Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Konrad!
A ja myślałam że masz taką "posypkę" tylko z wierzchu, żeby ładniej wyglądało... :;230
Awatar użytkownika
Korund
100p
100p
Od: 23 kwie 2015, o 22:43

Post »

Prawda, że ładnie wygląda? W zeszłym roku siałem do lawy, a że efekty cieszyły mnie niezmiernie, w tym roku wszystkie maluszki z ostatnich lat przesadziłem do takiego podłoża. I teraz widzę bardzo dobre efekty zarówno u roślin starszych, jak i przedszkola.
Korundowa kolekcja kaktusowa
Serdecznie pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Żanetko dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;:oj No cóż u nas słońca ostatnio pod dostatkiem, że aż odrobina ;:180 jak nie cały dzień deszczu by się przydał na wczoraj ;:224
Jeśli chodzi o śmierdziuchy, jak dla mnie pomijając E. grandis, która nigdy nie wiadomo kiedy może odejść bezpowrotnie, raczej są bezobsługowe. U mnie stoją w pełnym słońcu na dworze, rosną w ziemi z kretowiny :;230 i nie narzekają. Oczywiście wynoszę je dopiero gdy na dworze jest już ciepło ;:3 w tym roku to chyba był koniec maja :;230 :;230 no i wnoszę do domu na parapet również jako pierwsze. Zimą podlewam raz na jakiś czas. Większość kwitnie, kilka jeszcze nie zaszczyciło mnie kwiatuszkami, może na dniach coś się wykluje :)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wypytywałem o tą lawę , bo osobiście nie mam dobrych doświadczeń w uprawie w podłożach mineralnych , szczególnie sukulentów innych niż kaktusy. Moje doświadczenia pokazują , że jednak nic nie zastąpi "schabowego" w postaci próchnicy choćby jako dodatek. Z resztą wyczytałem to również w doświadczeniach innych np Henryka albo Krzysztofa (chromat) , co prawda w odniesieniu do haworcji ale zawsze. Początkowo z reguły zawsze jest dość dobrze z czasem coraz gorzej . Może to wina nieodpowiedniej wody i wzrostu pH , albo nieodpowiedniego zasilania nawozami :?: , tego nie wiem. Może też próchnica zawiera jakieś naturalne biostymulatory :?: Wydaje mi się to zbyt proste przy potrzebach roślin sprowadzać wszystko do NPK i kilku innych minerałów. Oczywiście życzę by w tej lawie rosło wszystko jak najlepiej :!: I oczywiście opisuj jak się stapeliaki mają.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Korund pisze:Wszystkie swoje kaktusy trzymam w mieszance lawy i... lawy (czy może bardziej precyzyjnie utworów piroklastycznych i piroklastycznych) tj. 2/3 grubszych okruchów ok. 5 mm i 1/3 tej samej lawy zmielonej do fracji 0-2 mm.
I ta miałka Cię tak zadowala?
Ja przy okazji preparowania mieszanek dla adenium zastosowałam też lawę do kaktusów - tą drobnej granulacji właśnie. Ale jakaś taka mocno oblepiająca się okazała, bardzo długo schła i miałam wrażenie, że trzymam to wszystko w mokrym popiele. Bardzo mocno zmniejszyłam udział procentowy lawy w tym konkretnym podłożu, resztę trochę przepłukałam przed użyciem, a dalsze eksperymenty z lawą zarzuciłam i przerzuciłam się na zeolit, który okazał się czymś absolutnie świetnym!
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Manuela
100p
100p
Od: 6 mar 2015, o 21:21

Post »

piasek pustyni A zdradzisz mi gdzie kupiłaś te białe wiszące doniczki? Bo u mniej jest problem z wiszącymi :cry:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Żaneta, pomyśl może o kupnie nowego mieszkania, bo nie wiem, czy za 2-3 lata wejdziesz do domu. ;:306
Kolekcja hojowa, to już naprawdę kolekcja. Piękne gatunki zgromadziłaś. Jestem pod wrażeniem. Jak zwykle - wszystko na wielki plus. ;:333
Mateusz
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

Jestem pod wrażeniem widoku pokoju z tyyyyyyyyyyloma białymi doniczkami ;:oj
A już myślałam,że ze mną jest coś nie tak ,bo też wszędzie gdzie się da zawieszam donice i zrobiłam sobie z domu małpi gaj ;:306
Muszę ci powiedzieć,że wygląda to cudnie(pierwsze skojarzenie to .......o jak tu sterylnie :;230 )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Marta - Konrad - Agnieszko - Jacku - Lucynko - Manuelo - Mateusz - Grażynko - serdeczne, wielkie i ciepłe dzięki za miłe odwiedziny!
marta_lara pisze:W tym temacie jesteś chyba pionierem
Martuś - okazuje się, że nie, a przynajmniej Konrad jest tu już nawet specem :D Ale (nie) dziękuję, bo wiesz że uwielbiam wymianę :D
Konrad - dzięki za wizytę! Patrzyłam na Twoje roślinki po raz kolejny, przeczytałam uważnie, co napisałeś, i myślę, że -moim zdaniem - niepotrzebna ta frakcja "miału", bo jeśli dodajesz niepłukaną lawę, on sam się osadza w ilości odpowiedniej dla danego pojemnika...Ale jeśli już masz opanowany sposób takiego podłoża, to tylko życzę powodzenia!
Aga - na to słońce zamienię się z Tobą choćby i dziś. U nas dopiero dzisiaj pierwszy dzień prawdziwego lata, a i tak na plaży podwiewał chłodny wiatr. Ale cieszę się choćby z tego, bo roślinki ruszyły z kopyta po przymusowej przerwie. Że też nie zgłupiały... ;:oj A Twoim stapeliakom pozazdrościć warunków :D
Jacku - wiele myślałam nad tym, co napisałeś. Może masz rację, że ten "schabowy" jest potrzebny, ja też nie należę do wegetarianów, więc i roślinkom chcę dać jak najlepsze warunki. Jednak jeśli mam kawałek cennej roślinki, i widzę, że w takim podłożu tracę człon, w drugim innym także, to w końcu testuję to, co nie powinno zdać egzaminu... i widzę efekty... :?: Ja nie zamierzam wszystkich roślin wrzucić w lawę, ale na przykład niektóre pachypodia trzymam niemal w samej pemzie, Czesi zresztą również tak te "trudniejsze" hodują. Może u niektórych roślin jednak konieczne jest sprowadzenie wszystkiego do NPK? Zobaczymy, przecież nie twierdzę, że będą rosły w lawie cały czas, ale na razie na pewno. Niemniej takie uwagi jak Twoje są bardzo cenne ;:180
Lucynko! Absolutnie się zgadzam, zresztą wyżej napisałam Konradowi o tym miale. Dlatego zaznaczyłam też, że frakcja 5-8 jest moim zdaniem najlepsza, bo ona właśnie nie zbija, a piasek - miał osadza się w miejscach, gdzie nie przeszkadza korzeniom. Natomiast jeśli chodzi o zeolit to zgadzam się również - świetna sprawa, ale wysycha inaczej niż lawa, i trochę mieliśmy nieporozumień na początku. Ale jest istotnym składnikiem moich innych podłoży.
Manuelo - to są zwykłe białe doniczki, z takim rantem na górze, z dokupionymi zawieszkami. Pełnią rolę ozdobnych, bo w środku jest mała osłonka z kaktusiarką i roślinką. Białych zawieszek jest wiele, a już można dopasować do nich doniczki spokojnie, byle miały ten "rant" u góry, bo inaczej zawieszka się ześlizgnie. Jak masz sklep ogrodniczy pod ręką, to poeksperymetuj, który rodzaj zawieszki będzie się lepiej trzymał.
Mateusz - pytałeś o latifolkę, to masz :;230 Dzięki za miłe słowa, o kupnie większego mieszkania nie ma mowy, bo sama przeprowadzka to byłby koszmar :;230 Ale do domku z ogródkiem poleciałabym boso, więc dlatego gdzieś tam napisałam, że muszę dzisiaj mężowi cytat Henryka przytoczyć :D W zasadzie nawet kilka razy... ;:306
Grażynko - małpi gaj w domu to świetna sprawa :D A za pochwałę niedokończonego "asklepiadarium" bardzo, bardzo dziękuję ;:196 Uprawa w lawie jest czysta sama w sobie, a biel dodaje takiej lekkości. Cieszę się, że jak na razie podoba się Wam moja kombinacja ;:180

Od dłuższego czasu muszę się wziąć za pracę, a cały dzień spędzam na Forum, bo troszkę zaległości mi się porobiło. Nie dam rady teraz pokazać moich nowości, więc pokażę tylko, co mi zakwitło:
Lepismium cruciforme ;:167 Niestety, nie "moje", choć moje przezimowało, coś tam zaczęło wypuszczać i chyba zasuszyłam. Zobaczymy, jak będzie dalej, na razie cieszy mnie wiosenna nowość:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I po raz drugi - tegoroczny prezent od Marka L,. - Aylostera cajasensis , która sypnęła kwieciem i jeszcze pąkami z tyłu:
Obrazek Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuję za przemiłe wizyty, komentarze i w ogóle :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

To ja będę pierwszy i mało oryginalny - Aylostera cajasensis bezsprzecznie numerem 1! ;:138

I raz jeszcze napiszę: może nie trzeba tak pochopnie od kaktusów odchodzić? ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

To ja będę druga mało oryginalna - 'tak' dla aylostery - cudowny kolorek! ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

A ja trzecia, przewrotnie, jestem za Lepismium, choćby dlatego, że nie znam. I tradycyjnie, po wizycie u Ciebie, pogooglowałam sobie, żeby zobaczyć, jakież to kolejne dziwadełko u Ciebie mieszka. Ładnie kwitnie, a sama roślina, jako zielona, może mało atrakcyjna (wg mnie oczywiście). Jednak wybarwiona zdecydowanie rzuca się w oczy ;:333 A te kwiatuszki to jakich są rozmiarów? Wydają się być malusie.
Awatar użytkownika
Korund
100p
100p
Od: 23 kwie 2015, o 22:43

Post »

piasek pustyni pisze: Konrad - dzięki za wizytę! Patrzyłam na Twoje roślinki po raz kolejny, przeczytałam uważnie, co napisałeś, i myślę, że -moim zdaniem - niepotrzebna ta frakcja "miału", bo jeśli dodajesz niepłukaną lawę, on sam się osadza w ilości odpowiedniej dla danego pojemnika...Ale jeśli już masz opanowany sposób takiego podłoża, to tylko życzę powodzenia!
onectica pisze:
Korund pisze:Wszystkie swoje kaktusy trzymam w mieszance lawy i... lawy (czy może bardziej precyzyjnie utworów piroklastycznych i piroklastycznych) tj. 2/3 grubszych okruchów ok. 5 mm i 1/3 tej samej lawy zmielonej do fracji 0-2 mm.
I ta miałka Cię tak zadowala?
Ja przy okazji preparowania mieszanek dla adenium zastosowałam też lawę do kaktusów - tą drobnej granulacji właśnie. Ale jakaś taka mocno oblepiająca się okazała, bardzo długo schła i miałam wrażenie, że trzymam to wszystko w mokrym popiele. Bardzo mocno zmniejszyłam udział procentowy lawy w tym konkretnym podłożu, resztę trochę przepłukałam przed użyciem, a dalsze eksperymenty z lawą zarzuciłam i przerzuciłam się na zeolit, który okazał się czymś absolutnie świetnym!
Drogie Panie :) Chciałbym zacząć od tego, że ekspertem nie jestem i długo nie będę :) Jestem za to ciekawski i bardzo lubię eksperymentować, a w przypadku kaktusów szukam po prostu idealnego rozwiązania, by roślinki były jak najszczęśliwsze. Pomysł z lawą narodził się w mojej głowie jako wynik pewnej inspiracji zaczerpniętej z uprawy roślin na Wyspach Kanaryjskich oraz uprawy lithopsów przez pewnego Niemca. Pewien dodatek bardziej miałkiego materiału jest według mnie mile widziany, jakoże asymilacja pierwiasków jest z takiego materiału łatwiejsza. Czy 1/3 to dużo czy mało? Nie wiem :) taka proporcja się u mnie sprawdza, choć przy części roślin zrezygnowałem z tego dodatku (i generalnie wydaje mi się że efekty są nieco gorsze). Tak czy siak, lawy się będę trzymał, bo jestem z niej zadowolony - roślinki nie gniją, dobrze rosną i cieszą me oczy :) Nie widzę problemu, dla którego nie miałbym wrzucić pod koniec sezonu zdjęć porównawczych moich podopiecznych w momencie trafienia do tego typu podłoża i po mieszkaniu w nim cały sezon :) Wracając jeszcze na chwilkę do tej miałkiej frakcji - tak, nie ulega wątpliwości że akumuluje ona wodę dłużej, dlatego trzeba uważać. Ale z drugiej storny z wodą i kaktusami zawsze trzeba uważać :) W tym momencie czuję się skuszony do przeprowadzenia w przyszłym sezonie eksperymentu z drobną frakcją :)
Korundowa kolekcja kaktusowa
Serdecznie pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak sobie przeglądam Twój wątek i jestem pozytywnie zaskoczona ilością i różnorodnością, no i oczywiście jakością Twoich kłujaków ;:333 , no bo ponoć Ty nie typowo kaktusowa
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Henryku, Lucynko, Magda, Konrad, Honoratko - wielkie i raz kolejny naprawdę i jak zawsze szczere podziękowania za wizytę!
Henryku - ależ ja nie odchodzę od kaktusów, wręcz przeciwnie - łykam od Was bakcyla wbrew swoim niektórym postanowieniom :D Ale o tym to przy okazji innej.
Lucynko - dla mnie ta ajlosterka też jest niesamowicie intensywna, a taki kolor uwielbiam!
Magda - wiedziałam! Dla Ciebie przygotowałam kilka zdjątek, także weź sobie kawę (czy też lepiej bajleja :wink: ) i popatrz. A kwiatuszki przy Lepismium są bardzo malutkie, żeby zajrzeć do środka powinnam nałożyć konwerter makro, ale dziś nie miałam czasu się pobawić.
Konrad - cieszę się, że będziesz się tej lawy trzymał, bo niedługo pewnie zrobimy wspólne porównania - ja swoich, Ty swoich roślinek hodowanych w tego typu podłożu. U mnie tylko to jakiś czas jeszcze potrwa, ale będe pilnie śledziła Twoje. Fajnie mieć sprzymierzeńca!
Honoratko - to tak jest, jak się wejdzie między wrony...:-) Przecież kaktusy też są piękne, to i troszkę muszę ich mieć. Na szczęście jestem raczej określona gatunkowo, jeśli chodzi o cierniste, aczkolwiek podoba się wiele.

A teraz Kochani...No cóż, paczka nowości. Poza prezentowanymi wcześniej trzema roślinkami "dorobiłam się"... patyków... ;:oj to po prostu nic innego, jak realizacja zaplanowanego mini - asklepiadarium, stąd takie a nie inne rośliny. Tę sesję dedykuję specjalnie dla Magdy, ale liczę i na Wasze poczucie humoru. W każdym względzie :;230 Dobra, zaczynam:

Na początek: Araujia sericifera GPS 10325. Nieco wysuszona, ale już odbija. W każdym razie tak wyglądała dzień po przyjeździe:
Obrazek

... a tak powinna wyglądać w kwiecie wieku: http://www.smmflowers.org/bloom/species ... cifera.htm

Kolejne: Cynanchum sp Taru Kenya RM623 :?
Obrazek

Sarcostemma andongense GPS 8675 :shock:
Obrazek

Sarcostemma decorsyi GPS 8126 :roll:
Obrazek

Sarcostemma mulantense GPS 8397 ;:oj
Obrazek

Sarcostemma sp affin matliens GPS 402 ;:136
Obrazek

Sarcostemma sp DT 4770 GPS 8674 ;:219
Obrazek

Sarcostemma sp Saudi Arabia GPS 8256 :shock: