Różyczki u Ewki cz. III

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. III

Post »

Ewuniu, podziwiam wiosnę u Ciebie i tulipanki botaniczne ;:215 Hiacynty już rozkwitły, a u mnie dopiero pokazały kwiatostany. Widać, że znacznie cieplej u Ciebie, to i pięknych, kolorowych kwiatów nie brakuje.
I ja przekroczyłam magiczną liczbę 200 róż ;:oj Nawet nie wiem kiedy to się stało? Jak zaczynałam pierwszy wątek na forum to miałam ich ok. 60 szt. A po trzech latach przebywania w towarzystwie różanych koleżanek ta liczba potroiła się i to z okładem :;230 Strach pomyśleć co będzie za kolejne trzy lata ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No widzisz Dorotko a ja jeszcze niedawno miałam ich setkę, a teraz zaledwie 70 szt,może ciut więcej lecz setki nie przekroczę.Dla mnie róże muszą być do półcienia, inaczej nie mam ich co kupować .Zobaczę jak odbije w tym roku Walzertraum i Astrid grafin jeśli tak sobie, to też zmienią miejsce, może będzie ktoś chętny na nie lecz na razie nie przesądzam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewcia Twoje różyce zdrowe i stoją jak żołnierze na warcie super!, u mnie w tym roku mocne wiosenne cięcie.
Wiosnę to już masz w pełni, ale co tam trochę teraz deszczyku, ciepełka i kwiatu oooo i jeszcze trochę.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuniu ponad dwieście róż, ;:oj ale pracy przy nich moc. ;:180 Też jedną rabatę z różami wysypałam kora, ale chyba pójdę za twoim przykładem i usunę. ;:108 Moje róże młode, cięłam mocno, nie wiem czy to dobrze. ;:131 Soczyste kolory hiacyntów, narcyzów i innych wiosennych wyjątkowo potrzebne teraz, wnoszą tyle radości do ogrodu. ;:215 Ciepła na kolejne prace w ogrodzie. ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też cięłam mocno róże a widzę ,że Ewa tak sobie , nie wiem czy dobrze zrobiłam , a na pewno będą później kwitły, bo to co było w pąkach wycięłam , zobaczymy. Cebulowe śliczności, one teraz nas ratują :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ja swoje różyczki nie chciałam ciąć zbyt mocno, dziś niestety obejrzałam i trzeba powtórzyć...przyciąć jeszcze. :( Tak czarnych pędów na moich różach dawno nie widziałam. :wink:
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewka na 16 stronie przestały wyskakiwać mi Twoje powiadomienia i... nadrobiłam zaległości... nawet nie wiesz jak się cieszę że z Twoimi różyczkami jest w miarę OK ;:168 bo prognozowałaś pogrom :) ...lubię takie rozczarowania...a tulipanki cudo ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Ewcia ładnie rozświetla się twój ogród kwitnącymi wiosennymi kwiatkami. Róże też ładnie biorą się do życia, może nie będzie z nimi tak żle jak myślałaś ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Sylwio - w tym roku chyba już odpuszczę sobie kupowanie dużych róż, a Elżbietka właśnie jest duża. I choć serce by chciało, rozum mówi mi stanowcze: nie! Natomiast mam jeszcze 2 donice, do których chciałabym wsadzić jakieś rózyczki, ale muszą być małe. Zastanawiam się, jakie? Wczoraj byłam w Obi, dość duży wybór róż, ale ceny tych najbardziej interesujących są porównywalne do cen w szkółkach. Munstead Wood była za 31 zł!

Obrazek

Zuziu - takie bezśnieżne zimy są dla róż rzeczywiście najtrudniejsze. Początkowo myślałam, że będę miała bardzo dużo strat. Na szczęście okazało się, że nie jest źle. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że skoro masz kilkanaście krzaczków róż,to na nich poprzestaniesz. Z drugiej strony inne kwiaty też są piękne i mogą cudnie zdobić nasze ogrody. A pewnie mniej z nimi roboty!

Obrazek

Jadziu - na szczęście Uncle Walter ma się u mnie świetnie. Rozrasta się cudownie, idzie i wszerz i wzwyż. W tym roku cięłam delikatniej niż kiedykolwiek, sama jestem ciekawa efektu. Doświadczenie podpowiada, że nawet róze cięte do kopczyka, świetnie się odradzają, trzymam więc kciuki za Twojego Waltera. Ja bardzo libię tę różyczkę.

Obrazek

Basiu - chaos widzę dopiero i II połowie sezonu, wtedy wykopuję i przekopuję i się wściekam na brak organizacji. Wiosną jestem pełna chęci posiadania wszystkiego, co ukwieci mi ogródek. Choć coraz częściej robię zakupy "z głową".

Obrazek

Małgosiu - sądzę, że to tulipany botaniczne, mówię o żółtych maluchach. Żałuję tylko, że tak mało mi ich zostało. To własnie one podobają mi się najbardziej. Tulipanów nazw szczerze mówiąc nie znam i mimo, że gatunków jest ich u mnie sporo, nie zawracam sobie głowy ich imionami. Czasem tego żałuję, bo chciałabym jakieś dokupić, a tu nie mogę. Zwyczajnie nie wiem, czego szukać.

Obrazek

Wandziu - z dnia na dzień przybywa liści na różach, niektóre robią się naprawdę już zielone. Cieszą mnie jednak bardziej malutkie czerwone wypustki na nowoposadzonych . Są oznaką życia i zdrowia! Dziś w Poznaniu znów było ciepło, ale już we wtorek ma się zmienić pogoda.

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewuniu ja też staram się zakupy robić z głową, ale łapię się na tym, że często w szkółkach, albo na bazarku jak widzę tyle pięknych kwiatów i roślinek zachowuję się jak wyposzczony łasuch w cukierni - chcę wszystko i w dużych ilościach ;:306 totalny brak umiaru... :roll: :;230
Ślicznie różyczki rosną u Ciebie i te tulipanki już w takim rozkwicie! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - przyznam Ci się, że także dzięki Twojemu wątkowi i cudownym zdjęciu moja kolekcja tak się powiększyła. Ale powoli nie mam już miejsca, więc muszę staranniej dobierać panienki, które chciałabym zaprosić do swojego ogrodu. Jesienią wyrugowałam część trawnika i posadziłam kilka sztuk róż, tulipanów i hiacyntów. Pewnie w tym roku nowa rabatka jeszcze nie będzie zachwycać, ale za rok juz tak. Spójrz na nią, tak wygląda teraz

Obrazek

Aniu -Taro - deszczyk w tym tygodniu dość solidnie pokropił i znacznie przyspieszył wegetację roślin. Szkoda tylko, ze od wtorku ma być ochłodzenie, bez słońca tulipany nie pokażą swojego wnętrza, a ja tak lubię na nie spoglądać. Za to liliowce coraz chętniej wychodzą na wierzch, gdyby jeszcze tylko chciały nieco dłużej kwitnąć.

Obrazek

Soniu - mocne cięcie na pewno nie zaszkodzi rózyczkom, choć niedawno czytałam, że w pierwszym roku róże angielskie należy ciąć bardzo delikatnie. Tak też zrobiłam, sama jestem ciekawa efektu. Pracy z różami jest moc, ale radości z kwitnienia jeszcze więcej. Zniechęcam się dopiero wtedy, gdy nadmiernie chorują. Zdaję sobie sprawę, że ziemia została skażona, a nie miałam możliwości wybierania liści spod kory.

Rododendron - jedyny jaki się ostał:
Obrazek

Karolinko - na pewno dobrze zrobiłaś! Patrząc na Twój ogród nie mam żadnych wątpliwości, że wiesz co robić. Ja eksperymentuję w tym roku, latem okaże się, czy dobrze czy źle wyszedł mi eksperyment. Porównam ilość i jakość kwitnienia i będę ostatecznie wiedziała, jak postępować mam wiosną.

Obrazek

Zuziu - nie będę ukrywać, że po pierwszym cięciu, niektóre róze wymagały powtórzenia czynności. Dziś kolejny raz cięłam Camilla Pissaro. Za pierwszym razem mocno ją ucięłam, bo po zimie była w stanie opłakanym. Wydawało mi się, że dobrze to zrobiłam. Dziś znów ją oglądałam i znowu sekator poszedł w ruch. Zaniepokoiłam się, bo zwróciłam uwagę, że cały jeden pęd jest pomarszczony i ususzony. Szkoda mi jej.

Obrazek

Ewka - wszyscy piszą o powiadomieniach, a ja ich nie mam. O co z nimi chodzi? Jak je zrobić? Czym są? Ewuś - na szczęście prognozy okazały się przesadzone, pewnie, że kilka okazów jest w stanie krytycznym i one wymagają reanimacji, ale na szczęście większość ma się dobrze!

Obrazek

Krysiu - okazuje się, że moje drugie imię to - Panika! Rzeczywistość okazała się łaskawa. Pewnie, że ciągle jeszcze coś przysycha, ale znacznie więcej budzi się do życia. Ogródek zaczyna wyglądać całkiem nieźle.

Obrazek

Basiu - pierwszy raz od lat oparłam się zakupowemu szaleństwu wczoraj. Była w ogrodniczym i nie kupiłam ani jednej roślinki, ani jednej różyczki, normalnie nic. Może było to związane z faktem, że pilnował mnie M. ? Następnym razem chyba pójdę sama, bo sumienie mnie gryzie, że tyle dobra zostało w sklepie.

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ewo czytam, że Twój areał to 800 metrów ale mam pytanie razem z domem w którym chyba tylko latem sypiasz ;:306 bo bywać w nim za bardzo nie masz czasu przy 200 różach i reszcie którą pokazujesz :;230 czy pod nasadzenia masz 800 metrów :?:
Ja też uległam różą i czekam na dostawę z F........ ale u mnie miejscówkę to jeszcze mam.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - mam nadzieję, że już wkrótce otrzymasz swoją przesyłkę z Floribundy, warto czekać na takie sadzonki, jakie w tym roku są nam przysyłane. Mój ogród to 800m, dom i wspólne z sąsiadami podwórko się nie liczą, bo ani w domu ani na podwórku róż nie mam. W ogrodzie stoi malutki domek na przydasie ogrodowe, miejsce zajmuje też coś w rodzaju tarasiku, gdzie ustawiamy meble ogrodowe i niewielkich rozmiarów basen. Ponadto mamy kilka drzewek i krzewów owocowych, no i trawnik. Niby dużo, ale z niczego nie chcemy zrezygnować, a więc trawnik być musi, by mieć gdzie pograć z córcią czy położyć się na leżaczkach , owocami chcemy się delektować, a róże podziwiać. Przez lata ogród przeszedł wiele metamorfoz. Nie zmieniło się tylko jedno - Zza płotem ciągle płynie Warta. Kiedyś mieliśmy warzywa, potem mnóstwo bylin, jakiś czas gościły iglaki. Teraz dopiero jest pachnąco i kolorowo, choć na pewno nie jest sterylnie :;230 W domu niestety też, bo zdecydowanie dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Na szczęście, gdy cała rodzinka pomaga w domu, jest czas na prace ogrodowe.

Obrazek

Od kilku dni moja praca w ogrodzie ograniczona jest do minimum. I tak pewnie będzie przez najbliższy tydzień czy dwa. A zielsko zaczęło panoszyć się na całego :twisted: Każdego dnia pojawia się coraz więcej zapowiedzi lata. Na potęgę zaczynają budzić się irysy, pierwsze szafirki nieśmiało pokazują kwiaty, a na drzewach owocowych rozwijają się kwiaty. O nie boję się najbardziej, jeśli nastąpi jeszcze nocny przymrozek , żal będzie, że owoce się nie pojawią. Pierwsze oczywiście zaczynają kwitnienie brzoskwinie. Śmiesznie wygląda jabłoń, na której zaszczepione są 3 gatunki drzew, tylko na gałęziach z jednym gatunkiem są kwiaty, na pozostałych ciągle ich brak. Nad Wartę zaczynają przychodzić wędkarze...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewuniu polecam ciekawostki o bananach, skorupkach od jaj
w Poradniku |Ogrodniczym
http://poradnikogrodniczy.pl/nawoz-ze-s ... o_window=1
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ewa zdecydowanie usunięcie kory z rabat różanych było dobrą decyzją ,na pewno lepiej się sprząta i nie mam tyle ślimaków,sprawdziłam to już tej wiosny ;:108 U ciebie jest znacznie cieplej u mnie jeszcze drzewa owocowe nie myślą zakwitnąć ,a nawet forsycja jeszcze cała w pąkach,ale w sumie to chyba się nawet cieszę ,bo rzeczywiście jeszcze mogą być przymrozki,co roku taki problem mam z Glicynią nawet myślałam żeby ją tej wiosny okryć,ale póki co pąki ma maleńkie,więc jest szansa że zakwitnie w dobrym momencie.Pokazałam M.zdjęcie z wędkarzem ,ale miał minę ;:306 taka rzeczka za płotem to jego marzenie ;:170
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”