Mam nadzieję, że wszystkie fotki już widać. Dopiero dzisiaj doszłam do tego co źle zrobiłam przy wstawianiu. Jutro odpowiem na pytania
Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze
Mam nadzieję, że wszystkie fotki już widać. Dopiero dzisiaj doszłam do tego co źle zrobiłam przy wstawianiu. Jutro odpowiem na pytania
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Halinko, czy Twój pielęgnowany od małej sadzonki (od 2008 r.) falenopsis zakupiony jako 'Red Jaguar' też okazał się
taką ładną różową hybrydą ?
Ja żałuję, że nastąpiła taka pomyłka, tym bardziej, że mam już dwie takie same w domu oprócz niej. Może chociaż Ty się nie nacięłaś tak jak Anabell i ja...
Małgosiu - Merghen, moje katlejki lubią dokładnie te same warunki jakie opisujesz - cyt. "południowe okno ze słoneczkiem jak na razie i różnica temperatur. Rosną,że aż miło."
W takich warunkach dojrzewają pąki mojej Epicattleyi. Nawet z tej zasuszonej pochewki 'łebki' wychyliło aż 6 pąków. Z tej drugiej - 11

Zaskoczyła mnie w tym roku wigorność tego storczyka
Za to Promenea chyba odpoczywa od kwitnienia w tym sezonie. utworzyła AŻ 3 pączki (ostatnio było chyba z 20).
Pierwszy może wkrótce rozkwitnie:
KwiAnno, To nie 'Schilleriana' zgubiła kiedyś pąki od 'zapachów' pomarańczy naszpikowanej goździkami, tylko inny falenopsis.
Phal. schilleriana rozwija pąki zawsze w środku zimy i stąd zwykle te spustoszenia w pąkach.
Do zdj. wyjęłam ją z akwarium. Teraz ma jeszcze wszystkie, ale czy dotrwa do końca ?? Obok na Twoją prośbę cała Phal. mannii black

Henryku, to mnie pocieszyłeś z tymi poduszkami i kocami. Myślałam, że to ja tylko tak 'upiększam' mieszkanko
Ale co tam... jak zakwitną storczyki, to wynagrodzą rodzince te wszystkie cierpienia
Natomiast cieniówkę na oknie mam cały okrągły rok. ściągam tylko domycia okna. Bystry jesteś, że ją na tym zdj. wypatrzyłeś
Zresztą latem ona nie wystarcza. Zakładam wtedy za akwarium dodatkowo firankę.
Natalkastl, też czekam na kwiaty Twojego 'Mannii'. I trzymam kciuki, żeby nic im nie przeszkodziło w rozkwicie.
Zobaczymy jaka tajemnicę skrywają
Na koniec zdjęcie dla Madzi. Phal equestris od Ciebie Madziu. On jest niesamowity - tworzy wszystko co tylko może -
2 X basal keiki, nowy listek i dwa pędy. Jeden z tyłu widać, drugi jeszcze ukryty (chyba, że to będzie trzecie keiki (?))

To niesamowite, że wszystkie storczyki, które mi podarowałaś - nawet ich maleńkie cząsteczki - tak ładnie mi rosną.
Widać, ofiarowane od
.
dla Ciebie.
taką ładną różową hybrydą ?

Ja żałuję, że nastąpiła taka pomyłka, tym bardziej, że mam już dwie takie same w domu oprócz niej. Może chociaż Ty się nie nacięłaś tak jak Anabell i ja...
Małgosiu - Merghen, moje katlejki lubią dokładnie te same warunki jakie opisujesz - cyt. "południowe okno ze słoneczkiem jak na razie i różnica temperatur. Rosną,że aż miło."
W takich warunkach dojrzewają pąki mojej Epicattleyi. Nawet z tej zasuszonej pochewki 'łebki' wychyliło aż 6 pąków. Z tej drugiej - 11

Zaskoczyła mnie w tym roku wigorność tego storczyka
Za to Promenea chyba odpoczywa od kwitnienia w tym sezonie. utworzyła AŻ 3 pączki (ostatnio było chyba z 20).
Pierwszy może wkrótce rozkwitnie:

KwiAnno, To nie 'Schilleriana' zgubiła kiedyś pąki od 'zapachów' pomarańczy naszpikowanej goździkami, tylko inny falenopsis.
Phal. schilleriana rozwija pąki zawsze w środku zimy i stąd zwykle te spustoszenia w pąkach.
Do zdj. wyjęłam ją z akwarium. Teraz ma jeszcze wszystkie, ale czy dotrwa do końca ?? Obok na Twoją prośbę cała Phal. mannii black

Henryku, to mnie pocieszyłeś z tymi poduszkami i kocami. Myślałam, że to ja tylko tak 'upiększam' mieszkanko
Ale co tam... jak zakwitną storczyki, to wynagrodzą rodzince te wszystkie cierpienia
Natomiast cieniówkę na oknie mam cały okrągły rok. ściągam tylko domycia okna. Bystry jesteś, że ją na tym zdj. wypatrzyłeś
Zresztą latem ona nie wystarcza. Zakładam wtedy za akwarium dodatkowo firankę.
Natalkastl, też czekam na kwiaty Twojego 'Mannii'. I trzymam kciuki, żeby nic im nie przeszkodziło w rozkwicie.
Zobaczymy jaka tajemnicę skrywają
Na koniec zdjęcie dla Madzi. Phal equestris od Ciebie Madziu. On jest niesamowity - tworzy wszystko co tylko może -
2 X basal keiki, nowy listek i dwa pędy. Jeden z tyłu widać, drugi jeszcze ukryty (chyba, że to będzie trzecie keiki (?))

To niesamowite, że wszystkie storczyki, które mi podarowałaś - nawet ich maleńkie cząsteczki - tak ładnie mi rosną.
Widać, ofiarowane od
Pozdrawiam, Joanna
- Mariusz3357
- 1000p

- Od: 10 paź 2011, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- KwiAnna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
trzymam w takim razie kciuki za Schillerianę, bo zapowiada się pięknie.
Dzięki za zdjęcie Phal.manii.
Dzięki za zdjęcie Phal.manii.
- KwiAnna

przepraszam że tak piszę post pod postem ale prosiłabym o poradę u mnie w wątku 
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Może i za oknem zima, ale u Ciebie na parapetach wiosna na całego. Jak rozkwitnie ta cattleya to będzie widok 
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Dziś zaserwuję na tę szarzyznę za oknem trochę gorących kolorów

To Laeliocattleya 'Rojo' (bez fiszki, więc raczej powinnam napisać, że podobna do niej). Drugie kwitnienie moje, poprzednio tylko na jednym pędzie.
Teraz naliczyłam 11 + 6 kwiatów na dwóch pędach

To Laeliocattleya 'Rojo' (bez fiszki, więc raczej powinnam napisać, że podobna do niej). Drugie kwitnienie moje, poprzednio tylko na jednym pędzie.
Teraz naliczyłam 11 + 6 kwiatów na dwóch pędach
Pozdrawiam, Joanna
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Noo,to są dla mnie ciągle jeszcze nieosiągalne wyżyny.
Mnogość + ognistość x zazdrość = podziw
Mnogość + ognistość x zazdrość = podziw
Ale piękna czerwień
aż miło popatrzeć 
- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu, cudowna laeliocattleya. Czy pachnie? Bo kolor typowo hiszpański 
- śnieżka

- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Ależ ognistości- gratuluję kwitnienia. Dochować się takiej obfitości kwiatków to dopiero sztuka.
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Joasiu już sporo czasu upłynęło i parę stron przybyło w Twoim wątku od ostatniej wizyty ,oczywiście nadrobiłem i chwilkę zatrzymałem się przy fotkach Twych zapędzikowanych i kwitnących cacuszek. Prezentują się wspaniale!
Zaserwowana ognista piękność od razu podnosi na duchu i aż chciało by się krzyknąć wiosno przybywaj bo to już najwyższa pora.
Zaserwowana ognista piękność od razu podnosi na duchu i aż chciało by się krzyknąć wiosno przybywaj bo to już najwyższa pora.
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
I co ja mam napisać, bo przecież piękna to za mało... 
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Ależ piękność!
U mnie wprawdzie było dziś piękne słoneczko i właściwie już wiosna, ale takich widoków nigdy za dużo, bez względu na aurę za oknem. Kolorek- mój ulubiony, ilość kwiatów- rewelacja!
[Nie wiem, czy ja ślepa jestem, czy co, ale uparcie widzę na zdjęciach 7 kwiatów na dolnym pędzie..?]
Szkoda, że tak Ci promenea zastrajkowała w tym roku- po tym, co pokazałaś w zeszłym, mam apetyt na więcej i więcej. Albo co najmniej na tyle samo ;)
Nic to, może inne nadrobią. Choćby powyższa laeliocattleya...
U mnie wprawdzie było dziś piękne słoneczko i właściwie już wiosna, ale takich widoków nigdy za dużo, bez względu na aurę za oknem. Kolorek- mój ulubiony, ilość kwiatów- rewelacja!
[Nie wiem, czy ja ślepa jestem, czy co, ale uparcie widzę na zdjęciach 7 kwiatów na dolnym pędzie..?]
Szkoda, że tak Ci promenea zastrajkowała w tym roku- po tym, co pokazałaś w zeszłym, mam apetyt na więcej i więcej. Albo co najmniej na tyle samo ;)
Nic to, może inne nadrobią. Choćby powyższa laeliocattleya...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- KwiAnna

Prześliczna
wyjątkowy kolor! ostatnio widziałam taką albo tylko podobną w Obi...
Ale bałam się że nie podołam
Ale przynajmniej mogę podziwiać u Ciebie
Ale bałam się że nie podołam
Ale przynajmniej mogę podziwiać u Ciebie