Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Witaj Ewelinko :wit . Widzę ,że nie próżnowałaś i działacie mocno ;:63 . Rabata super ;:215 . Jeśli mogę coś zaproponować to na pierszej półce od góry ,to może jakieś iglaki ,miejscami róże okrywowe (pomogą dodać trochę koloru), na drugiej różę w mocniejszej barwie (co by oko przykuło), na trzeciej może niskie byliny lub niskie iglaki, trawy. Jestem ciekawa co wymyślisz
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko kawał dobrej roboty odwaliliście...Fajnie że eM się wkręca...Sam chciał rabatę, to teraz nie będzie ci chociaż marudził ,jak rośliny na nią będziesz zamawiała.... ;:306
Ja też mam zabrać się za tworzenie swojej i jakoś dojść do tego nie mogę. Dlatego podziwiam cię że przy dwójce małych dzieci (no bo jeszcze są małe przecież... ;:224 )masz czas i siły... ;:180
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To super, że m. się wkręca
Chciałabym, żeby mój też zaczął, bo ja już powoli opadam z sił
Super, że co i rusz znajdujesz nowe miejsca do obsadzenia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

U mnie dzisiaj deszczowo i brzydko ale prawdę mówiąc to mi odpowiada bo nie muszę podlewać ;:306 . Dzisiaj byłam z Weroniką na rehabilitacji i przy okazji kupiłam sobie przecenionego nachyłka Buttermilk i powojnika Sunset z pąkami ;:108 . Jeden kwiat powoli zaczyna się otwierać i mam nadzieję, że odmiana nie jest pomylona. Wstąpiłam też do B... i mimo, że planowałam zamawiać cebule przez internet tak nie mogłam się oprzeć ;:173 . Wzięłam tylko trzy paczki narcyzów odmiany Cheerfullnes i Wave. Wielkimi krokami zbliża się rok szkolny a to dla mnie duża zmiana. Powoli przygotowuję siebie i dziewczynki na ten dzień . Muszę jeszcze tylko dopełnić formalności co do busa i od 1 września zacznie się wczesne wstawanie itd. Przez najbliższe dni nie będę miała czasu dla ogrodu i forum bo wyjeżdżam z Weroniką na badania i wrócimy końcem tygodnia. Dzisiaj zdjęć nie będzie bo niestety brakło mi czasu.

Zeniu Ty to jesteś ;:306 .Zawsze można pójść na kompromis to fakt ;:306 . Póki co rozmyślam bo i tak na razie nie mam czasu na to miejsce ;:222 .

Dorotko obie jesteście niemożliwe ;:306 .

Marysiu na pewno coś tam wymyślę ale póki co ogród musi zejść na drugi plan. Mam teraz inne ważne sprawy na głowie . Płotek z wikliny by mi pasował ;:108 i myslę, że można by było taki właśnie wykonać . Ja również pozdrawiam ;:168 .

Alu ja już sama nie wiem co tam będzie ;:224 .Mam sporo czasu do namysłu więc póki co rozmyślam.

Małgosiu czasem dobrze tak porozmyślać na głos. Ja mam problem bo nie umiem się zdecydować :oops: . Nie mam obecnie czasu na tworzenie tej rabaty więc mam sporo czasu do namysłu.

Reniu właśnie tak, jestem na takim etapie że ciągle mi mało ;:306 . A takie płotki wiklinowe także bardzo mi się podobają i możliwe, że je wykorzystam właśnie.

Olu to drzewo o które pytasz to klon jawor, takie olbrzymie drzewo. Możliwe, że trochę osusza teren wokół. Po prawej stronie od drzewa jest skarpa typowo z iglakami płożącymi i bylinami ale jest do poprawki. Chciałabym aby te dwa miejsca były spójne i pasowały do siebie. Na pewno coś wymyślę ale tak jak pisałam wyżej to nie mam teraz czasu na obsadzanie tego miejsca więc pozostają mi rozmyślania i plany .

Lucynko ten pomysł jest prawie w całości mojego eMa. Zdziwiłam się, że w ogóle coś zaproponował bo jak do tej pory było Mu wszystko jedno co robię . Prawdę mówiąc to bardzo mnie to cieszy ;:173 . Mam nadzieje, że coś wymyślę bo póki co mam tysiące pomysłów ale muszę wybrać jeden ;:131 .

Małgosiu masz rację, bardzo często pomysły przychodzą same i oby tak było i tym razem ;:108 .

Gosiek132 bardzo fajne pomysły mi podsunęłaś. Właśnie myślałam o roślinach płożących i na pewno będzie tam kilka iglaków a co do reszty to jeszcze nie wiem . Trudno mi się zdecydować na konkrety.

Olu już od dawna to miejsce powinno być zrobione bo tylko straszyło. W końcu znaleźliśmy czas i chęci ;:108 . Teraz niestety nie będę miała zbyt wiele czasu na ogród więc i to miejsce poczeka trochę na rośliny . Mam przynajmniej czas na rozmyślanie i planowanie ;:306 .

Małgosiu bardzo bym chciała żeby się wkręcił ale też bez przesady ;:306 . Wiesz chciałabym uniknąć zgrzytów przy różnych wizjach . Miejsce jeszcze mam więc trzeba to wykorzystać i powoli obsadzać kolejne .

Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego tygodnia :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko zajmij się dziewczynkami, a ogród na pewno nie ucierpi o tej porze. Życzę powodzenia w organizacji całości, pamiętam ile mieliśmy z tym zachodu, ale dasz radę :D Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko, ale się napracowaliście. ;:180 Będą wspaniałe rabaty. Wiesz, że ja kocham trawy, ale musisz mieć świadomość, że późno ruszają. Jeśli są tylko trawy na rabacie, to do czerwca właściwie jest pusto. Dopiero wtedy naprawdę urosną na tyle, że są widoczne. Hosty ładnie wyglądają, i szybko rosną, ale niestety potrzebują sporo wody, żeby były w dobrej kondycji. Powoli dojrzejesz, do tego co tam posadzisz. ;:108 Powojnik śliczny, ;:oj kolejny będzie też cieszył kwiatami za rok. ;:215 Motyl pięknie się prezentuje z różą. ;:138 Spokojnych dni przed rozpoczęciem roku szkolnego. ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196
świetnie wygląda ta skarpa. ;:138 ;:138 ;:138
Ale się napracowaliście. ;:oj
W takim tempie to naprawdę potrzebny będzie Wam dodatkowy areał, bo zaraz nie będzie miejsca na nowe rośliny. :;230
Całkiem dobrze, nawet powiem bardzo dobrze rosną Ci powojniki. Przecież dopiero co je sadziłaś.
U mnie , to musiałam czasami czekać kilka sezonów nawet, żeby zobaczyć jakieś kwiatki.
Może kupowałam słabe egzemplarze. Dopiero później zobaczyłam, jak mogą wyglądać porządne sadzonki.
Tobie udało się to od razu. Brawo ;:138 ;:138 ;:138
Miłego dzionka i słonka ;:3
:wit
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W końcu dotarłam z rewizytą :) Masz fajny ogród, zazdroszczę trochę tych metrów. Ciekawa jestem co w końcu wybierzesz na skarpę - fajnie mieć takie dylematy, nie? :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewelinko, masz rację, że za bardzo wkręcony m. nie jest pożądany ;:306
Mój od początku sam chciał urządzać ogród i tu trafił na opór.
Wtedy się obraził i stwierdził, że on do ogrodu się nie tyka.
Byłam szczęśliwa :wink:
No, ale teraz on powoli chyba się przekonuje do mojej wizji, a ja coraz chętniej korzystam z jego pomocy i nawet pomysłów
Chyba już się nasyciłam rządami ;:173
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

U mnie M z chęcią robi wszelkie robótki towarzyszące, np. drabinki, murki itp. Ale w roślinach to na szczęście ja rządzę. Choć czasem tak się uprze, że nie da rady mu wyperswadować. Uparł się na zasadzenie brzoskwini, a wiadomo, że u nas każde miejsce jest cenne. No i musieliśmy kupić. Ma po kilka sztuk brzoskwiń rocznie i taka jest cała z tego przyjemność i pożytek. :wink:
Ewelinko obejrzałam rabaty, piękne są, przemyślane. ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Bardzo dawno mnie nie było i ubolewam nad tym :( . Nadchodzi koniec wakacji a ja nie mam czasu na nic ;:223 . Ostatnio ciągle coś załatwiam i jestem w rozjazdach a w domu to sprzątanie , gotowanie i inne czynności . Ogród zszedł na dalszy plan i nawet cebulki kwiatowe w sklepach mnie nie kuszą ;:306 . Mam nadzieję, że za jakiś czas wszystko się ustabilizuje. Dziewczynki od czwartku zaczną jeździć do przedszkoli i powinnam mieć troszkę więcej luzu :wink: no i będę musiała wstawać z samego rana ;:173 . W ogródku coś tam się dzieje ale na prawdę jest u mnie nudno ;:222 . Mam mało kolorowych roślin i te kremowe aksamitki zaczynają mnie drażnić. Muszę to zmienić w przyszłym roku i sprawić by sierpniowy ogród także był piękny. Teraz prym wiodą hortensje, dalie i róże no ale mimo wszystko z daleka widać mało koloru. No nic, koniec narzekania i czas na odpowiedzi póki mam czas bo zaraz znowu lecę do moich zajęć ;:306 .

Marysiu bardzo Ci dziękuję. Masz rację o tej porze ogród nie ucierpi bez mojej pomocy. W czwartek dziewczynki zaczną chodzić do przedszkoli i jak tylko sytuacja się wyprostuje to na pewno będę miała więcej czasu dla ogródka.

Kępka kosmosów.

Obrazek

Soniu ja też zaczynam lubić trawy ale w tamtym miejscu myślę, że jednak postawię na coś innego. Jeszcze nie wiem na co bo kompletnie nie miałam czasu nawet na myślenie ;:306 . . Nie będę sadziła nic na siłę tylko chcę dostosować rośliny do miejsca ;:108 . Dziękuję ale raczej tego spokoju ostatnio u mnie brakuje ;:224 .

Róża NN.

Obrazek

Krysiu takie tempo mieliśmy chwilowo bo teraz nie ma czasu na ogródek ;:222 . W każdym razie jeszcze miejsce na rośliny jest a i dodatkowy areał mam nadzieje będzie . Na powojniki nie narzekam bo niektóre świetnie sobie radzą. Mam nadzieje, że te młodziki też będą za rok wyglądały coraz lepiej .

Aster.

Obrazek

Silvarerum witaj u mnie . To prawda . fajnie mieć takie dylematy a o skarpie na razie nie mam czasu myśleć nawet. Nie wiem czy ogarnę ten temat w tym roku czy zostawię sobie na wiosnę. Czas pokaże ;:108

Hortensja bukietowa.

Obrazek

Małgosiu jest dokładnie tak jak piszesz ;:108 . Fajnie jak eM pomaga i ja myślę, że Oni po prostu muszą do pewnych rzeczy przywyknąć i powoli się przekonują do naszych wizji. Mój też chciał mieć tylko trawę ale teraz podobają Mu się rabaty ;:108 . Czasem mówi jak coś Mu się nie podoba i wtedy biorę to do siebie ;:224 .

Odętka.

Obrazek

Wandziu fajnie gdyby mój eM robił mi podpórki i murki , oj marzę o tym. Może kiedyś do tego "dojrzeje" a póki co pomaga mi jak trzeba .

Lavender Lassie.

Obrazek

Ostróżka.

Obrazek

Trzcinnik.

Obrazek

Rosarium Uetersen.

Obrazek

Róża NN.

Obrazek

Hortensja bukietowa.

Obrazek

Ogólna monotonia ;:222 i brzydki trawnik ;:306 .

Obrazek

Na tym zakończę bo obowiązki czekają. Obiecuję w najbliższym czasie nadrobić forumowe zaległości ;:108 .

Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego wieczoru :wit .
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196
jaka monotonia, to już przesadzasz. ;:173
Masz jeszcze młody ogród a już tak pięknie obsadzony.
Poczekaj a już następny sezon pokaże Ci wielki busz i mnóstwo kolorów.
Trawnik też młody a jak jest gorąco to trawa przestaje porządnie rosnąć. Kilka deszczowych dni i odbije, zobaczysz.
Chciałabym mieć taką kępkę kosmosów ale posiałam nasionka na rabacie, która miała użyźnioną glebę , dla róż między innymi.
Wyrosły mi z tego potężne "kopry" a kwiatków tyle co kot napłakał. :;230
Ogarnij się z nowym sezonem przedszkolnym, ogród i my poczekamy.
Rodzina najważniejsza.
Buziaczki dla Ciebie ;:196
:wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

O jakie Ty monotonii wygadujesz?
Masz już naprawdę piękny ogród, Ewelinko! ;:63
Nie myśl teraz o nim. Ogród sobie poradzi o tej porze roku bez Twojej ingerencji. ;:108
Zajmij się dziećmi. One sobie same nie poradzą. ;:167
Zdrówka. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
myszaxs
100p
100p
Od: 27 paź 2015, o 22:03

Post »

Witaj Ewelinko
Trochę mnie nie było, a Ty widzę nie marnujesz czasu już druga część wątku założona no no gratuluję ;:333 Ogród piękny, a trawnikiem się nie przejmuj u mnie dużo gorszy susza go prawie wykończyła ;:145, ale co tam trudno się mówi, a jeśli chodzi o kolor w ogrodzie to są już w sprzedaży chryzantemy, a ich kolory mogą ożywić nie jeden ogród.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko, jaka tam monotonia. Ogród wygląda ślicznie ;:138 U Ciebie przynajmniej jest przestrzeń, a u mnie coraz ciaśniej i mam wrażenie, że przez ostatnie dwa tygodnie wszystko jeszcze bardziej się zagęściło :roll:
A dla porównania obejrzyj sobie zdjęcia ogrodu z zeszłego roku i sama zobaczysz różnicę ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”