W. o...zwierzętach gospodarczych cz.1

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych

Post »

Witam wśród hodowców zwierząt gospodarskich. Dotąd zaglądałam na to forum ze względu na rośliny a tu takie ciekawe tematy o zwierzątkach.
Jestem posiadaczką 10 kur, dwóch kogutów, pani królik z pięcioma malutkimi króliczkami i ich tatusia. Kury mam od wiosny ubiegłego roku a króliczki od dwóch miesięcy.
Przeczytałam cały wątek i mam pytanie do Ałły. Pisze, że posadziła kwotę na 19-u jajach. Nie jest to za dużo. Moja kurka wprawdze miniaturka od trzech dni siedzi sobie na jajkach. Ma ich siedem, 4 swoje malutkie i 3 zwykłe i obawiam się, że to za dużo. Druga sprawa to 2-ie z normalnych kur kwoczą ale nie mają ochoty siedzieć na jajkach. Można je jakoś zmusić? No i ostatnie pytanie. Przyuważyłam, że co najmniej jedna kura podkrada i zjada jajka. Kupiłam im wapno, bo ponoć im tego składnika brakuje ale nie wiem czy to wystarczy.
Barbara
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta która zjada jajka prawdopodobnie jest do kasacji. Możesz ewentualnie zwiększyć im ilość białka zwierzęcego w diecie [np kwaśne mleko do picia, maślanka lub kefir]. Co oznacza, że 2 kury kwoczą ale na jajach nie siadają? Czy raczej nie chcą siedzieć w określonym przez ciebie miejscu?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Moja kwoka jest duża a jak siadła na jajkach to jeszcze więcej się rozpłaszczyła. Nie wiem, czy nie za dużo, mi się wydaje, że siedzi i ogrzewa wszystkie. Dzisiaj mają się wykłuć ;:138 ;:138 Zobaczymy co z tego wyjdzie :roll:

Ja swoim kurkom daje skorupki jajek, serwatkę i piasek, parę razy jajko było nakłute ale to tyle. Loeb ma racje, jeśli notorycznie zjada jajka, trzeba niestety ją skasować, będziesz miała pyszny rosołek ;:7
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

Barbara2000 niekoniecznie brakuje im czegoś w diecie. Jaja kurze są bardzo smaczne, ale kury o tym nie wiedzą dopóki nie spróbują. Mogło być tak, że jakieś jajko gdzieś się rozbiło i kura je wypiła. Jak już raz posmakowała tak zaczęła kojarzyć jajka z pożywieniem. Ciężko jest oduczyć kur takich zachowań i jeśli jest to tylko jeden przypadek, to może warto ugotować niedzielny rosołek? Raczej gdyby brakowało im składników czy jakiś elementów to byłoby to kilka przypadków.
"Konserwanty zabijają powoli"
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A moje starsze kurki maja na górze takie łyse plamy, myślałam, ze im na wiosnę to przejdzie ale dalej mają, co to może być? Niosą się dobrze, a może to nie daj Boże jakieś robactwo? ;:oj Brrr... Bo ja już po tych wciornastkach na swoich pomidorach, niczemu sie nie zdziwie ;:218
Barbara2000
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Na razie spróbuję dodać im jeszcze białka. Ciężko wybadać, która jest najbardzej podejrzana, bo zwyczajowo kiedy one niosą jajka ja jestem w pracy. Ale mam cztery wytypowane więc przez weekend może mi się uda kolejne wyeliminować. A jeśli chodzi o kwoki to mają wolny wybór, niech sobie siedzą gdzie chcą byle siedziały. Pole mają ograniczone bo mają tylko niewielki kurnik i zagrodzony wybieg. Może jeszcze nie dojrzały do tego czy chcą siedzieć czy nie?
Barbara
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taaaa! macierzyństwo to odpowiedzialna misja, pani musi się zdecydować na taki krok i rzeczywiście dojrzeć :D :heja
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Mamy króliczka, który nazwany został Gryzoń, bo potrafi szczypnąć ząbkami. I nasza 4 letnia córa powiedziała: Gryzonia trzeba uciupić i będzie pyszny pasztecik. :;230 :;230
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu będzie z córy dobra gospodyni ;:138 a już na pewno zaradna :heja i praktyczna.
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19

Post »

Oj te dzieciaczki, a myślałam, że to mój tylko taki łobuziak....Ostatnio jak byliśmy u moich rodziców na wsi, przyszła do mojego sześciolatka koleżanka i oczywiście odrazu się pochwalił, że ma malutkie króliki i ona pyta, a co z nimi będziecie robić?A Kacperek - karmić, karmić, karmić, a potem zabijemy....
Iwona
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

To są normalne dzieci, które wiedzą skąd się mięso bierze na stole. :;230 :;230
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się, i szczere ;:173 Chciała bym, żeby dorośli tak odbierali świat i dzielili się swoimi myślami, jak to robią dzieci. Ale, niestety, ciężar świata nas przytłacza i często mówimy to co chcą od nas usłyszeć ludzie.

Chmmm... coś ja tak rozfilozofowałam się ;:224 Wracajmy do tematu :D Wykluły się!!! Jeszcze nie wiem ile, ale są :roll: M, właśnie robi im siedlisko na dole i kratę do drzwi wstawia, żeby jakie zwierze nie dostało się. Jak już policzę to powiem. Narka!
Alembik

Post »

romaszka pisze:A moje starsze kurki maja na górze takie łyse plamy, myślałam, ze im na wiosnę to przejdzie ale dalej mają, co to może być? Niosą się dobrze, a może to nie daj Boże jakieś robactwo? ;:oj Brrr... Bo ja już po tych wciornastkach na swoich pomidorach, niczemu sie nie zdziwie ;:218
Na karku to koguty im wyskubują przy pokrywaniu ;D
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alembik toż zostawiłam już tylko jednego, najgrzeczniejszego :roll: On po południu zawsze wyfruwa z ogrodzenia, robi obchód po podwórku, przychodzi do mnie do kuchni :D i potem wraca z powrotem do kobitek ;:196
Alembik

Post »

To nie chodzi o to, że kogut jest jakiś agresywny, po prostu wyobraź sobie taką pozycję. Jak skacze na kurę to musi się za coś przytrzymać, żeby nie fiknąć na bok a że nie ma rąk tylko dziób, to już ptasi mankament. Zresztą po to też kury rozkładają skrzydła i siadają, żeby nie zrzucić koguta. No i czasami może mu się zdarzyć, że coś wyskubie, gorzej jakby szponami kaleczył plecy, trzeba zaobserwować, czy to się nie dzieje. Swoją drogą kiedyś widziałem komiczny produkt na allegro. Siodła dla kur, coby ich kogut nie kaleczył podczas pokrywania. Muszę po prostu to pokazać ;D

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/ubranie-ochronne-kury-ozdobne-kura-brahma-kochin-i2335307819.html
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”