Witam się przedwiosennie w nowym sezonie
Postaram się wygrzebać następnym razem zdjęcia z zeszłego sezonu i jesiennych plonów, nie narzekam choć lato było znów suche, a przy moim bardzo rzadkim podlewaniu rośliny miały mocno "pod górkę".
Jedyne spostrzeżenie i podsumowanie poprzedniego sezonu jakie jeszcze dziś poruszę, to moje wnioski z nawadniania kropelkowego szklarni. Jest to przy pomidorach praktyczne, wygodne i pewnie suchsze powietrze wychodzi im nawet na zdrowie, ale
drastycznie zubaża glebę. Sprzątałam szklarnię dopiero w styczniu i serio, to był sam piach a wręcz pył. Poza tym nawóz podany pod same "nóżki" i podlewanie kropelkowe poskutkowały bardzo lichym korzeniem. Wyrywałam je z tego pyłu całym korzeniem i wyglądało to jakby mogły zmieścić się w 5 litrowych doniczkach. Same krzaki były bardzo okazałe i dobrze owocowały , więc nie spodziewałam się, że na dole pod ziemią jest taka bieda. W tym roku planuję pozostawić węże do nawadniania, ale podlewać jeszcze rzadziej, za to bardziej obficie, zrezygnuję też z wiosennego nawożenia obornikiem, bo przypuszczam że taki mało dorodny korzeń nie sięgnął po wszystko. Pomidory przed sadzeniem zasilę w dołki kompostem.
W tym roku pierwsze wysiewy na rozsadę poczyniłam pod koniec stycznia: cebula cukrowa w jednym małym rządku jako próba kiełkowania nasion, kapusta wczesna, kalarepa i kilka pomidorów doniczkowych micro tom. W lutym dosiewałam cebulę, pomidory Cornabel i Corazon, kolorowe sałaty i kapustę pekińską białą i czerwoną.
Do gruntu posiałam wczoraj pierwszą wczesną marchew, rzodkiewki, groszek, bób i szpinak, a dziś wysiałam koper i rozsadziłam znaleziony na grządce, nie wyrwany w zeszłym roku czosnek. Miałam w ogóle czosnku w tym roku nie sadzić, ale jak wykopałam piękne ukorzenione ząbki to mi się ich zrobiło szkoda ;)
Po sprzątnięciu warzywnika szkoda było mi zostawić puste grządki. Z resztą siew w lutym bobu, szpinaku i groszku to już prawie moja tradycja
Myślałam, że te kępki to szczypior czosnkowy, ale nie zgadzał się kolor szczypiorku, pod ziemią były piękne duże ząbki.
Warzywnik po pierwszych wysiewach od razu bardziej wiosenny ;)
Rozsady:
Microtomy. Kogo o nie nie pytałam, to nie był zachwycony tą odmianą, ale na ten moment to pocieszny pomidorek. Po miesiącu ma już pąki.
Owocnego sezonu!