Brokuły- uprawa, odmiany

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak uprawiać brokuł?

Post »

Ja swoje brokuły już po pikowałam i nie wiem czy nie za szybko. Kiedy je wsadzić do gruntu?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

iohroma pisze:A siejecie do gruntu?
Ja posieję do gruntu jak skończy się ta zima :;230 , w fazie pierwszych liści właściwych rozsadzam na grządkę.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

witam, czy ktoś z Was sadził brokuł limba i groene calabrese.? na opakowaniu piszę ze to odmiany wczesne , jak z plonowaniem.? mam zamiar wysadzić około 30-50 i potem troszkę różyczek pomrozić
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aria pisze:
iohroma pisze:A siejecie do gruntu?
Ja posieję do gruntu jak skończy się ta zima :;230 , w fazie pierwszych liści właściwych rozsadzam na grządkę.
Moje pytanie powinno brzmieć: "A siejecie z przeznaczeniem do gruntu?" :roll: :D
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, z przeznaczeniem do gruntu. U mnie dopiero w siewkach pojawiają się pierwsze liście właściwe i w zasadzie mogłem je posiać juz tydzień wcześniej. To wszystko przez problemy z zamówieniem nasion, ale tak to możliwe, ze teraz jest już ostatni dzwonek, jeśli chodzi o uprawę wczesnowiosenną. Im później, tym róże będą mniejsze. Więc jak ktoś jeszcze nie wysiał to radził bym się pospieszyć ;)
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

ja jeszcze nie posiałem , gdyż w mieszkaniu panują temp. raczej pomidorowo-paprykowe, około 25 w dzień i 18 w nocy , czy to nie będzie za ciepło na brokuła.? myślę ze rozsadę mógłbym wyprodukować w ciągu 3 tyg. tylko jeśli w kwietniu będą przymrozki .? miałem zamiar siać do tunelu ale będę dopiero zakładał folie tak za 2 tyg. Posiadam odmiany limba i groene calabrese.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Faktycznie, siewki trochę się wyciągają, ale na to nic nie poradzę, stawiam jak najbliżej szyby i jest w miarę dobrze. Poza tym, ja później i tak przepikowuję siewki do wielodoniczek albo do kubków. Jakoś bardziej się boję tego, ze rozsada za późno trafi do gruntu, niż tego, ze będzie troszkę wyciągnięta. To pierwsze z tego co wiem, bardziej wpływa na wielkość róży.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p

Post »

Czy to że brokuł określony jest jako wczesny oznacza że najlepiej uprawiać go z rozsady? Czy to aż takiego znaczenia nie ma czy z rozsady czy z siewu do gruntu?

W zeszłym roku siałam do gruntu i plony były słabe, teraz przyszło mi do głowy, że to może dlatego, że wczesny właśnie był?
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Tak, o wiele lepiej uprawiać brokuł z rozsady. W zasadzie rozchodzi się o okres jego wzrostu, który trwa pewien czas. Przez ten okres najlepiej, żeby pogoda była dość chłodna i deszczowa, gdy tylko nastają pierwsze upały brokuły zaczną wykwitać a wielkość róż zależy w dużej części od okresu jaki spędzą w chłodzie. Chociaż na koniec, gdy już róże się ukształtują, to najlepiej aby było ciepło i sucho, inaczej mogą się przydarzyć choroby grzybowe.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Też miałam słabe plony, zmieniłam odmiany i zadbałam o nawożenie, teraz jestem zadowolona. Rozsadę robię na rozsadniku bo w domu wybiega i jest kiepskiej jakości. Z takiej rozsady duże róże nie urosną.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p

Post »

Dziś wysieję brokuła 'Limbę' na rozsadę, mam nadzieję że nie za późno. Mam jeden pokój chłodny, brokuły umieścić tam dopiero po pikowaniu czy jak tylko wykiełkują?
Udanych plonów.
Magda
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50

Post »

też mam limbę do wysiania, ale termin siewu to od kwietnia do czerwca, więc za późno na pewno nie jest, prędzej za wcześnie....
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50

Post »

jeszcze takie pytanie... jeżeli chciałbym ok 15 maja wysadzić do gruntu
kalafior,
brukselkę,
brokuł,
ile wcześniej trzeba wysiać? miesiąc będzie ok?
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40

Post »

Moje siewki się wyciągnęły :( zarówno brokuł jak i kalafior ... Co proponujecie ? Zostawić tak i czekać na cud, że w najbliższym czasie pogoda się poprawi i siewki będą mogły trafić do gruntu czy poprzesadzać i podsypać ziemią po same liście ? :uszy
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

To zależy jak bardzo są wyciągnięte, bo jak nóżka ma z 5 cm to chyba lepiej będzie wywalić, ale jak ze 3 to można jeszcze kombinować. Poza tym nie wiadomo jaka będzie pogoda, bo może być tak, ze jeszcze przez tydzień będą problemy a może być tak ze nagle przyjdzie odwilż

brokuły sadzi się do gruntu przed 15 maja, one potrafią przetrwać ogrodniki, jeśli nie będzie silnego mrozu i jeśli się je ponakrywa w najgorszych momentach. Najlepiej posiej w jakimś pojemniku, na przykład takim od pieczarek, tak w razie czego a tych wyciągniętych zostaw sobie kilkanaście. W ten sposób brokuły będą i wcześniej i później a przy okazji zdobędziesz trochę doświadczenia.
Inna sprawa ze brokuły w tym roku mogą się totalnie nie udać, jeśli zbyt szybko przyjdą upały, dlatego bym nie ryzykował z większą ilością.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”