Artexo pisze:Żeby moje miały choć połowę tego co u Ciebie to byłbym niezmiernie dumny...
Trzymamy kciuki
Artexo pisze:A tak a propo wstawisz może jakieś zdjęcia co aktualnie ''wyprawiają'' twoje storczyki ?

Chwilowo mam mało czasu dla stroczyków... walczę w tej chwili z ogrodem, brukarzem i nową wiatą. Ale obiecuję się poprawić w kwestii fotografii już niedługo
andzia0801 pisze:Są niesamowite, bardzo mi się podobają, więc pożyczyłam sobie zdjęcie na tapetę.
O... ale mi się miło zrobiło
andzia0801 pisze:Czy myślisz, że "akwariówka" byłaby też dobra dla storczyków?
W prawidłowo prowadzonm, ustabilizowanym akwarium, z dojrzałym
cyklem azotowym, szkodliwy amoniak wydalany przez zwierzęta (ryby, ślimaki, itp) szybko jest zamieniany na azotyny (NO2-), a te błyskawicznie w azotany (NO3-).
Okresowe podmiany wody w akwarium służą właśnie usuwaniu nadmiaru azotanów, a te są podstawowym składnikiem wielu nawozów dla roślin (azotan amonu czyli saletra amonowa jest chyba najpopularniejszym nawozem dostarczającym azot roślinom). Z tego powodu woda akwariowa z dobrze prowadzonego akwarium (utrzymanie stężenia NO3- < 50-80mg/l) jest zwykle doskonałym nawozem dla roślin
o bardzo szybkim wzroście, szczególnie jednorocznych, pnączy, żarłocznych kwiatów ozdobnych typu pelargonie, surfinie, itp - generalnie tam, gdzie potrzebny jest przyrost dużej ilosci masy zielonej roslin w krótkim czasie (najprościej mówiąc azot buduje tkanki roślin). Podlewanie taką wodą roślin doniczkowych również ma sens, szkoda wyrzucać tak dobry nawóz. Najlepszym zastoswaniem takiej wody jest chyba w ogóle nawadnianie kompostownika, gdzie w procesach gnilnych zużywane są olbrzymie ilości azotu.
Jednakże w przypadku storczyków nie wiem czy to się sprawdzi. Woda deszczowa którą podlewane są w naturze storczyki jest bardzo uboga w związki mineralnie. Dodatkowo storczyki jako posożyty pobierają związki odżywcze z rozkładającej się kory drzewa, a proces ten powoduje zużywanie azotu. Podejrzewam więc, że naturalna woda storczyków jest bardzo uboga w azot, podczas gdy akwariówka jest bardzo bogata w zwiazki azotu. To są tylko moje przypuszczenia, ale osobiście raczej bym nie stosował takiej wody do storczyków.