Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

Z tego co pisałeś do Pati, wnoszę, że chyba od początku nieźle sadzę (ale samochwała :oops: ). Przy domu sadzę krzewy, choć akację też mam, ale siejka i do wykopania. Z drzew to jeszcze mam ogromnego dęba przy domu. Teraz jak sadzę lipy- wczoraj podarowane przez forumową koleżankę i orzewy włoskie czy kasztanowca to dalego w ogrodzie. Wczoraj też zamówiłam sosny odmianowe : himalajską, bośniacką, żółtą, czarną, czarną austriacką, świerki: biały, czerwony, czarny i jodłę kalifornijską oraz mandżurską. Pójdzie to wszystko na koniec siedliska.
Miłorzęba do tego wszystkiego i teraz myślę gdzie go posadzę.
Oj tak, taką fachową poradę, to ja bardzo bym chciała. A nie będziesz choć przejazdem w moich okolicach?
Liściaste drzewa też będę sadzić i wtedy z całą pewnością przyjdę po poradę do Ciebie jakie dadzą radę na moich piaskach. No akacje i brzozy to wiem, ale co jeszcze :?:
a siewki grabów chyba gdzieś powinnam ukopać w okolicy, więc jak chcesz, to wiesz...
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa dokup łąkę co masz między sobą a kościołem, tam sporo róż się zmieści ;:306
Marzenko Bardzo Ci tego dęba zazdroszczę :D Przydałby mi się taki, ale jeszcze z 10 lat i wszystko będzie takie jak dąb, jak nie większe bo na opokach wszystko pędzi jak wściekłe :twisted: Gdybym wiedział, że potrzebujesz orzechy włoskie...kilka dni temu wyrzuciłem orzechy, ciągle się gdzieś sieją. Miłorzęba wsadź blisko domu - od razu będzie się rzucał w oczy a jesienią przepięknie się przebarwia. Jak sosenki przyjdą zrób im zdjęcie, będziemy wszyscy podziwiać ;:oj Niestety na razie koło Ciebie nie będę, chyba, że mnie ktoś zamówi do Łodzi albo gdzieś w tamte rejony. Z liściastych dadzą radę jeszcze dęby, topole (szczególnie polecam, są teraz w sprzedaży żółtolistne oraz czerwone), wiązy, niektóre klony, jawory, reszta myślę, że też by sobie poradziłą tylko w pierwszych latach musiałąbyś je otoczyć szczególną opieką, czyli ciągłe podlewanie, ocieplanie i nawożenie.
Z grabami to wiesz...no....nigdy graba nie miałem więc bardzo chętnie przyjmę ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Klony mi się sieją, bo za płotem u sąsiada rosną dwa. Mam więc siewek po dziurki w nosie. Topoli nie bardzo chcę, bo to śmieciuchy są. Chociaż taka czerwona ;:131 . Topola zwykła rośnie za płotem i właśnie mam stertę liści u siebie, bo wiatr je wszystkie na siedlisko przerzuca. Dęby czerwone siałam rok temu i 2-3 siewki mam :tan :heja ;:138 , ale chętnie ukopię sobie jeszcze gotowych z przydrożnego rowu w lesie.
Postaram się o siewki grabowe dla Ciebie. Mnie samej marzył się żywopłot z grabów, ale... jakoś tak zwykłe sosny posadziłam i tworzę zieloną granicę.
Mój dąb to szypułkowy, ok.80-letni. Szwagier mojego dziadka go sadził, bo jak wiesz mieszkam w siedlisku po babci i dziadku, a mieszkali tu też moi pradziadkowie ;:108
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko Ja też mieszkam po dziadkach a wcześniej mieszkali tu pradziadkowie :D
Dawno nic nie pisałem o ogrodzie więc dziś trochę popokazuję. Oczywiście na początek koty, Diablik z Emilką już na stałę śpią w domu, Sępik się waha a Tojota ucieka jak najdalej byleby jej w domu nei zamknąć, skaranie boskie z tym kotem
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz, poza czerwcem jest drugi okres kiedy niebieskie barwy w ogrodzie są dobrze widoczne ale to już inny odcień niebieskiego, nieostróżkowy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Winobluszcz przybrał ogniste barwy
Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejna roślina, której nie mogę zidentyfikować
Obrazek

Gady pasą się na polach
Obrazek

Sad także przybiera płomienne barwy, jednak jeszcze nie drzewa owocowe a ozdobne
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Słoma zgromadzona w kociej komórce na ocieplanie
Obrazek

Biały aster wreszcie zakwitł, pierwszy raz od 2007. Już całkiem o nim zapomniałem, znalazłem pod forsycją małą gałązkę wiosną, przypomniałem sobie, że kiedyś miałem taki kwiatek , przesadziłem i wreszcie się doczekałem ;:138
Obrazek

Rdestówka kwitnie nieprzerwanie od maja
Obrazek

Kapusty ozdobne przybrały nowe kolory
Obrazek Obrazek

Chmury, które zwiastowały...no właśnie, niczego nie zwiastowały :?
Obrazek Obrazek

Morwy wybarwiły sie na żółto, cały rząd drzew rosnący na miedzy oraz moja krzaczasta czarna morwa
Obrazek Obrazek

Wczoraj zdecydowałem się zrobić reorganizację ogrodu, najpierw wyleciały prawie wszystkie słoneczniczki, zostały tylko 4 wielkie kępy
Obrazek Obrazek

Ponadto obcięte zostały trzmieliny (byłem bliski ich wyrzucenia ale obcięte wyglądają inaczej niż dotąd więc mogą zostać), przesadziłem płomyki,oregano, orliki, karmnik i inne rośliny, ogródek wygląda bardziej wiosennie niż na wiosnę :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Słoneczniczki zamieszkały na końcu sadu posadzone w taki mały lasek, będzie czym rozpalać zimą :wink:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dawno już złożyłam propozycję kupna łąki :D Tylko właścicielka się nie zdecydowała.
Kociarstwo liczne i śliczne :D Moje też w większości sypiają w domu.
Pogoda nie dopisuje, więc moje rewolucje ogrodowe muszą poczekać.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Odwaliłeś kawał dobrej roboty ;:63
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

No nieźle się napracowałeś! Jesień piękna już w Twoich stronach, tutaj chyba aż tak ładnych przebarwień jeszcze nie ma; mój winobluszcz dopiero jednym listkiem się zaczerwienił...A myslałam dziś o Tobie i Twoich kotach z okazji naszego nowego kota :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Zrobiłeś niezłe przemeblowanie na rabatach ! Zazdroszczę, bo u mnie wszystkie cebule jeszcze do posadzenia i nie tylko...Koty śliczne i pięknie zadbane, bardzo proszę każdego choć troszkę pogłaskać w moim imieniu ;:173
Co do niezidentyfikowanej roślinki, czy to nie jest sadziec ? Ale dokładnie nie widzę, więc nie jestem pewna... ;:218
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale no to jest niezły porządek
Obrazek
jak koty do domu to zima idzie :?
Coś mi to Twoje pomieszczenie dla kotów przypomina, mój M naszą suszarnię wykończył wszystkimi resztkami płytek ;:306 ;:306

Śliczne jesienne barwy niebiesko czerwone! Pati ma rację , że ładnie Ci się wybarwia ale to pewnie zasługa Twojej kolekcji roślin ;:215
Gady pasą się na polach
ja je nazywam kopytka - chyba ładniej!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i niechbt się te gady Pasły na Polach to będą Piękne i mogę na nie koPytka mówić. Jednak jak weszły mi ostatnio do ogrodu i róze obżarły, to jednak miano "gady" idealnie do nich Pasuje.
Oczywiście, że zrobię zdjęcie sosenek jak dojdą. Postanowiłam mieć taką swojską kolekcję, bo one dadzą radę rosnąć, no i urozmaicą krajobraz różnymi koloramy, igłami i szyszkami. Potem dosadzę jakieś niekłoPotliwe byliny i z bani :wink:
Michał, czy Ty chcesz tylko te limonkowe żurawki, czy inne też? Jakieś Pamarańczki, czerwienie... Coś czuję, że szykuje się duża Paczka do Ciebie :heja
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa Miało na początku października zrobić się cieplej ale teraz to już nie wiadomo czy w ogóle będzie lepiej.
Barbarko Dokładnie - kawał :wink:
Pat Obejrzałem Twoją relację z przybycia kocięcia, jak bym chciał żeby tak u mnie w pudełku się takie pojawiło, nie byłoby wtedy wyjścia żeby go nie przygarnąć :D
Marysiu Mufko Diablik za ucho wytarmoszony, reszta musi do jutra poczekać bo nie przyszła na noc do domu. Bardzo dziękuję za rozpoznanie sadźca, nie mam pojęcia skąd się tutaj wziął i że go nie wyrwałem przy odchwaszczaniu, jako siewka bardzo przypominał nawłoć. Cebule już wsadzałem miesiąc temu ;:55
Marysiu Maśko Dokładnie tak jak podpisałaś, Diablik upodobał sobie to miejsce, mimo iż tam rośnie mahonia i kardiospermum, trzeba go stamtąd płoszyć. Druga część pomieszczenia dla kotów, w której jest węgiel ma jeszcze lepszą mozaikę na podłodze. Wybarwienia za tydzień będą jeszcze ładniejsze tylko mnie wtedy nie będzie :evil: Ale może nie będzie mrozu i wytrzymają dłużej żeby im zdjęcia zrobić. Kopytkowe ale jednak o gadzim charakterze ;:306
Marzenko Jeżeli możesz się podzielić innymi będę bardzo wdzięczny, urządzam żurawkowisko więc potrzebuję sporo roślinek ;:180 Do Ciebie też sporo wyślę, trzebaby jakie pudło po telewizorze poszukać ;:306
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój winobluszcz też jeszcze się nie wybarwił, choć kolor już widać-tam, gdzie jest słonecznie. Reszta zielona. Rano było tylko 4 stopnie, czekam, co dalej...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, to chyba na kuriera trzeba się będzie umówić, bo poczta zdziera za takie duże paczki, a kurier do 30kg ok.20zł bierze.
Dobra, to we wtorek postaram się coś niecoś wysłać. Pasuje termin czy w terenie będziesz?
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenka ja właśnie w ten wtorek prawdopodobnie wyjeżdżam, może w środę , może wyślij jak wrócę, dam znać kiedy bo zabieram tam komputer więc łączność z forum będzie. Żeby taniej wyszło powysyłam z jak najmniejszą ilością ziemi :wink: W połowie października ma być sucho więc i rośliny będą lżejsze.
Ewa Zapowiadają mróz porankami :cry:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To będę czekać na wieści kiedy mogę paczkę posłać. Super, że październik suchszy, może i cieplejszy nieco i ze słońcem będzie, bo tej pluchy mam powoli dość.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”