Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Sylwek, ale Ci zazdroszczę.
Już wiosna u Ciebie, może i do nas wreszcie dotrze. Pokazuj te zdjęcia, od razu lżej na sercu, bo u mnie teraz wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać: śnieg, śnieg, śnieg i mróz ok. 10 stopni. Fajnie, prawda?

Pewnego dnia w mieście Jasiu mówi do mamy:
-Mamo dasz 2 zł. dla biednego pana?
-A gdzie on jest?
-Za rogiem sprzedaje lody.

Pozdrawiam, ahoj :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

Sylweste pisze:......powiedz jak zabezpieczone rośliny :?:

Sylwestrze ... nie bardzo rozumiem o co pytasz :?

Czy o moje rośliny w Polskim ogrodzie ??
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Sylwku, bardzo ładny jest Twój ogródek. Piękna kolekcja iglaków, cudne wrzosy.. Wszystko rośnie jak na drożdżach. :D No i karmniki wspaniałe. Ten wiklinowy - bajeczny!
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, przed świętami martwiłeś się, czy nie przesadziłeś z owijanierm ich przed zimą :)
sylwekw

Post »

No tak Sylwester - jeśli o to chodzi, no to sprawdziłem i wygląda na to, że wszystko jest OK. Choć nie odkrywałem całych osłonek tylko zaglądałem do środka a nie mam doświadczenia w dokładnym rozpoznawaniu chorób (grzybowych) ale różaneczniki wyglądały normalnie, no oczywiście pozwijane od mrozu ale to tyle. Usunąłem śnieg, który nazbierał się na wierzchu osłon.
Teraz oceniam, że to nawet lekko przedwczesne okrycie to był dobry wybór ale na 100% przekonam się na wiosnę. Chyba zdecydowanie lepiej było osłonić trochę przedwcześnie niż za poźno i narazić je na ponad 20 stopniowe mrozy.

Sylwester .. dziękuję za zainteresowanie.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Sylwek, trzyma kciuki, ale myślę, że powinno być ok :)
sylwekw

Post »

Teraz mam inny problem: czy odsłonięcie w marcu to nie będzie za wcześnie, ale chyba znowu nie będzie wyboru bo następna po marcu szansa to dopiero maj a to już na 100% za późno :-)
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Kwestia pogody, zapowiadają co dzień to co innego, ale domyślam się że to termin świąt kiedy będziesz w kraju, najlepiej jak poczekasz i wtedy się zobaczy co z pogodą się święci :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sylwekw

Post »

Niestety - planowany jest początek marca. Ale wiem, że na bieżąco będzie trzeba ocenić ale chyba nie będzie wyjścia i będziemy musieli je odsłonić w marcu :-( ale jeszcze szukam lepszego rozwiązania.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadłem z kurtuazyjną wizytą, chociaż "Ogrody..." odwiedzam rzadko, może dlatego że sam nie mam. Bardzo mi się u Ciebie spodobało. Doskonale sobie dajesz/ecie/ radę ze wszelkimi pracami. Domyślam się trudu włożonego w tę pracę. Ale są wyniki i to się liczy. Świetnie także, co dla mnie się bardzo liczy - że dbasz o ptaszki. Tak trzymać i powodzenia !
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
sylwekw

Post »

No i się zaczyna.
Pojechałem do sklepu po ziarno dla dokarmianych ptaszków.
I tak niby przypadkiem skręciłem na dział, gdzie z reguły są różne cebule. No i masz ci los - jest już w sprzedaży sporo dalii, gladioli, piwoni i trochę innych (konwalie, irysy, jakieś lilie).
No cóż oko zaraz się cieszy, ręka zaciska portfel a rozsądek mówi "nie".
Ale cóż tam rozsądek gdy w grę wchodzą rośliny :-). Żeby jednak mieć jakiś hamulec (albo luz :heja ) w zakupach, pojechałem po żonkę. Wróciliśmy razem na miejsce "zbrodni" no i udało się poprzestać na:

Daliach:
Harlequin;
Purple Gem;
Star's Favourite;
White Star;
Duet;
Alauna Clair Obscure.

Piwoniach:
Inspector Lavergne;
Primevere.

Lilii:
Miss Lucy

Gladiolach:
Passos;
Stereo;
oraz paczkach po 10-25 sztuk zwyklych białych, niebieskich i różowych.

No i co tu począć - przecież to nie moja wina, te sklepy powinni pozamykać.

A ponad to, wczoraj posiałem nasionka dalii (dwa kolory) i traw (trzy odmiany) w domu w nowo nabytym pojemniku do wysiewu :-) i trzy raz dziennie chodzę i zaglądam czy już coś kiełkuje :tan

Aha i jeszcze na urodziny dostałem storczyka. To nasz trzeci i chyba zaczynają one mnie trochę interesować - byłoby co robić w zimowe dni kiedy ogród odpoczywa :-) I właśnie kupując te cebule poprzyglądałem się też trochę storczykom stojącym obok :-)

Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Słuchajcie :tan najpierw Wiesia z Francji pokazała wiosnę....a teraz Sylwek z Holandi.....jest tu ktos z Niemiec :?: ;:138 bo widze że to idzie w naszą stronę..... :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Witaj Sylwku, nie jestem u Ciebie pierwszy raz, ale te zdjęcia kiełkujących tulipanów skłoniły mnie do odezwania się, jakże jesteśmy spragnieni takich widoków! To naprawdę z tego roku? Aż wierzyć się nie chce! Ja też chcę być czasowo w Holandii! :) :) Nic dziwnego,że zew wiosny się w Tobie odezwał i pognał na zakupy! Ach, kiedyż u nas tak będzie... :( :( :(
sylwekw

Post »

No ale chyba zapeszyłem ... bo śnieg i mróz wróciły.
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

;:138 Witaj zajrzałam i ja ,no no jest na co popatrzeć ,oko nacieszyć i oczywiście listę chciejstw powiększyć.Ja gdybym wróciła po męża wyszłabym ze sklepu bez żadnej rośliny :;230 :;230
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”