Dalie wymagania,problemy - cz.2
Re: Dalie - cz.2
Z mojego doświadczenia - nie powinno się daliom nic stać w doniczkach. Moje stoją od marca, niektóre mają już kwiaty. Już je niemal wysadziłam w zeszłym tygodniu kuszona piękną pogodą, ale na szczęście sprawdziłam jeszcze pogodę. U mnie w przyszłym tygodniu mają być w nocy przymrozki, nawet do -4. Teraz stoją dzień i noc na dworze, ale jak zrobi się zimno, schowam je do garażu.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- ewa w
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja już mam wszystkie w ziemi i modlę się aby nie było powaznego ochłodzenia 

Ta sama prognoza mówi, że w Rybniku w niedzielę i poniedziałek będzie -5C i -3C (http://www.twojapogoda.pl ).
Oby była przesadzona.
Oby była przesadzona.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
u mnie niedziela i poniedziałek mogą być nieciekawe ale zaryzykowałem ... kilka moich dalii już zaczęło wegetację w gruncie - zobaczymy jak będzie ...
Rysiek
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Kontakt:
To się trochę uspokoiłam. Na razie nie przeszkadzają mi jeszcze za bardzo w doniczkach bo jak ciepło to i tak donice zostawiam na dworze, ale sąsiedzi z działek codziennie straszą jakimiś przymrozkami i ochłodzeniem, a ze to moja pierwsza przygoda z ogrodnictwem to nocami spać nie mogę ze strachuMzimu pisze:Z mojego doświadczenia - nie powinno się daliom nic stać w doniczkach. Moje stoją od marca, niektóre mają już kwiaty. Już je niemal wysadziłam w zeszłym tygodniu kuszona piękną pogodą, ale na szczęście sprawdziłam jeszcze pogodę. U mnie w przyszłym tygodniu mają być w nocy przymrozki, nawet do -4. Teraz stoją dzień i noc na dworze, ale jak zrobi się zimno, schowam je do garażu.

Ja już nawet dwa termometry kupiłam żeby i co kawałek sprawdzam jaka temp na nich i czy wieczorem niebezpiecznie nie spada, ale czy ja nie przeoczę przymrozków jeśli tam nie jestem nocami?

W każdym razie z tego strachu już wolę je cały rok w doniczkach hodować niż wystawiać biedne maleństwa na zimno

Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie. Magda
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
Przymrozki ???
Tylko nie to!! Moje dalie które posadziłam 2 tygodnie są już takie jak dłoń. Spore... będzie kiepsko jeśli będą przymrozki.
Mam pytanie. Pewnie wyda Wam się głupie, ale to mój pierwszy ogródek
ile kwitną dalie? Całe wakacje?

Mam pytanie. Pewnie wyda Wam się głupie, ale to mój pierwszy ogródek

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
całe wakacje i 3/4 jesieni 
do pierwszych przymrozków w kwiatach

do pierwszych przymrozków w kwiatach

Dzisiejszy update prognozy nie pokazuje już minusowych temperatur w niedzielę i poniedziałek. Oby, oby!
(niesamowite, ile emocji może dostarczyć serwis pogodowy;-))
(niesamowite, ile emocji może dostarczyć serwis pogodowy;-))
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
nie chce mi się wierzyć, że jak w dzień ma być (+/-) 15 to w nocy zlezie poniżej zera 

-
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
Moje mają już pąki, a wciąż siedzą w donicach 

- MirellaM
- 100p
Czy daliom coś się stanie jeśli temperatura spadnie do 2 stopni (na plusie). Obawiam się czy taki spadek temperatury nie wpłynie na kwiaty:? Niby na plusie ale tylko dwa 

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Mzimu ? Oj znam te emocje dostarczane przez pogodynkę, znam. 
@ Mirella M ? Póki jest na plusie, powinno być okej.
Pozdrawiam!
LOKI

@ Mirella M ? Póki jest na plusie, powinno być okej.
Pozdrawiam!
LOKI
- edysiek
- 10p - Początkujący
- Od: 14 mar 2011, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wsadziłam swoje dalie do gruntu jakieś 2 tygodnie temu. Jedną już widać i dla pewności przykryłam butelką 

Pozdrawiam, Edyta.
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
u mnie wszystkie już powschodziły i niczym nie przykrywam teraz jest jeszcze + 21 stopni, zapowiadają ochłodzenie ale liczę, że przymrozków nie będzie ...
Rysiek
- MirellaM
- 100p
A czy te dalie z rynku (takie miniaturki za 5 zł) mozna wykopać i mieć na przyszły rok? Teraz przeglądam internet i znalazłam info, że one nie mają bulw ... dziwne. Wybaczcie głupie pytanie, ale zastanawiam się czy kupić takie okazy czy może zamówić bulwy na allegro.