Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Dobrze, a w ogóle to z pestkami się nastawia?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak . Pestki derenia są na tyle grube, że kiełkują dopiero po 2 latach.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Na dniach będę robił pestkówkę z pigwowca. Lubię migdałowe smaki, a do tego kocham kwas pruski, którego trzeba się wystrzegać w dużych ilościach
Do sporządzenia potrzeba szklankę pestek i %.

Do sporządzenia potrzeba szklankę pestek i %.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
O matko, a ja w zeszłym roku wywaliłam gar pestek 

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p5684119
Przed chwilą się dowiedziałem o wersji z cukrem, ale chyba lepiej będzie na miodzie. To już będzie antyrakowa amigalinówka na miodzie.
Przed chwilą się dowiedziałem o wersji z cukrem, ale chyba lepiej będzie na miodzie. To już będzie antyrakowa amigalinówka na miodzie.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
Jasne jak się zatrujesz cyjanowodorem i umrzesz to nie zdążysz zachorować i umrzeć na raka
. Jak na razie laboratoryjne testy na myszach nie wykazały skuteczności antyrakowego działania amigdaliny ale pewnie za badania placiły koncerny farmaceutyczne, więc wszystko zostało sfałszowane.
.

A z testów robionych na sobie - na pierwszym miejscu pod względem natychmiastowego działania na pierwsze objawy przeziębienia plasuje się nalewka z mieszanki tarnina+berberys+owoce róży, a robiłem już wiele dla zdrowotności, chociaż smakowo to leci trochę niżej.
-
Ja stosuje grzane wino ze skórką cytrynową i korzeniami.
Gdzie się podziewałeś ? Od kilku dni wisi u Ciebie priv.
Gdzie się podziewałeś ? Od kilku dni wisi u Ciebie priv.
Niedawno byłam na babskim zjeździe , miałam okazję popróbować przeróżnych nalewek
Bez dwóch zdań na pierwszym miejscu dereniówka
na ostatnim zaś nalewka z kwiatów czarnego bzu , zdecydowanie za intensywny smak . Nie mam pojęcia czy dało by się to czymś przełamać żeby złagodzić .
U mnie króluje nalewka z pigwowca z ubiegłego roku i z borówki , taka delikatna , słodziutka , babska
Do tego winko z czarnej porzeczki . Niedawno znajoma krytykowała wino z czarnej porzeczki , że za intensywny smak i aromat
nie wiem jak ona swoje robiła , nasze ma piękny kolorek , smak i zapach delikatne a jest bez dodatków
Wczoraj zlałam winko z jabłek .
Do przeróbki pozostały winogrona . Mam jeszcze wielki słój borówek i derenia , będą nalewki na przyszły rok.
Po jarzębinie zostały tylko wspomnienia
z racji ogromu owoców i warzyw kupiłam zamrażarkę ale owocki już zostały spałaszowane przez ptaki które od rana do wieczora całym stadami przesiadywały na drzewach
.
W przyszłym roku już się wycyckać nie dam

Bez dwóch zdań na pierwszym miejscu dereniówka

U mnie króluje nalewka z pigwowca z ubiegłego roku i z borówki , taka delikatna , słodziutka , babska

Wczoraj zlałam winko z jabłek .
Do przeróbki pozostały winogrona . Mam jeszcze wielki słój borówek i derenia , będą nalewki na przyszły rok.
Po jarzębinie zostały tylko wspomnienia

W przyszłym roku już się wycyckać nie dam

Black Rose pytałaś do czego całe winogrona http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5#p5920685
Otóż okazało się, że zostały podsuszone na papierze do pieczenia w otwartym piekarniku. Wyszły jak lekko karmelizowane rodzynki, pyyyszne, już zżarte.
Widzę, że ponownie słój zapełniony winogronami i zalany - teraz muszę dopytać swojej po co jej syrop
Bo może zabiorę do dereniówki
Jagodzianka bardzo dobra, surowizna, ale rokuje bardzo dobrze.
Śliwek u nas w tym roku nie było, ale tarniny
jeszcze takiej ilości na krzakach nie widziałem, będzie dla ptaków
Otóż okazało się, że zostały podsuszone na papierze do pieczenia w otwartym piekarniku. Wyszły jak lekko karmelizowane rodzynki, pyyyszne, już zżarte.
Widzę, że ponownie słój zapełniony winogronami i zalany - teraz muszę dopytać swojej po co jej syrop

Jagodzianka bardzo dobra, surowizna, ale rokuje bardzo dobrze.
Śliwek u nas w tym roku nie było, ale tarniny

- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Super pomysł
Ja swoją nalewkę na winogronach zrobiłam jednak inną techniką, niż na początku planowałam - owoce zagotowałam, przecedziłam i połączyłam z alkoholem.
Teraz nastawiłam eksperymentalnie nalewkę na owocach dzikiej róży. Stoi dopiero kilka dni i na razie ma dziwny kolor, ustana - jest przezroczysta, wstrząśnięta - mętny żółtawy, tak powinno być?

Ja swoją nalewkę na winogronach zrobiłam jednak inną techniką, niż na początku planowałam - owoce zagotowałam, przecedziłam i połączyłam z alkoholem.
Teraz nastawiłam eksperymentalnie nalewkę na owocach dzikiej róży. Stoi dopiero kilka dni i na razie ma dziwny kolor, ustana - jest przezroczysta, wstrząśnięta - mętny żółtawy, tak powinno być?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
Owoce z pestkami czy bez? Żeby nie było za dużo goryczki. A kolor normalny. Z wiekiem zrobi sie lekko brązowa.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Z pestkami, nakłute.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
-
W pestkach są substancje, które mogą zmienić smak po dłuższej maceracji. Poza tym owoce niedrylowane wciągają mnóstwo spirytusu, który trudno odzyskać. Jeżeli nalewka jest robiona na samym miękiszu to po zlaniu płynu i dodaniu cukru mamy świetną alkoholizowaną marmoladkę do herbaty lub deserów. Orzeszki (pestki) można wykorzystać w inny, lepszy sposób. Jest trochę w sieci o ich prozdrowotnych właściwościach.
Rozdrabniacie owoce pigwowca przed zalaniem? Nie wiem czy zetrzeć przez maszynkę na wióry ..