Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

Pat, wodzisz na pokuszenie! :twisted: Czy chcę niezapominajki? Jasne, że chcę! :D Duuuużo :twisted:
No właśnie, czuję się ciut zapomniana ;:224 Ale wybaczam, bo faktycznie nie raczę ostatnio ani odwiedzinami u innych ani swoją obecnością u siebie jakoś specjalnie ...
Twój agrest jeszcze nie taki bujny? To dziwne, bo cebulowe i reszta flory u Ciebie szaleje, kiedy moja dopiero się budzi. A może wczesnowiosenne cięcie przyczyniło się do bujniejszego wzrostu?
Wiesz, ostatnio sporo myślę o tych 'hektarach wstydu' do pokazania ... Ku pokrzepieniu serc :wink: Kiedyś też oglądając Twój ogród pomyślałam, że bałagan jak u mnie, ale przyznam, że zmieniłam zdanie ;:224

MaGorzatko, masz rację, same muszą poczuć, że to odpowiednia pora. A to można je ponaglać?;> Niestety z instynktem to u zielononóżek różnie bywa. Preferują tzw. zimny chów, który wytrzymują jedynie najsilniejsze jednostki. U nas najlepiej sprawdza się kurka z piórkami przy nogach. Płodna jak czarnoziem, troskliwa matka. Reszta preferuje życie bez zobowiązań ;:224
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pacynko zaglądam do Ciebie znowu ,ładnie Ci wszystko wychodzi .Nie mogę się doczekać ,jak urządzisz swój ogród .Pewnie będzie bardzo kolorowy . :D
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ha! Darmokot poinformował mnie, że zostałam nagrodzona w ramach konkursu w programie Rok w ogrodzie ;:173 Tak się pochwalić chciałam ;:224
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Gratuluję Ci Pacynko z całego serca ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p
Od: 17 kwie 2013, o 16:14

Post »

Ale tu ładnie się robi.

Witam, piękny będziesz miała ogródek :) U mnie można zobaczyć zdjęcie też takiego domowego wiejskiego ogródka, który chce poszerzyć o jakieś nowości o ile teściowa się zgodzi :) hehehe ale pewnie się zgodzi, co jej zależy

:) no i specjalnie dla niej wysiałam aksamitkę i bratki. Ona lubi takie kwiatki :)

Będę zaglądała częściej
między kwiatkami schowana ja i moja pasja - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65537
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Żywopłot dostał drugą szansę :wink: Pustawo bez niego chyba?
Nasze agresty trzymają fason mimo gorącej kąpieli, a może dzięki niej szybciej się obudziły?
Irysy cebulowe, może nie są swojskie i wiejskie, ale cieszą oko!

Gratuluję wygranej! Agrest żyje, wygrana zaliczona... czyli wspólnego listu do Pana z TV nie będzie :wink:
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Opowiem Wam historię innej rabatki przedokiennej w moim Ogrodzie :wink:

Fragment ten nie przedstawiał się wyjątkowo zadowalająco (widok z początku maja zeszłego roku), więc spontanicznie postanowiliśmy stworzyć rabatę 'w 1 dzień'. Pod koniec maja zakupiliśmy 'gotowce' na Placu Imbramowskim, Luby przekopał teren pod rabatkę (powiedzmy, że kopał, bo tam humusu okazało się że jest tak z 5 cm, dalej kamień) i posadziliśmy kwitnące już kwiaty.

Widok 'przed' i 'w trakcie'
Obrazek Obrazek

Rabatka oczywiście miała mieć charakter rustykalny, więc znalazły się i stara konewka i dzbanek, w którym dawniej kisił się żur :]
Obrazek Obrazek

Oblubieniec zrobił tarasik pod miejsce do siedzenia, obok posadziliśmy białego lilaka i voila! :D Całość przedstawiała się w taki oto sposób :]
Obrazek

Tydzień temu za przyczyną wolno biegających zielononóżek rabatka, mimo okrycia włókniną w celu odwrócenia ich uwagi, znów przedstawiała się karygodnie, więc wzięłam się za robotę dosypując najpierw kompostu... z własnej pryzmy :]
Obrazek Obrazek

...dosadziłam rośliny, które wpadły do koszyka w Biedrze (sadzonki wyglądały dość groteskowo, tutaj malwa)
Obrazek Obrazek

Efekty prac następujące..., które jednak zmuszona jestem kamuflować gałązkami ...
Obrazek Obrazek

Rozdzielone naparstnice może dadzą radę, floks szydlasty bowiem tuż obok mobilizuje soczystą zielenią :twisted:
Obrazek Obrazek

ewo-rozalko, dziękuję :wink: Też mam nadzieję, ze ogród będzie kolorowy. Pewnie w tym roku nie wszystko zakwitnie, choćby irysy, ale miejmy nadzieję, że dojrzewanie tego przedogródka będzie choć trochę spektakularne już wkrótce :wink:

katevalley, witaj! Cieszę się, że Ci się podoba:] A jakie nowości chcesz wprowadzić do siebie? Może pobaw się w nowe odmiany starych gatunków? ;:224

oglo, tak, dostał i żywopłot i ja (żebym go w końcu prawidłowo poprowadziła;) Może trochę pusto, ale nie razi nawet. Ano, agrest ma się dobrze, w przeciwieństwie do innych starych kęp, których nie zdążyłam nawet przyciąć. Fotki zamieszczę później.
Rzeczywiście, wspólnego listu nie będzie, ale ja może coś skrobnę ;:224
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p

Post »

Pięknie ta rabata wyglądała, jest gdzie posiedzieć i popatrzyć się na piękne kwiatki a zakup super, będzie bardzo kolorowo.

Jeżeli chodzi o moje nowości, to raczej miałam na myśli coś nowoczesnego.I praktycznego. Chcę zrobić piękną kompozycję rabatową. Prawie wszystko już przemyślałam i mam nadzieję powoli wdrążać moje plany. Nie które są już w trakcie realizacji :) Zapraszam do mnie żeby zobaczyć
między kwiatkami schowana ja i moja pasja - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65537
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 śliczności
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, Siostro w temacie! ;:306 Ja tez mam wiejski ogród, więc będę zaglądać :wit
Bea
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

katavelly, ale clou mojego wątku jest takie, że na wsi najpiękniejsze rabaty kwiatowe to te składające się z najbardziej swojskich, wiejskich kwiatów;> I do takich namawiam ;:108 Ale ciekawa jestem co będziesz sadzić ;)

patkazo, dzięki! fajnie, że się podoba ;:173

Syringa, witaj! Cieszę się, że zawitałaś w moje skromne progi i mam nadzieję, że będziesz stałym gościem :) Też masz wiejski ogród, ale dużo bardziej naturalistyczny i romantyczny... Ale tez dużo więcej pracy, jak mi się zdaje. Podpatruję Cię Kochana :wink:

Dziś ogólnie porządki... Więc wiele pokazywać nie będę. Pokażę jedynie to, od czego zaczęłam dzisiejsze prace, czyli przycinanie tych agrestów, których nie zdążyłam wcześniej przyciąć. Miałam je zostawić, ale ...

Tutaj porównanie agrestu przyciętego, przesadzonego w zeszłym roku i staruszka, którego nie przycięłam. Jaka jest różnica, każdy widzi ;)
Obrazek Obrazek

Agresty przed cięciem i po cięciu
Obrazek Obrazek

Co prawda nie lubię ciąć gałązek budzących się do życia, świeżo zielonych, ale pomyślałam, że to jednak jest niezbędne i dobrze mu zrobi. Troszku się rozpędziłam i z 1 krzewu wycięłam 3/4. Kolejnemu darowałam i wycięłam może 1/3
Obrazek Obrazek

A później tchnięta wyrzutami sumienia, że już agrest taki zielony, że to nie pora ... ostatni krzew zostawiłam nietknięty. Będę miała porównanie w owocowaniu, co było lepsze. Wszystkie jednak miały sporo huby do wyrwania.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p

Post »

ciekawe czy to samo działa na porzeczki...

Pacynka jeśli chcesz się dowiedzieć co sieję to zapraszam do mnie :)
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Naprawdę pięknie u Ciebie. Ten płotek ach... Pozytywnie Ci zazdroszczę. :D
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dzisiaj, skoro świt, rześka jak pierwiosnek wypatrywałam zielonych przesyłek. I doczekałam się :] Dotarły 3 cudne paczki z darami od wspaniałych dziewczyn :wink:
Każda paczka cechowała się czymś szczególnym, oprócz tego, że wszystkie były wyjątkowe :) Paczki od Marty_koziorożca mogą być wzorem jeśli chodzi o ładne i dokładne zapakowanie, ewelina7 posiada cudne stare dalie o ładnych karpach, a Pat_survivor26 ma irysy o największych kłączach jakie widziałam!

Od Marty dostałam 'na dobry początek' floksy, jeżówki, rudbekie, dzielżany, pysznogłówki i irysa
Obrazek Obrazek

Ewelina7 przesłała mi stare odmiany dalii od swojej babci,
Obrazek Obrazek

a Pat paczkę m.in. z ogromną ilością kosaćców, niezapominajek i ziarnopłonu
Obrazek

Ta paczuszka dotarła przed wieczorem, więc na sadzenie poczeka do jutra :) Jutro też więcej fotek z pracami, żebyście mi uwierzyli, że faktycznie coś robię :wink:
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p

Post »

teraz tylko czekać aż zakwitną :) pięknie!!!

czekam na zdjęcia z prac :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”