Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost

Post »

Alembik napisał
Twoje poglądy są ze wszech miar wkurzające.
Ja, po prostu kocham las. Chciałbym by moje wnuki też się mogły cieszyć lasem a nie stąpać po kamiennej pustyni.
Piszesz :
Jestem zbyt biednym człowiekiem aby wszystko kupować
To co ja mam powiedzieć skoro nawet nie mam hektara lasu.
Ja mam działkę pod lasem. Państwowym- czyli niczyim wg ogólnego mniemania. Też mogę grabić ściółkę , wycinać tyczki do fasoli- na przykład. Oprócz grzybów nic z niego nie wyniosłem. Na działce dość jest materiału do kompostowania by trzeba było dewastować las.
Aha. i jeszcze jedno. Po lasach chodzę już od 40 lat i to w różnych rejonach Polski od Babiej Góry do Podlasia i Puszczy Noteckiej. I jeszcze nikt mnie nie zastrzelił :lol: Niektórzy, których wkurzaja moje poglądy mogliby powiedzieć- a szkoda :;230

Pozdrawiam
Kasencja

Post »

W takim razie dam na wstrzymanie :), tym bardziej że u nas teraz mróz.

Na przyszłą jesień taki kompost będzie gotowy? Z takiego jednego kompostownika 130x130x130 dużo jest kompostu? Starczy np. do namiotu 90m2 ?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Alembik pisze:..To prawo, które teraz istnieje oznacza, że w chwili posadzenia lasu praktycznie wyzbywamy się ziemi na rzecz państwa za jakieś skromne groszowe dotacje. Nie można go już wyciąć, chyba że za jakąś horrendalną sumę. Kilka lat temu posadziłem hektar lasu ...
czyli odwieczny dylemat jak zjeść ciastko i mieć ciastko :D :D

A moje obserwacje.. na szczęście wjazdy do lasów są bardzo ograniczone, a komu by się chciało tachać na plecach worki z owym mocno wątpliwym ?dobrem?. Ściółka leśna, ?ziemia? itp. ma zazwyczaj b. niskie pH, jako, jako że większość naszych leśnych drzew to sosny.
I naprawdę w ogrodach czy działkach można takim leśnym ?dobrem? nie zawracać sobie głowy. Podstawa to kompost, a jest tak niewiele śmieci, których kompostować się nie da.
I generalnie nie jestem za podbieraniem ściółki z lasu. Nie dlatego, że zniszczy się las, tylko że to nie ma sensu.

I jeszcze coś, niestety też z moich obserwacji - poza grzybiarzami (jessssu jak ściółka potrafi być zdewastowana)- to największym wrogiem lasu są wiatry, choroby i owady. Śmieci jakby coraz mniej w lasach, może zasługa tych co sprzątają.

Co do prywatnych lasów? MirekL wyciąć las pewnie by się dało, ale jest ale..najpierw trzeba uzyskać zgodę na zmianę przeznaczenia i to właściwie jest do zrobienia, ale już wyłączenie z produkcji?.kosmos cenowy, bariera nie do pokonania i całe szczęście.

No i taka ciekawostka ? jako że mam las i bardzo o niego dbam, to muszę czasem coś wyciąć. Jakaś straszna biurokracja leśników ostatnio dopadła..no wreszcie leśniczy do mnie dojechał i hmmm?po krótkiej lustracji lasu dostałam kwit ? mogę wyciąć 10m3 :shock: Nie wdawałam się w dyskusje dlaczego idą w m3 a nie zaznaczają drzew, ale widziałam co się dzieje kiedy taki kwit dostaje miejscowy, któremu na ?chleb powszedni? zabraknie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Rachunek jest prosty. Kompostu jest / 1,3x1,3x1,3 m/ - 2,2 m3. Jezeli to rozłożyć na 90 m2 to powstanie warstwa o grubości 2,5 cm. Chyba za mało ?

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

monika pisze:Ściółka leśna, ?ziemia? itp. ma zazwyczaj b. niskie pH, jako, jako że większość naszych leśnych drzew to sosny.
Mała poprawka Moniko . Gleby leśne są kwaśne nie ze względu na sosny lecz na występujące na piaszczystych glebach proces bielicowania
Bielicowanie równoznaczne jest z pogarszaniem właściwości fizycznych gleb, wymywaniem składników pokarmowych poza zasięg korzeni roślin oraz przede wszystkim wpływa na wzrost zakwaszenia gleb. (Dwutlenek węgla powstały w wyniku rozkładu ściółki lasów iglastych łącząc się z wodą tworzy kwas węglowy)
I tu mamy przykład jaka jest wartość nawozowa ściółki. Prawie nic poza węglem

Pozdrawiam
x_o-a
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

MirekL pisze:No, to ostatnie... jeszcze te sznurki się na rafce plączą :lol:
Praktycznie nierozkładalne w rozsądnym czasie są igły modrzewia.
Mnie ten modrzew zaintrygował - mam sporo igieł, robię z nich kopczyki na zimę dla róż i rododendronów, wiosną odkrywam i... gdzie? Na kompost, ognisko? I czy igły z modrzewia zakwaszają?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wprawdzie kompost zszedł na las, ale ja tez się wtrącę, otóż:
tu gdzie jestem praktycznie wszystkie lasy to lasy prywatne,
na dokładkę tych lasów wcale nie ubywa, wręcz przeciwnie zarastają głównie brzozą i sosną byłe uprawne pola, łąki

teren ten jeszcze ze dwadzieścia lat temu to był zupełnie inny krajobraz, ode mnie z góry była widoczna cała wieś,
teraz widać laski

ja przed oknami też mam właśnie takie pole zarastające sosenkami i brzozą,
a oprócz tego jestem w ogóle otoczona lasem starym i młodszym

nie da się wejść do lasu nie inaczej jak naruszając czyjąś własność , ( a lasy tu grzybne to ludzie chodzą, ja zresztą też),
w tym i moją bo też mam kawalątek starego lasu,
nie widzę wielkich zniszczeń, na szczęście teren jest tu bardzo trudny do przemieszczania się, jest mnóstwo parowów i jarów

śmieci są gdzieniegdzie, gdzieś bliżej domów, ale wiem, że ludzie strasznie palą tu plastiki i nie tylko,
to może lepiej z dwojga złego, jak już wywiozą do lasu, nie wiem, aczkolwiek mnie osobiście wręcz aż boli jak to widzę

na samą myśl, że mam się pytać o pozwolenie wycięcia np dwóch drzew, bo mi potrzebne na stemple, to mnie aż trzęsie i zdania nie zmienię
a jak sobie pomyślę, że np sadzę las, czyli kupuję sadzonki, kopię, sadzę, wkładam w to swoją pracę, potem troszczę się, żeby zwierzyna mi tego nie poniszczyła,
czyli znów jakiś wkład mój, a potem drzewa wyciąć nie mogę i jeszcze mam za zezwolenie płacić, a gdzie państwo mi zapłaciło za mój trud i wkład, żeby jeszcze teraz łapy wyciągać po pieniądze,
to już nawet nie chcę mówić co mi się dzieje

a co do ściółki od której się wszystko zaczęło, w tejże ściółce doskonale wzeszły mi wysiane różaneczniki
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na prośbę Użytkowników wątek oczyszczę z dyskusji off-topic nie dotyczącej kompostu
Proszę o wyrozumiałość jeśli któryś z wątków zahaczających o merytorykę lub merytorycznych będzie wydzielony także
Wydzielony wątek z postami będzie nosił nazwę "Kompost -offtopic" i znajdzie się w sekcji off-topic
Pozdrawiam
Zamykam na czas oczyszczenia naokoło 10 minut
:idea:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Kasencja

Post »

forumowicz pisze:Jezeli to rozłożyć na 90 m2 to powstanie warstwa o grubości 2,5 cm. Chyba za mało ?

Pozdrawiam
Szperałam dzisiaj w necie to wyczytałam, że powinna być warstwa 2-3 cm, może być i więcej. Ale skąd mnie to wiedzieć, skoro nie miałam i nie używałam nigdy kompostu?
Wolałabym, żeby mi tutaj ktoś napisał jak się sprawy mają, miała bym pewność :) .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu - zawsze lepsza jest warstwa 2,5 cm niż żadna.
To nie jest tak że istnieje ściśle określona ilość kompostu na metr kwadratowy ( a przynajmniej ja o tym nie wiem ), zależy też od tego jaką masz ziemię.
Jeśli jest żyzna to wystarczy mniej.
Zawsze można też dodatkowo nawozić rośliny.
Co roku przecież będzie kolejna porcja kompostu.
Ja czasem daję kompost a czasem nie daję, zazwyczaj kompost zagospodarowuję na warzywniak ale na cały i tak mi nie wystarcza.
Tylko, że w szklarniach czy tunelach ludzie często wymieniają wierzchnią warstwę gleby, albo przestawiają namioty.
x-xm-a
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Twoje pytanie w takim razie było nieprecyzyjne. Ja to odczytałem, że Ty chcesz użyć kompostu jako podłoże do namiotu. Nie ma limitu kompostu w celach nawozowych.

Pozdrawiam
Kasencja

Post »

No nieprecyzyjne, fakt :wink: , ale jestem nowicjuszem, trzeba mi wybaczyć :) .
Comcia o to mniej więcej mi chodziło, dzięki.
W sumie mam zamiar zrobić następny takiej samej wielkości jak najszybciej, więc za rok będą dwa :).
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

"Rachunek jest prosty. Kompostu jest / 1,3x1,3x1,3 m/ - 2,2 m3. Jezeli to rozłożyć na 90 m2 to powstanie warstwa o grubości 2,5 cm. "

Niestety, w podanym równiu jest błąd: kompostownik o wymiarach 1,3x1,3x1,3 m/ to faktycznie - 2,2 m3, ale pamiętajcie Państwo (początkujący zwłaszcza) że nie jest to równoznaczne i ilością GOTOWEGO kompostu. Z tego co wkładamy do kompostownika, jeśli się dobrze przerobi, dostaniemy może połowę, czasem (jełsi mamy szczęście) aż 2/3 objętości gotowego kompostu!
Dobrze jest to wziąć pod uwagę robiąc plany na wiosnę...
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

bardzo słuszna uwaga Bixxx zależy z czego ale jeśli z lekkich materiałów ten kompost (typu skoszona trawa, chwasty, liście) to siądzie nawet jeszcze więcej , ja staram się zapełnić kompostownik zawsze z dużą nadwyżką a w kolejnym sezonie i tak nie jest pełny.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”