam nadzieję, że wyjdzie po zimie. Przy okazji przesadzania przypatruję się, co tam pod ziemią u bylin, których część nadziemna martwa. Te obserwacje nastrajają mnie optymistycznie 8-)
Przegorzan pięknie uchwyciłaś :!:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku, nie przyszło mi do głowy wąchać, bo astry na ogół nie pachną. Muszę jutro powąchać :D
Aster jasno lila wyrósł po kilku latach z tych niziutkich :lol: Zdążył się jednak rozrosnąć, to bez problemu oddzielę coś dla Ciebie. Wiosną będę go przesadzać.
Magiczny jest malutki, choć kwitnie jakby to cała kępa była :lol: Może jednak zdoła się też trochę rozrosnąć :D Jak tylko uda się coś oddzielić, to będziesz go miał!
Przymiotnem sie nie martw. Jeżeli padnie, to mam zapasowe ;)
Mnie bardzo optymistycznie nastraja wygląd moich sadzonek różanych :tan
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś mam tylko jeden który mnoży się na potęgę i super kwitnie każdego roku .
To jakaś odmiana czosnku aflauteńskiego .
To jeden z wysokich gdzieś około 50 - 60 cm.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”