Przepisy Jadzi1 i miłych gości
Uprzejmie dopraszam się przepisu na rózyczki!
Szkodniki zdjęcie widziały i łażą oplute!
Szkodniki zdjęcie widziały i łażą oplute!

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Zyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja za Ewunią przybiegłam do Ciebie Jadziu zobaczyć przepis sałatki.Ewa Janina Sadowska pisze:Jadziu-Dziś pieczarkową sałatkę wedle twego przepisu zaniosłam braciom Kamedułom i szkoda, że nie słyszałaś tych westchnień pustelniczych z gęstwin bród!(przez bramę, bo dziś mogłam tylko podać słój z zawartością.
Marchewkowiec wygląda bardzo obiecująco!
Ewuniu kochanie ten przepis dała Liska
Bardzo proszę przepis na różyczki karnawałowe
Produkty :
*40 dkg mąki
*4 dkg drożdży
*2 żółtak
*3 łyżki cukru
*około pół szklanki mleka
* pół kostki Kasi
*kieliszek wódki ( nie wypić)
*tłuszcz do smażenia
*cukier puder do posypania
* dżem
*Białko z żółtek zostawiamy*
Wykonanie Z drożdży trochę mleka( mleko podgrzewamy ) i troszeczkę mąki robimy rozczyn . Zostawiamy do wyrośnięcia . W między czasie ubijamy żółtka z cukrem, rozpuszczamy i studzimy aby nie była za gorąca Kasie .Jak rozczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki
Wyrobione ciasto zostawiamy ponownie do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto porcjami rozwałkowujemy naokoło 1 cm .Wycinamy szklanką duże koła i taką samą ilość mniejszych ( na przykład kieliszkiem)Każdy krążek nacinamy nożem w 5 miejscach , środek dużego krążka smarujemy białkiem i dość mocno przyciskając na wierzchu mocujemy mniejszy krążek .
Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy listkami do dołu na złoty kolor , oczywiście potem obracając na drugą stronę . Wyjąć odsączyć ,ostudzić , położyć na środku każdej różyczki dżem i obsypać cukrem pudrem
SMACZNEGO

Bardzo proszę przepis na różyczki karnawałowe

Produkty :
*40 dkg mąki
*4 dkg drożdży
*2 żółtak
*3 łyżki cukru
*około pół szklanki mleka
* pół kostki Kasi
*kieliszek wódki ( nie wypić)

*tłuszcz do smażenia
*cukier puder do posypania
* dżem
*Białko z żółtek zostawiamy*
Wykonanie Z drożdży trochę mleka( mleko podgrzewamy ) i troszeczkę mąki robimy rozczyn . Zostawiamy do wyrośnięcia . W między czasie ubijamy żółtka z cukrem, rozpuszczamy i studzimy aby nie była za gorąca Kasie .Jak rozczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki

Wyrośnięte ciasto porcjami rozwałkowujemy naokoło 1 cm .Wycinamy szklanką duże koła i taką samą ilość mniejszych ( na przykład kieliszkiem)Każdy krążek nacinamy nożem w 5 miejscach , środek dużego krążka smarujemy białkiem i dość mocno przyciskając na wierzchu mocujemy mniejszy krążek .
Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy listkami do dołu na złoty kolor , oczywiście potem obracając na drugą stronę . Wyjąć odsączyć ,ostudzić , położyć na środku każdej różyczki dżem i obsypać cukrem pudrem
SMACZNEGO

Basiu moja Julita ma 27 lat i dopiero się uczy
Daniel chętniej pomagał w kuchni niż ona , Julitka mówiła ,że szkoda czasu na takie duperele
wolała czytać książkę lub się uczyć . Ale jak cos było już upieczone to do jedzenia była pierwsza
Zytko dziś piekę bułeczki drożdżowe jagodzianki , piekłam je jak dzieci były małe , znikały moment
Później dam przepis , ciacho już pięknie rośnie
Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego , zawsze kojarzy mi się z domem rodzinnym .

Zytko dziś piekę bułeczki drożdżowe jagodzianki , piekłam je jak dzieci były małe , znikały moment

Później dam przepis , ciacho już pięknie rośnie