Krzysiu dziękuję za wiadomości o właściwościach tataraku, tylko dlaczego ja go z oczka wyrzuciłam, wydał mi się zbyt ekspansywny, jego różowe kłącza zawładnęły pół oczka.
Teraz od komarów przy oczku się nie opędzę.
Martusiu na grzyby chodziliśmy jak Tata żył z kilometr w głąb lasu, znał go bardzo dobrze, teraz chodzimy po drugiej stronie do takiego prywatnego lasu sąsiadów.
Są podgrzybki, prawdziwki i kurki.
Dziękuję za wyjaśnienie o buławniku.
W wolnej chwili go sobie wygogluję, gdyż z pewnością się z nim spotkałam, tylko nie wiedziałam, że tak się nazywa.
Moniczko witaj.
Współczuję Ci bardzo tych komarów, gdyż wiem jak potrafią zatruć wiosną życie.
Majeczko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Bożenko moje sasanki jeszcze także w powijakach.
Zakwitła dopiero jedna.
Te starsze, większe kępy ciągle nornice podgryzają.
Woda jest, ale taka bezużyteczna.
Do najbliższego jeziora mamy 6 km.
Kamyku to masz fajnie, możesz obserwować zwyczaje bobrów, ja ich jeszcze w rzeczywistości nie widziałam, podobno wyrządzają duże szkody.
W rzece komary chyba się nie lęgną, więc masz fajnie.
Andrzejku- lubelski 3 km do bagien, to także nie daleko.
Kwitnące wiosną żółte irysy wyglądają bardzo malowniczo, koło mnie ich nie ma, ale posadziłam w oczku kupionego w sklepie.
Agniesiu- Agness jeśli w tym roku zakwitną kaczeńce, to postaram się zrobić zdjęcie dla Twojej Mamy. na razie jest tak dużo wody, że nawet liści kaczeńców nie widać.
Dawniej pamiętam, moja mama robiła z nich bukiety, gdyż także je lubiła, ale szybko więdły.
Misiu na Twojej skarpie z pewnością są większe wiatry, dlatego masz trochę opóźnioną wegetację, ale doczekasz się także na kwiaty.
Jak jedziemy na działkę, to mijamy po drodze wspaniałe połacie zawilca gajowego.
Nie ukrywam, że trochę posadziłam w ogrodzie.
Małgosiu- Margo2 zawilce greckie tak mają, że potafią pojawiać się w różnych miejscach ogrodu, ale one są delikatne i niewinne, tylko dlaczego nie chce kwitnąć u Ciebie?
Natomiast zawilce japońskie to inna bajka, są bardzo ekspansywne, przynajmiej te zwykłe pojedyncze, różowo kwitnące.
Pozdrawiam Cię serdecznie .