Drzewa owocowe - cięcie Cz.II

Drzewa owocowe
Zablokowany
Suszek
100p
100p
Od: 19 paź 2013, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.II]

Post »

Mam jeszcze krótkie pytanie odnośnie cięcia młodej czereśni (2 letnia, Schneidera Późna).

Obrazek

Czy mogę zostawić jej na czubku dwa przewodniki (te grube) - wycinając jedynie ten krótszy w środku. Taki miałem plan, jeśli to zły pomysł, to który zostawić. Pozostałe gałązki planowałem z grubsza zostawić, wyciąć jedynie kilka krótszych, pod ostrym kątem wyrastającym, bo drzewko wydaje mi się ładne.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nanavel Możesz czekać ale ja mając pod ręką drzewka wymieniłbym te szampiony. Nikt nie jest w stanie zapewnić Cię że wybiją bo mogą albo i nie. Ja bym posadził na jej miejsce tego Jonagolda a później kupił ładnego szampiona i posadził od nowa.
Suszek nie zostawiaj dwóch czy trzech przewodników (szczególnie pod takim kątem). Wybierz jeden ten najprostszy a resztę wytnij.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

No; moi drodzy. Dobry termin na cięcie drzew owocowych upłynął. Po sekatory i piły sięgamy teraz dopiero w czerwcu i w lipcu (wiśnie, czereśnie, orzechy). :wink:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

8-) się posłuchałam na miejsce połamanych szempionów i nieszczęsnej śliwki wegierki posadziłam nówki- jonagold, golden delicius i szampion, ponadto dorwałam nową ładnie rozgałęzioną śliwkę węgierkę i gruszkę odmiany lukasówka oraz szczepione na pniu- agrest czerwony i zielony i porzeczkę czerwoną i czarną.

Stare drzewka a raczej badyle wykopałam i posadziłam w mało reprezentacyjnym miejscu działki jak przeżyją to będę miała na czym eksperymentować jak nie to je usunę ostatecznie:P

I tak teraz siedzę i się zastanawiam czy nie posadziłam wszystkiego za gęsto;/ Drzewka co przęsło siatki czyli około 2,5metra od siebie a pomiędzy nimi krzewy na pniu.
Zastanawiam się jak powinnam ciąć drzewka żeby ( w teorii bo pewnie pies zweryfikuje plany) nie dohodować się włażących na siebie dużych drzew, tylko coś takiego jak widziałam przejeżdżając obok plantacji gdzie drzewka są posadzone blisko siebie, są niskie a jednak wręcz oblepione owocami. W tym roku drzewka mam zostawić w spokoju żeby się przyjęły a od następnego roku jakoś ekstremalnie ciąć?? Ktoś mi coś poradzi :)
Obrazek
Obrazek
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

ERNRUD pisze:No; moi drodzy. Dobry termin na cięcie drzew owocowych upłynął. Po sekatory i piły sięgamy teraz dopiero w czerwcu i w lipcu (wiśnie, czereśnie, orzechy). :wink:
Nie należy jednak zapominać o sekatorze i brzoskwini w tym i najbliższym tygodniu w zależności od rejonu.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

No jeśli ktoś jeszcze nie zrobił brzoskwiń to :pogon do sadu! :D
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

A co zrobić z jednorocznymi liściastymi przyrostami na wiśni? Planuję wyciąć skoro brak kwiatów,a na koronę niepotrzebne.
Brzoskwinie będą dzisiaj cięte ,bo dopiero teraz rozwijają się pąki.Ostatnie 2-3 tygodnie to śnieg i deszcz ;:185
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ja mojej brzoskwinki nie tnę jak na razie, może gdy pójdzie na miejsce po czereśni to wtedy będę formować, bo ogólnie mało rośnie (jedynie poszczególne gałązki wyrastające z pnia schną to obrywam).
Jakoś dziwnie mi kwitnie, nie wiem czy to przez chorobę, pąki nie otwierają się do końca a płatki wyglądają jakby były przyschnięte (w tamtym roku tak samo kwitła, zawiązała kilkanaście owoców ale opadły w różnych odstępach wzrostu).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Suszek
100p
100p

Post »

ERNRUD pisze:No; moi drodzy. Dobry termin na cięcie drzew owocowych upłynął. Po sekatory i piły sięgamy teraz dopiero w czerwcu i w lipcu (wiśnie, czereśnie, orzechy).
Czyli do sęczków na mojej Antonówce (sporo ich nie wszystkie zdążyłem usunąć) też wracamy w czerwcu? Czy jabłonie później?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ERNRUD pisze:No; moi drodzy. Dobry termin na cięcie drzew owocowych upłynął. Po sekatory i piły sięgamy teraz dopiero w czerwcu i w lipcu (wiśnie, czereśnie, orzechy). :wink:
To po części prawda ponieważ teraz jest cieplej i wilgotniej a więc grzyby, patogeny itp. Jednak cięcie zimowe u jabłoni można stosować aż do kwitnienia, więc jeśli ktoś nie zdążył to według mnie może przyciąć jednak zwracając uwagę na pogodę. Ponadto takie późne cięcie powoduje mniejszy bujny wzrost drzewa.
Pozdrawiam Paweł
Suszek
100p
100p

Post »

O, to super dzięki Pawle, już któryś raz mi pomagasz za co Ci jestem bardzo wdzięczny. Średnica jej korony to będzie jakieś 6 metrów także mniejszego wzrostu się nie obawiam. Tym niemniej - jako że i tak nie zdążę pewnie ze wszystkim, to od kiedy można potem wznowić?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zdążysz jednego drzewa? Do kwitnienia jeszcze trochę więc powinieneś się wyrobić.
Pozdrawiam Paweł
Suszek
100p
100p

Post »

Działam praktycznie tylko w soboty. Przy czym np. w najbliższą z racji zawodowych obowiązków nie będę mógł tam jechać (nie mieszkam tam gdzie jest działka). I zawsze znajdzie się coś jeszcze do roboty, to człowiek by posiedział popatrzył na to wszystko, a i sęczków jest od metra (zwłaszcza jak się "wgryzie" w temat, stanie na drabinie to od razu jakby więcej). Kurcze no, pojechałeś mi po ambicji :)
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnie, ja też działam tylko w soboty. Jeśli będziesz mieć cel czyli przycięcie jabłoni to powinieneś się wyrobić.
Pozdrawiam Paweł
dziakowiec
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2014, o 15:07

Post »

Czy "małe gałązko", chyba fachowo - odrosty, pojawiające się teraz na pniu młodych drzewek należy obciąć? Pytanie dotyczy rocznych śliwki, gruszy i jabłoni.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”