Jode22 zakupiłam już nasiona cukinii, ale nie pamiętam jaka odmiana,wiem,że jasnozieloną skórkę ma i jeszcze odmiana z żółtą skórką bo mam w planach zrobić z niej sporo przetworów, oprócz cukinii jeszcze patisony w trzech kolorach, aha i dynia krzaczasta chyba amazonka się nazywa.Wiem,ze uprawa nie jest trudna bo kiedyś jak jeszcze rodzice mieli warzywnik przed domem to takowe warzywko uprawialiśmy.Co do fasolki to też zakupiłam trzy odmiany zieloną,żółtą i fioletową niskopienną.Aha i z cukinii , patisona i dyni mam w planach zrobić rozsadę .Dziękuję za każdą wskazówkę i pomoc, na pewno jeszcze będę się pytała bo Wy dziewczyny tak dużo wiecie na temat uprawy warzyw ;Jak mi się uda to będę zbierała nasionka i w przyszłym roku chętnie się podziele.jode22 pisze:Cydynka, kup nasionka cukinii np Astra i też zrób rozsadę. Rośnie krzaczasto, nie ma z nią problemów, z 2 krzaczków to dla rodziny wręcz nie do przejedzenia. Polecam ci też siew fasoli - wprost do gruntu. Też bezproplemowe warzywo.
No właśnie. W gruncie to różnie bywa z tym kiełkowaniem.jode22 pisze:Cydynka, kup nasionka cukinii np Astra i też zrób rozsadę.
Kasiu mam pytanko,jakiej wielkości jest Twoja działeczka, bo masz ją tak fajnie zagospodarowaną, a ta szklarenka na drugim planie to też Twoja jest?kasia82 pisze:dziewczyny no to siejemy cukinię w kwietniuwłaśnie wygrzebałam z pojemniczka nasionka, mam odmianę Cora F1 i faktycznie na opakowaniu jest napisane wysiew kwiecień
![]()
lenistwo boli
To odmiana wczesna, wysiewając w kwietniu pierwszy zbiór będę miała w lipcu tak przynajmniej piszą
proponują też wysianie nasturcji w pobliżu cukini, odstrasza szkodliwe insekty.
jode22 no jak nie grubiejezobacz zdjęcia krzaczków Ikarusa gruntowego, siałam go w lutym a na gruncie zobacz jakie krzaczory
rozsada była wyciągnięta i słaba nie powiem że nie ale gdy tylko poszły do gruntu łądnie odbiły ale mimo wszystko pomidory gruntowe będę siała w marcu dopiero.
Do gruntu możesz wysiać przy dobrej pogodzie powiedzmy ok. 1 maja.Kochammmkwiaty pisze:
Czy się przesłyszałam czy Wy też siejecie w domku cukinie a potem wysadzacie do gruntu ?