Pomidory w donicach cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.2
Mam Perlę Małopolski i Nr 20 (nie wiem co oznacza). Które dać do pojemnika 30 l. Drugie pójdzie do 10 l. ubiegłym roku miałam koralik w 5l dwa razy dziennie w upaly podlewałam.
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Turtle napisał tu klik,że 2,5l donica starczypodjadek pisze:Jeśli to prawda, że 2,5 litra to do takiej skrzynki to 7szt.

Dzięki za podpowiedź.Jeśli mi wszystkie nasionka wykiełkują to po 6 włożę do skrzyni mam nadzieję,że będzie dobrze.Trochę i tak się martwię

gapapl ja micro tom będę sadziła do podobnej wysokości doniczek z tym, że dł 80cm. Wstępnie planuję rozstaw co 20cm, a więc 4szt. Zawsze mogę przenieść do większych. Nie wiem jakie wymiary mają te pomidorki. Czytałam, że 20cm wys.
W tej chwili krzaczki wyglądają przecudnie, ale zwróć uwagę, że przy 6 cm wysokości mają 14 cm szerokości.I będą jeszcze rosły...

Do pełnego obrazu dodam jeszcze, że z doniczki gł 8cm wychodzą korzonki
W tej chwili krzaczki wyglądają przecudnie, ale zwróć uwagę, że przy 6 cm wysokości mają 14 cm szerokości.I będą jeszcze rosły...

Do pełnego obrazu dodam jeszcze, że z doniczki gł 8cm wychodzą korzonki

- gapapl
Piękne już Twoje pomidorki
W takim razie wsadzę po 5
oby te skrzynki nie były za niskie....

W takim razie wsadzę po 5

Miałam Perłe Małopolski w zeszłym roku w 5l z fertygacją, prowadzona na dwa pędy i 7 gron .Doskonale sobie radziła. W czasie upałów podlewałam 2 razy dziennie. Niestety nie podeszła mi smakowo, ale wyglądała jak z katalogu. Zawiązała wszystkie grona.emalia112 pisze:Mam Perlę Małopolski i Nr 20 (nie wiem co oznacza). Które dać do pojemnika 30 l. Drugie pójdzie do 10 l. ubiegłym roku miałam koralik w 5l dwa razy dziennie w upaly podlewałam.
Gapapl, dla Mikro Toma 2,5l ziemii to za dużo . Ten pomidorek ma maxymalnie 10 cm -15 cm wysokości. Dla Micro Toma to szklanka ziemii wystarczy.
Aga
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta Twoja skrzynka balkonowa ma 14 cm głębokości, a szerokości?
Jeżeli też 14 cm to przy długości 100cm to masz pojemność ? 19 litrów, przy założeniu tych 2,5 litra na krzak wychodzi 7.
Jednak trzeba uwzględnić rozłożystość krzaków tak jak pisze glohal na pewno nie zaszkodzi jak będzie ich mniej, a wręcz przeciwnie
.
Jeżeli też 14 cm to przy długości 100cm to masz pojemność ? 19 litrów, przy założeniu tych 2,5 litra na krzak wychodzi 7.
Jednak trzeba uwzględnić rozłożystość krzaków tak jak pisze glohal na pewno nie zaszkodzi jak będzie ich mniej, a wręcz przeciwnie

- gapapl
Aguś,a miałaś Micro toma?
W necie to mało o tym pomidorku.
Jeśli kupię taką donicę o dł.100 cm. to mam w planach posadzić 6 sadzonek.Wydaje mi się,że 20 cm. odstępu to za dużo.W następnym roku będę już mądrzejsza o tegoroczne doświadczenia
podjadek głównie chodziło mi o wysokość donicy.Pomidory mają dość spory system korzeniowy a z Micro tom pierwszy raz mam do czynienia przez to się przez moment zastanawiałam czy zbyt nisko nie będzie.No,ale jeśli można w szklane....
W necie to mało o tym pomidorku.
Jeśli kupię taką donicę o dł.100 cm. to mam w planach posadzić 6 sadzonek.Wydaje mi się,że 20 cm. odstępu to za dużo.W następnym roku będę już mądrzejsza o tegoroczne doświadczenia

podjadek głównie chodziło mi o wysokość donicy.Pomidory mają dość spory system korzeniowy a z Micro tom pierwszy raz mam do czynienia przez to się przez moment zastanawiałam czy zbyt nisko nie będzie.No,ale jeśli można w szklane....

Ha, ha.. widzę, że będziemy decydować w ostatniej chwili 

- gapapl
Haha no tak jakby
Mam nadzieję,że będą smaczne
Jak się okaże,że roślina poskąpi mi owoców to się

Mam nadzieję,że będą smaczne

Jak się okaże,że roślina poskąpi mi owoców to się

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja też mam zamiar posadzić Mikro toma do skrzynki balkonowej, dł.60cm, myślałam wsadzić dwie szt i przedzielić jakimś ziołem.
Obyśmy w trakcie sezonu nie musieli szybko przesadzać, mam jeszcze Tiny Tim, ale nie wiem,czy to też taki mikrus.
Nie wiem też nic o "miniaturce z dziubkiem nn" , otrzymałam ją z Akcji, nie mogę jednak nigdzie znaleść jej opisu, chyba diabeł ogonem przykrył
Pozdrawiam
Obyśmy w trakcie sezonu nie musieli szybko przesadzać, mam jeszcze Tiny Tim, ale nie wiem,czy to też taki mikrus.
Nie wiem też nic o "miniaturce z dziubkiem nn" , otrzymałam ją z Akcji, nie mogę jednak nigdzie znaleść jej opisu, chyba diabeł ogonem przykrył

Pozdrawiam
Nie zgadzam się z tym. Miałem w ub. roku Micro Tom w kubkach 200ml /czyli szklanka? :P/ i donicach 2l - w 200ml miały max 10cm i dosłownie po kilka owoców/2-3/.Samsu pisze:emalia112 pisze: Gapapl, dla Mikro Toma 2,5l ziemii to za dużo . Ten pomidorek ma maxymalnie 10 cm -15 cm wysokości. Dla Micro Toma to szklanka ziemii wystarczy.
W 2l podręcznikowe 15cm i w ciągu roku z krzaka z 70 owoców dużych i dojrzałych zebrałem bez jakichkolwiek zabiegów - stały do przymrozków na zewnętrznym północnym parapecie.
Po sezonie doniczki 2l były wypełnione korzeniami w 3/4. - Kubki 500ml potrafi wypełnić korzeniami tak, że bryła wychodzi w całości.
Na jeden krzaczek w donicy trzeba zarezerwować te 15cm, miałem je w doniczkach 11x11x21.5 i wystawały na boki jakieś 4cm
W ub. roku spóźniłem się trochę i niektóre zwolniły z wzrostem /wysiewałem do krążków, przesadzałem do 200ml -> 500ml -> 2l - niepotrzebnie, nie wyciąga się z braku światła tak bardzo jak inne pomidory.
W tym roku 10szt sieje w krążkach, które wsadzam do kubków 500ml i w maju przesadzam do 2l / tak samo Tumbling Yellow Junior docelowa to 2l.
Mam też Tiny Tima, którego planuje posadzić do doniczek 5l (gdzieś na forum znalazłem info).

Mam niestety tylko jedną fotę i tylko trzech krzaczków -
Tak wyglądały pod koniec sezonu, część uszkodzonych liści to z pomidora stojącego poniżej /raczej bardziej jakieś braki, nie choroba/. Nie były niczym pryskane, nawożone raczej też słabo.
Owoce zdrowe, bardziej wyrośnięte tego "dziubka" nie miały.
- gapapl
Dobrze wiedzieć,że mogę liczyć na udany zbiór 
Ja w tym roku chciałam wsadzić do skrzynki z lenistwa chyba.
Po 5 włożę do takiej długiej na 100 cm.Będzie dobrze

Ja w tym roku chciałam wsadzić do skrzynki z lenistwa chyba.
Po 5 włożę do takiej długiej na 100 cm.Będzie dobrze

-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Rzepka pisze:Ja też mam zamiar posadzić Mikro toma do skrzynki balkonowej, dł.60cm, myślałam wsadzić dwie szt i przedzielić jakimś ziołem.
Nie wiem też nic o "miniaturce z dziubkiem nn" , otrzymałam ją z Akcji, nie mogę jednak nigdzie znaleść jej opisu, chyba diabeł ogonem przykrył![]()
Pozdrawiam
Rzepka, u mnie Tiny Tim w zeszłym roku, rósł w wiadrze 10 l.
Krzak dorósł do mniej niż metra wysokości.
Pędów mu nie odrywałam. Był raczej smukłym krzakiem.
Smakowo mi jednak nie podszedł /jak dla mnie dziwny smak owoców/.
Już go nie będę sadzić.
Poniżej miedzy innymi jego fotka:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... m#p4821807
pozdrawiam
Krystyna
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Donica mala, nawet dla malego pomidora oznacza wieksza prace by nie doprowadzic do przesuszenia. Im wieksza donica tym mniej pracy
Poza tym korzen pomidora idzie w dol - jak ma taka mozliwosc. Jest to ogromny plus, bo im glebiej tym dluzej trzyma sie wilgoc. Im korzenie sa plyciej tym latwiej o ich przesuszenie = zasolenie calego krzaka = choroba.
Podsumowujac - najlepiej najwieksza donica na jaka sobie mozecie pozwolic i lepiej wysoka i waska niz typowa skrzynka balkonowa. Takie warunki zapewniaja jak najmniej pracy nad utrzymaniem wilgotosci korzeni (nie mylic z moczeniem w wodzie, co tez nie jest dobre).
Ja będę miala po raz czwarty pomidory w donicach. Mam plastikowe 25 litrow. Wymyslilam nowy system po doswiadczeniach z lat poprzednich - zamiast stac wolno pojda do drewnianego koryta (skrzynki). będę miala oslone przed nagrzewaniem plastiku oraz dodatkowy system nawadniania.
-- 20 mar 2015, o 20:44 --

Podsumowujac - najlepiej najwieksza donica na jaka sobie mozecie pozwolic i lepiej wysoka i waska niz typowa skrzynka balkonowa. Takie warunki zapewniaja jak najmniej pracy nad utrzymaniem wilgotosci korzeni (nie mylic z moczeniem w wodzie, co tez nie jest dobre).
Ja będę miala po raz czwarty pomidory w donicach. Mam plastikowe 25 litrow. Wymyslilam nowy system po doswiadczeniach z lat poprzednich - zamiast stac wolno pojda do drewnianego koryta (skrzynki). będę miala oslone przed nagrzewaniem plastiku oraz dodatkowy system nawadniania.
-- 20 mar 2015, o 20:44 --
Potwierdzam, jest to spory krzak i do skrzynek balkonowych raczej sie nie nadaje (pomijajac watpliwe walory smakowe). Do typowych dlugich skrzynek balkonowych to polecam pomidory Vilma.krysia67 pisze: Rzepka, u mnie Tiny Tim w zeszłym roku, rósł w wiadrze 10 l.
Krzak dorósł do mniej niż metra wysokości.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję za odpowiedzi, moja wizja pomidorów w skrzynkach balkonowych zamiast kwiatów oddala się, wolę wsadzić w większe donice niż dyżurować z konewką, myślę jeszcze, by do pomidora wielkoowocowego posadzonego w wiadrze 30l dosadzić jakieś mikrusy, na razie jednak czekam by wychyliły łebki z ziemi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam