Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Post »

Bea u Ciebie jest wszystko możliwe, widziałam ten listopadowy wrzesień ;:306 ;:306 Może nie zmarznie w nocy to ją wyrwij, jak dużo to zasusz będziesz miała dymkę ;:333 a jak mniej to zawsze możesz pokroić i do pojemniczka do zamrażarki. Ja tak mrożę do zimowej jajecznicy ;:36
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu , właśnie podali w pogodzie na sob. i niedz. tylko 10 st. i do tego deszcz prawie wszędzie , masakra jakaś , a miało być ciepło i ładnie .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu może się przesunie o dzień dwa, oni tak czasem jeżdżą z pogodą! Poza tym to już listopad i ma prawo tak pi...a Ty pewnie chciałabyś do ogródka ;:168
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak jest, Marysiu - dobrze wiedzieć, że nawet zielona cebulka nadaje się do zamrożenia.
Ojej - mówicie, że to zimno a ja się tak ucieszyłam, że w sobotę ma być AŻ 11 stopni.... Tylko jeszcze deszczu u mnie nie zapowiadali a to zmieniłoby postać rzeczy. Może nie będzie aż tak źle.
Powodzenia!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,no i byliśmy na rydzach ,przywieźliśmy pół olbrzymiego kosza ,i bardzo się cieszę ,bo uwielbiam rydze,są zdrowiutkie i czyściutkie ,bo wszystkie robale już śpią ,więc w ogóle nie ma odpadów,w naszych ogrodach jeszcze ślicznie kwitną chryzantemy ,ale to już pewnie nie długo będzie ,malin oczywiście nie zdążyłam zebrać,żeby tylko do jutra dotrwały :uszy ,śnieg i u mnie dzisiaj sypał właśnie jak byliśmy w lesie ,ale żeśmy się nie poddali i dzielnie zbieraliśmy grzyby ;:306 ,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196 ,ja też zmykam do spania ;:19
gralys
50p
50p
Od: 2 lis 2016, o 18:41

Post »

Marysiu, bardzo Ci dziękuję za tak ciepłe przyjęcie ;:168 . Jesteś naprawdę bardzo miłą osobą i masz wspaniałe serduszko. A jeśli chodzi o pytania, na pewno otrzymasz je ode mnie nie raz. Już dzisiaj chciałabym Cię zapytać, czy Ty jakoś zabezpieczasz przed zimą swoje cudne piwonie. Mam kilka i nie chciałabym ich zmarnować, szczególnie tych ładniejszych. I czy ścinasz im na zimę liście? Buziaczki Ci posyłam ;:196 . Grażyna.
Rabatki na wiejskim podwórkuGrażyna
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196 Piękne słoneczko mnie dzisiaj przywitało ale i mróz był bo biało na trawie :)
jadę zaraz na działkę zajrzeć czy już wszytko zmroziło ??
Muszę dzisiaj wykopać resztę dalii i warzyw . Jak myślisz czy mogę jeszcze przesadzać kwiatuszki ? nie za późno ??
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w piękny słoneczny dzień!

Może jednak prognozy się sprawdzą, bo czuję jak słońce grzeje przez szybę. Rano nie było aż tak mroźnie, chyba jedynie -1, ale ostatnie dalie zmrożone :!: a wykopane uratowane siedzą na zimowisku :D

Bea ja tez deszczu już nie chcę bo dobrze byłoby jakby liście wyschły i wylądowały na rabatkach. Trzymajmy kciuki za cieplutki weekend ;:215
Mrożę wszystkie zielone pietruszki, koperki, bazylię. czosnek niedźwiedzi a nawet czosnek na wiosnę jak zaczyna wybiegać. Jedna szuflada w zamrażarce to takie różniste przyprawy oczywiście oprócz suszonych ziół z ogródka, których widzę nawet młodzi używają a kiedyś kupowali w hurtowniach :D Dobrego dnia ;:168

Martusiu dobrze że masz towarzysza do zbierania grzybków, bo mój ostatnio zupełnie odpadł od chodzenia gdziekolwiek. Rwa kulszowa pokonała faceta ;:oj No to przyjedziemy następnym razem na potrawę z rydzami Obrazek W lesie było pewnie zaciszniej, bo w ogrodzie pogoda fatalna. Ja tylko pochowałam wszystkie wykopane cebule, bulwy itp Zostały mi jeszcze dzisiejsze zmrożone ostatnie dalie w gruncie. Pozdrawiam i mocno całuję ;:196

Grażynko to jest atmosfera tego miejsca, ja też tak weszłam na FO parę lat temu i zostałam przez osoby, które mnie ciepło przyjęły ;:333 Zawsze służą radą i dzielą się czym mają, a rośliny dostane czy kupione na FO najlepiej się adoptują w naszym ogrodzie, bo nie dość że od serca to jeszcze nie hodowane sztucznie dla zysku tylko dzielone z tych co rosły w podobnych warunkach. A teraz piwonie :D nie mam ich dużo tzn odmian i te chińskie czyli typowe ogrodowe nigdy nie okrywam a nawożę ostatnio korzystając z rad Marty (patrz wyżej :D ) bo to jest prawdziwa królowa piwonii. Okrywam jedynie moją piwonię drzewiastą w dość prymitywny sposób, workiem po zbożu. Mam trochę tych worków kupując ziarna dla kurek, no to służą za kaptury na wrażliwce ;:306 taki swoisty recykling.
A to jest rada Marty Koziorożec dotycząca nawożenia piwonii
....zasilam nawozem sztucznym z małą ilością azotu,czyli stosunek NPK, N-azot musi być mało,P-fosfor dużo i K -potas też dużo ,albo kupić sól potasową i superfosfat wymieszać po połowie i podsypać rośliny,to stosuje się np, przy piwoniach,bo one nie kwitną długo z tego też powodu ,że są przenawożone azotem i idą w liście zamiast kwiaty ...
Liście kiedyś ścinała w sierpniu a odkąd jestem na FO dopiero jak uschnął czyli przed zimą. Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:167

Tereniu jakbyś przez moje okna wyglądała ;:168 Słoneczko pięknie świeci, ale rano walczyło z chmurą :D
Ja dzisiaj pewnie na jakieś zakupy ale później też wyjdę ;:65 Tereniu w myśl zasady, że rośliny sadzimy dopóki ziemia nie zamarznie to można, bo ziemia jeszcze długo nie zamarznie, tym bardziej że w prognozach znowu widać deszcz. Na wszelki wypadek sadź z bryłą ziemi ;:333
Serdeczności posyłam i pięknego weekendu ;:196

Tak słonko dzisiaj zaglądało przez dziurkę czy można wyjść, a może sprawdzało czy ubrać czapkę ;:306

Obrazek

Wszystkim odwiedzającym miłego piątku! ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Piątek piękny ;:3. Oby sobota też taka była bo w niedzielę znowu podlewanie deszczem.
Marysiu - super zdjęcie, próbowałam zrobić komórką wschód słońca niedawno ale komórka nie dała rady a tak pięknie to wyglądało, tylko, że u mnie na tle blokowiska...
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
gralys
50p
50p
Od: 2 lis 2016, o 18:41

Post »

Marysiu, masz rację. To Forum jest wspaniałe. A to zasługa właśnie Twoja i wielu innych Forumowiczów ;:168 , bo to właśnie Wy tworzycie tak wspaniałą atmosferę. Mam tu kilka ulubionych wątków, które podglądałam, ale jeszcze nie zdążyłam się wpisać po zarejestrowaniu.Zaczęłam od Ciebie , bo Twój ogród jest najbliższy mojemu sercu. ;:180 . Dziękuję Ci za odpowiedź w sprawie piwonii ;:196 . Martusię też postaram się odwiedzić. Pozdrawiam Cię.Marysiu, pokazujesz piękne wschody i zachody ;:3 . U nas dziś też pięknie świeciło...Grażyna.
Rabatki na wiejskim podwórkuGrażyna
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

U Ciebie wschody i zachody są takie ładne .
Maliny jeszcze są! Jaka to odmiana?
Dzisiaj już było -3 stopnie rano!
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Ja też uważam że nasze FO jest wspaniałe uczy, pomaga tu można spotkać prawdziwą przyjaźń. ;:162
Marysia zaraża całe Forum swoją serdecznością, potrafi pamiętać wszystkich z którymi miała kontakt.Dziękuje Marysiu ;:167 ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu a co to słonko się tak czai u Was?, u nas to chyba stwierdziło, że dwa dni nam wystarczy raz na miesiąc i teraz znowu lało prawie cały dzień, ale jak czytam o tych przymrozkach i śniegach to mi się zimno robi brrrrr, u nas choć tyle, że na razie jeszcze nic z tych rzeczy ;:108 , dobrego weekendu Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! dzień nam się udał ;:333 świeciło słońce i było dość ciepło jak na tę porę, ale to co pokazało przed zachodem muszę Wam pokazać. To są zdjęcia robione w ciągu niecałej godziny!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tu słońce na dłoni, a nad słońcem aureola ;:224
Obrazek

Asiu zaczyna się od tego, czyli widzisz coś wartego utrwalenia a nie ma czym...potem już tylko kupuje się coraz lepszy sprzęt ;:306 oczywiście na miarę własnej kieszeni ;:168 Ja też liczę na sobotę, bo chciałabym parę roślin przesadzić to właściwie deszcz mi podleje ;:333

Grażynko masz rację to my tworzymy atmosferę miejsca zarówno wirtualnego jak i w realu ;:4 Nawet jak się trafi jakaś czarna owca to najlepiej ją ominąć jak w każdej grupie ;:306 Grażynko lejesz miód na moje serce bardzo Ci dziękuję za dobre słowo i na pewno forum Cię wciągnie. Przy okazji proszę napisz coś o swoim ogrodzie, a może otworzysz własny wątek? Oj słońce mnie dzisiaj uwiodło ;:306 Pozdrawiam i życzę miłego weekendu ;:196

Beatko mam więcej czasu niż inni i mogę obserwować co się dzieje wokół mnie, a niebo mnie pociąga :wink: Dzięki!
Pierwsze zdjęcie to malina Himbo top od Starkla, a druga to Polana. U mnie to raczej było -1 a odczuwalna -3, bo na wodzie była cieniutka warstwa lodu :uszy

Irenko bardzo dziękuję za miłe słowa ;:196, ale nie wypada mi inaczej skoro z Wami obcuję ;:4 Pamiętanie ćwiczę bo wiesz jedni 1000 krzyżówek inni kwiatki i imiona 1000 znajomych ;:306 Ważne żeby kałapucia jakoś funkcjonowała ;:306

Iwonko dzień zaczynał się nieśmiało, ale potem była naprawdę śliczna pogoda :D Pojechaliśmy co prawda do Krakowa, ale widoki po drodze wspaniałe, wszystko w słońcu jest takie radosne. Po obiedzie krążyłam po ogrodzie, a jutro chciałabym jeszcze parę roślin przesadzić, które dzisiaj przypomniałam sobie :wink: Od niedzieli będziesz miała ładną pogodę bo u nas w prognozie deszcz ;:306 Buziaczki ;:196
Iwonko moje Heptakodium ma coś różowego ;:333 kiepskie zdjęcie ale widać

Obrazek

Jak spacer to jeszcze kwiatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu coś niesamowitego to Twoje niebo pokazało ;:oj i piękne i dziwne, niesamowite ;:215 , a heptakodium ma różowe coś, nie wiem sama co to, moje też ma, ja się strasznie zdziwiłam, bo na własne oczy widziałam jak kwitło na biało, a teraz na różowo kwitnie, no ale myślę, że z tego to jakieś nasionka mają być albo coś, nie wiem co, ale Ci pomogłam ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”