Jagoda kamczacka cz. 4
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
U mnie też bardzo sucho ale jagodom to nie przeszkadza. Widzę dobry wpływ podkładki. Kwitnienie dobiega końca.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wystąpiły pewne problemy na kilku krzewach odmian kanadyjskich z serii Boreal i Aurora. Podejrzewałem Przędziorka chmielowca bo liście miały żółte plamki i się pozwijały ale po dokładnym obejrzeniu przez lupę okazało się, że to mszyca. Jakaś inna bo po tej liście żółkną a po innych nie?
Ponadto w zachodniej Polsce jest zbyt ciepło dla wczesnych odmian i 90% kwiatów nie zostało zapylonych bo zbyt wcześnie kwitły. Borówek będę miał ze 100 kg a jagód z 10 razy mniej biorąc do porównania krzew w tym samym wieku. Na borówce 5 kg a na jagodzie 500 g. Chyba u mnie ziemia jest nieodpowiednia dla jagód albo mikroklimat?
Ponadto w zachodniej Polsce jest zbyt ciepło dla wczesnych odmian i 90% kwiatów nie zostało zapylonych bo zbyt wcześnie kwitły. Borówek będę miał ze 100 kg a jagód z 10 razy mniej biorąc do porównania krzew w tym samym wieku. Na borówce 5 kg a na jagodzie 500 g. Chyba u mnie ziemia jest nieodpowiednia dla jagód albo mikroklimat?
Po wczesnowiosennym nawożeniu kamczatek gołębiakiem nie mogę ich poznać. Dużo przyrostów i liście o żywozielonym kolorze. No i w dłuższym okresie bezdeszczowym na piachu trzeba podlewalać prawie jak borówki. Kamczatka ma chyba największe zapotrzebowanie na owady zapylające. Pierwszy rok eksperymentuję z rurkami trzcinowymi. Na razie kiepsko, tylko 10% rurek zamurowanych. U mnie pszczoły samotne wolą robić sobie gniazda w ziemi wśród warzyw.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wroniarz jak byś potrzebował kokonów ogrodowej to pisz do mnie na priv ja nie mam problemów z zapylaniem tylko z sąsiadami a ogrodowa nie żądli ale zapyla, dlatego moje jagody są takie duże. zapylanie +obornik = wielkie jagody
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Pozdrawiam zagiel[/quote]
Jagody kamczackie kwitną trochę za wcześnie chyba dla murarek ogrodowych. Lepsze byłyby chyba murarki rogate a najlepsze trzmiele.
Jagody kamczackie kwitną trochę za wcześnie chyba dla murarek ogrodowych. Lepsze byłyby chyba murarki rogate a najlepsze trzmiele.
-
adam_k27 rogatą też mam a trzmiele są miejscowe jakoś się udają jagody Kamczackie
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
U mnie zaczynają dojrzewać pierwsze jagody.
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Ja już jadłem Czelabinkę i Morenę ale kwaśne jeszcze ale się skusiłem. Aurory, Boreal jeszcze zielone ale jest ich dużo, wczesnych jest mało bo kwitły na początku marca?
W Warszawie żadne się jeszcze nie wybarwiają. Moje dwie moreny mają charakterystyczne, wąskie liście. Kwitną i owocują razem z Karinami i Wojtkami.
Nie mogę tej informacji potwierdzić. U mnie jagody już dobry tydzień....niestety akurat jagód nie znam odmiany.Wroniarz pisze:W Warszawie żadne się jeszcze nie wybarwiają..
-
Byłem na działce w środę u mnie jagody zielone ale jest i sporo będzie dobry sezon;:215
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Owocuje mi jedna z dwóch jagódek, Honey bee lub Aurora. Porównywałam kształt owocu ze zdjęciami u 4 szkółkarzy (internet) i w jednym przypadku wychodzi, że mam HB, w jednym, że Aurorę, w dwóch że żadną z nich, mimo, że wszyscy pokazywali właśnie te dwie odmiany lecz o jakże odmiennych kształtach owocu. Czyżbym miała zupełnie inne odmiany?
Obstawiam aurorę. U mnie ze sześciu odmian dwulatków najwięcej ma owoców (jeszcze zielonych).
Wiarygodne zdjęcia owoców Aurory i HB na stronie https://in-vitro.pl/rodzaj/jagoda-kamczacka/
Wiarygodne zdjęcia owoców Aurory i HB na stronie https://in-vitro.pl/rodzaj/jagoda-kamczacka/