Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

Grubieje, ale zauważ, że tam gdzie była cienka łodyżka sadzonki, to po wsadzeniu do gruntu powyżej niej łodyga jest grubsza niż na dole ;:oj . Aż śmiesznie to wygląda :;230 . Natomiast jak się wsadzi mniejszą krępą rozsadę, to łodyga jest w naturalny sposób najgrubsza na dole. ;:333
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

macie rację... ale nie miałam z nimi większych problemów, dopóki nie spadł grad to była istna masakra pomidorowa :?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jode22 pisze:Cydynka, kup nasionka cukinii np Astra i też zrób rozsadę. Rośnie krzaczasto, nie ma z nią problemów, z 2 krzaczków to dla rodziny wręcz nie do przejedzenia :heja . Polecam ci też siew fasoli - wprost do gruntu. Też bezproplemowe warzywo.
Jode22 zakupiłam już nasiona cukinii, ale nie pamiętam jaka odmiana,wiem,że jasnozieloną skórkę ma i jeszcze odmiana z żółtą skórką bo mam w planach zrobić z niej sporo przetworów, oprócz cukinii jeszcze patisony w trzech kolorach, aha i dynia krzaczasta chyba amazonka się nazywa.Wiem,ze uprawa nie jest trudna bo kiedyś jak jeszcze rodzice mieli warzywnik przed domem to takowe warzywko uprawialiśmy.Co do fasolki to też zakupiłam trzy odmiany zieloną,żółtą i fioletową niskopienną.Aha i z cukinii , patisona i dyni mam w planach zrobić rozsadę .Dziękuję za każdą wskazówkę i pomoc, na pewno jeszcze będę się pytała bo Wy dziewczyny tak dużo wiecie na temat uprawy warzyw ;Jak mi się uda to będę zbierała nasionka i w przyszłym roku chętnie się podziele. ;:136
pozdrawiam Monika
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

jode22 pisze:Cydynka, kup nasionka cukinii np Astra i też zrób rozsadę.
No właśnie. W gruncie to różnie bywa z tym kiełkowaniem.
A w doniczkach kiełkuje bezproblemowo. A jeszcze lepiej jest podkiełkować nasiona i wsiać do doniczek. Widać wtedy jak kiełkują nasiona i czy w ogóle kiełkują.

W oczekiwaniu na sezon oglądam sobie ubiegłoroczną rozsadę

Obrazek
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34

Post »

kasia82 pisze:dziewczyny no to siejemy cukinię w kwietniu :D właśnie wygrzebałam z pojemniczka nasionka, mam odmianę Cora F1 i faktycznie na opakowaniu jest napisane wysiew kwiecień ;:223 :;230 lenistwo boli ;:306 To odmiana wczesna, wysiewając w kwietniu pierwszy zbiór będę miała w lipcu tak przynajmniej piszą ;:oj proponują też wysianie nasturcji w pobliżu cukini, odstrasza szkodliwe insekty.

jode22 no jak nie grubieje ;:306 zobacz zdjęcia krzaczków Ikarusa gruntowego, siałam go w lutym a na gruncie zobacz jakie krzaczory ;:306 rozsada była wyciągnięta i słaba nie powiem że nie ale gdy tylko poszły do gruntu łądnie odbiły ale mimo wszystko pomidory gruntowe będę siała w marcu dopiero.
Obrazek

Obrazek
Kasiu mam pytanko,jakiej wielkości jest Twoja działeczka, bo masz ją tak fajnie zagospodarowaną, a ta szklarenka na drugim planie to też Twoja jest?
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

cydynka działeczka ma 300m2, podzieliłam ją na rekreacyjną i uprawową ale warzywniaka mam tylko ok 80m2
ta szklana szklarnia po prawej to już sąsiadów, moja działka kończy się za krzakami pomidorów.
Pozdrawiam
Rozalia123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 gru 2012, o 18:08

Post »

:wit Kasiu, masz piękną działkę! Zazdraszczam, jeśli pozwolisz będę do Ciebie zaglądać :wink:
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Kasiu śliczne pomidorki w rozsadzie :) Mają fajne miejsce - takie jest najlepsze ?
Czy się przesłyszałam czy Wy też siejecie w domku cukinie a potem wysadzacie do gruntu ?
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Kochammmkwiaty pisze:
Czy się przesłyszałam czy Wy też siejecie w domku cukinie a potem wysadzacie do gruntu ?
Do gruntu możesz wysiać przy dobrej pogodzie powiedzmy ok. 1 maja.
I czekasz. Jak się dowiesz, że Ci nie wzeszły , to już jest polowa maja.
A w domu kiełkują bezproblemowo. Można nawet jeszcze wcześniej podkiełkować nasiona i dopiero wsiać do doniczek. Wtedy widzisz czy i które nasiono puściło kiełka. Nie ma tym sposobem pustych przebiegów :D
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Super rada.
Dzięki.
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

forumowicz - piękna rozsada cukinii, tez taką chcę :D

Jednym słowem wszystkie dyniowate lepiej wysiewać do doniczek?? a potem delikatnie przesadzac do gruntu i czekać na plony....
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ogórki można siać wprost do gruntu, bo szybko rosną i owocują, ale jak chce się mieć wczesne ogóreczki, to też można zrobić w domu rozsadę :heja
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Jak dla mnie, najlepiej sprawdza się wysiew podkiełkowanych nasion ogórków wprost do gruntu. Robię to następująco: moczę nasionka przez noc, następnie zawijam w mokrą ściereczkę i wkładam do woreczka. Po maksymalnie 2 dniach nasionka mają kiełki, wtedy wysiewam je delikatnie po 1-2 szt, wschodzą w 100% i bardzo szybko. Na rozsadę ogórków w domu nie mam miejsca, sieję dość dużo i taki sposób świetnie się sprawdza.
Pozdrawiam Joanna
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09

Post »

Wczoraj będąc na zakupach w Casto zainteresowało mnie urządzenie ręczne do siewu . wygląda jak strzykawka i ma regulację średnicy otworu na nasiona. Czy ktoś z Was używał może takiego "wynalazku" i jakie były efekty. Mam zawsze problem z "mikro" nasionami :evil:
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Na tej stronie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=210 jest dyskusja o tych siewnikach. Poczytaj sobie opinie. :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”