Wiejsko-miejski kogel-mogel
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel
Ja chyba zrobię podobne płotki bo mój wszystko wykopuje
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Rabaty coraz piękniejsze
jak wszystko się rozrośnie to dopiero będzie widok
A czemuż to chcesz się pozbyć liatry, ja już widzę oczyma wyobraźni niebieskie kłosy przetacznika a w tle różowa liatra. Dla mnie bomba

A czemuż to chcesz się pozbyć liatry, ja już widzę oczyma wyobraźni niebieskie kłosy przetacznika a w tle różowa liatra. Dla mnie bomba

- terlica
- 500p
- Od: 24 mar 2013, o 07:26
Aniu ta liatra,która siedzi sobie za przetacznikiem i goryczką,tam zostanie. Przesadziłam ją z innego miejsca w ogrodzie,tyle,że tak się tam rozrosła,że podzieliłam na 4 kępy ( takie jak widać na zdjęciu) Jedna już powędrowała do sąsiadki, a dwie kępki są na oddanie dobrym ludziom. Ale nikt nie chce! ;-P
jonatanko mój DONek wykopywał jak szczenięciem był. Teraz już ma panna 3 lata i nie wykopuje,ale biega jak szalona,więc by stratowała! a wystarczy mały płotek,już go widzi i co najwyżej (jak się bardzo spieszy ) przeskakuje nad,co i tak chroni rośliny przed stratowaniem
constancjo ta Bordure Rose bardzo mi się podoba. A skąd zamawiasz,że już w sobotę dostaniesz? Ja czekam na wiadomość o terminie wysyłki,ale chyba to będzie połowa października. Nie znam Edena (
),mnie na róże wzięło dopiero w tym sezonie i to dosyć późno. A te które już mam od 2-3 lat,to całkiem przypadkowo.
No pochwalcie moją palmę! Palma mi odbija! na wiosnę muszę trochę nasion zamówić,a już się nie mogę doczekać. Ja lubię też bardzo doniczkowe. Ostatnio mój M,powiedział (jak zobaczył tę arece),że za każdego następnego w domu,mam się jednego pozbyć (
). No chyba jemu też na starość palma odbija!(tyle,że w drugą stronę) 
jonatanko mój DONek wykopywał jak szczenięciem był. Teraz już ma panna 3 lata i nie wykopuje,ale biega jak szalona,więc by stratowała! a wystarczy mały płotek,już go widzi i co najwyżej (jak się bardzo spieszy ) przeskakuje nad,co i tak chroni rośliny przed stratowaniem

constancjo ta Bordure Rose bardzo mi się podoba. A skąd zamawiasz,że już w sobotę dostaniesz? Ja czekam na wiadomość o terminie wysyłki,ale chyba to będzie połowa października. Nie znam Edena (

No pochwalcie moją palmę! Palma mi odbija! na wiosnę muszę trochę nasion zamówić,a już się nie mogę doczekać. Ja lubię też bardzo doniczkowe. Ostatnio mój M,powiedział (jak zobaczył tę arece),że za każdego następnego w domu,mam się jednego pozbyć (

Pozdrawiam-Ewa
- jonatanka
Tak ,tak Palma śliczna ja tez miałam Palmy bardzo dużego Benjamina tez lubię domowe zielono listne roślinki.No to jak Ciebie dopiero wzięło na róże to powiększaj ogród to straszny nałóg.Po pierwszym roku jak Ci pięknie zakwitną to będziesz kupować i kupować. 

- terlica
- 500p
jonatanko jak to "miałam palmy" ,to gdzie one teraz są? Benjaminki tez mam,dwa. I wiele innych i jeszcze kilka zamierzam mieć
A róż już pewnie nie będę kupować,bo ja już nie mam gdzie sadzić! Kurde bele,mało placu!

A róż już pewnie nie będę kupować,bo ja już nie mam gdzie sadzić! Kurde bele,mało placu!

Pozdrawiam-Ewa
- jonatanka
Ewuniu jedna palma przez częste wyjazdy miała być podlewana przez kolegę ale chyba mu się nie podobała za bardzo ta czynność bo jej unikał przez co Palma padła.Natomiast druga z wiekiem uleciała
Po długiej przerwie narodziła się nowa jeżówkowo różana bardzo kosztowna ale jest szansa że jest wyleczalna po nasyceniu się albo braku miejsca. 

- terlica
- 500p
jonatanko
chciałam napisać więcej,ale mam gościa,więc tymczasem
nie byłabym taka pewnajonatanka pisze:Po długiej przerwie narodziła się nowa jeżówkowo różana bardzo kosztowna ale jest szansa że jest wyleczalna po nasyceniu się albo braku miejsca.

chciałam napisać więcej,ale mam gościa,więc tymczasem
Pozdrawiam-Ewa
- terlica
- 500p
zaczynam różowo

dalej zdjęcia drastyczne,więc osoby o słabych nerwach niech zamkną oczy
opitala muchę

a ten strzeże drewutni ( też za nimi nie przepadam,ale są nieodłącznym elementem o tej porze roku)

dzisiaj rano

mama,tata,synek i córcia-z jednej gałązki

moja nowo-nabyta jeżówka i świecznica- czy ktoś może mi zdradzić czy to maleństwo w przyszłym roku rozrośnie się na tyle,żeby zakwitnąć?

niestrudzenie przez rok cały -no!prawie

złocą się pomidory i hosty

widok z tarasu- jak siedzę na mojej samorobnej ławeczce

i na taras

a dzisiaj wsadziłam ciemierniki i przegiełkę

i pytanie do Małgosi-slotys czy coś z tego będzie? drugiej od lewej nóżka się brzydka robi,ale jakby chciała listka rozwijać

dzisiaj było sprzątanie,chowanie stołu z tarasu,porządki w drewutni itp.itd.
a jutro się wezmę za truskawki.

dalej zdjęcia drastyczne,więc osoby o słabych nerwach niech zamkną oczy
opitala muchę

a ten strzeże drewutni ( też za nimi nie przepadam,ale są nieodłącznym elementem o tej porze roku)

dzisiaj rano

mama,tata,synek i córcia-z jednej gałązki

moja nowo-nabyta jeżówka i świecznica- czy ktoś może mi zdradzić czy to maleństwo w przyszłym roku rozrośnie się na tyle,żeby zakwitnąć?

niestrudzenie przez rok cały -no!prawie

złocą się pomidory i hosty

widok z tarasu- jak siedzę na mojej samorobnej ławeczce

i na taras

a dzisiaj wsadziłam ciemierniki i przegiełkę

i pytanie do Małgosi-slotys czy coś z tego będzie? drugiej od lewej nóżka się brzydka robi,ale jakby chciała listka rozwijać

dzisiaj było sprzątanie,chowanie stołu z tarasu,porządki w drewutni itp.itd.
a jutro się wezmę za truskawki.
Pozdrawiam-Ewa

- terlica
- 500p
Elu
tak,to są sadzonki hortensji ogrodowej
truskawki przesadzone,rosły sobie bez sensu pod płotkiem z różami,tak jest teraz

przeniesione do części warzywno-owocowej. Niestety również tymczasowo,na jeden sezon. Mąż mój musi zająć się tą folią bąbelkową na fundamencie,więc musiałam się odsunąć od ściany domu,żeby mi ich wiosną nie podeptał. Będę miała czas,zimą,przemyśleć kształt warzywniaka.

a to jeszcze dzisiaj zerwałam,resztki fasolki, marchewka,która zaraz wyląduje w wyciskarce oraz maliny i jeżyny- obiecałam mamie,że zrobię jej galaretki
Jak zrywałam maliny nachodziły mnie myśli o pokoleniowej zmianie warty ... kiedyś to ona miała działkę,uprawiała różne rośliny,żeby owoce przetwarzać dla nas. Teraz role się odwróciły ...
oraz James Grieve,który zdaje się zwariował

a wiesz,że zaczynam je olewać? JA,która na ich widok darłam się wniebogłosy!maika pisze:pająki są tak brzydkie, że aż ładne
tak,to są sadzonki hortensji ogrodowej

truskawki przesadzone,rosły sobie bez sensu pod płotkiem z różami,tak jest teraz

przeniesione do części warzywno-owocowej. Niestety również tymczasowo,na jeden sezon. Mąż mój musi zająć się tą folią bąbelkową na fundamencie,więc musiałam się odsunąć od ściany domu,żeby mi ich wiosną nie podeptał. Będę miała czas,zimą,przemyśleć kształt warzywniaka.

a to jeszcze dzisiaj zerwałam,resztki fasolki, marchewka,która zaraz wyląduje w wyciskarce oraz maliny i jeżyny- obiecałam mamie,że zrobię jej galaretki

oraz James Grieve,który zdaje się zwariował

Pozdrawiam-Ewa
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ewo, piękne zdjęcia robisz, szczególnie to z pajęczą siecią spodobało mi się. 
Ale na pomidorkach masz niestety zarazę ziemniaczaną.
Co do świecznicy to może zakwitnąć ale za bardzo na to nie licz, ona nie lubi przesadzania a Twoja jest jeszcze malutka. Chociaż u mnie taki pyrtek zakwitł w drugim roku po posadzeniu, choć skromnie.

Ale na pomidorkach masz niestety zarazę ziemniaczaną.

Co do świecznicy to może zakwitnąć ale za bardzo na to nie licz, ona nie lubi przesadzania a Twoja jest jeszcze malutka. Chociaż u mnie taki pyrtek zakwitł w drugim roku po posadzeniu, choć skromnie.
- jonatanka
Pajączki brzydalki ja raczej je omijam podobnie jak myszy i inne .Świecznica powinna kwitnąć nie jest taka mała.Ale one lubią przez kilka lat nie kwitnąć.Nie lubią sąsiedztwa roślin strączkowych.Ładna roślinka.Fajna jeżówkowa rodzinka
- terlica
- 500p
Mariolu pomidorki i tak są już na wylocie,dzisiaj częściowo usunęłam.Przez ostatnie tygodnie było u nas zimno ,lało i zaczęły się takie robić. Świecznica- no cóż,w takim razie będę jej strzegła przed stratowaniem i zaczekam na kwiaty
Prawie kończę z przeprowadzkami roślinnymi.
Tu ,mam nadzieję, na wiosnę stanie mała szklarenka- nowy domek dla pomidorków. W związku z tym przesadzić muszę dwie borówki amerykańskie i dwie jagody kamczackie,które tam rosną oraz rozsadę ostróżek.(ostróżki trafią w okolice Haendla i Alexandra McKenzie,jak ten drugi dotrze
)

a dzisiaj skończyłam z tarasem i irysami / widok na rabatę różaną

na razie tak,weny nie mam.Ten bloczek betonowy trzeba będzie wiosną podmienić,na jakiś ładny kamień.
jonatanko tak długo posta pisałam,że Cię nie zauważyłam
Świecznica rośnie w towarzystwie rododendrona,powojnika,zawilców,fiołków i kosodrzewiny.

Prawie kończę z przeprowadzkami roślinnymi.
Tu ,mam nadzieję, na wiosnę stanie mała szklarenka- nowy domek dla pomidorków. W związku z tym przesadzić muszę dwie borówki amerykańskie i dwie jagody kamczackie,które tam rosną oraz rozsadę ostróżek.(ostróżki trafią w okolice Haendla i Alexandra McKenzie,jak ten drugi dotrze

a dzisiaj skończyłam z tarasem i irysami / widok na rabatę różaną

na razie tak,weny nie mam.Ten bloczek betonowy trzeba będzie wiosną podmienić,na jakiś ładny kamień.
jonatanko tak długo posta pisałam,że Cię nie zauważyłam

Świecznica rośnie w towarzystwie rododendrona,powojnika,zawilców,fiołków i kosodrzewiny.
Pozdrawiam-Ewa
- terlica
- 500p
Czy jak się gada do psów i kota,ale tak jakby się dialog prowadziło,z tłumaczeniem pretensją i opierniczem,to normalne,czy już mam lekarza szukać?
Przed chwilą miałam z nimi prawie godzinną pogawędkę (jak przecierałam jeżyny) i się właśnie zastanawiam czy to ja sama sobie ich kwestie w głowie wymyślałam ...

Przed chwilą miałam z nimi prawie godzinną pogawędkę (jak przecierałam jeżyny) i się właśnie zastanawiam czy to ja sama sobie ich kwestie w głowie wymyślałam ...

Pozdrawiam-Ewa
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Ewka
widok z tarasu to ty masz rewelacyjny
naprawdę fajnie wyglądają rabaty
Pająków się nie boję i takich zdjęć proszę jak najwięcej
Świecznica w przyszłym roku zakwitnie, moją kupiłam w tym roku i miała dwa pędy a teraz pachnie i kwitnie przecudnie
Pozdrawiam wieczorowo

Pająków się nie boję i takich zdjęć proszę jak najwięcej

Świecznica w przyszłym roku zakwitnie, moją kupiłam w tym roku i miała dwa pędy a teraz pachnie i kwitnie przecudnie
Pozdrawiam wieczorowo