Apteka na działce i w domu cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce i w domu cz. II

Post »

Ewciu faktycznie siła wzrostu, energia i witalność złotego wąsa zadziwia mnie . czytałam kilkakrotnie skład związków jakie w sobie ma bo az trudno uwierzyć,że od tylu lat na wschodzie ludzie się nim leczyli a do nas trafił dużo później.
U siebie też ścinając wąsy przy pniu zostawiłam kawałeczek i faktycznie zanim przyszedł czas na ścięcie całości pojawiły się odrosty.
Jednak w planie był przerób całej rośliny pod wcześniej wybrane mikstury więc nie czekałam co będzie dalej. Przerobiłam stopniowo 2 duże rośliny i 9 długich wąsów.

Jaką nalewkę zrobiłaś i pod jakie potrzeby ?
Przepisów jest mnóstwo, jest z czego wybrać i zauważyłam,że ważny jest czas macerowania.
Znacznie różni się w zależności na jakie choroby ma być zażywana.
Mam książkę Ahmedowa po rosyjsku ale z mojego pokolenia ten język wszyscy znają więc jako tako się rozumie.
Korzystałam z kilku przepisów , mikstury zrobione i z niektórych juz korzystam.
Zerknij do mnie - wszystko opisałam
http://mojaapteka.blogspot.com/search/l ... j%20uprawy

W blogu aby zobaczyć większe fotki wystarczy w nie raz kliknąć - zapraszam

Dla mnie najładniejsza nalewka jaką w życiu widziałam to jest ta .
Obrazek
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

Niesamowicie wygląda ta nalewka! Dla samego wyglądu można ją mieć w domu.:)

Krysiu poradzisz coś na zgagę dla dorosłego mężczyzny? Coś w rodzaju ranigastu?
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Muszę odświeżyć swoje wiadomości, bo chciałabym pomóc sobie i bliskim w naturalny sposób i dodatkowo wykorzystać naturalnie występujące u mnie zioła oraz dowiedzieć się co zdobyć i zasadzić.
Intuicyjnie zaczęłam pić pokrzywę (miętę już musiałam skreślić), ale to za mało na moje dolegliwości.
Krysiu! Czy w Twoim blogu mogłabyś zamieścić taką podstawową (albo rozszerzoną) wersję zielnika?
Dla mnie będzie to jeszcze za mało (sporo chorób do uporządkowania), ale byłby to już jakiś start.
Terminy zbiorów bardzo pomocne i dziękuje Wam za ten pomysł! ;:196
Jeśli się da to dużo zdjęć poproszę, bo chciałabym nauczyć się rozróżniać mniej popularne zioła ;:196
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

KRYSIU :wit Naleweczka koloru cudnego . Ja robię z wypuszczonych łodyg jak osiągą 9 -12 sztuk kolanek. Obcinam i po umyciu (właśnie nie daję do lodówki :?: ) daję do alkoholu odczekuję wskazany okres i smaruję stawy . Nalewka jest koloru lekko bzowego . Ale czytam,że można robić odwary z liści itp. Muszę to wypróbować czytając uważnie Twój wątek i blog . ;:168 U mnie słoneczna pogoda bez śniegu ;:3
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iochroma - Madziu witaj ;:196
Zgaga u dorosłego mężczyzny... ??? szkoda,że nie napisałaś z jakiej przyczyny.
Z tego co się orientuję najczęstszą przyczyną jest nadkwaśność soków żołądkowych i zwiotczenie dolnej części przełyku. Ale temat jest szeroki, przyczyn sporo i zaleca się kompleksowe leczenie pod okiem specjalisty by zrobić badania itd Zgada to efekt tego co w środku się dzieje.
W aptece można kupić bez recepty tabletki, które zawierają substancje neutralizujące kwas żołądkowy , działają dość szybko ale to tylko łagodzenie objawów.
Tabletek jest mnóstwo bo firmy produkują z racji sporego zapotrzebowania - nie stosuje więc nie znam nazw, wole sposoby domowe.

Jeśli przyczyną jest zwiotczenie dolnej części przełyku to należy unikać :
? mięty
? melisy
? kopru
Zioła te osłabiają zwieracz przełyku.

Gdy przyczyna leży po stronie żołądka to te poniżej warto by spróbować.
Pomogą w pozbyciu się uczucia ciężkości w żołądku, zgagi, wzdęć i nudności:
? Imbir ? likwiduje zgagę i nudności. Łyżeczkę świeżo startego kłącza zalej szklanką wrzątku. Wymieszaj, parz 10 min, wypij.
? Koper włoski ? zmniejsza ból brzucha. Pół łyżeczki nasion zalej szklanką wrzątku i parz 15 min pod przykryciem. Pij 4 razy dziennie po pół szklanki. .
? Można również kilkanaście minut przed posiłkiem żuć kilka nasion kopru . Poprawia pracę żołądka. Po 2 miesiącach przerwa i wznowienie ?
? Rumianek ? ułatwia trawienie. Łyżeczkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku, parz 3 min. Pij po ciężkostrawnym jedzeniu.
? Kminek ? ułatwia pozbycie się gazów. Po obfitym posiłku żuj lub połknij kilka nasion kminku.
Jak widzisz to normalne domowe środki, które mamy pod ręką.

Bardzo stary sposób to siemię lniane.
Łyżeczkę nasion należy zagotować w pół szklance wody i odstawić na noc. Rano lekko podgrzać i wypić na czczo. Kurację stosować 7 dni, po czym powtórzyć po tygodniowej przerwie

Jeszcze inny to wypicie natychmiast po pojawieniu się pierwszych oznak zgagi szklanki ciepłej wody z dodatkiem 1 łyżki miodu i 1 łyżki octu jabłkowego.

Sposobów jest sporo i każdy musi wypróbować kilka az trafi na swój.
Zgada czasami i mnie dopada gdy nasila mi się kaszel astmatyczny ( okresowo bo to alergiczne) , niewielki refluks do tego.
Mnie podpasywały nasiona jałowca
Jałowiec pobudza perystaltykę jelit, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Ułatwia trawienie tłustych potraw. Żucie ususzonych jagód tej rośliny kilka razy dziennie jest skuteczne w walce z nieświeżym oddechem, zgagą, artretyzmem, reumatyzmem i nieżytami dróg moczowych.
Zielarze zalecają rozpocząć kurację od od 3 szt, a skończyć na 8, dodając 1 ziarno dziennie, potem wrócić powoli do trzech, odejmując po 1 ziarnku dziennie.Ta kuracja jest dobra na problemy żołądkowe.
Dla odmiany dobrze też reaguje na ziele tysiącznika, działa na zgagę, wzdęcia i nadmiar kwasów w żołądku.
W sezonie gdy mamy zielony koperek na grządkach wystarczy zjeść kanapkę z solidną porcją pokrajanego zielonego koperku - zapach, smak i lek bo też pomoże w pozbyciu się pieczenia itd.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

renzal - Reniu odświeżanie wiadomości to moja obsesja .. ale wolę to niż oglądanie filmu, który niewiele wniesie w moje życie i za kilka godzin nawet nie będę pamiętać tytułu.
Czy w Twoim blogu mogłabyś zamieścić taką podstawową (albo rozszerzoną) wersję zielnika?
Masz na myśli ogólnie z rośliny lecznicze czy te uprawiane przez nas w ogrodzie i w domu ?

Ewiczka52 - Ewciu złoty wąs do smarowania wolę w postaci oleju.
Owszem dolewam niewielką ilość wyciągu na alkoholu dla konserwacji, wzmocnienia substancji leczniczych ale niewiele.
Alkohol podrażnia skórę i wysusza, do tego ciepłego kompresu ani okładu przy zaostrzeniu nie można zrobić bo z alkoholu nie wolno.
Wywar z liści złotego wąsa to porządna kuracja oczyszczająca - 2 tygodnie i już się czuje efekty.... ;:215 Tnij liście i zaczynaj. Przelicz ile będziesz zużywać i tak stopniowo przygotowuj liście ( chłód i ciemność przez kilka dni) aby mieć je do kontynuacji.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu ;:196 Dziękuję Ci za tyle wspaniałych rad ;:180
Muszę wypróbować kilka sposobów ale najpierw muszę postarać się o jałowiec ;:108
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko nasiona jałowca kupuję w sklepach spożywczych lub ziołowych.
Nie zawsze są dlatego jak spotkam to robię mały zapas. Lubię ich zapach i smak dlatego często stosuję w kuchni jako przyprawę do zup, mięsa wieprzowego i drobiowego. Przy peklowaniu to już obowiązkowo ...
Można używać w całości lub zmiażdżonych ? są bardziej aromatyczne. Wspaniale komponują się z tymiankiem, majerankiem i rozmarynem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Myślałam o tym co powinnam mieć u siebie w zielniku. Nie mam możliwości zbierania ziół na łąkach i nieużytkach, bo pierwsze koszone, a drugich na moim terenie brak... Wiem, że nie wszystko mogę mieć w swoim ogrodzie i szukam już miejsc, gdzie mogę zdobywać dobry surowiec, ale część jednak chciałabym zasadzić.
Staram się na razie wykorzystywać to co mam: pokrzywę, mniszek, skrzyp, czarny bez, lipę itp.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Witajcie ;:196 owoce jałowca tak jak Krysia lubię używać w kuchni. Kiedyś postanowiłam że posadzę swojego żeby mieć swoje owoce. Poczytałam "dokształciłam" się, że jałowce są trujące jedynie owoce jałowca pospolitego nadają się do spożycia. Więc szukałam w szkółkach.sklepach itp. Makabra nigdzie nie można dostać najzwyklejszego jałowca. W drodze na wioskę jest duża szkółka gdzie uprawiane są rośliny do zalesiania.Prowadzi ją bardzo miły Pan Leśniczy (szkółka jest lasów państwowych)który twierdzi że nie uprawiają jałowców, ani nie sadzą od wielu lat. Pomyślałam więc że jeżeli jest tak w całej Polsce to niedługo jałowiec pospolity zaginie :( W końcu dostałam dwa malutkie jałowce od znajomego.Teraz będę na nie chuchać i dmuchać :D
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

KRYSIU :wit Ogromnie dziękuję .Właśnie muszę spróbować z liścia robić odwary. na pewno leczenie z olejem jest lepsze do smarowania . Również cenne porady na temat zgagi i refluku. Ja właśnie piłam dużo melisy a wiedziałam ,że nie można tylko mięty - zresztą sama do tego doszłam. A tu jeszcze dochodzi melisa :) Skorzystałam z tej cennej porady - dzięki ;:196
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu czy wysiewałaś kiedyś Kminek u siebie ????
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu! Pytałaś mnie kiedyś do czego używam czarciego pazura. Mąż ma ataki "królewskiej choroby" czyli ma dnę moczanową, kiedyś atak potrafił trwać dwa tygodnie, aż musiał chodzić o kulach, teraz jak zażywa pazura jest zupełnie inaczej. Ostatnio właśnie w styczniu znowu przyszło ale trwało 3-4 dni i nawet nie było źle, tylko utykał. Używamy przede wszystkim w postaci zmielonej, ( ja po prostu dobrze się po nim czuję- reguluje pracę organizmu i wzmacnia), mąż jeszcze gdy boli to smaruje te miejsca maścią z pazurem. Żadnych leków nie zażywa, diety też nie bardzo przestrzega- więc to ewidentnie zasługa pazura.
Mówiłyśmy też o czarnuszce, wyobraź sobie że zupełnie przypadkowo, przy okazji kupowania jelit na kiełbasę przed świętami okazało się ,że mają czarnuszkę na wagę po 30 zł za kg! Sklepik jest typowo dla masarzy i amatorów własnych wędlin i są tam przyprawy w większych opakowaniach w super cenie, też jałowiec. Rozpisałam się ale była najwyższa pora podziękować za porady i zainteresowanie, Czytanie twojego wątku- bezcenne :uszy
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeraziłam się co do jałowca, bo z takiego leśnego zrywałam owocki... ;:202
Za info o czarnuszce dziękuję, bo bywam w podobnym sklepie i może też mi się uda kupić!
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Renatko nie masz co się obawiać bo ten w lesie dziko rosnący to jest ten jadalny. Tylko odmiany te w szkółkach "szlachetne" mają owoce nie nadające się do spożycia. Tutaj jest troszkę informacji http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=62556
http://stacjaczestochowa.info/w-moim-og ... -ogrodzie/ http://www.potrawyregionalne.pl/168,158 ... perus_.htm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”