Dalie wymagania,problemy - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie - cz.2

Post »

Z mojego doświadczenia - nie powinno się daliom nic stać w doniczkach. Moje stoją od marca, niektóre mają już kwiaty. Już je niemal wysadziłam w zeszłym tygodniu kuszona piękną pogodą, ale na szczęście sprawdziłam jeszcze pogodę. U mnie w przyszłym tygodniu mają być w nocy przymrozki, nawet do -4. Teraz stoją dzień i noc na dworze, ale jak zrobi się zimno, schowam je do garażu.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Ja już mam wszystkie w ziemi i modlę się aby nie było powaznego ochłodzenia :wink:
Mzimu
200p
200p

Post »

Ta sama prognoza mówi, że w Rybniku w niedzielę i poniedziałek będzie -5C i -3C (http://www.twojapogoda.pl ).
Oby była przesadzona.
Pozdrowienia,
Gośka
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

u mnie niedziela i poniedziałek mogą być nieciekawe ale zaryzykowałem ... kilka moich dalii już zaczęło wegetację w gruncie - zobaczymy jak będzie ...
Rysiek
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

Mzimu pisze:Z mojego doświadczenia - nie powinno się daliom nic stać w doniczkach. Moje stoją od marca, niektóre mają już kwiaty. Już je niemal wysadziłam w zeszłym tygodniu kuszona piękną pogodą, ale na szczęście sprawdziłam jeszcze pogodę. U mnie w przyszłym tygodniu mają być w nocy przymrozki, nawet do -4. Teraz stoją dzień i noc na dworze, ale jak zrobi się zimno, schowam je do garażu.
To się trochę uspokoiłam. Na razie nie przeszkadzają mi jeszcze za bardzo w doniczkach bo jak ciepło to i tak donice zostawiam na dworze, ale sąsiedzi z działek codziennie straszą jakimiś przymrozkami i ochłodzeniem, a ze to moja pierwsza przygoda z ogrodnictwem to nocami spać nie mogę ze strachu :wink:
Ja już nawet dwa termometry kupiłam żeby i co kawałek sprawdzam jaka temp na nich i czy wieczorem niebezpiecznie nie spada, ale czy ja nie przeoczę przymrozków jeśli tam nie jestem nocami? ;:223
W każdym razie z tego strachu już wolę je cały rok w doniczkach hodować niż wystawiać biedne maleństwa na zimno :;230
Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52

Post »

Przymrozki ??? :shock: Tylko nie to!! Moje dalie które posadziłam 2 tygodnie są już takie jak dłoń. Spore... będzie kiepsko jeśli będą przymrozki.

Mam pytanie. Pewnie wyda Wam się głupie, ale to mój pierwszy ogródek :wink: ile kwitną dalie? Całe wakacje?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
keny
50p
50p
Od: 15 lut 2012, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

całe wakacje i 3/4 jesieni :D

do pierwszych przymrozków w kwiatach ;:172
Mzimu
200p
200p

Post »

Dzisiejszy update prognozy nie pokazuje już minusowych temperatur w niedzielę i poniedziałek. Oby, oby!
(niesamowite, ile emocji może dostarczyć serwis pogodowy;-))
Pozdrowienia,
Gośka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nie chce mi się wierzyć, że jak w dzień ma być (+/-) 15 to w nocy zlezie poniżej zera :)
edyta_kk
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 21:34

Post »

Moje mają już pąki, a wciąż siedzą w donicach :(
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p

Post »

Czy daliom coś się stanie jeśli temperatura spadnie do 2 stopni (na plusie). Obawiam się czy taki spadek temperatury nie wpłynie na kwiaty:? Niby na plusie ale tylko dwa :?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Mzimu ? Oj znam te emocje dostarczane przez pogodynkę, znam. :twisted:

@ Mirella M
? Póki jest na plusie, powinno być okej.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
edysiek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2011, o 21:33

Post »

Ja wsadziłam swoje dalie do gruntu jakieś 2 tygodnie temu. Jedną już widać i dla pewności przykryłam butelką :wink:
Pozdrawiam, Edyta.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

u mnie wszystkie już powschodziły i niczym nie przykrywam teraz jest jeszcze + 21 stopni, zapowiadają ochłodzenie ale liczę, że przymrozków nie będzie ...
Rysiek
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p

Post »

A czy te dalie z rynku (takie miniaturki za 5 zł) mozna wykopać i mieć na przyszły rok? Teraz przeglądam internet i znalazłam info, że one nie mają bulw ... dziwne. Wybaczcie głupie pytanie, ale zastanawiam się czy kupić takie okazy czy może zamówić bulwy na allegro.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”