Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
Vandy i Phalaenopsis kwitną. ta urwana końcówka pędu białego jeszcze nie uschła, fajnie by było, gdyby się zrosła z pędem, ale nawet jak nie, to pęd się pewnie rozgałęzi. jak storczyk chce kwitnąć, to zakwitnie choćby mu się pęd złamał. tak miałam z innym Phalaenopsis, któremu pędzik źle wyszedł i złamał się sam od siebie. pewnego dnia z tego malutkiego kawałeczka, który został przy roślinie, nie dłuższego niż 3 cm, wyszło odgałęzienie i zakwitł. ciągle się przedłuża, ma teraz 4 pąki i pewnie niedługo je rozwinie.
- Storczykowa
fioletowa? ma nazwę na fiszce, ale słabo ją już widać, pisze chyba "V. suwapee x V. D. Anek" czy jakoś tak... ale 3 lata kąpania zrobiły swoje, fiszka się rozlatuje. znam też nazwę żółtej (Ascda. tubtim velvet x V. charles good fellow), ale nie znam nazw tych w kratkę.dewuka pisze:Ale piękna Vanda![]()
![]()
Czy to hybryda, czy jakaś konkretna odmiana? Przepiękna. 8)
porobiłam dzisiaj dużo zdjęć moim obecnie kwitnącym storczykom i mojemu nowemu nabytkowi, Phalaenopsis lueddemaniana:

Phal. lueddemaniana:

-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkie śliczne, no ale wandy dominują;) przecudo...
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dusia naprawdę pieknie u ciebie, ta fioletowa Vanda jest niesamowita
super że tyle ci kwitnie teraz, u mnie kwitną tylko 4 ale szykują się pędy nowe 8)

super że tyle ci kwitnie teraz, u mnie kwitną tylko 4 ale szykują się pędy nowe 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W porównaniu do Ciebie, to u mnie jakby łyso było, ot, siedem kwitnących....
Piękności masz!
Piękności masz!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Storczykowa
Vandy uprawiane w wazonach z tego co zauważyłam mają grubsze korzenie niż wiszące. miałam kiedyś Vandę z takimi bardzo długimi i cieńkimi korzeniami. a te, co teraz mam, są w wazonach i puszczają bardzo grube korzenie, niektóre mają ponad 1 cm grubości.Grażyna Widera pisze:Dusia,phal.lueddemaniana wyglada wspaniale,ale najpiekniejsze masz Vandy.I mają takie dorodnre korzenie.
a lueddemaniana mi dzisiaj przyszła, jest w pędach, może kiedyś zakwitnie, już nie mogę się doczekać. ma rozpiętość liści 20 cm, ale lueddemaniany podobno nie są duże.
- Storczykowa
ciemnorózowa miniaturka to hybryda kupiona na wystawie w zeszłym roku. ma małe kwiatki, ale liczne, ma jeszcze ze 20 pąków.axela pisze:witam, piekne zdjęcia ale szczególnie zainteresowała mnie miniaturka kwitnąca na fioletowo, cóż to za storczyk? miniaturowa hybryda czy jakiś botanik?
bardzo fajnie wygląda.
a fioletowa vanda w kropki cóż to ? bo podoba mi się najbardziej ze wszystkich Twoich vand..
a fioletowa Vanda w kropki jak kilka postów wyżej napisałam na na fiszce napisane "V. suwapee x V. D. Anek" . ale jest piękna, kwiaty są lekko woskowe i mają ponad 10 cm.
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Storczykowa Vandy pięknie Ci kwitną, Liodoro również. Gratuluje nowego nabytku
Nareszcie chyba jesteś ZADOWOLONA

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam