Termin sadzenia cebul tulipanów
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
wykopuję dopiero kiedy zasychają liście i układam pod zadaszeniem.qrystyna216 pisze:Ja ...sadzę w koszyczkach.
wykopuję
cały koszyczek i odstawiam w zacienione miejsce.
Na to miejsce wysadzam canny.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Cebulki tulipanów
witajcie jestem młodym ogrodnikiem
i mam pewien problem. wyczytałam na różnych forach internetowych, aby tulipany w drugim roku kwitnienia były piękne należy wyjąć cebulki z ziemi osuszyć i posadzić na jesień, i tak eż zrobiłam tylko ze moje cebulki jak je wyciągałam z ziemi miały już cebulki przybyszowe i były białe zdrowe i miały swoje brązowe kubraczki
jak je wyjełam z ziemi i włożyłam do pudełka tekturowego wystawiłam do słońca i wiatru tak wszystkie mi z brazowiały, zrobiły sie miękkie i troszkę śmierdzą
powiedzcie mi jak prawidłowo należy osuszać cebulki tulipanów i czy to jest konieczne bo szkoda mi bardzo tych cebulek. Posiadam tulipany wielokolorowe, również papuzi ;) proszę o radę

- Monika76
- Od: 10 wrz 2007, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu, źle zrobiłaś, że wystawiłaś cebulki na słońce.
Cebule tulipanów po wykopaniu, oddzieleniu "maluchów" od cebuli matecznej, oczyszczeniu najlepiej umieścić w ażurowych koszyczkach, w miejscu suchym, zacienionym i przewiewnym.Miejsce, w którym będą przechowywane cebulki nie powinno być zbyt gorące, ponieważ temperatura jest istotnym czynnikiem w uprawie tulipanów.
Cebule tulipanów po wykopaniu, oddzieleniu "maluchów" od cebuli matecznej, oczyszczeniu najlepiej umieścić w ażurowych koszyczkach, w miejscu suchym, zacienionym i przewiewnym.Miejsce, w którym będą przechowywane cebulki nie powinno być zbyt gorące, ponieważ temperatura jest istotnym czynnikiem w uprawie tulipanów.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu
Być może jeszcze nie wszystko stracone
obserwuj teraz bardzo dokładnie swoje cebulki
oczywiście zabierz je ze słońca Myślę ,że okres 2-tygodniowej obserwacji im wystarczy. W tym czasie rozsyp cebulki cienką warstwą gdzieś w zacienionym ,przewiewnym miejscu usuwaj systematycznie te które wcześniej się"ugotowały"i teraz gniją. Po dwóch [mniej więcej] tygodniach wsadż je do ziemi i czekaj do wiosny.Ufam ,że wiosną znów będziesz cieszyła się pięknym widokiem kwiatów tulipanów

Być może jeszcze nie wszystko stracone

oczywiście zabierz je ze słońca Myślę ,że okres 2-tygodniowej obserwacji im wystarczy. W tym czasie rozsyp cebulki cienką warstwą gdzieś w zacienionym ,przewiewnym miejscu usuwaj systematycznie te które wcześniej się"ugotowały"i teraz gniją. Po dwóch [mniej więcej] tygodniach wsadż je do ziemi i czekaj do wiosny.Ufam ,że wiosną znów będziesz cieszyła się pięknym widokiem kwiatów tulipanów

Serdecznie pozdrawiam Danuta