Storczyki Blondysi :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Zgodnie z obietnicą, Cymbidium w pełnym rozkwicie :)
Obrazek

Obrazek
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Blondysiu, Cymbidium piękne, godne pozazdroszczenia! Chciałabym mieć u siebie taki okaz, ale jeszcze mam za mało doświadczenia i po prostu się boję...
Niech zdrowo rośnie!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

po rozwinięciu jest jeszcze piękniejsze...
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Baryczko ja też mam obawy, czy sprostam. W duchu czułabym się pewniej gdyby mama kupiła mi Phalaenopsisa :) Jednak, jak mówi przysłowie nie taki diabeł straszny jak go malują... :). Staram się czytać na temat hodowli i całą tę wiedzę usystematyzować, a jak to wyjdzie w życiu?... Czas pokaże. Póki co uszeregowałam kwiatki gatunkami i podzieliłam mieszkanie na da obszary - bardziej i mniej dogrzane. W jednym pomieszczeniu zgromadziłam Cambrie, Oncidium i Cymbidium, zaś w drugim Phalaenopsisy. Muszę poważnie pomyśleć o stworzeniu im najbardziej optymalnych warunków do życia.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cymbidia są piękne, ale ja już je wypróbowałam i wiem, że niestety nie są na moje warunki (i do tego zajmują dużo miejsca, a u mnie miejsca niestety brak). miałam już 2 Cymbidia, ale to było ponad 3 lata temu. moje pierwsze Cymbidium było podobne do twojego, choć bardziej beżowe niż żółte. a drugie było takie beżowobrązowe.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja, niestety pomieszkuje w trzech domach. W każdym mam inne warunki, inną wystawę okna i co najgorsze nie mogę być w dwóch miejscach jednocześnie. Więc będąc u rodziców przejmuję się storczykami u narzeczonego, będąc u niego, myślę o tych we Wrocławiu. Ma to swoje dobre strony- mam więcej parapetów do zapełnienia :!: , ale ma i te złe, że czasem ktoś inny, z mniejszym doświadcz. może moim kwiatkom zaszkodzić :( a ja nie umiem temu zapobiec.

Myślę, że odważę się na inne storczyki, jak już znajdę swoje stałe miejsce na ziemi.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Ja mam swoje stałe miejsce, ale jest go bardzo mało ;) raptem 33,5 metra kwadratowego :)
Dusiu może w kilku słowach napiszesz na co powinnam najbardziej uważać, żeby nie zaszkodzić Cymbidium? Co do tego, że zajmuje dużo miejsca- to prawda dlatego postawiłam je na szafie gdzie samo króluje i nikt mu nie przeszkadza ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja moje Cymbidia miałam dawno temu. pierwsze kupiłam na początku 2005 roku, kilka miesięcy po kupieniu pierwszego storczyka. gdy latem wyjechałam na wakacje, B. chyba go przelała, bo jak wróciłam, było już całkiem uschnięte. wprawdzie nie było w najlepszym stanie gdy wyjeżdżałam, ale gdy wróciłam już było całkiem zmarnowane. drugie kupiłam chyba wrzesień/październik 2005. jakiś czas później powtórzyło mi kwitnienie, ale chyba mu też nie pasowało, bo miało przędziorki, a potem też uschło, ale nie wiem czemu. w każdym razie Cymbidia mi się podobały, niektóre miały przyjemny zapach. niestety nie zdążyłam znaleźć sposobu na udaną uprawę tych storczyków i niewiele o nich wiem. pewnie potrzebują trochę innych warunków niż Phalaenopsis. może gdybym teraz spróbowała, to by się udało, bo mam lepsze warunki i większe doświadczenie...
a co do swojego miejsca, mam swoje miejsce - mój pokój. też nie jest duży, ma chyba 20 lub 25 m2 ale mieszkam w nim razem z moimi storczykami :)
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Cymbidium wspaniałe, takie dostojne.Życzę dalszych sukcesów w uprawie :)
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Dzisiaj znowu uśmiech zagościł na mojej twarzy :)
Po porannym przeglądzie doniczek zauważyłam nowe kiełkujące życie w doniczce z Cambrią- jedną z przekwitłych w chwili zakupu.
Jak na moje oko to rosną w niej dwie nowe PSB- a co Wy o tym myślicie? Ja sama jeszcze nie mam doświadczenia jeśli chodzi o przyrosty u Cambrii :)
Obrazek

Obrazek
Doniczka pełna jest życia :) Tylko czekać kiedy wypuści pęd z pączkami ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Teraz pędzik Violet /Phalaenopsis/ :) Już powiązany- rośnie jak na drożdżach :)
Obrazek

To natomiast Konstancja /Phalaenopsis/ i jej nowy korzonek.

Obrazek

Tutaj coraz większy nowy listek :)

Obrazek
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Blondysiu gratuluję nowych przyrostów ;:109
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Wiem , że dla Was to normalka ale dla mnie to wszystko nowości dlatego tak mne poruszają :)

Teraz gwiazda - Florian :) Rozwinął niemal wszystkie pąki.

Obrazek

Tutaj Phalaenopsis od cioci - rekonwalescent :)
Stare korzonki mu usychają, jak z nowymi nie wiem bo nie chcę go męczyć wyciąganiem z doniczki. Póki co liście ma zielone i pęd kwiatowy również. Ciągle mam nadzieję, że wydobrzeje ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Dziękuję Asiu :) to dla mnie prawdziwa radość :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Nie wygląda źle, więc wniskuję że będzie dobrze. Musi być, nie ma wyjścia! :)

Piękny ten Twój Florian i wiesz co? Chyba mam identyczny. Taki żółty z allegro, jest u mnie na 1wszej str., dostałam go w marnym stanie ale 2 kwiaty były dość ładne i na tej podstawie stwoierdzam, że to chyba bliźniacy. Jak uważasz? :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”