Ewo, pewnie teraz właśnie "buszujesz" między storczykami na Wystawie... Jestem tam z Tobą duchem
i trzymam kciuki za Twoją Encyclię Jest piękna, cała obsypana kwiatami
A inne Twoje kwitnące, - nie wiem, który piękniejszy ? Jedno jest pewne - wspaniała z Ciebie opiekunka
Przepiękna kolekcja storczyków, a obie Encyklie przewspaniałe. Życzę powodzenia w konkursie, myślę, że Twoje cudo ma ogromne szanse na medalowe miejsce.
niedawno wrócilam z wystawy. Jestem pełna wrażeń. Mam nowe nabytki . A jakże!
Moje parapety zaczynam liczyć w metrach kwadratowych , a nie bierzących - na prawdę nie wiem gdzie to upchnę, a upychania nie cierpię. Wole eksponować rośliny.
Na dziś to tyle - bo muszę szykować się do jutrzejszej wystawy ! tym razem jedę do Poznania i wystawiam Kliwię ( nie roślinkę, ale moją sunię). Dwie wystawy w jeden weekend - to dużo.
Ale ile przeżyć.
fajnie masz, że mogłaś jechać na wystawę, ja niestety nie mam takiej możliwości. a ja storczyki od dawna muszę upychać, bo mam tylko 2 okna w pokoju, a ochota na storczyki ciągle jest bardzo duża.
właśnie wróciłam z Poznania - z MIĘDZYNARODOWEJ JUBILEUSZOWEJ WYSTAWY PSÓW
zorganizawanej na 70-lecie Związku Kynologicznego w Polsce.
Jeszcze jestem pod wrażeniem! KLIWIA W Y G R A Ł A , została Najpiękniejszą Weteranką w rasie i ZWycięzcą RASY !!! Mimo wieku (prawie 11 lat) -nadal jest w świetnej kondycji i pokonała 40 psów w swojej rasie.
Na razie maraton weekendowo - wystawowy mam za sobą. Muszę ochłonąć. Zrobiłam kupe zdjęć, a teraz trzeba to posegregować , obrobić, opisać...
odpowiem na pytanie o encyclię
nmoże powiem jak ja o nią dbam. Roślina stała przez wakacje na południowym oknie, na szybie wisiała babcina koronkowa serweta, która jest ładna i spełnia świetnie swoją rolę.
U mnie generalnie jest dość stabilna temperatura -ale raczej chłodno(rzadko ponad 21 stopni). Ale na południowym oknie jest cieplej, gdy świeci słońce.
Przy większym słońcu / temperaturze, podlewałam Enyklię nawet co 2 -3 dni. Jak nie było pogody, rzadziej. W zasadzie encycklia lubi nieco więcej wody niż falenopsis i większą wilgotność.
Na tym oknie stoi duuuże naczynie plastikowe - to pokrywa po pojemniku- siedzisku, wysypana keramzytem. Mieści 10 doniczek , co powoduje swoisty mikroklimat- jest większa wilgotność w atmosferze wokół roślin.
W tych warunkach rosną one jak głupie... i kwitną.