Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

Mam Perlę Małopolski i Nr 20 (nie wiem co oznacza). Które dać do pojemnika 30 l. Drugie pójdzie do 10 l. ubiegłym roku miałam koralik w 5l dwa razy dziennie w upaly podlewałam.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

podjadek pisze:Jeśli to prawda, że 2,5 litra to do takiej skrzynki to 7szt.
Turtle napisał tu klik,że 2,5l donica starczy :wink:
Dzięki za podpowiedź.Jeśli mi wszystkie nasionka wykiełkują to po 6 włożę do skrzyni mam nadzieję,że będzie dobrze.Trochę i tak się martwię :roll:
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gapapl ja micro tom będę sadziła do podobnej wysokości doniczek z tym, że dł 80cm. Wstępnie planuję rozstaw co 20cm, a więc 4szt. Zawsze mogę przenieść do większych. Nie wiem jakie wymiary mają te pomidorki. Czytałam, że 20cm wys.
W tej chwili krzaczki wyglądają przecudnie, ale zwróć uwagę, że przy 6 cm wysokości mają 14 cm szerokości.I będą jeszcze rosły... ;:224
Obrazek

Do pełnego obrazu dodam jeszcze, że z doniczki gł 8cm wychodzą korzonki :wit
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne już Twoje pomidorki :wink:
W takim razie wsadzę po 5 :) oby te skrzynki nie były za niskie....
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

emalia112 pisze:Mam Perlę Małopolski i Nr 20 (nie wiem co oznacza). Które dać do pojemnika 30 l. Drugie pójdzie do 10 l. ubiegłym roku miałam koralik w 5l dwa razy dziennie w upaly podlewałam.
Miałam Perłe Małopolski w zeszłym roku w 5l z fertygacją, prowadzona na dwa pędy i 7 gron .Doskonale sobie radziła. W czasie upałów podlewałam 2 razy dziennie. Niestety nie podeszła mi smakowo, ale wyglądała jak z katalogu. Zawiązała wszystkie grona.

Gapapl, dla Mikro Toma 2,5l ziemii to za dużo . Ten pomidorek ma maxymalnie 10 cm -15 cm wysokości. Dla Micro Toma to szklanka ziemii wystarczy.
Aga
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Ta Twoja skrzynka balkonowa ma 14 cm głębokości, a szerokości?
Jeżeli też 14 cm to przy długości 100cm to masz pojemność ? 19 litrów, przy założeniu tych 2,5 litra na krzak wychodzi 7.
Jednak trzeba uwzględnić rozłożystość krzaków tak jak pisze glohal na pewno nie zaszkodzi jak będzie ich mniej, a wręcz przeciwnie :) .
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś,a miałaś Micro toma?
W necie to mało o tym pomidorku.
Jeśli kupię taką donicę o dł.100 cm. to mam w planach posadzić 6 sadzonek.Wydaje mi się,że 20 cm. odstępu to za dużo.W następnym roku będę już mądrzejsza o tegoroczne doświadczenia :wink:
podjadek głównie chodziło mi o wysokość donicy.Pomidory mają dość spory system korzeniowy a z Micro tom pierwszy raz mam do czynienia przez to się przez moment zastanawiałam czy zbyt nisko nie będzie.No,ale jeśli można w szklane.... :)
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Ha, ha.. widzę, że będziemy decydować w ostatniej chwili :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haha no tak jakby :;230
Mam nadzieję,że będą smaczne :)

Jak się okaże,że roślina poskąpi mi owoców to się :twisted:
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja też mam zamiar posadzić Mikro toma do skrzynki balkonowej, dł.60cm, myślałam wsadzić dwie szt i przedzielić jakimś ziołem.
Obyśmy w trakcie sezonu nie musieli szybko przesadzać, mam jeszcze Tiny Tim, ale nie wiem,czy to też taki mikrus.
Nie wiem też nic o "miniaturce z dziubkiem nn" , otrzymałam ją z Akcji, nie mogę jednak nigdzie znaleść jej opisu, chyba diabeł ogonem przykrył ;:oj

Pozdrawiam
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Samsu pisze:
emalia112 pisze: Gapapl, dla Mikro Toma 2,5l ziemii to za dużo . Ten pomidorek ma maxymalnie 10 cm -15 cm wysokości. Dla Micro Toma to szklanka ziemii wystarczy.
Nie zgadzam się z tym. Miałem w ub. roku Micro Tom w kubkach 200ml /czyli szklanka? :P/ i donicach 2l - w 200ml miały max 10cm i dosłownie po kilka owoców/2-3/.
W 2l podręcznikowe 15cm i w ciągu roku z krzaka z 70 owoców dużych i dojrzałych zebrałem bez jakichkolwiek zabiegów - stały do przymrozków na zewnętrznym północnym parapecie.
Po sezonie doniczki 2l były wypełnione korzeniami w 3/4. - Kubki 500ml potrafi wypełnić korzeniami tak, że bryła wychodzi w całości.
Na jeden krzaczek w donicy trzeba zarezerwować te 15cm, miałem je w doniczkach 11x11x21.5 i wystawały na boki jakieś 4cm
W ub. roku spóźniłem się trochę i niektóre zwolniły z wzrostem /wysiewałem do krążków, przesadzałem do 200ml -> 500ml -> 2l - niepotrzebnie, nie wyciąga się z braku światła tak bardzo jak inne pomidory.
W tym roku 10szt sieje w krążkach, które wsadzam do kubków 500ml i w maju przesadzam do 2l / tak samo Tumbling Yellow Junior docelowa to 2l.
Mam też Tiny Tima, którego planuje posadzić do doniczek 5l (gdzieś na forum znalazłem info).

Obrazek
Mam niestety tylko jedną fotę i tylko trzech krzaczków -
Tak wyglądały pod koniec sezonu, część uszkodzonych liści to z pomidora stojącego poniżej /raczej bardziej jakieś braki, nie choroba/. Nie były niczym pryskane, nawożone raczej też słabo.
Owoce zdrowe, bardziej wyrośnięte tego "dziubka" nie miały.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze wiedzieć,że mogę liczyć na udany zbiór :)
Ja w tym roku chciałam wsadzić do skrzynki z lenistwa chyba.
Po 5 włożę do takiej długiej na 100 cm.Będzie dobrze :wink:
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Rzepka pisze:Ja też mam zamiar posadzić Mikro toma do skrzynki balkonowej, dł.60cm, myślałam wsadzić dwie szt i przedzielić jakimś ziołem.
Obyśmy w trakcie sezonu nie musieli szybko przesadzać, mam jeszcze Tiny Tim, ale nie wiem,czy to też taki mikrus.
Nie wiem też nic o "miniaturce z dziubkiem nn" , otrzymałam ją z Akcji, nie mogę jednak nigdzie znaleść jej opisu, chyba diabeł ogonem przykrył ;:oj

Pozdrawiam

Rzepka, u mnie Tiny Tim w zeszłym roku, rósł w wiadrze 10 l.
Krzak dorósł do mniej niż metra wysokości.
Pędów mu nie odrywałam. Był raczej smukłym krzakiem.
Smakowo mi jednak nie podszedł /jak dla mnie dziwny smak owoców/.
Już go nie będę sadzić.
Poniżej miedzy innymi jego fotka:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... m#p4821807

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Donica mala, nawet dla malego pomidora oznacza wieksza prace by nie doprowadzic do przesuszenia. Im wieksza donica tym mniej pracy :) Poza tym korzen pomidora idzie w dol - jak ma taka mozliwosc. Jest to ogromny plus, bo im glebiej tym dluzej trzyma sie wilgoc. Im korzenie sa plyciej tym latwiej o ich przesuszenie = zasolenie calego krzaka = choroba.

Podsumowujac - najlepiej najwieksza donica na jaka sobie mozecie pozwolic i lepiej wysoka i waska niz typowa skrzynka balkonowa. Takie warunki zapewniaja jak najmniej pracy nad utrzymaniem wilgotosci korzeni (nie mylic z moczeniem w wodzie, co tez nie jest dobre).

Ja będę miala po raz czwarty pomidory w donicach. Mam plastikowe 25 litrow. Wymyslilam nowy system po doswiadczeniach z lat poprzednich - zamiast stac wolno pojda do drewnianego koryta (skrzynki). będę miala oslone przed nagrzewaniem plastiku oraz dodatkowy system nawadniania.

-- 20 mar 2015, o 20:44 --
krysia67 pisze: Rzepka, u mnie Tiny Tim w zeszłym roku, rósł w wiadrze 10 l.
Krzak dorósł do mniej niż metra wysokości.
Potwierdzam, jest to spory krzak i do skrzynek balkonowych raczej sie nie nadaje (pomijajac watpliwe walory smakowe). Do typowych dlugich skrzynek balkonowych to polecam pomidory Vilma.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Dziękuję za odpowiedzi, moja wizja pomidorów w skrzynkach balkonowych zamiast kwiatów oddala się, wolę wsadzić w większe donice niż dyżurować z konewką, myślę jeszcze, by do pomidora wielkoowocowego posadzonego w wiadrze 30l dosadzić jakieś mikrusy, na razie jednak czekam by wychyliły łebki z ziemi.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”