Mój pierwszy warzywniak
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój pierwszy warzywniak
Grubieje, ale zauważ, że tam gdzie była cienka łodyżka sadzonki, to po wsadzeniu do gruntu powyżej niej łodyga jest grubsza niż na dole
. Aż śmiesznie to wygląda
. Natomiast jak się wsadzi mniejszą krępą rozsadę, to łodyga jest w naturalny sposób najgrubsza na dole. 
- kasia82
- 500p

- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
macie rację... ale nie miałam z nimi większych problemów, dopóki nie spadł grad to była istna masakra pomidorowa 
Pozdrawiam
- cydynka
- 100p

- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jode22 zakupiłam już nasiona cukinii, ale nie pamiętam jaka odmiana,wiem,że jasnozieloną skórkę ma i jeszcze odmiana z żółtą skórką bo mam w planach zrobić z niej sporo przetworów, oprócz cukinii jeszcze patisony w trzech kolorach, aha i dynia krzaczasta chyba amazonka się nazywa.Wiem,ze uprawa nie jest trudna bo kiedyś jak jeszcze rodzice mieli warzywnik przed domem to takowe warzywko uprawialiśmy.Co do fasolki to też zakupiłam trzy odmiany zieloną,żółtą i fioletową niskopienną.Aha i z cukinii , patisona i dyni mam w planach zrobić rozsadę .Dziękuję za każdą wskazówkę i pomoc, na pewno jeszcze będę się pytała bo Wy dziewczyny tak dużo wiecie na temat uprawy warzyw ;Jak mi się uda to będę zbierała nasionka i w przyszłym roku chętnie się podziele.jode22 pisze:Cydynka, kup nasionka cukinii np Astra i też zrób rozsadę. Rośnie krzaczasto, nie ma z nią problemów, z 2 krzaczków to dla rodziny wręcz nie do przejedzenia. Polecam ci też siew fasoli - wprost do gruntu. Też bezproplemowe warzywo.
pozdrawiam Monika
No właśnie. W gruncie to różnie bywa z tym kiełkowaniem.jode22 pisze:Cydynka, kup nasionka cukinii np Astra i też zrób rozsadę.
A w doniczkach kiełkuje bezproblemowo. A jeszcze lepiej jest podkiełkować nasiona i wsiać do doniczek. Widać wtedy jak kiełkują nasiona i czy w ogóle kiełkują.
W oczekiwaniu na sezon oglądam sobie ubiegłoroczną rozsadę

- cydynka
- 100p

- Od: 24 sty 2013, o 08:34
Kasiu mam pytanko,jakiej wielkości jest Twoja działeczka, bo masz ją tak fajnie zagospodarowaną, a ta szklarenka na drugim planie to też Twoja jest?kasia82 pisze:dziewczyny no to siejemy cukinię w kwietniuwłaśnie wygrzebałam z pojemniczka nasionka, mam odmianę Cora F1 i faktycznie na opakowaniu jest napisane wysiew kwiecień
![]()
lenistwo boli
To odmiana wczesna, wysiewając w kwietniu pierwszy zbiór będę miała w lipcu tak przynajmniej piszą
proponują też wysianie nasturcji w pobliżu cukini, odstrasza szkodliwe insekty.
jode22 no jak nie grubiejezobacz zdjęcia krzaczków Ikarusa gruntowego, siałam go w lutym a na gruncie zobacz jakie krzaczory
rozsada była wyciągnięta i słaba nie powiem że nie ale gdy tylko poszły do gruntu łądnie odbiły ale mimo wszystko pomidory gruntowe będę siała w marcu dopiero.
pozdrawiam Monika
- kasia82
- 500p

- Od: 25 lut 2012, o 09:36
cydynka działeczka ma 300m2, podzieliłam ją na rekreacyjną i uprawową ale warzywniaka mam tylko ok 80m2
ta szklana szklarnia po prawej to już sąsiadów, moja działka kończy się za krzakami pomidorów.
ta szklana szklarnia po prawej to już sąsiadów, moja działka kończy się za krzakami pomidorów.
Pozdrawiam
-
Rozalia123
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 16 gru 2012, o 18:08
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
Kasiu śliczne pomidorki w rozsadzie
Mają fajne miejsce - takie jest najlepsze ?
Czy się przesłyszałam czy Wy też siejecie w domku cukinie a potem wysadzacie do gruntu ?
Czy się przesłyszałam czy Wy też siejecie w domku cukinie a potem wysadzacie do gruntu ?
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Do gruntu możesz wysiać przy dobrej pogodzie powiedzmy ok. 1 maja.Kochammmkwiaty pisze:
I czekasz. Jak się dowiesz, że Ci nie wzeszły , to już jest polowa maja.
A w domu kiełkują bezproblemowo. Można nawet jeszcze wcześniej podkiełkować nasiona i dopiero wsiać do doniczek. Wtedy widzisz czy i które nasiono puściło kiełka. Nie ma tym sposobem pustych przebiegów
forumowicz - piękna rozsada cukinii, tez taką chcę
Jednym słowem wszystkie dyniowate lepiej wysiewać do doniczek?? a potem delikatnie przesadzac do gruntu i czekać na plony....
Jednym słowem wszystkie dyniowate lepiej wysiewać do doniczek?? a potem delikatnie przesadzac do gruntu i czekać na plony....
Pozdrawiam, Ela
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ogórki można siać wprost do gruntu, bo szybko rosną i owocują, ale jak chce się mieć wczesne ogóreczki, to też można zrobić w domu rozsadę 
-
Joamor
- 100p

- Od: 11 lut 2010, o 11:54
Jak dla mnie, najlepiej sprawdza się wysiew podkiełkowanych nasion ogórków wprost do gruntu. Robię to następująco: moczę nasionka przez noc, następnie zawijam w mokrą ściereczkę i wkładam do woreczka. Po maksymalnie 2 dniach nasionka mają kiełki, wtedy wysiewam je delikatnie po 1-2 szt, wschodzą w 100% i bardzo szybko. Na rozsadę ogórków w domu nie mam miejsca, sieję dość dużo i taki sposób świetnie się sprawdza.
Pozdrawiam Joanna
-
OLINKA
- 50p

- Od: 28 lut 2011, o 20:09
Wczoraj będąc na zakupach w Casto zainteresowało mnie urządzenie ręczne do siewu . wygląda jak strzykawka i ma regulację średnicy otworu na nasiona. Czy ktoś z Was używał może takiego "wynalazku" i jakie były efekty. Mam zawsze problem z "mikro" nasionami 
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Na tej stronie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=210 jest dyskusja o tych siewnikach. Poczytaj sobie opinie.