czy takiego środka uzyć do wszystkich drzewek ( prewencyjnie ), czy tylko do tych zbrązowiałych ?gemciu83 pisze:Fytoftoroza to grzyb, powstaje dzięki sprzyjającej pogodzie (ciepło i wilgotno. Chyba nic nie pomyliłem
Środek do stosowania możesz kupić w każdym centrum ogrodniczym. Ja np. do jałowców używam tego środka.
Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
Re: Chora Tuja - czy da sie coś zrobić
a nie spaliłeś ich czasem tym nawozem?
Dużo go dałeś do każdej donicy?
Pozdrawiam.
rozsypałem całe pudełko po równo na wszystkie drzewka - mam ich osiem ( 6 dużych, 2 małe ). Nawóz nie pamiętam dokładnie jaki miałem ale wiem, ze były to granulki białe...Meva pisze:a nie spaliłeś ich czasem tym nawozem?
wczoraj spotkałem sie z opinią ad moich drzewek, ze to nie grzyb ale że był jakis kłopot z wodą/z podlewaniem przed lub w czasie zimy. Osoba ta poleciła abym przyciął te zbrązowiałe miejsca i podlał wodą. Mówiła tez że powinno się to zrobić przed nawożeniem, no tu niestety jestem "w plecy"
Pozdrawiam,
B
chyba trochę za dużo tego nawozu- na 8 drzewek całe pudełko?
Duże pudełko?
Duże pudełko?
Pozdrawiam.
pudełko takie jak po ryżu, gdzie sa 4 opakowania w środku nie pamiętam dokładnie wagi
A jak wygląda pudełko po ryżu? 

powiedzmy że to było pudełko 500g
Znaczy pół kilo na 8 chojaków.
Musiało zdechnąć.
Musiało zdechnąć.
Re: Tuje żywotniki - choroby i szkodniki
Witam serdecznie, to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość
dziś zrobiłem oprysk przeciw grzybom, tak profilaktycznie, tuje wsadziłem niecały miesiąc temu, sprzedawca (szkółka) polecił mi zrobić taki zabieg po uplywie około 3 tyg, więc zrobilem zeby nie było
podczas wykonywania oprysku zauważyłem na niektórych tujach podejrzane czarne robaki ze skrzydłami, foto poniżej . Druga sprawa to niektóre tuje, a jest ich 120 sztuk - mają dziwnie ułamane pędy-gałązki, wygląda to tak jakby coś je podgryzło w skutek czego się ułamują i w nastepstwie usychają
nie wiem czy to ma związek z owymi robakami, czy jest to wina gwałtownych burz i opadów deszczu co nie bardzo mnie przekonuje,
z gory dziękuję za pomoc

Uploaded with ImageShack.us

dziś zrobiłem oprysk przeciw grzybom, tak profilaktycznie, tuje wsadziłem niecały miesiąc temu, sprzedawca (szkółka) polecił mi zrobić taki zabieg po uplywie około 3 tyg, więc zrobilem zeby nie było

nie wiem czy to ma związek z owymi robakami, czy jest to wina gwałtownych burz i opadów deszczu co nie bardzo mnie przekonuje,
z gory dziękuję za pomoc

Uploaded with ImageShack.us
janjoz- opryskaj te tuje Topsinem w jakiś suchszy dzień i nie zamartwiaj się
barabus- robaki są w brzuchu
, to jest owad. Ino nie wiem jaki, skali porównawczej brak.
I nóżek mu jakoś brakuje.... nieważne. Lepiej sfoć tuje.

barabus- robaki są w brzuchu

I nóżek mu jakoś brakuje.... nieważne. Lepiej sfoć tuje.
niech będzie owad
, nóg ma 6 szt, 3 pary :P ... jedna mu sie urwała jak go przytrzymywałem, a druga ma podwiniętą... tak już w szczegółach
wymiary to mniej więcej 10x4 mm

wymiary to mniej więcej 10x4 mm
Przypuszczam, że on tam tylko zaparkował
A gradu nie było u Ciebie?

A gradu nie było u Ciebie?
był ale taki malutki, jak krople deszczu, nieszkodliwy raczej
kurcze a mówili mi w sklepie gdzie kupowałem że tak mam nasypać 
jak dbać o resztę ?

jak dbać o resztę ?