Mój ogród przy lesie cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.5

Post »

Tajeczko , ale już kolorowo u Ciebie :D :D sasanki już kwitną. Moje wczoraj szukałam ich w tym miejscu gdzie powinny być i ledwie ich widać od ziemi :roll: :roll:
Ale wody masz pod dostatkiem :D :D :wit :wit
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja z kolei też nad wodą mieszkam, tyle że płynącą a nie stojącą, to nie powiedziałbym że komarów jest strasznie dużo.
Ale widoki bagienka fajne ;:138 . W mojej okolicy bobry zrobiły podobne bagienko, lubię tam sobie chodzić na spacery. ;:108
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko napisałaś że w zeszłym roku na bagienku kwitły łany kaczeńców....mam nadzieję, ze w tym roku będzie podobnie i czekam z niecierpliwością na fotki tego cudownego widoku :D Kaczeńce to ukochane kwiaty mojej mamy i przez to mam do nich ogromny sentyment :D
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Taju :wit wszystko u Ciebie kwitnie a u mnie dopiero sie pokazują nawet zawilec ledwo pokazał się... :) e tam Ty chyba masz ogródek na innej planecie... :;230
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dzięki Tobie odkryłam, że mam prawdopodobnie zawilca greckiego. Tylko chyba w tym roku nie zakwitnie, bo wyłazi pojedynczymi gałązkami w różnych miejscach. Chyba powinnam go wziąć w karby bo sobie nie poradze z nim, tak samo jak z zawilcami japońskimi
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krzysiu dziękuję za wiadomości o właściwościach tataraku, tylko dlaczego ja go z oczka wyrzuciłam, wydał mi się zbyt ekspansywny, jego różowe kłącza zawładnęły pół oczka.
Teraz od komarów przy oczku się nie opędzę. :D

Martusiu na grzyby chodziliśmy jak Tata żył z kilometr w głąb lasu, znał go bardzo dobrze, teraz chodzimy po drugiej stronie do takiego prywatnego lasu sąsiadów.
Są podgrzybki, prawdziwki i kurki.
Dziękuję za wyjaśnienie o buławniku. ;:196
W wolnej chwili go sobie wygogluję, gdyż z pewnością się z nim spotkałam, tylko nie wiedziałam, że tak się nazywa. :)

Moniczko witaj.
Współczuję Ci bardzo tych komarów, gdyż wiem jak potrafią zatruć wiosną życie. :)

Majeczko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. ;:196

Bożenko moje sasanki jeszcze także w powijakach.
Zakwitła dopiero jedna.
Te starsze, większe kępy ciągle nornice podgryzają.
Woda jest, ale taka bezużyteczna.
Do najbliższego jeziora mamy 6 km. :)

Kamyku to masz fajnie, możesz obserwować zwyczaje bobrów, ja ich jeszcze w rzeczywistości nie widziałam, podobno wyrządzają duże szkody.
W rzece komary chyba się nie lęgną, więc masz fajnie. :)

Andrzejku- lubelski 3 km do bagien, to także nie daleko.
Kwitnące wiosną żółte irysy wyglądają bardzo malowniczo, koło mnie ich nie ma, ale posadziłam w oczku kupionego w sklepie. :)

Agniesiu- Agness jeśli w tym roku zakwitną kaczeńce, to postaram się zrobić zdjęcie dla Twojej Mamy. na razie jest tak dużo wody, że nawet liści kaczeńców nie widać.
Dawniej pamiętam, moja mama robiła z nich bukiety, gdyż także je lubiła, ale szybko więdły. :)

Misiu na Twojej skarpie z pewnością są większe wiatry, dlatego masz trochę opóźnioną wegetację, ale doczekasz się także na kwiaty.
Jak jedziemy na działkę, to mijamy po drodze wspaniałe połacie zawilca gajowego.
Nie ukrywam, że trochę posadziłam w ogrodzie. :)

Małgosiu- Margo2 zawilce greckie tak mają, że potafią pojawiać się w różnych miejscach ogrodu, ale one są delikatne i niewinne, tylko dlaczego nie chce kwitnąć u Ciebie?
Natomiast zawilce japońskie to inna bajka, są bardzo ekspansywne, przynajmiej te zwykłe pojedyncze, różowo kwitnące.
Pozdrawiam Cię serdecznie . :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zrobiłam kilka zdjęć przy okazji porządkowania ogrodu.
Wiosna w tym roku bardzo powoli się budzi, tulipany tylko dwie odmiany kwitną. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Taju Witaj :wit tyle już stron wątku , a Ty mi się gdzieś zapodziałaś i dopiero teraz Ciebie odnalazłem :D
Wiosna pięknie się budzi w Twoim ogrodzie i już tyle kolorów , wszystkie roślinki cudownie kwitną ,
najbardziej podoba mi się ten bielutki szafirek ;:138 taki delikatny ;:167
Powiedz mi proszę czy na 6 fotce jest może brunnera o zielonych liściach ? Coś podobnego i u mnie teraz zakwitło....
co roku tą roślinę tępiłem z myślą ,że to jakiś chwast .... dostałem kiedyś paproć i wniej się ta roślina pojawiła .
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adamie witaj. :wit
Cieszę się, że mnie odwiedziłeś. Ostatnio jak gdyby mniej bywasz na forum, ja także tylko ukradkiem, gdyż opiekuję się wnuczkiem, a chciała bym gościć w każdym ogrodzie.
Na szóstej fotce jest oczywiście ułudka wiosenna .
Brunery jeszcze się nie dorobiłam, ona powinna chyba rosnąć w cieniu, a u mnie z tym nie najlepiej .
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Piękne narcyzki ale pstrokatego ogródka nie upodobały sobie.Dla mnie to rośliny jednoroczne.W drugim roku nie chcą pokazać
kwiatów.Prawdopodobnie to przez ten piaseczek z którego " zbudowana " jest działka.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

U mnie niestety z narcyzami podobnie jak u Janka, w pierwszym roku piękne bukiety, w drugim pojedyncze kwiatuszki a później już tylko zanikające szczypiorki liści :roll: W zeszłym roku robiłam kolejne podejście , tym razem z miniaturkami na skalniaku, były piękne, a teraz nawet się nie pokazały. Bardzo żałuje, bo to piękne wczesne słoneczka, z daleka widoczne w każdym ogrodzie :?
Tajeczko zakwitła mi ułudka od Ciebie ;:196 jest śliczna :tan
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Dwie odmiany e to i tak dużo u mnie tylko jedna :;230 Bardzo ładne te żonkile na ostatnim zdjęciu.Ja wsadziłam sporo cebul w tamtym roku już sporo kwitnie ale wszystkie takie same a myślałam ze będzie troszkę nowości.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No ja niestety w sprawie narcyzów potwierdzam to, co piszą Janek i Agness. Mam dokładnie tak samo.
Robiłam kilka prób, ale niestety, tylko szczypior został. Nawet dzisiaj na niego smętnie patrzyłam. A te wtoej białe narcyzy z żółtym środkiem są cudowne :)
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Witaj Tajeczko :lol: Ależ już kolorowo u Ciebie! Tyle różności pokazałaś...zauważyłam szafirka szerokolistnego, jak się u Ciebie spisuje? Czy może rozsiewa się równie łatwo, jak ten pospolicie występujący w ogrodach?
Kolorami kwiatów przypomina mi lawendę. Kilka stron wcześniej pokazałaś piwonię nazywając ją 'japońską', czy to aby nie jest piwonia Młokosiewicza? Zaraz powinna zakwitnąć, jakie ma kwiaty?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Masz już dużo kolorów w ogrodzie,ten ostatni narcyz super i jakie duże kępy.Ułudka dodaje uroku wiosennym widokom.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”