-łagodne ,słodko kwaśne.Anaka pisze:Anitaaa, żeby zrobić dobre bakłażany, nie potrzeba być kucharką![]()
Podam Ci później jakiś łatwy przepis, bo zaraz muszę lecieć.
Napisz tylko jakie smaki Ci pasują
Moja domowa piekarnia - AnaKa
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Polecam musakę. Trzeba warstwami układać bakłażany i mielone z sosem pomidorowym. Ja to zalewam później jajkami ze śmietaną i odrobiną startego sera 

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
O tak Gosiu. Musaka rodem ze słonecznej Grecji. Pyszna, sycąca
Niedawno jadłam obiad w restauracyjce Hellas na Urysnowie. Właścicielem jest rodowity Grek. Musaka była po prostu boska
Anitaaa, na początek dwa bardzo proste dania z bakłażanem w roli głównej.
Bakłażany smażone
Bakłażany umyte, pokrojone w grube plastry, posolone - odstawić na pól godz.
Osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Usmażone posypać natką pietruszki.
Uwaga! Oleju nie może być za dużo, ponieważ bakłażan bardzo go ,pije' i potem jest nieprzyjemnie tłusty!
Bakłażany zapiekane z pomidorem i serem mozarella
Bakłażany pokrojone w grube plastry posolić i odstawić na pół godz. Po osuszeniu obsmażyć szybko na patelni.
Pomidory i mozarellę pokroić w plastry.
Żaroodporne naczynie wysmarować ząbkiem czosnku i oliwą.Układać warstwę bakłażanów, mozarella, pomidory. Posolić, popieprzyć, polać oliwą - ostrożnie!
Zapiekać w piekarniku ok. 30 min w 200 stopniach.
Smacznego

Niedawno jadłam obiad w restauracyjce Hellas na Urysnowie. Właścicielem jest rodowity Grek. Musaka była po prostu boska

Anitaaa, na początek dwa bardzo proste dania z bakłażanem w roli głównej.
Bakłażany smażone
Bakłażany umyte, pokrojone w grube plastry, posolone - odstawić na pól godz.
Osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Usmażone posypać natką pietruszki.
Uwaga! Oleju nie może być za dużo, ponieważ bakłażan bardzo go ,pije' i potem jest nieprzyjemnie tłusty!
Bakłażany zapiekane z pomidorem i serem mozarella
Bakłażany pokrojone w grube plastry posolić i odstawić na pół godz. Po osuszeniu obsmażyć szybko na patelni.
Pomidory i mozarellę pokroić w plastry.
Żaroodporne naczynie wysmarować ząbkiem czosnku i oliwą.Układać warstwę bakłażanów, mozarella, pomidory. Posolić, popieprzyć, polać oliwą - ostrożnie!
Zapiekać w piekarniku ok. 30 min w 200 stopniach.
Smacznego

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Dzisiejszy dzień był piękny. Nie dość,że ciepły i słoneczny, to po pierwsze .
Po drugie, byłam z Przyjaciółką w Skierniewicach na Święcie Kwiatów, Owoców i Warzyw.
I oto dwie ciekawostki - rośliny, które wykorzystam w swojej kuchni.

Z prawej - mięta meksykańska, używana do drinków. Niezwykle aromatyczna :P
Z lewej - melisa cytrynowa. Dodatek do owocowych sałatek i deserów.Cudownie pachnąca prawdziwą cytryną
Po drugie, byłam z Przyjaciółką w Skierniewicach na Święcie Kwiatów, Owoców i Warzyw.
I oto dwie ciekawostki - rośliny, które wykorzystam w swojej kuchni.


Z prawej - mięta meksykańska, używana do drinków. Niezwykle aromatyczna :P
Z lewej - melisa cytrynowa. Dodatek do owocowych sałatek i deserów.Cudownie pachnąca prawdziwą cytryną

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
A po trzecie - obiad dla Córki
Penne ze szpinakiem, parmezanem i wędzonym łososiem

Czekoladowe Muffiny z czekoladową polewą



Penne ze szpinakiem, parmezanem i wędzonym łososiem

Czekoladowe Muffiny z czekoladową polewą


Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- 200p
- Posty: 280
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Straszno było i śmieszno. Kuchnię spowił tuman mąki a moje czarne koty przestały być tak pięknie czarneAnaka pisze:Grymasella, czekam na Twoją relację z pieczenia pierwszego chleba

A tak na serio - chleb zrobiłam w sobotę wieczorem, do rana stał w ciepłym miejscu. Mało urósł ale był ciężki bardzo: pełnoziarnista żytnia, pszenna (u nas w Kauflandzie jest - piszą że 2000), orkiszowa oraz garść zmielonego siemienia lnianego. Jaki mały zostawiłam wieczorem do rośnięcia taki mały rano był. Zastanawiałam się, czy go na tym etapie nie wywalić




W tym tygodniu będę znów piekła. Dziękuję za pomoc przy tych moich początkach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Ja nie polecam na początek przygody z pieczeniem tak ciężkich chlebów, bo z reguły nie wychodzą i nie mobilizują do dalszego pieczenia
Skład Twojego chleba jest dla wytrawnego piekarczyka, a nie dla początkującej piekareczki
W moim wątku podałam dwa przepisy na łatwe chleby, od których proponuję zacząć
A pszenna z Kauflandu - typ 2000 jest ok

Skład Twojego chleba jest dla wytrawnego piekarczyka, a nie dla początkującej piekareczki

W moim wątku podałam dwa przepisy na łatwe chleby, od których proponuję zacząć

A pszenna z Kauflandu - typ 2000 jest ok

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- 200p
- Posty: 280
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Chleb żytni z mąki żytniej razowej ze śladami otrąb na zakwasie żytnim - przepis na str.10
Mąkę dostałam od Sąsiadki ze wsi, która dowiedziała się,że piekę w domu chleb. U mnie na wsi nikt chleba już nie piecze
, stąd chyba ten nieoczekiwany prezent
Mąka została wyprodukowana w wiejskim młynie, miała jeszcze ślady otrąb.
Chleb wyrastał całą noc. Upiekłam go bardzo wcześnie rano. Teraz mogłam pokroić.
Jest ciemny, ciężki. Ale bardzo smaczny.Pachnie zbożem. Prawdziwy wiejski chleb
Bałam się,że nie wyrośnie dobrze, dlatego użyłam formy.
Ziarna słonecznika są tylko na wierzchu.



Mąkę dostałam od Sąsiadki ze wsi, która dowiedziała się,że piekę w domu chleb. U mnie na wsi nikt chleba już nie piecze


Mąka została wyprodukowana w wiejskim młynie, miała jeszcze ślady otrąb.
Chleb wyrastał całą noc. Upiekłam go bardzo wcześnie rano. Teraz mogłam pokroić.
Jest ciemny, ciężki. Ale bardzo smaczny.Pachnie zbożem. Prawdziwy wiejski chleb

Bałam się,że nie wyrośnie dobrze, dlatego użyłam formy.
Ziarna słonecznika są tylko na wierzchu.



Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Kochana, poczekaj do piątku
Tylko codziennie mieszaj zakwas, niech pracuje. Broń Boże nie wstawiaj go do lodówki, bo się uśpi i z pieczenia w piątek będą nici. Wstawisz dopiero jak wykorzystasz część na chleb. Resztę będziesz dokarmiać,żeby była nowa porcja na następne pieczenie

Tylko codziennie mieszaj zakwas, niech pracuje. Broń Boże nie wstawiaj go do lodówki, bo się uśpi i z pieczenia w piątek będą nici. Wstawisz dopiero jak wykorzystasz część na chleb. Resztę będziesz dokarmiać,żeby była nowa porcja na następne pieczenie

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Trzymam
Szkoda,że mieszkasz kawałek ode mnie, bo bym się wprosiła na próbowanie

Szkoda,że mieszkasz kawałek ode mnie, bo bym się wprosiła na próbowanie

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Koniecznie
Byłam wczoraj z psiarnią,ale szybciutko załatwiłam. Potem jeszcze do stolicy musiałam pędzić

Byłam wczoraj z psiarnią,ale szybciutko załatwiłam. Potem jeszcze do stolicy musiałam pędzić

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki