Nieśmiało, skromnie, balkonowo...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
BasiaEm
100p
100p
Od: 22 lip 2013, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nieśmiało, skromnie, balkonowo...

Post »

Wpadam tu po raz kolejny i ..... na prawdę balkon mi się podoba ;:215
Ławeczka cudnie wygląda i wcale nie dziwię się znajomym, że w taką pogodę chętnie tam przesiadują Obrazek
Ja balkon mam w bardzo głupim miejscu bo przy chodniku i nijak fajnego zakątka do posiedzenia zrobić nie mogę Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajna ta papryczka. Ale Uważajcie na ostrość - poza tym np: Dzieci mogą sobie zrobić krzywdę np.: "zatrzeć" oczy.

Astry zakwitły...jesień puka do naszych drzwi...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

Z ta papryczką to prawda :) Moja "medium spicy" a ostra jak cholera.
No i z astrami też prawda, mój nadal niezidentyfikowany po utracie wszystkich kwiatów zakwitł na nowo - jesień się zbliża wieeeeelkimi krokami.
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57

Post »

Witaj. Jak również zaglądam do Ciebie ,choć chyba nigdy się nie wpisałam. Bardzo mnie zaciekawił Twój balkon z nietypową ,dużą skrzynią.
Muszę napisać że urządziłaś go rewelacyjnie ;:oj . Z przyjemnością wciąż będę obserwować poczynione w nim zmiany. Myślałaś o cebulkach na zimę ? W dużych pojemnikach mają podobno szansę na kwitnienie na balkonie.

Jeśli chodzi o pelargonie to chętnie się wymienię bo Twoje też są piękne i od tego sezonu zakochałam się w nich. Na następny zamierzam mieć głownie pelargonie i fuksje.
Jeśli chcesz to mam zrobione sadzonki tej pelargonii i mogę Ci wysłać. Lub na wiosnę , tylko przypomnij mi się wtedy.
Pozdrawiam
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
hugomir_a
200p
200p

Post »

ANNA2006 dzięki za odwiedziny :) Fakt, balkon w sezonie jest częściej użytkowany jak pokoje :)
W donicy królują zioła (majeranek, tymianek, melisa, mięta, oregano zwykłe i złote, szałwia złota i cząber górski), które mam nadzieję, że przezimują do wiosny pod agrowłókniną. Ja również w następnym sezonie stawiam na pelargonie :) Moje z miesiaca na miesiąc były i są coraz piękniejsze, aż trudno uwierzyć. Inne kwiaty kończą powoli swój żywot a pelaśki kwitną i kwitną.
Kochana byłabym wdzięczna ogromnie za szczepki Twojej pelaśki!!!!!!!!! Chętnie wyślę Ci moje tylko nie weim jak je poprzycinać żeby szczeki zrobić :D wstyd się przyznać, ale nigdy tego nie robiłam, czytałam o tym, ale nigdy nie użyłam tej wiedzy w praktyce.
Pozdrawiam Alicja
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57

Post »

Poczytaj sobie na http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=27589&f=19 . Ja w ubiegłym roku chciałam zachować bluszczolistną na następny sezon i udało się , na 9 sztuk szczepek 7 się przyjęło. Na pewno powinnaś pomyśleć o zrobieniu swoim szczepek bo przechowanie rośliny matecznej przez zimę jest trudne więc warto dorobić dla pewności sadzonki :).

Jakby co to na godzinę,dwie przed ścięciem trzeba podlać roślinę i ciąć sadzonki z co najmniej dwiema parami liści ,pod węzłem, następnie usunąć dolne dwa liście i do ziemii. Pelargonie nie polecam do wody bo raczej się zmarnują,zgniją.
Jak się zdecydujesz to daj znać na pw.

Pozdrawiam :)
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
hugomir_a
200p
200p

Post »

ANNO pw :wink:

Zakupiłam sadzonki ziół do kuchni na zimę - estragon, macierzanka cytrynowa, rozmaryn, szczypiorek i dojdzie pietruszka z balkonu. Mam nadzieję, że dotrwają do następnego sezonu i po zimie dosadzę je do pozostałych ziół.
Obrazek

Moje ukochane w tym sezonie pelargonie. Dlaczego ja ich nie doceniałam? :evil: To jedyne kwiaty, z którymi nie miałam ŻADNYCH problemów i nadal pięknie wyglądają....ba...mam wrażenie, że wyglądają coraz lepiej. Mają mnóstwo nowych pąków a nie nawoziłam ich już ponad miesiąc.
Zwykłe zonale tylko w innym kolorze, jakim nie wiem, zakupione incognito. Gdyby ktoś chciał to mogę spróbować zrobić szczepki choć nigdy w życiu ich nie robiłam:D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziewczyny, czy macie jakiś pomysł co się dzieje z moim bluszczykiem? Brązowieją mu listki :(
Obrazek

Papapapapapapapapa
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Fajnie te zioła wyglądają w tych doniczkach - ja nie mam miejsca w kuchni ;:223
a tez mi się marzy ziołowy ogródek (musze popracowac nad półeczką ;:173 )
Pelaśki cudne i faktycznie są nie zmordowane i bezproblemowe
a bluszczyk hmm może woda do podlewania mu nie "smakuje" nie wiem
mój jeszcze stoi na dworzu :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ciekawy pomysł z ziołami. Nie ma to, jak ucięcie świeżego pachnącego listka do sałatki albo sosu...
Tylko miejsca brak.

Piękna pelargonia.

To samo mi się dzieje z bluszczem variegata - ja pryskałam środkiem grzybobójczym. Ale myślę, że to za niska wilgotność wokół rośliny - też może być.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
hugomir_a
200p
200p

Post »

justus27 :wit

Kurcze, chciałoby się jakieś porządki na balkonie porobić ale wszystko rośnie, kwitnie, cieszy oko i choć na balkonie już nie posiedzisz ze względu na pogodę to jednak przez okno zerkać możesz :D

I tak na dowód kilka zdjęć:

Milion bells :) chyba pokuszę się w przyszłym roku na sztuk kilka choć w planach balkon pelargoniowy :)
Obrazek

Jedne z kilku ziół - oregano zwykłe i złote + szałwia złota
Obrazek

Aster - był jasno niebieski prawie biały, teraz fioletowy :)
Obrazek

A tak się szykowałam do sadzenia (prze)szczepek, jak to ładnie nazwali moi ludzie z pracy :)
Obrazek

Tak (prze)szczepki wyglądają dzisiaj czyli tydzień po posadzeniu
Obrazek
kilka potraciło listki, ale trzymają pion, jak myślicie pozytywnie to wróży na przyszłość? :) Trochę się boję, ze mogłam przedawkować ukorzeniacz...niestety nie było ukorzeniacza w proszku tylko w płynie do rozcieńczania, a ja niestety w wyliczaniu proporcji płynu i wody zawsze kiepska byłam :D Jakie mogą być objawy przedawkowania ukorzeniacza?

A takie cudo przytachałam od matuli - filodendron, który szukał domu i znalazł ciepły regał u mnie :)
Obrazek
Obrazek

Buziaki
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zioła są najfajniejsze, ja to jednak najbardziej lubię roślinki nie tylko ładne, ale i przydatne :tan
Astry też ładne, a szczepki chyba dobrze rokują, skoro nie powiędły po tygodniu..?
A nowy nabytek to chyba raczej Epipremnum czasami też zwane Scindapsusem - mam podobne, tylko maleńkie w porównaniu do twojego, masz super okaz ;:108
hugomir_a
200p
200p

Post »

No powiem Ci, ze ja również w tym roku doceniłam zioła. No i jak nie mam w lodówce nic dla Muńka (w sumie się nie zdarza no ale...) to myk na balkon i śniadanie dla futrzaka gotowe :)
Epipremnum powiadasz? A to nie to samo co filodendron? :lol: Żartuję i wierzę na słowo - wpisałam w google i wyszukało mi filodendrona :lol: Ten okaz stał u mnie na szafie przez lata, w ogóle o niego nie dbałam, ale mieszkając z rodzicami jakoś nie interesowałam się zielskiem, dopiero gdy poszłam na swoje mi "odbiło" :) No to zaraz poczytam o Epipremnum :wink:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Skąd ja to znam - mnie też na rośliny wzięło dopiero jak się wyprowadziłam, wcześniej mama miała masę roślin a mnie zawsze dziwiło, że jej się chce tak ciągle z tą doniczką latać i w ogóle ;:306 a teraz to częściej ja jej jakieś szczepki daję niż ona mi.
A zioła zamierzasz zimować na balkonie? Ja nawet nie wiem, które mogą, muszę o tym poczytać :wink:
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Malachitek pisze: Astry też ładne, a szczepki chyba dobrze rokują, skoro nie powiędły po tygodniu..?
Też tak myślę ;:108 Moje też gubią liście, więc to chyba normalne..Mam nawet desperata co wszystkie liście zgubił i puszcza malucha z łodygi ;:306
Epipremnum ;:215 Nie doceniałam ich nigdy, ale są takie bezproblemowe, że chyba się pokuszę o jeszcze jakieś ;:224
hugomir_a
200p
200p

Post »

Malachitek tak, zioła zimuję na balkonie. Czekam na wpis w tym temacie na blogu http://www.slonecznybalkon.pl/ :) Kupiłam już agrowłókninę i mam zamiar ją wykorzystać. Ja się starałam kupować zioła wieloletnie bo mam za dużo miejsca na balkonie i w tym sezonie wydałam masę kasy na sadzonki ziół i kwiatów.

Alenko mam nadzieję, ze masz rację :) pocieszające to bo jedna z (prze)szczepek ma tylko jednego listka :)
Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”