Funkia - gdzie kupić, polecane strony sprzedawców

Hosty
ODPOWIEDZ
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gdzie kupić zdrowe Hosty?

Post »

Na A L L E G R O pojawił się nowy użytkownik pod nickiem Hurtownia-cebul sprzedający między innymi hosty. Według mnie, to ta sama osoba, która w ubiegłym sezonie sprzedawała pod nickiem nasiono TV zarażone HVX hosty, które miałam wątpliwą przyjemność kupić. :evil: :evil: :evil: Takie same niskie ceny, także niepełne nazwy odmian, np. 'flovo' 'substance' 'Bressingham'
muchazezlotym pisze:Ja także, w podobnym celu jak Pola, skusiłam się na zakupy w "telewizyjnej" hurtowni po 3,99 zł. Potwierdzam powyższe obserwacje. Hosty od nich rosną w doniczkach w odosobnionej części ogrodu - profilaktycznie! ;:108 Niestety, mi także trafiła się hosta z HVX kupiona jako Black Hils. Na maile reklamacyjne nie odpowiadają, niestety. Ilość negatywów świadczy o tym sprzedającym.
Tak wyglądała (już jest spalona) moja Black Hills od nich - według mnie to ewidentny HVX:

Obrazek
Ostrzegam przed tym sprzedającym. :!: :idea: :idea:
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poszukuję hosty, może ktoś z forumków zechce odsprzedać nadwyżkę, chodzi mi o duuużą wysoką hostę.Nie znam odmian, a tą widziałam w zoo w Opolu.W jednym z e-sklepów znalazłam nazwę "Sum & Substance", z żółtym zabarwieniem.W zoo widziałam z niebieskim.W zasadzie jest mi wszystko jedno , chodzi mi o rozmiar wyjściowy, taka pow.60-80cm.Ale namieszałam, teraz się za głowę złapiecie :jaki laik.... :oops:
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

muchazezlotym pisze:Na A L L E G R O pojawił się nowy użytkownik pod nickiem Hurtownia-cebul sprzedający między innymi hosty. Według mnie, to ta sama osoba, która w ubiegłym sezonie sprzedawała pod nickiem nasiono TV zarażone HVX hosty, które miałam wątpliwą przyjemność kupić. :evil: :evil: :evil: Takie same niskie ceny, także niepełne nazwy odmian, np. 'flovo' 'substance' 'Bressingham'
muchazezlotym pisze:Ja także, w podobnym celu jak Pola, skusiłam się na zakupy w "telewizyjnej" hurtowni po 3,99 zł. Potwierdzam powyższe obserwacje. Hosty od nich rosną w doniczkach w odosobnionej części ogrodu - profilaktycznie! ;:108 Niestety, mi także trafiła się hosta z HVX kupiona jako Black Hils. Na maile reklamacyjne nie odpowiadają, niestety. Ilość negatywów świadczy o tym sprzedającym.
Tak wyglądała (już jest spalona) moja Black Hills od nich - według mnie to ewidentny HVX:

Obrazek
Ostrzegam przed tym sprzedającym. :!: :idea: :idea:
Uwaga!
Oszust Hurtownia-cebul vel nasiono TV pojawił się na allegro pod kolejnym nickiem BULBS-World z czystym kontem.
chicago

Post »

Zgadza się, że to ten sam oszust pod paroma nickami. Mają też stronę http://www.bulbsworld.pl . Oszukał mnie w tamtym roku na phlox-ach, z których wyrosły zwykłe nie odmianowe, a jak postarszyłem go policją to napisał, że "prosze udać się do rzecznika praw powie panu jak się reklamuje produkty rośliny". Omijać takich z daleka!!!
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W poprzednim sezonie kupowałem w różnych sprzedawców ( tak na prawdę aby sprawdzić ich solidność i wiarygodność) i....muszę potwierdzić, że żadna odmiana z kupionych u tego sprzedawcy nie zgadzała się z tym co było zamówione. Sprzedawca podawał często różne nazwy odmian (które w ogóle nie istnieją) i jeśli ktoś takie kupił to trudno udowodnić, że nie jest to ta, którą się zamawiało. :roll: Wszystkie hosty kupione u niego nie nosiły znamion symptomów wirusa HVX, ale i tak posadziłem je przed posesją z dala od innych - tym bardziej, że prawie wszystkie były takie same i niezbyt atrakcyjne.
Nieprawidłowość odmian dotyczy również innych towarów oferowanych na aukcjach - zarówno lilie jak i zakupione róże według zamówienia miały być inne a wyrosły wszystkie takie same. :evil:

Omijać takich sprzedawców szerokim kołem :idea:
A kupować u pewnych,polecanych bądź sprawdzonych - bo przecież nie wszyscy nowi są oszustami. :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Mam szybkie pytanie do forumowiczów :
czy ktoś z Was już kupował tam : http://www.hostafolie.eu/
i ewentualnie jakie ma zdanie na ten temat ???
x_P-42

Post »

Ha! Pumko, składałam a jakże... :;230 To właśnie oni mi odpowiedzieli,że do takich krajów, jak Polska,nie wysyłają. :;230

Nie mają nic, co by mnie podniecało jakoś niezwykle, ale zależało mi m.in na 'Sherwood Forest' i 'Aksarben'. Dodam,że moje zamówienie opiewało na 120e.
Awatar użytkownika
kicia1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2008, o 23:44

Post »

Polu,
po wstępnej rozmowie ( w imieniu Pumki i swoim ) z panem Gino dowiedziałyśmy się, że przyśle, mamy info o warunkach płatności, zapewnienie o jakości sadzonek. Jeśli nie straciłaś zainteresowania tą firmą, a raczej ich ofertą, to zapraszamy do wspólnego zamówienia. Pozostaje w dalszym ciągu pytanie z postu Pumki o jakość oferowanego przez hostafolie materiału.
Gdyby coś ?, ktoś?, baaardzo prosimy.
x_P-42

Post »

Jestem nadal zainteresowana.Proszę o info na PW.
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

...jeśli można, to ja też poprosze o info na PW :)
Beata
Awatar użytkownika
kicia1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

;:89 Do soboty, ( 05.02. ) zbieram zamówienia do hostafolie. ;:101
Zapraszam, Teresa. :)
x_P-42

Post »

poszło. ;:7
Awatar użytkownika
kicia1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przyjęte. ;:101
Awatar użytkownika
zielone
50p
50p
Od: 14 mar 2006, o 14:25
Kontakt:

Re:

Post »

Tomasz II pisze:Zielone Progi host nie badają. Bada smilingface. Swoich nie jestem pewien, nie miałem tylu pieniędzy, by przebadać prawie ...800 odmian :(
Chciałbym przedstawic swój punkt widzenia w niektórych kwestiach przewijających się w tym wątku (i nie tylko tym). O ile pamiętam to różnica zdań dotyczyła wielkości a nie zdrowotności.

1. Nie wiem skąd taka pewnośc w stawianej tezie. Problem wirusa HVX się pojawiał a ja miałem tego świadomośc. Nie jestem samobójcą, jako miłośnik roślin wszelkiej maści wprowadzam do uprawy byliny co do których mam przekonanie o ich wysokiej jakości (a więc również zdrowotności, również pod kątem HVX). W całej branży, a w szczególności laboratoriach in vitro i nie ma większego znaczenia na terenie jakiego kraju się znajdują (jeśli tylko mają świadomośc a od pewnego czasu mają). W chwili wzrastającego zagrożenia wirusem tkanki mateczne były weryfikowane za pomocą testów lub na etapie wprowadzania do wyizolowania także były badane pod kątem wirusa HVX. Mam pełne zaufanie do moich partnerów handlowych i kropka. A uczy to się człowiek całe życie.

Jak napisał Tomasz II z każdym rokiem wychodzą nowe świństwa które się czepiają host.

2. Zgadzam się, że głowy to nie dam że jestem "czysty" ale kto da? Oczywiście kontrolowania i badania nigdy za wiele.

amkkomp napisał
Dlaczego tak tanio?
Krajowe sadzonki in vitro są dużo tańsze niż zagraniczne. Oferta odmian dostępnych w Polsce jest bardzo szeroka i obejmuje ok 300 odmian, więc i sadzonki na rynku detalicznym mogą posiadać niskie ceny. Przychodzi więc czas, kiedy będzie można kupić sadzonki nie gorsze niż w Holandii, czy Belgii a dużo tańsze.

3. Tak jest, ale będzie tylko do pewnego momentu. Każda nowa, wszystkie (nawet kiepskie) selekcje są opatentowywane przez lobby amerykańskie i holenderskie. Więc cena nowych patentów z in vitro nawet w Polsce na bank skoczy do poziomu cen dzisiejszych w Holandii, Belgii czy na Wyspach. :wit

goni@k napisała
W tej ujmującej autoreklamie brakuje jednego ale bardzo istotnego elementu a mianowicie jak zachowują się w uprawie te wspaniałe, tanie sadzonki ???????
Jak zimują w gruncie , jak przyrastają ??
Tak się składa, że niedawno wróciłam z wakacji, które spędziłam w pewnym nadmorskim gospodarstwie agroturystycznym, którego właścicielka jest kolekcjonerką host i posiada już bogaty ich zbiór.
Kupowała hosty z różnych źródeł ale niestety te tanie, krajowe in vitro wypadają bardzo blado przy innych.
Te hosty wyglądają jak karzełki w porównianiu z innymi
Zastanawiające jest czy takie młodziutkie sadzonki wypuszczone z laboratorium są gotowe na uprawę a zwłaszcza zimowanie w gruncie
Czy potencjalni nabywcy zobaczą te hosty po zimie

4.Te drogie sadzonki również pochodzą z in vitro tyle tylko że w "Holandii" liczone są w EURO i co niektóre na patencie więc dodatkowe EURO. Siły witalne + odpowiedni skład mieszanki agarowej + odpowiedni termin wysadzenia do palet, doniczek czy gruntu (to nie ma wiekszego znaczenia), oczywiście w parze z optymalnymi warunkami glebowymi (bez zastoisk wody) i pokarmowymi oraz stałą wilgotnością podłoża w konsekwencji gwarantują bardzo wysoki procent zimowania rzędu 98%.
A że tanie - wszystko zależy od filozofii sprzedaży jeden zarabia 3-4zł drugi 30-40zł i niech tak zostanie. :wink:

Czyż nie każdy z Państwa, niewątpliwie hostomaniak :) (amator, kolekcjoner czy szkółkarz) na rzecz naszego szkółkarstwa (w perspektywie niższych cen polskich odmian, nie wspominając w ogóle o samej możliwości rozmnażania) nie chciałby byc hodowcą? Przecież na pewno każdy z Państwa posiadający wiedzę i taaaaką bazę może miec potencjał w wyselekcjonowaniu czegoś nowego, innego jak u Tomasza II - Shady Jade
Wzorem do naśladowania w temacie patentów jest dr inż Szczepan Marczyński z Clematisa ze swoimi krzyżówkami. Nie musi się nikogo pytac o zgode (dadzą licencję, czy tez to nie jest w ich interesie a w zdecydowanej większości nie jest!).
Pozdrawiam Przemek
x_P-42

Post »

Przemku, dziękujemy za ten głos, warto jednak zaznaczyć,że zacytowany post Tomasza był sprzed dwóch lat. Czy już wtedy laboratoria badały materiał pod kątem różnych wirusów,nie tylko HVX ?
;:7

Dodaję : może warto, by sprzedawcy podawali źródła pochodzenia roślin, znamy bowiem badziewie, jakie jest sprzedawane w kapersach - odrzuty z Holandii, czy licho wie skąd. Zobacz moje i muchy posty w temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”