Pomidory pod folią cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3
A ja chciałam w tą sobotę wywieźć wszystkie sadzonki pod tunel ,ale ma być 10 stopni przez cały praktycznie tydzień, i sama nie wiem co mam robić....nie mam możlwości latać z paletami z tunelu do domu, bo pracuję ,no i działka od domu 4 km. Ile sadzonki muszą się hartować w tunelu ,żeby je wysadzić na miejsce stałe? Chciała bym je posadzić na początku maja
Asia
Asia
Jak sadzisz pod folię to wynoś je na dzień przez parę dni, a potem sadź w tunelu. Jeszcze nie jest tak ciepło, żeby tunel otwierać, raczej kontroluj pogodę i miej w pogotowiu wkłady do zniczy, żeby zapalić w razie przymrozku 

- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na dniach będę budowała foliak, na stelażu drewnianym, w kształcie prostopadłościanu. Nie mam absolutnie żadnego doświadczenia w uprawie pomidorów (i papryk) pod osłonami, czytam więc archiwalne części tego wątku. Doczytałam m.in. że od końca maja należy krótsze ściany foliaka otwierać na przestrzał lub wręcz demontować dla dobrego przewiewu. Przyszło mi do głowy, że może od razu, zamiast budować te ściany z folii i robić okna, zbuduję je z cienkiej białej agrowłókniny, która będzie przepuszczała powietrze, i potem ją ewentualnie zdejmę. Krótsze ściany mojego foliaka będą na linii wschód-zachód, więc całkiem wietrznie. Ma to sens?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Skoro i tak mają być cały czas w tunelu to dla pomidorów według mnie bez znaczenia czy będą stały w foliówce w doniczkach czy posadzone do ziemi a nawet uważam ,że po posadzeniu będzie im lepiej . Natomiast problemem mogą być temperatury.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
ZielonaZabka, najintensywniejsze wietrzenie jest, jeśli jest okno w najwyższym miejscu, a nawet na suficie foliaka.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zrób drzwi z dwóch stron będzie przewiew mogą być mniejsze ,za dużo nie kombinuj bo przyjdzie burza i agrowłoknina będzie w strzępach.ZielonaZabka pisze:Na dniach będę budowała foliak, na stelażu drewnianym, w kształcie prostopadłościanu. Nie mam absolutnie żadnego doświadczenia w uprawie pomidorów (i papryk) pod osłonami, czytam więc archiwalne części tego wątku. Doczytałam m.in. że od końca maja należy krótsze ściany foliaka otwierać na przestrzał lub wręcz demontować dla dobrego przewiewu. Przyszło mi do głowy, że może od razu, zamiast budować te ściany z folii i robić okna, zbuduję je z cienkiej białej agrowłókniny, która będzie przepuszczała powietrze, i potem ją ewentualnie zdejmę. Krótsze ściany mojego foliaka będą na linii wschód-zachód, więc całkiem wietrznie. Ma to sens?
- ZielonaZabka
- 500p
Dziękuję, zrobię sufitowy lufcik i duże okno naprzeciwko drzwi (drugich drzwi nie da rady, bo w foliaku grządki wzniesione ustawione w literę U).
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
ZielonaŻabko,koniecznie pokaż ten prostopadłościan jak już będzie gotowy. Ile m2 powierzchni będzie miał?
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Ryzyk fizyk, jakoś będzie. Ta pierdółka w głębi tunelu zabezpiecza sadzonki.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- ZielonaZabka
- 500p
Wymiar to 2,4 m x 4,6 m, ścieżka ma 40 cm szerokości... Czyli powierzchnia całości to ok. 11 m.kw., a powierzchnia grządek w tym to 9,6 m.kw. Zbuduję to wrzucę zdjęcia.badzia pisze:ZielonaŻabko,koniecznie pokaż ten prostopadłościan jak już będzie gotowy. Ile m2 powierzchni będzie miał?
ZielonaZabka Prostopadłościan to nie do końca dobry pomysł. Dach zrób ze spadem , przy szr. 2,4m może być skos na jedną stronę.
- ZielonaZabka
- 500p
A co daje spad? Łatwiej budować bez niego 

Prosty dach ,jeżeli pokryjesz folią, to po deszczu zrobią się duże zastoiny wody . Po ulewie folia może nie wytrzymać ciężaru wody i się poprzerywa.
ZielonaZabka
Spad jest konieczny aby podczas opadów woda się nie kumulowała na dachu a co za tym idzie dociążała konstrukcję. Czasami potrafi się dużo deszczówki uzbierać i dach foliowy może mieć problem z utrzymaniem. Podobnie ze śniegiem zimą. Jeśli są spady to łatwiej się go pozbyć, lub sam spływa pod wpływem promieni słonecznych. Płaski dach spowoduje zaleganie śniegu a promienie słoneczne kilkukrotnie będą rozmrażać przez co może wytworzyć się bardzo ciężka tafla lodu.
Spad jest konieczny aby podczas opadów woda się nie kumulowała na dachu a co za tym idzie dociążała konstrukcję. Czasami potrafi się dużo deszczówki uzbierać i dach foliowy może mieć problem z utrzymaniem. Podobnie ze śniegiem zimą. Jeśli są spady to łatwiej się go pozbyć, lub sam spływa pod wpływem promieni słonecznych. Płaski dach spowoduje zaleganie śniegu a promienie słoneczne kilkukrotnie będą rozmrażać przez co może wytworzyć się bardzo ciężka tafla lodu.
Pozdrawiam Janek
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
ZielonaZabko, właśnie dlatego zapytałam o metraż gdy przeczytałam słowo prostopadłościan. Musi być spad, ja mam minifoliak o bokach 185 X 80 cm ze znacznym spadem i jest fajnie, a moja sąsiadka ma taki sam mini lecz z małym spadem, woda się zbiera i bardzo obciąża folię na dachu. Już nie jest napięta lecz pofalowana. A wewnątrz fajnie sobie rozplanowałaś.