Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Witajcie, witajcie,
oczywiście jestem, ale cicho siedzę, bo niewiele się do tej pory u mnie działo. Niestety, praca i obowiązki rodzicielskie pozwalają, jak na razie, na prace w ogrodzie tylko w weekendy.
W związku z tym, dzisiaj wzięłam urlop (od jutra pogoda ma się nieco zepsuć, a znudziło mi się już oglądanie wiosny li i jedynie przez okna!) i cały, calutki dzień spędziłam w ogródku. Niby mała rzecz, a jak cieszy!

Przede wszystkim podcięłam jabłonie - najwyższy już był czas:

Obrazek

Zainaugurowałam warzywnik, widoczny za jabłonkami na tym zdjęciu; wysiany koper, szpinak, rozmaite sałaty, marchewka, pietruszka....

Zgleboryzarkowałam i uporządkowałam dwie nowe rabaty, różaną (tu jeszcze w trakcie porządkowania):

Obrazek

i przeznaczoną dla dalii:

Obrazek

w tym roku stwierdziłam, że nie będę upychać dalii na rabatach, między stałymi nasadzeniami. Ani nie mają wystarczająco miejsca, ani nie wyglądają ładnie. Stanowczo zasługują na lepsze traktowanie, dostaną więc własną rabatę. Przygotowałam ją przy zboczu piwniczki, które osłoni dalie przed wiatrem i ewentualnym zimnem, jest słoneczna, ale nie "na patelni" - powinno być im tu dobrze.

Tym samym, rabata "u stóp piwniczki" nieco się rozrosła:

Obrazek

Tu z przodu jest jeszcze miejsce na fioletowe róże, Hippolyte i Nuits de Young. Jak widać, konsekwentnie realizuję plan marginalizowania roli trawnika w ogrodzie...

Róże natomiast zdecydowanie ogłosiły wiosnę. Tu dwie najszybsze, Biedermeier:

Obrazek

i Heidi Klum

Obrazek

Wiosenne cebulowe zasadniczo wyglądają tak:

Obrazek

lub tak:

Obrazek

a nawet tak:

Obrazek

Krokusy zaczynają przekwitać, ale nie można o nich nie wspomnieć:

Obrazek

Obrazek

Orliki już całkiem spore:

Obrazek

i ostróżka:

Obrazek

Mam tylko nadzieję, że zapowiadane ochłodzenie im nie zaszkodzi...

Nie da się jednak nie zauważyć, że jest bardzo sucho, ziemia jak popiół. Oby zmiana pogody przyniosła deszcz, bardzo jest potrzebny.

Reasumując - jestem dotleniona, obolała, przypieczona marcowym słońcem ;:3 i błogo szczęśliwa. Czego i wam życzę, jakżeby inaczej!

Miłego wieczoru życzę!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

No to miałaś ekstra piątek :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

EWELINO....mam podobne samopoczucie...nie cały dzień ale popołudnie wystarczyło na zdrowe zmęczenie......
...u mnie róże też rozbudzone, orliki na powierzchni i czuję wiosnę......
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Też dalie dostały swoją grządkę bo dostałem mnóstwo z FO, też marginalizuję trawnik i też jestem spalony słońcem. Wszystkich chyba tak energia roznosi :D W sumie cieszę się z jutrzejszych deszczy i burz bo ogólnie lubię kiedy grzmi i pada oraz zmusi mnie to do odpoczynku od ogrodu :lol:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poszalałaś ... Warzywnik wyglada obiecująco.
Glebogryzarka własna czy pożyczałaś?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Dobry wieczór,

Aniu sweety, Krysiu - słowem, to co tygryski lubią najbardziej, prawda? :D

Aniu akl62, glebogryzarkę pożyczyłam od Taty. Wraz z instrukcją obsługi i, hmmm, niezbędną pomocą, wynikającą z troski o sprzęt, jak mi się zdaje... ;:306

Michał, też lubię burze, u nas co prawda ich nie było, ale wiało zgodnie z lokalną tradycją. No i przez cały weekend padało - jak to w porządnym marcu powinno - na przemian deszcz, śnieg i chyba też mały grad. Na szczęście z przewagą deszczu.

Pogoda zdecydowanie nieogrodnicza:

Obrazek

Na pociechę pozostaje domowy ogródek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pojemniczkach astry, cynie, ostróżka, kocanka (od Mileny), lobelia, lawenda i bazylia. W tym roku nieco skromniej z wysiewami bo parapety nie z gumy, niestety, a przybyło mi nieco doniczkowców.

Na przykład fiołek od Mileny Mandragory - nie zabiłam go, ukorzenił się i rośnie!

Obrazek

I hibiskus od Ani akl62 - ten z kolei rośnie w oczach, w jego przypadku to nie przenośnia!

Obrazek

Koty mają zdecydowanie najlepszy sposób na konstruktywne spędzenie deszczowego dnia:

Obrazek

Tylko pozazdrościć.

Spokojnej nocy i dobrego tygodnia, Kochani.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prawdziwe ogrodnictwo ...

Piwniczka jest PIĘKNA. ;:303, a pomysł z daliami super. Pamiętasz. podobały mi się u Ciebie duże połacie jednolitych nasadzeń na niej. Teraz będą pięknym tłem dla dalii.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Okna dachowe wydają się być idealne dla siewek, które pod nimi chyba mniej się wyciągają niż na zwykłych parapetach. Floksy w donicy ładnie przezimowały i czekają na Ciebie :) Mały Rudzielec nieźle wyrósł przez zimę, bo to ona, prawda? :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ewelinko domowy ogródek jest pokaźnych rozmiarów u Ciebie :) Koty widzę lubią odpoczywać hehe. Jakiekolwiek zdjęcie piwniczki byś nie wstawiła to będę się zachwycać. Oj udała Wam się ona.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Dziewczyny dziękuję,
mam nadzieję, że piwniczce w daliach będzie do twarzy... ;:306
W każdym razie wydaje mi się, że poszerzenie rabaty wokół niej to był dobry pomysł, całość zdecydowanie zyskała na wyrazie.
A dzisiaj mają przyjść pierwsze róże z Floribundy, już mnie łapki świerzbią, choć sadzić będę dopiero w weekend.
Ruda Majka urosła, ale niewiele się zmieniła. Nadal jest pyskata, roszczeniowa i cudowna.

Miłego dnia!
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko co zrobisz z różami do czasu wsadzenia? Do mnie przyszły wczoraj, ale zostawiłam je w worku otwartym na balkonie. Sadzić będę w sobotę. Zastanawiam się czy je do wiaderka z wodą nie włożyć. Ale aż na tyle czasu?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Madziu, dzisiaj je wsadzę do piwniczki w kartonie i worku, w którym przyszły, a jutro po południu do wody. Pomoczą się do soboty i do ziemi.
Twoje na balkonie - sprawdź czy nie wysychają, u nas dzisiaj mocne słońce i trochę wiatru.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastanawiam się czy ich nie sprzątnąć z tego balkonu. Zabudowany do połowy mam balkon więc wielkiego przewiewu nie ma. Pilnowałam też żeby nie były na słońcu. Spryskuję im korzenie co jakiś czas. Wsadzę je dopiero w sobotę. Ale jutro chyba od południa też je włożę do wody. Potem wyjmę na noc i w sobotę przed wsadzeniem znowu włożę na jakieś dwie - trzy godziny. Co o tym myślisz?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Floribunda mi pisze w liściku dołączonym do róż, żeby je przechować, jeśli jest taka konieczność w chłodnym, nie nasłonecznionym miejscu. Czyli balkon chyba w porządku?
A może róże wsadź do wody jutro wieczorem i niech mokną aż do sadzenia? Zawsze to mniej przekładania będzie...
Oczywiście nie jestem ekspertką, ale róże wbrew pozorom twarde są, pamiętam, kiedyś dzwoniłam do Rosarium z pytaniem czy zakupione u nich róże wytrzymają od środy - bo w ten dzień je chyba dostałam do planowanego sadzenia w weekend. Pani Janina z olimpijskim spokojem stwierdziła, że nic im nie będzie. I nie było.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzwoniłam do Floribundy. Zapewnili mnie że nic im się nie stanie. Oby :) Trochę panikuję. Bo już miałam kiepskie starty z różami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”