Phal.Liodoro też piękny,wreszcie będziesz miała co wąchać,mój już niestety przekwitł ale drugi powinien zakwitnąć bo mam dwa..

a masz jakieś Vandy? Jak masz, to powinny ci zakwitnąć, jak nie w tym roku, to w następnym. Liodoro mam tylko jedno (w sumie są 2 rośliny w doniczce, ale jedna jest bez stożka, a to, co kwitnie, to jego keiki, które wyrosło w zeszłym roku), ale go uwielbiam i ciągle się nim zachwycam. dzisiaj porobiłam mu duuużo zdjęć, ponieważ uwielbiam nie tylko jego cudowny zapach, ale i niezwykłe ubarwienie i kształt. no i bezproblemowość w uprawie. niestety tylko raz widziałam Liodoro w sprzedaży, wtedy, co kupiłam swoje.agata0806 pisze:Storczykowa Vandy masz cuuuuudowne,kiedy ja będę cieszyć oczy takimi kwitnieniami? eech.... ;:2
Phal.Liodoro też piękny,wreszcie będziesz miała co wąchać,mój już niestety przekwitł ale drugi powinien zakwitnąć bo mam dwa..
liodoro kwitnie na jednym pędzie, ten drugi jest z zeszłego roku, ale zostawiłam go, ponieważ liodoro mogą kwitnąć ze starych pędów i obcina się je dopiero wtedy, gdy zżółkną. pachnie wspaniale, uwielbiam jego zapach. jest nie do opisania. najmocniej pachnie między 11 a 14, zwłaszcza, jak jest słońce. co do ilości kwitnień, nigdy nie miałam tyle naraz. może dlatego, że w poprzednich latach miałam mniej storczyków. w tym roku przybyło mi ponad 20. pędów jest sporo, dzisiaj znalazłam następne 2. niektóre jeszcze nie przekwitły na starych a już puszczają nowe (np. pomarańczowy woskowy, teraz puszcza czwarty pęd, ale ciągle kwitnie na jednym ze starych).Agita pisze:Piękne masz kwitnienia, gratulacje!![]()
Tyle vand na raz, i tyle phalaenopsis- piękne, kolorowe okno! A Liodoro ma dwa pędy czy ten drugi to pęd z zeszłego roku? Ciekawa jestem jak pachnie... ;)